Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Skládací displeje stále trápí porodní bolesti, Pixel Fold zabije i drobné smítko

No, není každý den posvícení. Je vidět, že to je prvotina daného týmu. Jak známo, chybami se člověk učí. Akorát je to někdy dost nákladné školeníčko...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

>Jak známo, chybami se člověk učí

múdry sa ale učí na cudzích chybách
a
hlúpy sa ale učí na vlastných chybách

pričom väčšina ľudí sa nachádza v intervale miery hlúposti <0,1> a v rovnakom intervale miery múdrosti

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je míra hlouposti komplementem míry moudrosti?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

samozrejme

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, kdo to mínusuje a plusuje, pro mě je to spíš filosofická otázka někdy na pivo :-)

Edit: jen abych to dovysvětlil, podle mě nejde zaměňovat moudrost / hloupost s entropií. Proto definice intervalu moudrosti / hlouposti na intervalu 0-1 má vágní hranice.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jak je tenhle problém bude rozšířený, zda je to případ všech Foldů, nebo je to nějaký výrobní defekt toho testovaného kusu. Potažmo jak se k tomu bude Google stavět.

Ono Pixel Fold je nejen první foldable googlu, ale i s velice omezenou dostupností - US, JP, DE, UK. Což je daleko menší seznam zemí, než pro ostatní modely Pixelů.

Otázkou je, zda je tento problém důvodem proč Google rušil z různých důvodů předobjednávky dva dny před dodáním a dostupnost se posunula, někdo tvrdí srpen, někdo udává půlku září. Zajímavé je, že od operátorů žádná infromace o posunu data dodání zatím není a zdá se že by je zítra měli začít prodávat. Ale kdo ví. |Viz: https://www.ibtimes.co.uk/google-store-cancels-pixel-fold-preorders-with...

Jelikož příští měsíc (spekuluje se o 26. 7.) se bude konat Galaxy Unpacked event kde budou mimo jiné představeny nové Fold 5 a Flip 5 s očekávanou dostupností 11. 8., dá se očekávat že část těch, kteří už mají Pixel Fold předobjednané, tu objednávku zruší a pořídí si Folda, pokud Samsung nový Fold 5 nezdraží tak výchozí cena bude stejná a i kdyby zdražil, u telefonu se startovní cenovkou 1800 dolarů už nějaká stovka, dvě navíc nehraje roli

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

samsung měl taky problémy u prvních foldů, ale poslední už po konstrukční stránce jsou vychytaný a ten pant je dobrej, ale bohužel ta rejha v ohybu je videt furt (kolega ho má)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Právě, je to prvotina, takže lze čekat porodní bolesti, ale to zpoždění ho zřejmě bude stát zákazníky, protože je předběhne Samsung s novými Foldy, které už jsou z pohledu konstrukce vymazlenější.

A ano ohyb tam je a je v různých situacích různě viditelný, každý to vnímá trošku jinak, někomu to vadí, někomu ne, spousta lidí co to používá delší dobu si na to zvykne a nevnímá to, někdo si nezvykne. Je to něco za něco. Ohyb a jedno zařízení, nebo žádný ohyb a telefon+tablet.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Podle fotky je ten kryci plast proste mensi.
Mezera je rovnomerna a stejna na strane i dole, takze spatne nalepene to asi nebude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Skládací displeje stále trápí porodní bolesti"
Jako uzivatel samsung galaxy fold 4 rikam - NE. :-)
Skladaci telefon je genialni myslenka a narozdil od beznych placek prinasi vyhody vetsiho displeje a pritom se da nosit v kapse. Porodni bolesti se muzou tykat konkretni serie/sarze pixel foldu,ale ne fold telefonu. A mainstream to pochopi behem par let,az jim to apple ukaze jako "zazracnou novinku".

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Mainstream to pochopí až sníží cenu, zvýší životnost a ohyb nebude vůbec vidět. Do té doby si lidi vystačí s 6", notebooky a tablety. Pár let je pro splnění VŠECH třech podmínek IMHO nereálná představa.

Jako bazarovka budou tyhle displeje hůře prodejné než klasika, což je pro trh negativní vizitka.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ceny jsou relativně ok, zvláště u Flipu, Flip 3 se nový v základní variantě prodává za 15 tisíc, to je normální střední třída, můj 10 letý syn používá telefon co se ještě nedávno prodával za víc.

