Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Sigma si patentovala zoom vhodný pro DP a Foveon s lepším videem

V poslední době se objevily nové patenty společnosti Sigma, které by mohly směřovat k nové generaci fotoaparátů řady DP. Jedním z vylepšení by byla podpora videa, druhým rozšíření řady DP o zoom.

Když uvedla Sigma řadu DP, šlo o dvojici aparátů, z nichž byl jeden vybaven pevným efektivně 28mm ohniskem a druhý efektivně 41mm. Později vyšly řady S a X, které vychytávaly některé mouchy od konstrukce až po barevné podání. Původní řada DP nabízela i video v rozlišení 320×240, které bylo sice na tu dobu papírovým rozlišením za konkurencí, ale díky specifikům snímače Foveon bylo kvalitativně srovnatelné s o něco vyšším rozlišením tehdejších aparátů (~480×360).

Větší změnou byla řada Merrill, která krom kvalitnější konstrukce zvětšila snímač z do té doby typického sigmovského cropu 1,7× na pentaxo-nikonovský crop 1,5×, ztrojnásobila rozlišení a přišla s novými objektivy - efektivně 28mm (který mj. zvýšil světelnost z f/4 na f/2.8) a 45mm, doplnila nový model s efektivně 75mm objektivem pro makro a portrét a nakonec i zvýšila rozlišení videa na 640×480. To ale mělo jeden háček, zatímco video z původní řady DP vypadalo dobře, video z řady Merrill vykazovalo aliasing - snímač pro 30 FPS nestíhal vyčítat všechny pixely, takže obraz vznikal jen z některých pixelů, což se podepsalo na kvalitě.

S třetí velkou generací, Quattro, proto od videa Sigma upustila. Tělo dostalo futuristické tvary, snímač řady Quattro s nestejným rozlišením vrstev zvýšil rozlišení. Zůstaly modely s 45mm a 75mm ohniskem, 28mm dostal vylepšený objektiv s mírně vyšším rozlišením v rozích a nakonec přibyl i efektivně 21mm superširokoúhlý objektiv pro čtvrtý model.

Jak budou vypadat novinky?

Řada Quattro, byť disponuje velmi vysokým efektivním rozlišením i výbornou optikou, už je na trhu 2-3 roky (podle modelu), a tak není od věci otázka, jak bude vypadat nová generace. Zdá se, že na něčem už Sigma pracuje a byť není jasné, jestli se tyto informace týkají hned příští nebo až přespříští generace, jsou velmi zajímavé.

Z patentu na nový Foveon

Nejprve se objevil patent, který popisuje nový snímač Foveon. Popis je poměrně složitý a místy docela abstraktní (pro běžného středoevropana doslova, neboť je v Japonštině). Dozvídáme se však minimálně to, že by tento snímač měl být schopný vyčítat jednotlivé „vrstvy“ v nestejném rozlišení. Schéma ukazuje výčet signálů ze střední (zelené) „vrstvy“ ve vyšším rozlišení než z modré a červené vrstvy. Zda jde o příklad nebo pevně danou charakteristiku, není zcela jasné. Tento postup by nicméně měl umožnit zvýšení rychlosti výčtu signálů (nikoli dat, protože v případě Foveonu dochází k digitalizaci mimo snímač) a umožnit lepší podporu pro video.

Dále si Sigma patentovala objektiv, zoom o ohnisku 17,55 - 48,47 mm a světelnosti f/2,92. Z údajů je zřejmé, že jde o řešení pro APS-C snímač, které bude značené tradičně zaokrouhlenými hodnotami 18-50/2.8; efektivně na cropu 1,5 pak dosáhne 27-75 mm. Z dalších údajů, jako je pracovní vzdálenost zadní čočky od snímače 1-22,5 milimetru je zjevné, že nejde ani o objektiv pro zrcadlovky, ani o objektiv pro bezzrcadlovky, kde by vzdálenost 1 milimetru od snímače byla pro manipulaci nebezpečná (při nepřesném pokusu o nasazení by se mohla poškodit čočka i snímač). Z toho lze usuzovat, že jde o fixní objektiv pro nový model řady DP, kde jsou právě minimální vzdálenosti mezi čočkou a snímačem běžné.

Schéma zoomu Sigmy se 17 čočkami

Tento DP Zoom by pokryl ohniska řad DP1 (28mm), DP2 (45mm) a DP3 (75 mm). Je zřejmé, že optická kvalita nebude taková jako u pevných ohnisek, na druhou stranu řada uživatelů dala Sigmě najevo, že by takový koncept uvítala i přesto. Sigma navíc krátké zoomy umí a CEO společnosti Kazuto Yamaki je známý tím, že z dostupných optických návrhů je pro řadu DP schopný vybrat ten nejlepší bez ohledu na to, že je nejdražší na výrobu a společnost na něm nic nevydělá.

Zdroje: 

patenty Sigmy (1, 2)

Diskuse ke článku Sigma si patentovala zoom vhodný pro DP a Foveon s lepším videem

Úterý, 12 Prosinec 2017 - 01:53 | peve78 | Díky za shrnutí novinek....Sigma mě baví.......

Zobrazit diskusi