Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

SIGMA Photo Pro Software 4.0

Sigma SD14
Sigma dnes jako předvoj kompaktu DP2s vydala čtvrtou generaci firemního softwaru pro konverzi RAW souborů SPP 4.0. Hlavními novinkami má být zlepšení výkonu na vícejádrových systémech a lepší kvalita výstupů především na snímcích pořízených při vyšším ISO. Software je samozřejmě určený pro všechny generace těl se senzorem Foveon.

K optimalizaci pro multi-threading nelze dodat než: Konečně! Vzhledem k hardwarové náročnosti zpracování X3F RAWů je rozdíl skutečně znát, nicméně určitá zlepšení jsem zaregistroval i na jednojádrovém systému. Ta se ale týkají spíše rychlosti startu aplikace, načítání náhledů a pod.

SIGMA Photo Pro Software 4.0

SIGMA Photo Pro Software 4.0 - lištyHlavní změnou je ale upravený způsob zpracování. Ten se má týkat všech souborů, ale pro soubory pořízené na ISO400 a výše je nově dostupný nový algoritmus redukce šumu (konečně) s možností nastavení. Nastavit lze v pěti stupních redukci jasového šumu a stejně tak v pěti stupních i redukci šumu barevného.

Na „default“ jsou použité střední hodnoty – to znamená 3 a 3. Při těchto hodnotách je redukce šumu méně výrazné, než jak ji prováděly starší verze softwaru. Možný důvod zmíním níže. Výsledku nejbližšího předchozí verzi (SPP 3.5.2) se mi podařilo dosáhnout (na snímku o ISO400) při nastavení redukce barevného šumu na úroveň 5 a jasového na úroveň 4.

Na snímcích pořízených při vyšší citlivosti (ISO800+) jsem pozoroval změnu v zeleném kanálu – zdá se být intenzivnější – na můj vkus až příliš, ale bez rozsáhlejšího testování nechci dělat předčasné závěry.

Pozitivní změnou nového algoritmu redukce šumu je odstranění zeleno/fialových fleků při ISO800.

Podstatné ovšem je, že jsem SPP 4.0 testoval na výstupech zrcadlovky SD14, která je už morálně postarší a především je svými výstupy 3 generace pozadu oproti nové generaci těl, pro kterou je SPP 4.0 určen primárně (tj. SD15 a kompakty DP1x).

SD14 nese původní verzi procesoru pro zpracování dat, DP1 přinesla procesor True I, DP2 True II a DP1x a SD15 přidávají ještě analogový front-end (AFE) pro lepší zachování barev při vyšším ISO. Vliv AFE na úroveň šumu zatím není znám, ale jelikož s SPP 4.0 na „default“ odšumuje méně, než SPP 3.x, očekávám, že to bude souviset právě s čistším výstupem těchto těl.

Pro majitele starších modelů je asi největším přínosem možnost nastavení redukce šumu na ISO400 (při maximální úrovni jsou snímky skutečně čistší, obzvlášť ve stínech; ztrátu ostrosti jsem nepozoroval). Co se týče výsledků na ISO800 a výš, bude pro vynesení jednoznačného závěru potřeba otestovat širší spektrum snímků.

 

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku SIGMA Photo Pro Software 4.0

Žádné komentáře.