Ano Fold 4 dnes stojí +- stejně jako S23 Ultra = standardní vlajková loď, v USA patří tahle cenová kategorie právě do mainstreamu. Drtivá většina telefonů co se tam prodá je v cenové relaci 800-1200 dolarů a iPhone Pro Max nebo právě Galaxy S Ultra jsou nejprodávanější modely.

Jako novinka samozřejmě stojí víc, ale často k tomu dostáváš bundle třeba s hodinkama za 10k, dostáváš trade in bonus... samozřejmá je i sleva pro studenty (u nás stačí v rodině někdo s ISIC).

Já teď používám S23 Ultra, ofiko cenovka 39,5, po 5 měsících to koupíš standardně pod 35, ale v předprodeji to bylo za 35k, k tomu výkupní bonus 3,5k a sleva za ISIC a bylo to jen 29,3k, ale se dal v akci bez jakékoli podmínky koupit za 25k. Osobně mám ten telefon pronajatý a stihl jsem cenu 800 na měsíc, aktuálně je to skoro 1400. Když odečtu cca 300 za pojištění na krádež a náhodné poškození, stojí mě to 500 měsíčně při dvouletém pronájmu = 12 tisíc na dva roky, to je v podstatě zadarmo a není to ani ztráta hodnoty.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

" Samsung promises the device will survive a minimum of 200,000 folds"

200 000 / ( 365 * 5) = 110 otevření a zavření denně po dobu 5 let.
Cena je subjektivní, protože pro mě, který do toho telefonu čučí ve vlaku každý den hodinu je to "worth it".
Ohyb někomu vadí, ale obvykle ne tomu, kdo do něj přímo kouká, protože zepředu vidět není. Je vidět při pohledu z boku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Skladaci telefon je mozno genialna myslienka ale len pre urcitu skupinu ludi, ktory vyhody tohto konceptu vyuziju.
Ak by aj bola, tak su tam 2 problemy - cena a nie 100% technicke riesenie, kvoli obmedzeniam dnesych technologii. Ten druhy problem je podla mna dovod preco do toho Apple este nesiel.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Taky by mě zajímalo, kolik procent lidí se cítí omezeno 6" natolik, že budou akceptovat byť jen nízký příplatek za 8". Např. 6" za 10 tisíc a 8" skládačka s identickým HW (jen jiné displeje) za 13. I v takto hodně optimistickém scénáři se najde skupina, co si skládačku nevybere, protože jim 6" bohatě stačí a vyhovuje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nejprodávanější telefony třeba v USA jsou v cenové kategorii 1000-1200 dolarů, myslíš že nějakých +- 100 dolarů rozdílu něco znamená?

Však 85 dolarů platíš za flat mobilní tarif měsíčně, 50 za telefon měsíčně (cena 1200, s trade in 2 leté vlajky jsi na polovině) si snad můžeš dovolit, za ten fold to holt je 75 dolarů měsíčně (bez trade in hodnoty a bonusů).. Ale co je 75 dolarů když jen za nájem platíš třeba 3500.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A v Africe, Asii, EU, Jižní Americe? Navíc jsem ti už minimálně jednou vysvětloval, že žebříček nejprodávanějších mobilů nic nevypovídá o celkovém objemu trhu v různých cenových hladinách.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale samozřejmě že vypovídá, třeba Apple loni dodal bez pár drobných 225M telefonů, a to se bavíme o kusech za 429+ dolarů a je to přes 20% trhu. Všechny prodeje Google jsou také v kategorii 400+.
K tomu Samsung s jeho foldably, prémiovými řadami (S) a střední třídou (A5x, A7x) je taky na 400+ dolarech.

A samozřejmě další výrobci také mívají modely v kategorii 400+... Odhadem tak 400+ může znamenat 40-50% trhu s mobilními telefony.

Levné telefony fičí právě v té Africe a Asii, Indii, ale to se bavíme o telefonech sub 200 dolarů, tzn největší low end. Pokud tedy vezmeme střední třídu (cca těch 400-600 dolarů), tak je to pro tyhle země pořád out a asi nepočítáme s tím že v dohledné době budeme mít foldably v největším mobilním low endu. V té střední třídě cenově už jsou, byť to musí být rok starý model.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Můžete poslat statistiku?

