Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Sigma DP3 Merrill: Portrét, makro i manuální ostření s 46MPix Foveonem

LOL, počkám si na DP4M, ta bude tak někde 300mm. A pak si koupím všechny, ať mám celou sérii. :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To je podivné, měli raději udělat objektiv výměnný, kdo si bude kvůli různým ohniskům kupovat 3 těla...
Snímač je možná perfektní, ale provedení těla fotoaparátu se mi zdá hodně nepraktické.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ono to má svůj důvod. Výměnný systém od Sigmy přijde později, protože vyžaduje přítomnost nějaké funkce pro čištění snímače a tu Sigma nemá. U zrcadlovek to je řešené prostým a efektivním uzavřením komory ochranným sklem (to zároveň integruje IR filtr), jenže to se u bezzrcadlovek použít nedá. S tím už se veze i případná stabilizace snímače a podobně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to mohli vyřešit třeba nějakou předsádkou...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že v rámci zrcadlovkových objektivů existujou asi tak dva (s novou 35/1.4 možná tři), které dokážou z Merrill Foveonu dostat na pixel ostrý snímek od rohu do rohu, nemá smysl řešit předsádky. Řada DP-M existuje právě z toho důvodu, že řeší zásadní problém a to, že pro ten snímač nebyla k dispozici prakticky žádná optika, která by z něj dokázala vydolovat maximum. To je problém, který žádná předsádka (která z podstaty své funkce vždy více či méně degraduje optickou kvalitu) neřeší.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To nemůžeš tak říct - jasně že předsádka zhoršuje kvalitu obrazu, ale zase ne tolik, aby se dalo říct, že to vůbec nemá smysl. Prostě bys měl základní pevné ohnisko v plné kvalitě a druhé (třetí...) by bylo horší, ale aspoň bys ho měl. Když by mi normálně vyhovovalo 45mm u DP2 a používal bych ho "pracovně" a pak si třeba chtěl nafotit chlastačku v hospůdce, tak by mi to s předsádkou (na nějakých 25mm) úplně stačilo a bylo by mi šumák, že to má chromatickou vadu jako prase. A bylo by to řešení "za pár korun".

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to bereš takhle, nebrání ti (nebo zájemci) dokoupit si předsádky dle vlastních preferencí. Objektivy DP-M mají standardní závit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

mno potom by byl řešením nějaký kompakt "za pár korun" , ten když upadne do piva , tak se zas tak nic moc neděje , ale koupající se , otloukané a omatlané DP asi nebude to pravé
experimentování v hledání předsádky se samozřejmě meze nekladou.
ze zkušenosti s focením s podvodním pouzdrem na Olympus, kdy se dal kompakt z pouzdra vyndat a nevyndal, potom chromatická vada "jak prase" u fotek nad hladinou zamrzí

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

I když má objektiv celkem čtyři elementy, pokud se skládá ze tří skupin, je stále tripletou (Tessar).
Ernostar nebyl optimalizovaný pro hladší Bokeh, ale pro vyšší světelnost. V době vzniku patentu ani žádné "bókehy" neřešili. Konstrukce Ernostaru umožnila vytvořit světelnější objektiv s nižším kontrastem a rozlišení směrem ke krajům optické soustavy než-li je tomu u konstrukce Tessaru. Bokeh - (moderní slovo přejaté z Japonštiny) není určen ani tak počtem optických členů, ale celkovým designem a světelností objektivu. Optickému kutilství zdar!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.