Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Sigma ohlásila full-frame snímač, partnerství s Panasonicem a konec SA bajonetu

Letošní Photokina má díky novým full-frame systémům po letech šťávu, kterou ještě okořenila Sigma řadou novinek a nečekaných plánů…

Přestože se zdá, že spolu jednotlivé novinky příliš nesouvisejí, opak je pravdou a dokonce to vypadá, že za vším stojí jedna filozofie, ze které tyto změny vyplývají. Tématem letošní Photokiny je full-frame. Každý výrobce se snaží předvést nebo alespoň ohlásit něco, co s tímto prvkem souvisí, ale pozice Sigma je tak trochu unikátní. Je totiž jedinou značkou, která je v segmentu fototechniky zakotvena čtyřma nohama: vyrábí vlastní snímače, vyrábí vlastní fotoaparáty, vyrábí objektivy pro vlastní fotoaparáty a vyrábí i objektivy pro další systémy. V souvislosti s tím je třeba si uvědomit, že Sigma je zároveň malou rodinně vlastněnou firmou o pouhých několika stovkách zaměstnanců.

Na jednu stranu to umožňuje určitou flexibilitu, na stranu druhou to znamená omezené prostředky, takže každý nový systém, který má společnost podporovat, zahrnuje potřebu nových testovacích systémů, pracovníků, linek a prostoru. Není proto divu, že když dochází k nástupu nového trendu, vzala to Sigma z gruntu a rozhodla se přetransformovat své portfolio tak, aby byla jeho výroba pro společnost zvládnutelná.

Partnerství s Panasonicem a Leicou

Všechny změny spolu vzájemně souvisejí, tvoří uzavřený kruh, takže nelze jinak než začít někde „odprostředka“. Třeba od Panasonicu. Ten totiž uvedl svůj nový full-frame systém a protože měl v nabídce pouze (m)4/3 systémy a pro ně určené bajonety, musel přemýšlet, jaký bajonet zavede pro full-frame. Zda nový nebo nějaký již existující a pokud druhou možnost, pak zvolit, se kterým výrobcem. Zvolil druhou možnost a vybral Leica L bajonet. Jednak s Leicou už dlouho spolupracuje a jednak to rozšíří možnosti osaditelných objektivů. Přesto ale Panasonic postrádá full-frame tradici, kterou má třeba Canon, Nikon a další výrobci, kteří mají široké portfolio existujících kompatibilních objektivů. Rozhodl se tedy uzavřít ještě partnerství se Sigmou, která bude rovně objektivy pro bajonet L navrhovat. Tři kvalitní výrobci objektivů s L-bajonetem, to už je slušná nabídka.

L bajonet, optimální řešení pro full-frame bezzrcadlovky

Pro Sigmu by to ale znamenalo o další systém navíc (přičemž už systémy Sony, které přibrala v posledních letech, a nedlouho uvedené videoobjektivy, znamenaly rozšíření portfólia), takže se situaci rozhodla řešit od podlahy. Protože sama ohlásila přípravu prvního full-frame těla*, je jasné, že sama bude muset nadále vyrábět full-frame objektivy pro vlastní systém. Stávající vlastní SA bajonet byla ale navržen pro zrcadlovky, s nimiž už společnost skončila. Vzdálenost snímač-bajonet počítá s prostorem pro zrcadlo, takže u bezzrcadlovek zbytečně zvětšuje proporce těla. Rozhodla se proto s SA bajonetem skončit a nahradit ho bajonetem L. Ten bude pro nová těla jednak vhodnější a jednak to pro Sigmu znamená, že nebude muset opět zvyšovat počet podporovaných systémů.

*Sigma sice výslovně neuvedla, že tělo bude vybavené jejím vlastním snímačem, tedy Foveonem, ale bylo by překvapivé, pokud by po investicích do rozvoje tohoto snímače přehodila výhybku a začala kupovat snímače např. od Sony

Útlum SA bajonetu, redukce Canon EF na L bajonet

Sigma už neplánuje žádné nové tělo vybavené SA bajonetem, ale objektivy s ním ještě nějakou dobu dodávat bude (žádné konkrétní datum ukončení jejich výroby zatím nepadlo). Lze ale předpokládat, že postupem času dojde k útlumu a pokračovat budou pouze modely určené pro L bajonet. Společnost dále počítá s redukcí Canon EF na L bajonet, což znamená, že majitelé L-bajonetových těl Leica, Panasonic a Sigma budou schopní na svůj fotoaparát naroubovat i (přinejmenším) Sigma objektivy s bajonetem Canonu.