Nevěřím tomu. To, že se prodá hromada iPhone za $1000 USD, neznamená, že se neprodá dvakrát tolik činčongfounů padesáti různých druhů. Vsadím se, že když uděláte čáru třeba na $500 USD, drtivá většina prodaných telefonů bude pod ní. A dost možná to bude platit i pro $200 USD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pár lidí si fold na základě toho, že jej viděli u mě, i koupilo. Je nás víc, než si myslíte, abych citoval jednoho cápka z historie ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Loni cca 4M kusů, předloni 2,5M... s předchozími Foldy tak 7-7.5 milionů + letošní prodeje, takže konzervativně se prodalo asi 10 milionů Foldů od Samsungu a cca 20M Flipů.

Podstatné je že trh s foldably rychle roste, v 2020 Samsung prodal statisíce, v 2021 už přes 6M, 2022 dvakrát tolik a letos se snad odhadují čísla blízká 30M.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja se citim dost omezen 6" displayem. Vpodstate neexistuje nic co by melo 4". vim jen o jednom telefonu a ten mam, ale ze by byla nejaka konkurence, to vubec.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud foldable nekupuješ jako novinku tak cena rozhodně není problém. 15 za flip je normální střední třída, Fold za 34 je normální cena vlajkového telefonu.

Navíc ten telefon přece nemusíš kupovat, můžeš si ho pronajmout. Mě vyjde S23 Ultra 12/512 na cca 12 tisíc za dva roky. O kolik by klesla hodnota, kdybych si ho koupil a za dva roky prodal?

A Apple do toho nešel ne kvůli technologii, ale kvůli tomu že není masová produkce.

Loni se prodalo 14,2M foldable zařízení, z toho přes 12M prodal Samsung, z toho odpovídá cca 8M na Flip a 4M na Fold. Pro srovnání, skládací Motoroly Razr se prodalo 40 tisíc kusů...

No a jistě jsi četl že Apple zrušil model Mini kvůli malému zájmu, světe div se, iPhone 12 mini a 13 mini se za dva roky prodalo cca 30 milionů a Apple to pro nezájem odpískal.

Aby Apple mohl uvažovat o Foldu, tak potřebuje nejen technologii, potřebuje ji samozřejmě "levnou" při masové produkci. Nepotřebuje vyrobit 4M displejů, potřebuje vyrobit 40M displejů v nějaké kvalitě a to je problém proč Apple nasazuje některé technologie se zpožděním, je problém to vyrábět v takových objemech v požadované kvalitě a v požadované ceně.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Cena je dost subjektivní. Pokud beru mobil jako opravdové PC = personal computer, se kterým jsem 16 hodin denně a pracuji s ním i několik hodin denně, pak je to jedna z pár položek, na které nikdy nebudu šetřit. (Další položkou jsou dioptrické brýle). To raději ušetřím na GPU, kterou mám jen na hraní, než na zařízení, do kterého víceméně čučím furt (a to nepoužívám sociální sítě).

Ale jasně, každý má priority jinde. Někdo si raději koupí ojetý BMW s dvoulitr dieselem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty si hlavně zjisti úplné základy teorie displejů a zhoršení zraku. Čumět do mobilu několik hodin denně je výrazně horší než do notebooku a ten malý rozdíl ve velikosti displeje 6 vs 8" v tom nehraje roli, protože i 14" kazí oči víc než základní desktopová 21". Proto si dokonce každý normální k dlouhodobé práci na notebooku přikoupí desktop displej.

Kromě toho neznám práci, kdy by zaměstnanec byl skutečně nucen koukat několik hodin denně do displeje mobilu, takže to je jen umělý problém. Vždycky jde použít aspoň samotný notebook a kvůli efektivitě je k tomu zaměstnanec i nucen. Já vím, pracuješ hlavně v kavárně u stolu a notebook by nebyl stylový...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Neměl bys nějaké věrohodné zdroje na téma malých displejů a zhoršování zraku? Tohle téma mě zajímá...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nestačí realita? Zkus si xhodinové čtení fullhd na 5", 14" a 21" a studie nebudeš potřebovat. Nějak to souvisí s tím, že naše oči mají rádi delší vzdálenosti víc než ty kratší. Proto přírodní národy co málo čtou (zaostřují na blízko) vidí lépe než ti nejbystrozrakovější z nás vyspělých. Koukat na 100 metrů vzdálený les vydržím 10 hodin a oči se dokonce zlepší, koukat na malý (aby se tam něco vešlo) text v mobilu z 30 cm je už po pár hodinách (je to individuální) nepříjemné.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Osobně bych na 21" raději koukal do 4k s 200% škálováním než na neostré FHD.

