Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Recenze Sigmy DP3 Merrill, superkompaktu s Foveonem - úvod

Tenhle foťák se mi fakt líbí, od té doby co tu byly fotky toho japonce z Prahy. Kolik si mám našetřit?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

24 tisíc.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Na amozonu právě nabízejí dp2 a dp1 za 799 dolarů, takže asi 15 000,-

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jak tyto informace souvisejí? :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Fotky jsou luxus, těším se na pokračování. Díky!

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

U všech zatím zveřejněných fotek (nejen tady) mě překvapuje až "řezavá" ostrost snímků a nízký šum. Zajímalo by mě do jaké míry je to objektivem, snímačem a případně dalším postprocesingem. Už jenom pro tuto vyjímečnou kvalitu vážně zvažuji zakoupení.
Bylo by možné zveřejnit i RAW soubory některých snímků aby jsme si mohli udělat vlastní představu ? Především snímky s naplno otevřeným objektivem (malé clonové číslo) a s vysokým ISO pŕi nočních snímcích resp. slabém osvětlení. Také by mě zajímalo jaká je chování a spolupráce se systémovým bleskem, pokud bude příležitost to zkusit.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

hezké. až budeš o půlnoci číst můj článek, tak měj prosím na paměti, že jsem jej napsal včera pozdě večer ;).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V podstatě s tebou souhlasím, jen nevím zda bych se spokojil s tím Sony, asi bych volil něco jiného něco jako Panasonic TZ7, TZ10, ale to je vedlejší. Ta Sigma je na některé fotografie zcela unikátní a docela by mě zajímal i portrét, světelnost 2.8 už přeci jen dovoluje trochu pracovat s hloubkou ostrosti. A pokud se jedná o cenu, tak uvažujte lidi takhle - mám zrcadlovku, pro konkrétní typ fotografie (dejme tomu portrét, architektura apod.) potřebuju objektiv specifických vlastností (světelný teleobjektiv nebo širokoúhlý apod.) a ten také něco stojí (Canon 85/1.8 cca 400 eur, Canon 85/1.8L 2000 eur, Tokina 11-16/2.8 600 eur), takže jednoúčelový foťák na podobné zameření není až o tolik dražší a pokud je jeho výstup takto excelentní lehce překoná zrcadlovku.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

já bych tak úplně s použitelností DP3M na portrét nesouhlasil. Ano, bude to úžasně detailní, ale to často u portrétu právě nechceš, navíc f/2.8 při 1,5x cropu odpovídá hloubkou ostrosti zhruba f/4 na full-framu, což rozhodně není zrovna portrétní světelnost. Navíc je tu ta subjektivní otázka kolem bokehu. Neříkám, že je DP3M na portréty nevhodná, ale tak úplně pozitivně bych to s ní určitě neviděl (ale ještě jsem od no-Xe neviděl žádné podání pleťovek, tak uvidíme)...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Portrét je pro mě toto:
http://vh-artists.com/index.html#/photographers/martin-schoeller/portfol...
A to by DP3M zvládnout (+-) měl ne?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ostrost "na pixel" je daná snímačem. Foveon, jakožto plnobarevné řešení, nepotřebuje rozostřující low-pass filtr a ani bayerovskou interpolaci. Samozřejmě by bez adekvátního objektivu nebyly snímky takto ostré (zvlášť mimo střed), ale hlavní část těžiště je ve snímači. Šum je nízký v důsledku nízkého ISO. S vyšším ISO šum velmi rychle roste, což je pro Foveon běžné (de facto vlastnost), ale to podrobněji rozeberu v některém z dalších dílů. Foveon je určený lidem, kterým jde o rozlišení, ostrost (možná barvy a dynamický rozsah), ale co se šumu týká, pak je na focení z ruky třeba nízké ISO a pokud světlo nestačí, tak stativ.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Potěšilo mě, že Sigma ukládá jpegy v barevném prostoru 4:4:4. I to přispívá ostrosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmm takže kresbou, detaily a ostrostí je pro mé potřeby Foveon ideální, ale protože polovina fotek vzniká v šeru lesa a fotit se musí rychle a z ruky, na stativ není čas, tak se zase vyloženě nehodí. Chjo já snad půjdu a vymyslím vlastní snímač.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A co muří nožka aka monopod? Nepomohla by?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je dobrá věc, koukal jsem už i po takových co jinak vypadají jako turistická hůl. A s polovinou fotek by mi skutečně pomohla, ale na druhou stranu tu druhou polovinu bych díky ní asi nikdy nepořídil. :(

No posuďte sám, ale prosím nesmějte se mi, fotím si to jen pro vlastní potěšení a po ženiných slovech: "To jsou hrozné fotky, proč máš vždycky půlku tý fotky úplně rozmazanou?" bych další kritiku asi neunesl. :) Samozřejmě jsem jí pak vysvětlil jak je to s ostřením a co je bokeh a tak, ale stejně trvala na tom, že ty s ostrým pozadím jsou hezčí. Snad pořád mluvila o fotkách. 0:) Těžký úděl makrofotografa amatéra no. :)