Nové objektivy

Sigma dále uvedla pětici nových objektivů:

Sigma 56mm F1.4 DC DN | C

Na první pohled zvláštní ohnisko je primárně určené pro APS-C, kde s cropem 1,5× přináší efektivně 84mm ohnisko, což z něj při světelnosti f/1.4 dělá portréťák na míru APS-C snímačům.

Prozatím byl ohlášený pro systém Sony-E a dostupný bude i v provedení micro 4/3, kde půjde efektivně o 112mm supersvětelný teleobjektiv.

Sigma 28mm F1.4 DG HSM | A

Osmadvacítka z řady Art navazuje na světelné (f/1.4) full-frame širokáče jako 20/1.4, 24/1.4 a 35/1.4. Osmadvacítka v nabídce vysloveně chyběla, což řeší tento model.

Optické schéma se skládá ze 17 čoček, z nichž tři jsou typu SLD (nízká disperze), dvě FLD (obdoba fluoritového skla) a tři asféricky broušené.

Sigma 40mm F1.4 DG HSM | A

Příjemné je, že Sigma řadu doplnila i čtyřicítkou. Zatímco mezi širokoúhlými objektivy bývá tradičně široký výběr, kolem standardní padesátky není většinou v nabídce mezi 35mm a 85mm ohniskem nic krom jedné padesátky. To mění nová čtyřicítka.

Čtyřicetimilimetrové ohnisko bývalo dříve poměrně populární, před druhou světovou válkou a krátce po ní vznikaly různé (i specializované) 40mm objektivy. Velmi oblíbený byl třeba Zeiss Tessar 40/4.5. Sice nevynikal světelností, ale dosahoval vynikajícího kontrastu, rozlišení, dával výborné výsledky na makro (měchy) a neznal chromatickou aberaci. Pro makro (s vestavěným macro-helicoidem) dodával čtyřicítky i švýcarský Kilfitt. Jeho Makro-Kilar byl dostupný ve světelnost f/3,5 a později i f/2.8). Toto ohnisko měl ve výbavě později i Pentax - skla jako 40/2.8 nebo 43/1.9 patří dodnes k legendám. První spíše z důvodů nízkých rozměrů, druhé i pro vysoké rozlišení, světelnost a příjemný bokeh. Sigma se tradičně snaží o něco nového, takže ohnisko skombinovala s vysokou světelností. Objektiv se skládá z 16 čoček, tři jsou SLD, tři FLD a jedna asférická. Obě světelné novinky budou dostupné v bajonetech Sigma, Nikon, Canon a Sony E.

Sigma 70-200 F2.8 DG OS HSM | S

Delší zoom pro sport (řada Sports) a přírodu disponuje světelností f/2.8 v celém rozsahu a optickou stabilizací.

Jde o poněkud brutální optickou konstrukci s 22 členy, z nichž devět(!) je typu FLD a jeden SLD. Bajonety: Sigma, Nikon, Canon.

Sigma 60-600mm F4.5-6.3 DG OS HSM | S

Kdo namísto světelnosti ocení delší rozsah, toho zaujme spíš desetinásobný stabilizovaný zoom. Jde v podstatě o nástupce legendární Bigmy (pozor, neplést s obrovským zeleným monstrem), Sigma 50-500mm f/4-6.3 EX DG HSM.

Dvacet pět optických členů (tři FLD, jeden SLD) je spoluzodpovědných za celkovou hmotnost 2,7 kilogramů, která však umožňuje zredukovat výbavu z několika teleobjektivů na jeden. Pro úplnost dodávám, že nejde o jediného nástupce Bigmy, existuje i 50-500mm F4.5-6.3 APO DG OS HSM, která má oproti původnímu modelu stabilizaci a APO korekci. Novinka začínající na 60 milimetrech by ale podle MTF křivek mohla nabídnout o něco vyšší rozlišení mimo střed snímače. Bajonety: Sigma, Nikon, Canon.

Diskuse ke článku Sigma ohlásila full-frame snímač, partnerství s Panasonicem a konec SA bajonetu

Úterý, 2 Říjen 2018 - 11:29 | rman | "Sigma 70-200 F2.8 DG OS HSM | S" - ze...
Úterý, 2 Říjen 2018 - 09:50 | Anonym | Na DPreview.com Nikon a Canon u nových FF...
Úterý, 2 Říjen 2018 - 08:56 | Pety | "Prostor pro zrcátko zbytečně zvětšuje...
Úterý, 2 Říjen 2018 - 00:41 | peve78 | Bude to Foveon:)) https://2.img-dpreview.com/...

Zobrazit diskusi