To je totiž dost důležitý aspekt, který snadno ovlivní pozorovací vzdálenost. Když jsem v roce 2004 měl první 15" laptop s 1920x1200 rozlišením, musel jsem to mít hodně blízko abych na tom něco přečetl (a ne kvůli škálování ale kvalitě zobrazení), dnes si na stejně velkém displeji přečtu věci daleko lépe protože zobrazení je lepší (pokud nevezmeš vyblité IPSko) a ještě lepší to bude v 4k naškálovaném na 200%.

Teď používám 14" laptop s 2,8k rozlišením a za pár minut mi kurýr doveze 14" laptop s 3k rozlišením.

Ale ano pozorovací vzdálenost má vliv na únavu očí, pokud se nepletu v iOS17 bude nově upozornění, že člověk displej sleduje z nevhodně krátké vzdálenosti po delší dobu.

A že koukat delší dobu na text v mobilu z 30cm.. ano třeba na iPhone Mini s 5,4" displejem je to únavné, s S23 Ultra a 6,8" displejem je to ok. Těch 30cm je u mě typická pozorovací vzdálenost, na druhou stranu těch pár hodin zapnutého displeje se mi nasbírá za 2-3 dny...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

".. Nějak to souvisí s tím, že naše oči mají rádi delší vzdálenosti víc než ty kratší .."
Jde o zaostřování čočky.
Svaly v oku, které to provádí, jsou více namáhané při ostření na blízko.
Nejde tedy o "kažení" očí, ale o únavu. Navíc věkem ty svaly ochabují a je něročnější zaostčovat na blízko.
V konečném důsledku mají nejlepší zrak ti, co trénují oční svaly ve větším rozsahu zaostřovací vzdálenosti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Ty si hlavně zjisti úplné základy teorie displejů a zhoršení zraku."
link nebo důkaz?
"nestačí realita?"

...typické.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty potřebuješ studii i na popálení se vařící vodou.

„Je rozdíl mezi prací s počítačem a tabletem či mobilním telefonem. Na počítač koukáme asi ze 75 centimetrů, zatím na druhé dva asi ze 30,“ vysvětlil přednosta Kliniky nemocí očních a optometrie ve Fakultní nemocnici u svaté Anny Svatopluk Synek.

Pro zrak je podle něj nejhorší, když si děti večer zalezou v posteli pod deku a dotykovou obrazovku sledují jen asi z 10 centimetrů. "

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Oči se kazí tím, že jsou dlouho zaměřené na jedno místo a tím ochabuje oční svalstvo. Je jedno, jestli je to 5" nebo 42" TV. Základem je alespoň jednou za hodinu odhlédnout z okna do dálky.
Pracuji v kanceláři, čučím buď do monitoru, nebo do displeje telefonu. Chodí mi hodně zpráv a telefonuji. Ale tady jde asi o nějaké narážky na stereotypy. Nemůžu ale splňovat všechny. Sorry jako.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na 5" musíš víc zaostřovat. Neznám moc lidí, co si stěžují po 5 hodinách sledování 42" TV na něco nepříjemného s očima. U mobilu bych po 5 hodinách dost trpěl. Vzdálenost hraje roli, námaha při zaostřování také.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud máte problém zaostřit na displej mobilu, navštivte optometrika.

Jestli se někdo vydrží koukat na TV 5 hodin v kuse bez uhnutí pohledu jinam, tak je to borec. Ale po těch 5 hodinách když se ten člověk koukne z okna, ucítí bolest očí - to je pohyb očních svalů, které zatuhly.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Všichni jsou blázni jenom Majklos je letadlo. Ta většina co dlouhodobě musí čumět na nějaké zobrazovadlo a pohrdá vším pod cca 20" je úplně blbá, protože by ji stačilo stejné rozlišení na 10" a ještě by ušetřili na elektrice a místě. Ale neměj mindrák, už jsem potkal ajťáka co si koupil 28" 4K monitor a stěžoval si, že na něm kvůli velikosti písma stejně nezobrazí 4x víc informací než na obvyklé 2X" fullhd, protože kvůli komfortu musí zvětšit písmo. Některým jsou i zřejmé věci skryté - od toho jsou diskuze.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Monitory máme primárně proto, že se na ně vejde více informací. Scrollovat na 5" displeji ve wordu 8 hodin by lidi asi dohnalo k sebevraždě.

