Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Sigmu zaujal Josef Sudek, nafotila galerii DP3 Merrill v Praze

Klobouk dolů! V těch světelných podmínkách ten Karlův most je úchvatný! Na to, jaké ma Sigma SD14, kterou vlastním, problémy s citlivostí - zašuměním na vyšši ISO, tak tady je to super! Netušíte kolik za ten kompakt chtějí?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Karlův most je ISO 100 na 4 vteřiny, takže stativ (nebo DP3M posadil na nějaké zábradlí :-). S SD14 se na ISO100 a dlouhou expozici taky dají dostat fotky s akceptovatelnou úrovní šumu (byť zašuměnější, než tohle), ale problémem je vyvážení barev, respektive mně na SD14 vycházely noční fotky někdy dost dožluta, čímž Merrill snímač v nových tělech zjevně netrpí. Cena zatím známá není, oficiální vydání teprve proběhne. Počítám, že to bude minimálně 25 tisíc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě ten karlův most zaujal hlavně z hlediska zvládnutého přenosu kontrastu objektivem. Z téhle strany je dosti tmavo a optika má často tendence trpět na flares a různé závojíčky z té spousty bodových zdrojů světla. Lampy zde sice trochu přetékají za zábradlí mostu, ale nic nezkousnutelného. Parádní sklo, aparát se také vyznamenal, o tom žádná.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jen pro zajímavost: Nějaké cvaky, když jsem před léty zkoušel, jak zvládne noční scénu SD14. Druhý je za deště. Oboje 55 let starým Auto-Takumarem 35/2.3 (nemůžu je teď najít v orig. rozlišení, ale pro ilustraci, že nočního snímku byla SD14 technicky schopná, to snad postačí):
http://www.abload.de/img/sdim1063hbhjn.jpg
http://www.abload.de/img/sdim1074hfe76.jpg

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta barevnost je dána zabarvením zdroje světla, na některých lampách jde vidět, že jsou jasně do žluta, že by tedy žárovky? A jiné zase až do modra, takže možná výbojky, jojo kdysi jsem si užíval noční focení se starou dobrou Praktikou MTL5 a člověk by se i divil co a jak barví scénu :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To budou sodíkové výbojky (žluté) a nějaké halogeny (modré). Je zde dosti vyrovnaný whitebalance do studena bych řekl, kdyby to bylo na daylight (jako většina filmů), je to celkově mnohem žlutější.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jojo. Že by nebyla schopná nepochybuji a pevné sklo... To je klasa.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jakápak pomalost serveru Sigmy? Mně se ty fotky tahají 2MB/s. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.