Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Sigma podporuje DNG. Komu tím prospěje?

Kratce receno:
Nemoznost pouzivat editacni SW na ktery "jsem zvykly" je tak zasadni problem, ze si jen ztezi dovedu predstavit fotoaparat ktery by byl o tolik lepsi nez konkurence ktera by zpracovani beznym SW podporovala.

Co se kontretne X3F tyce, mam pocit, ze i drive bylo mozne provest X3F->DNG konverzi a pokracovat ve zpracovani na jakemkolilv DNG kompatibilnim SW.

Zpracovani u mne probiha takto:
- selekce zjevne nepodarenych snimku, smazani
- editace (korekce atd.)
- dalsi selekce mene podarenych snimku, smazani
- otagovani podle standardu IPTC
- otagovani kvality snimku hvezdickami (5 - vystavni kvalita, 4 - neco malo tomu chybi, ale super snimek, 3 - standard, 2 - standard, ale pro doplneni pribehu vhodne zachovat, 1 - mizerna technicka kvalita, ale jedinecnost snimku/okamziku vyzaduje zachovani)
- prevod do DNG
- export do "4k" JPG
- presun zpracovanych snimku do clenene adresarove struktury

Duvody:
- podpora proprietarniho formatu se casem NUTNE vytrati. Jestli je to otazka 5, 10, nebo 30 let - nehraje roli.
- pokud Lightroom zahyne na ubyte, cely archiv bude mozno vcerne struktury prevest do alternativniho formatu vcetne korekci
- existuji validatory celistvosti DNG (= moznost kontroly poskozeni archivu)
- 4K JPG archiv clovek muze drzet na mensich mediich pokud je potreba neco ukazat, najit atd. - nehrozi unik originalu a neni treba vlacet 1TB+ dat a delat export DNG s korekcema z LR databaze

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ty to asi nebudeš mít v hlavě úplně v pořádku...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Čo je na tom čo napísal v neporiadku? Má svoj postup, ktorý je, z môjho pohľadu, veľmi premakaný a vďaka nemu vie kde čo hľadať.

To skôr človek, ktorý na tak pekný pracovný proces napíše že jeho autor nemá v hlave všetko v poriadku, nebude veľmi v poriadku a vyžíva sa v neusporiadanosti a bordely.

Ja osobne sa tiež snažím svoju produkciu procesovať, aj keď sa mi to nedarí až do takej miery. Som preto cvok? Alebo blázon?

Prosím ospravedlňte sa užívateľovi "PeZa PeZa" za bezdôvodnú urážku

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Naopak v tom má systém a myslí i na budoucnost a zadní vrátka, aby na stará kolena neměl harddisky plné nerozpoznatelného digitálního smetí.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nenapada me nic, co by zabranilo spustit virtualni pocitac se softwarem, ktery ty RAWy dokaze zpracovat, treba za 100 let.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mas strasne malou predstavivost. On je celkem problem mit data v poradku po peti letech m natoz po stu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Například tam nepůjdou oživit Windows 36, kvůli 60 let vypnutým serverům na kterých byl naposledy nativní soft? :-)

Jde zařídit lecos, ale je dobré si umetat cestičku. Otevřít dnes nějaký proprietární soubor z MS-DOSu a dostat jej do Windows nebo jinam také není sranda a lidi často staré diskety hází do popelnice, protože už to nedají dohromady (binární brajgl, podivná kódování češtiny atp.).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hold koníček ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hold nebo holt?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koníček si zaslouží hold. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zamysli se nad sebou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by Sigma do SPP doplnila korekce objektivu, případně i práci s geometrií a perspektivou:). Nepotřeboval bych možná jiný software tak často jako nyní.
S SPP se mě jinak pracuje dobře. Myslím že akcelerace pomocí GPU tomu v poslední době dost pomohla.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako uživatel Lightroomu-u jsem od konverze do DNG upustil. Nejdřív se mi myšlenka o univerzálnosti DNG a nezávislém spracování také líbila a uvažoval o ní ze stejných důvodů jako PeZa PeZa. Ale díky LR jsem od toho upustil.
Programátoři v Adobe jsou možná dobrý v tvorbě algoritmů pro grafiku, ale vůbec jim nevadí, že jejich výtvor každou změnu ve zpracování dng (u raw-u ne) zapíše nejen do katalogu (sqlite databáze) a XMP souboru, ale také do DNG. A to mi vadí. Sakra vadí. Tak za prvé - se souborem je manipulováno a tím může být narušena jeho integrita, nevím co se stalo s předchozími úpravami a vůbec je snadné zpochybnit originalitu snímku. Za druhé je tu problém se zálohováním - namísto abych zálohoval jen změněné malé XMP soubory (je to valstně XML) o velikosti v jednotek kB a mohl případně udržovat i jejich historii (např. Git), musím zálohovat celý DNG soubor (cca 20-30MB) na snímek.
Našel jsem sice cestu jak to LR zakázat, ale funguje až u novějších verzí LR. Stačí nastavit atribut read-only.
Jinak potup PeZa PeZa se mi líbí a velmi se podobá tomu mému, jen v systému hodnocení se drobně lišíme. Označím za smazané vše co nevyhovuje (technicky, kompozičně apod.). Bez hodnocení zůstává vše co by u PeZa PeZa mělo 1 - možná se k tomu někdy vrátím a něco z toho vydoluju. Moje 1 - už stojí za export, 2 - zajímavá/dobrá, 3 - hodně dobrá, 4 - vynikající, 5 - vhodné i pro National Geografic ;-) . Takže těch 5* až tak moc není.
Z jiných SW co jsem zkoušel/občas používám tak DxO 9 neumí s DNG pracovat (nepřišel jsem na to jak), RawTherapee mi ukáže jen černou plochu (ale je to open source, tak mu dávám šanci, že to nakonec zvládne).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.