A ano, jsem letadlo. To jsme si tu už vyříkali s Tombominem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proto jsem napsal "stejné rozlišení". Stejné rozlišení znamená stejné množství informací, jenom tedy v některých případech s lupou v ruce:). Není problém vyrobit 10" se 4K (4K bylo i v menším mobilu), ale 30" 4K je pro lidské oko vhodnější. Nejsme sokolové. Už se konečně zamysli. Proč není po 10" 4K poptávka, zatímco pro větší úhlopříčky se stejným rozlišením ano?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Stejné rozlišení znamená stejné množství informací pouze z pohledu digitálního. Rozlišení je pouze technický aspekt nesoucí digitální informaci, ale my tady mluvíme o významové informaci, která s tou digitální souvisí pouze volně. To je koneckonců ta druhá část Vašeho příspěvku, kde mě přesvědčujete o takové banalitě, jako že na malém displeji není potřeba 4K.
Vzhledem k tomu, že nejsme ve při, končím vlákno a přeji krásný den.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Upřímně po 5h koukání na TV budu mít oči unavenější než 5h koukání do mobilu/tabletu. Zvláště ve tmě, kde pokud nebudu mít nějaké ambientní osvětlení. Já třeba u monitoru používám večer lightbar, který jednak osvítí stůl, nesvítí do monitoru ani do očí, případně používám LED strip zezazu monitoru/stolu, který opět udělá tlumené ambientní světlo a díky tomu monitor "nevypaluje" oči protože není takový rozdíl mezi světlem z monitoru a okolím.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak konečně vyhoď tu starou blikající CRT a kup si něco aktuálního. Dyžtak můžeme zorganizovat veřejnou sbírku. Lidi běžně tráví u TV spoustu hodin (nárazově i pravidelně) a nemají problém. Člověk co bez problému nedá 5 hodin sledování TV má oči v takové kondici, že by práci na PC vůbec nedal. Už je to sice dávno a nebylo to 5 hodin, ale po Tanci s vlky jsem neměl ani náznak problémů.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

V dubnu jsem dal pryc 8 let starou 40" tv s ips a nahradil 55" OLED. Navic to je nizsi model, takze ma jen 600 nitu jasu, coz pri te uhlopricce realne nevynikne tak jak na 550 nit 14" oled v laptopu. To hdr proste neni uplne ono a v recenzich to je take nejvetsi vytka te tv. Nejsem ale trouba abych to v noci sledoval bez ambientniho osvetleni.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mel jsem zalusk na Flip gen4, protoze se mi presne libi, ze je to skladne do kapsy, atd. Byl jsem ale zklamany tim, ze kdyz se ten mobil rozlozi, tak to proste neni jak "normalni" placka. Porad je tam videt, ze je to ohnuty display s "ryskou" uprostred. Kdyby to bylo i malinko zakriveny, ale nebyla tam ta "ryska", tak bych to asi zkousnul, ale takhle mne to zatim bohuzel nepresvedcilo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Diky za tip.
Zkusim se na to podivat nekde v realu, jestli to budou mit vystavene.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je ale jiný form factor, tohle srovnávej s flipem, nikoli s foldem, který nabízí naprosto odlišný formát displeje.

Druhá věc, je to motorola. Takžeje to fajn na rok, max dva, pak to můžeš "zahodit" protože šance na update a predikce update SW je podobní šanci na výhru v loterii. Motorola má snad nejhorší SW podporu vůbec, to jsou lepší i v Xiaomi a to je fakt hodně nízká laťka.
Samsung je naopak v rychlosti aktualizací nejrychlejší po domácím Google a pro letošek slibuje ještě rychlejší aktualizace na nový Android než byly loni.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To určitě jo, ale ten ohyb má být lepší než u samsungu. Takže pokud to měla být jediná výtka k flipu od samsungu, pak by razer měl vyhovět.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano v takovem scenari urcite. Ale mesic a mame tu flip 5

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tojo, ale ten začne na cca 25k a zatím si není kde ohmátnout ten ohyb.
Jinak já se tady přiznám narovinu, že jsem u samsungu stálý zákazník od Galaxy S2, takže mám trochu bias.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Měli takových generací foldů u Samsungu a dalších značek aby se mohli z jejich chyb poučit a vyhnout se jim.

