Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Silicon Lottery zavírá krám, předtestované a odvíčkované procesory končí

E-shop Silicon Lottery, který nabízel odvíčkované procesory Intel Core a otestované kusy, u nichž zákazník předem věděl, jaké takty stabilně zvládají, končí. Důvodů je více, mezi jinými i Covid…

V nabídce obchodu jste si mohli například vybrat, zda chcete Core i5-10600K zvládající 4,7 GHz, 4,8 GHz, 4,9 GHz nebo 5,1 GHz. Samozřejmě čím vyšší takt, tím vyšší cena. Případně si uživatel u procesoru mohl připlatit $49,99 za odvíčkování (zahrnovalo potažení součástek mimo jádra izolujícím lakem a nanesení tekutého kovu Thermal Grizzly Conductonaut namísto původní pasty šedivky od Intelu). A / nebo $29,99 za binning, což znamenalo, že uživatel s procesorem získal údaje o nejvyšších stabilních taktech, takže si mohl zkrátit cestu k hledání nejvyšší stabilní frekvence.

Silicon Lottery nyní ohlásila, že její činnost končí. Důvodů je více. Jednak jde o problematickou dostupnost, která nastala v souvislosti se zvýšenou poptávkou v době Covidu. E-shop nemá prakticky co prodávat. Z 26 modelů v nabídce lze objednat jen dva (Core i9-12900K a KF), ostatní nejsou.

Druhým důvodem je návrat Intelu k pájenému heatspreaderu (tepelnému rozvaděči, IHS) namísto tepelného izolátoru v podobě pasty šedivky. Což eliminuje poptávku po odvíčkování. Nakonec e-shop hovoří o tom, že Core i9-11900K není nic jiného než výběr z Core i9-11700K (jde o tentýž čip se stejnou konfigurací, liší se jen frekvence), takže co dříve dělal e-shop, činí již Intel sám a pro další binning již prakticky není prostor. Nakonec může mít vliv i jeden prostý související fakt: Jak sílila konkurence ze strany AMD, posouval Intel tovární takty blíže těm, které křemík fyzicky zvládá, takže i v tomto ohledu klesal prostor pro činnost, kterou si Silicon Lottery živila.

E-shop zůstane v provozu do 31. října 2021, poté definitivně ukončí činnost.

Diskuse ke článku Silicon Lottery zavírá krám, předtestované a odvíčkované procesory končí

Neděle, 3 Říjen 2021 - 01:46 | Spirit_pcf | A aky mate problem s biznisom tej firmicky? Neni...
Pátek, 1 Říjen 2021 - 16:49 | no-X | Tohle ale s turbem nesouvisí. Turbo pouze...
Čtvrtek, 30 Září 2021 - 21:49 | David Ježek | Jak jsem psal buď tady v diskusích, nebo na Rootu...

Zobrazit diskusi