Tady by mi ten stativ občas pomohl, né že né, vím o tom:
http://imgur.com/a/VV2LS#0

Ale tady u těch, na které dám druhý odkaz, jde často o rychlost, postřeh, nataženou ruku a rychlý AF (a nebetyčné štěstí) nebo naopak pomalost a pohybová "neviditelnost", takže cokoli dalšího než tělo foťáku by jen překáželo:
http://imgur.com/a/inPNY#0

Ještě tam patří tato fotka, ale kvůli arachnofobiků jsem jí tam raději nepřidal, proto arachnofobici na toto neklikat! :)
http://i.imgur.com/MDxvZuZ.jpg

PS: Vše až na žabku v rybníce je bráno z ruky bez zoomu, "makruju" od 1cm. Protože jednak na zoom většinou není čas a pak to se zoomem vypadá ještě hůř než když se přiblížím a zmáčknu to zblízka.

No řekněte teď, je pro mě Foveon to pravé nebo ne.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Aj, u Vaší ženy bych často asi neuspěl a část snímků by padla do kategorie mazanice. :-)
http://www.fotobob.cz/photosemot/20090110_BK_016x.htm

Když koukám na Vaše snímky, tak já bych klidně mohl ještě menší hloubku ostrosti, ale možná jsem zkažený zrcadlovkami, kde je problém proostřit do hloubky už z principu. Mému vkusu například sedí ten lišejník v první sérii. Já mám tak nějak rád zasněnější atmosféru - i když prosté dokumentačky ze mne vypadávají též, pochopitelně.

Pro mne osobně asi Foveon není - sice se mi technickým pojetím i principem náramně líbí, ale často fotím na vysoké ISO (koncert, cosi v šeru kde stativ překáží a musí se spěchat), takže pro mne je idální volba FF čip s vysokým rozlišením a malou šumivostí na vyšší ISO. Osobně bych Foveon viděl jako ideální na krajinu, kde se každý detail počítá, krajina neuteče, tak se stativem není problém. Každopádně se těším na pokračování recenze, zejména chování v komplikovanějších podmínkách. Zatím bohužel nemám ucelený názor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máte je moc pěkný, klobouk dolů! A mám vyřídit, že "u fotek s atmoškou to rozmazání nevadí". :)

Ale je tam krásně vidět ten rozdíl v přístupech. Vás baví fotky s atmosférou a umíte to. A mě jde zase víc o dokumentační přístup/výstup, kdy pak večer trávím taxonomií (a naštěstí tento přístup tolik umu nevyžaduje). :)

Ale nepomohl jste mi (a ani nikdo jiný!) s tou otázkou, zda je Foveon i pro mé fotografování. Souhlasím že na krajinky je ideální, tam se opravdu každý pixel počítá a krajinka navíc i počká, než se postaví stativ. Ale i u makra se imho každý pixel počítá a skládat dohromady multiexpozice jde bohužel jen u nehybných objektů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky moc za tento test. Moc jste mě potěšil. O Sigmě jsem se vlastně dozvěděl poprvé z vašich stránek a od té doby tohle téma bedlivě sleduju. Chystám se zakoupit DP2, nebo v lepším případě SD1, takže mě každá zkušenost zajímá. Dělám architekturu a občas si nechám nafotit vlastní práci, většinou se používá Canon EOS-1Ds Mark III, nebo jiné full-frame foťáky, ale subjektivně se mě výstupy z foveonu zdají nejlepší. Takže se budu těšit na pokračování.

P.S. kdo je ten muž se stativem, na protější střeše?:)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vlastním zrcadlovku Sigma SD15 s objektivem 18-50 mm 1:2.8-4.5 HSM. Sigmu sleduji již od doby, kdy vyráběla SD9 a SD10. Možnosti úprav v programu Sigma Photo Pro jsou rozsáhlé, nejvíce se mi líbí funkce "X3 Fill Light", kde se dají docela hodně eliminovat přepaly a rozdíly v kontrastní scéně a můžete tak zachránit i zcela ztracené snímky. Nicméně, je to foťák na sváteční focení. Nosit sebou pořád brašnu se zrcadlovkou není na každodenní použití. Pokud by měl někdo o tuto zrcadlovku zájem, mohu ji pustit za 12 500 Kč (koupeno koncem roku 2012, 100% stav).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak je to s výdrží baterie? Uvažuji již nějakou dobu o DP2m, ale v recenzích někteří píší i 50 fotek stylem zapnu, vyfotím a vypnu :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Po delším váhaní jsem se rozhoupal a koupil DP2 (příští týden mi bude dovezena z USA). Jsem velice zvědavý na podání barev. Celkem zajímavě je to rozebráno na:

http://madshutter.blogspot.cz/2013/03/the-sigma-dp-merrils-and-their-col...

Podel všeho tam rozdíl je (kvůli jiné optice?), každopádně DP2 by neměla trpět fatálními odchylkami v barvách, přičemž DP3 je zřejmě vylazena nejlépe z rodiny Merrillů.

Pokud bude zájem, tak se podělím o první zkušenosti.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.