Ale to by nesměl být Google, ti tam bez rozmyslu nacházejí stejné chyby jako měly první verze foldů.
Jako třešničku na dortu tam ještě dají tak tlusté rámečky že při rozložení se ze zařízení stává jakýsi tablet z roku 2015

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

I kdybych jezdil v Lamborghini, tak tahle koncepce mobilů je tak neuvěřitelné plýtvání penězi, že bych do toho nešel. Zhmotnění pojmu kurvítko by design a ještě platit tu nejvyšší cenu. Přítom véčka a jiné skládací mobily mám rád, protože odmítám používat pouzdra na mobil a na displej/displeje kryté samotnou konstrukcí mobilu čekám už dlouho a jsem ochoten si za to něco připlatit.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mě 15 tisíc za Flip a 34 za Fold nepřijde jako něco extra, 10 letý syn používá telefon co stál ještě dva měsíce zpět víc než ten Flip, já používám klasickou konstrukci a cena je srovnatelná s cenou Foldu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

tak jsi se nam zase pochlubil, jak jsi bohaty.. nechces to uvadet rovnou i s adresou? :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Od kdy je telefon za 15 000 chlubeni se bohatstvím?

Jako JirkaK občas plácá kraviny, ale tady se ho musím zastat. Vždyť to je normální cena za telefon.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Také si najdi definici slova normální a základy statistiky. Mobil za 15 litrů není pro dítě normální. Třeba czc uvádí nejprodávanější mobily a dle nich to normální není a to ani nemusím rozlišovat budoucího majitele jako dítě (obecně levnější mobil) a dospělí (obecně dražší mobil než pro dítě).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A kolik je mobil pro dítě normální.

Synovi jsem slíbil že dostane nový mobil protože ten původní už výkonově nestíhal, uvažoval jsem o nějaké nižší střední třídě Androidu, tzn cena 6-8 tisíc nebo iPhone 11/11Pro z druhé ruky za podobnou cenu.

Pořídil jsem si S23U a díky tomu se mi v únoru uvolnila S21 FE, ta se ještě minimálně letos v dubnu prodávala za 17 tisíc nová. Ale já ji kupoval loni na podzim z MP použitý za 10,5, stav v podstatě nového telefonu (stáří max 9 měsíců). Ale v únoru nebyl problém koupit z druhé ruky za 9 tisíc bez keců za 8 se smlouváním, do výkupu to mohlo jít bezstarostně za 7,8k

Měl jsem možnost koupít novou Android plečku, nebo starší iPhone za těch 6-9 tisíc nebo synovi dát tu S21FE a prohnat za 15 stovek výkupem jeho starý telefon. Jinými slovy, dát mu telefon za 17 tisíc mě ve skutečnosti stálo 6300 korun (7,8k možný výkup - 1,5k za výkup jeho starého).

6300 korun za sub vlajku starou max. rok, v perfektním stavu? Neber to.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Co nestihal? Volat a SMSkovat? Vsetko ostatne je nieco co nema u deti co robit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dalsi milionar? ;)
Nezlob se, ale rodic co kupuje detem mobil za 15+k v 10 letech, je kokot :)
Nemluve o tom, ze takhle jeste porad male deti, by na telefonu meli travit co nejmin casu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Faktická poznámka: Milionář je každý, kdo vlastní byt nebo dům.

Každý rodič, který na to má a nechce, aby bylo jeho dítě "out"?
Co by měly děti dělat je diskuze na dlouhé zimní večery. Jestli mají čučet do mobilů na debilní videa na tiktoku, nebo jestli mají běhat po venku a kouřit ukradené cigarety někde v zastrčeném brownfieldu, jako jsme to dělali my.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Fakticka poznamka...ja myslim, ze milionarm bylo mysleno neco jineho, nez kazdy kdo zdedil, koupil si byt nebo barak na hypoteku, potazmo ji uz splatil :)
"Co by měly děti dělat je diskuze na dlouhé zimní večery."
.. muzou si naprilad s rodici povidat, muzou se chodit navstevovat, muzou si stavet z lega, muzou lepit letadylka, muzou chodit do krouzku, muzou chodit na sport, muzou cokoliv..
"Jestli mají čučet do mobilů na debilní videa na tiktoku,"
.. se obavam, ze treba porno v 10 letech, stupidni rap, plny sprosty slov a o tom, jak je zivot "mizerny", nasilne scenky, atd... je pro vyvoj jedince daleko horsi, nez kdyz ukradne tatovy z krabicky cigaro a jde ho potom s kamaradem nekde vycudit, jako jsem to delali my. K tomu je dobre i pripocist, ze pro rozvoj ruznych mozkovych funkci je dobre, aby deti zacali 'mobilovat' co nejpozdeji. Existuji na to cele publikace, ktere se teto problematice venuji a ukazuji, jak jsou deti poznamenani 'mobilama'.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když jsem byl malej já, tak mi to samé vykládali o hraní na PC a čučení do TV.

".. muzou si naprilad s rodici povidat, muzou se chodit navstevovat, muzou si stavet z lega, muzou lepit letadylka, muzou chodit do krouzku, muzou chodit na sport, muzou cokoliv.." a u toho můžou mít normální telefon za 15k

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pro mne za mne, klidne jim kup pozlaceny s vodotryskem a diamantem k tomu.
Dale v diskusi nepokracuji, neb se neni s kym bavit :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Milionář? Když spočtu majetek a pominu kolik na něj ještě splatím, tak určitě ano, Však jen byt je dnes 3-5M jen to hvízdne... To ale neznamená že jsem za ten byt tolik peněz dal, že.

A přesně je to s tím telefonem, S21 FE jsem koupil použitý z MP za 10,5 loni na podzim, max 9 měsíců stáří, stav nového telefonu.

V únoru ho nahradila S23U, takže jsem měl možnost to hodit do výkupu za 7,8k nebo se handrkovat na bazaru pro pár dalších stovek = nestojí to za to, výkup bez keců je lepší poměr cena/výkon.

Takže i když ten telefon měl nový v krámě hodnotu 17 tisc, pro mě měl hodnotu těch 7,8k a syn měl stejně slíbený nový telefon, protože starý byl už pomalý. Takže místo S21FE fičel do výkupu jeho starý telefon za 15 stovek, takže reálně mě dát synovi telefon s cenou 17 tisíc stálo 6300 korun. Což je cena low endového androidu, ale má sub vlajkový model, třeba jen bezdrátové nabíjení je pro dítě velké plus protože nemorduje konektor, IPX68 certifikace je opět fajn, protože nevíš kdy mu to zahučí do vody. A samozřejmě je tu i ten výkon, i když je v tom starší SoC, je to vlajkové SoC, takže ty mobily v ceně 6-7 tisíc překonává tak dvakrát... vydrží to dlouho. Navíc S21FE je navíc na Android docela kompaktní 6,4" uhlopříčka, ale díky tomu že je to v podstatě odlehčená vlajka, tak s minimálními rámečky, takže velikostí srovnatelná spíše s něčím levným s cca 6,2"

Mám S23U a nedal jsem za ni ani korunu, za 2 roky prostě zaplatím cca 12 tisíc + pojištění rozložených do měsíčních plateb a pak ji vrátím. Kamarádka si teď také pořídila S23U a stálo ji to přesně 0 korun = v práci nafasovala, ale vracet ho nemusí.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Aha, takže pant na foldu je "kurvítko", ale pant na Včku "kurvítko" není :-) Fck logic

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mechanika a pár kabelů ve stylu notebooku vs citlivý displej. Já bych věřil tomu prvnímu, ale když za pár let budou plné bazary bezchybných ohebných displejů, tak uznám chybu. Ohledně bazarů bych si spíše vsadil na scénář ve stylu elektromobilů - žádný druhý život, ale neopravitelný/neprodejný šrot.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na YT bylo takové pěkné video, kde automat otevírá a zavírá fold 4 stále dokola. Po 200 000 ohybech stále dobrý.

Elektroauta paradoxně vydrží déle, než spalovák, protože na elektromotoru se nemá co pos.... Stačí vyměnit baterie po 5-10 letech a auto jezdí dál.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vliv času, které to video nezohlednilo, bych nepodceňoval.

O autech víš prd, tak až budeš nějaké kupovat, tak se někoho zeptej. Motor není jedinou součástkou auta, baterie jsou dost často tak drahé, že se 8letý elektromobil dá raději sešrotovat nebo prodat na díly.

Mám takovou úchylku, protože mám rád kvalitu - i když auto nesháním, tak občas prolejzám bazary, zkušenosti lidí a rád se vyptávám známých v servisech. Zkus začít nabídkou elektromobilů v bazarech a koukat na km, když najdeš, tak i servisní historii. Dost ti to změní názor. Takovéto české "mám 20 let staré auto a za servis moc nedávám" s elektromobily definitivně chcípne. Když dobře vybereš nový spalovák (co nejjednodušší konstrukce a bez hloupých chyb), tak se možná dostaneš na 15 let bez větších výdajů, u elektra to záleží na rychlodobíjení, erupcích na slunci a štěstí, ale vše nad 10 let bez většího výdaje můžeš brát jako výhru v loterii. Ekologie jak sviň!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O autech vím prd, proto jsem si nekoupil auto z bazaru.

Ale kámoš elektromobil má s nalítanýma 120k od taxíku a kapacita baterie je na 89%. Po nákupu jen vyměnil brzdy a už rok jezdí bez problému.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

První souvětí je pravdivé a dává smysl. Zbytek je...
Kapacita baterie neodchází lineárně a kromě kilometrů záleží hodně i na čase. Např. po 10 letech je asi každá lithiová baterka (dyžtak ať dá někdo vyvracející příklad) za zenitem, i když jí vzorově skladuješ a vůbec nezatěžuješ. 120k je malý nájezd i pro hobíka, natožpak pro profíka taxikáře. Taxikáři se běžně dostávají nad půl milionu (pokud to auto vydrží).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

On se někdo hádá o tom, že baterie vydrží déle než 10 let? Tohle vyvracení argumentů, které nikdo nevznesl, je fakt otravné.
120k je slušný nájezd, běžná rodina najede ročně 20 000, já najedu asi 17 000. To jsou ty sociální bubliny lidí, co najezdí 40+ a myslí se, že každý to má stejně a proto diesel FTW.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To jsou ty sociálni bubliny lidí, co nevědí o průměrném stáří vozového parku 15 let, nevědí ani o prodejích nových aut, kdy jdou asi 3/4 do firem a píšou o kvalitních elektromobilech co nás zachrání před velkými výdaji spojenými se spalováky.

Ojetiny se prodávají hodně a jejich nájezdy jsou jaké? To si sám najdi a zasměj se těm svým "obrovským" 120 tisícům u elektrovehiklu.

"Elektroauta paradoxně vydrží déle, než spalovák, protože na elektromotoru se nemá co pos.... Stačí vyměnit baterie po 5-10 letech a auto jezdí dál."
Bullshit a o tom je celá diskuze. Prostě nejezdí dál a i před výměnou aku problémy jsou.
Např.
https://www.autoforum.cz/predstaveni/elektromobily-jsou-nejvetsi-smejdy-...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Bullshit je cela ta vase argumentace plna faulu a podsouvani mi neceho co netvrdim. Jen v tomhle prispevku jsou 2 dalsi takovy. Ja jsem mozna letadlo,ale pak vy jste hydrant.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Elektroauta paradoxně vydrží déle, než spalovák, protože na elektromotoru se nemá co pos.... Stačí vyměnit baterie po 5-10 letech a auto jezdí dál."

To asi napsalo tvoje druhé já.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem si volal se 2 kamarády mechaniky a oba mi potvrdili, co jsem říkal. Peace

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kecáš nebo oni kecají o věcech, se kterými nemají statisticky cenná zkušenosti. Úroveň kvality elektromobilů není nízká jen v této jedné statistice. Nabídka ojetých elektromobilů taky něco ukazuje, ale když nechceš vidět, tak nevidíš...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nizka uroven byla u tesel,protoze nova automobilka. Hyundai,koncern VW a dalsi zabehle znacky tim netrpi. U tesly to byly hlavne starsi serie,kdy jim nelicovaly karoserie apod. Ono to da taky smysl,je to furt auto ale s mene soucastkami. Tak co by na tom asi podelali. Naopak jsou na ta auta lidi prisnejsi,protoze jsou casto drazsi nez bezny spalovak. Kamos s tou ojetinou najel za posledni rok dalsich 40,takze je na 160k a stale nic. Nerikam,ze je to obrovske cislo (to je mmch to co mi podsouvate,ze tvrdim) ale je to dost velke cislo na to,aby se projevovaly zakladni zavady.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sice jsem spíš umírněný příznivec této technologie, nicméně zrovna s testy typu "automat dokola zavírá" bych moc neargumentoval :-( On totiž problém nebývá v samotném počtu jasně definovaných ohybů, ale spíš v na pohled "drobnějších" problémech.
Pro příklad je běžné, že časem (klidně už jednotky tisíc ohybů) naroste vůle a když to pak sklápí uživatel a ne automat, tak už běžně jde trochu do krutu, což ohybu nemusí dělat dobře. Nebo něco jako je koneckonců i v tomto článku, tedy že nepatrně povolí nějaké slepení u okraje, kam se v kapse dostane nečistota a problém se pak šíří velmi rychle - to se zase u laboratorního testu v čistém prostředí nestane. A takto jde pokračovat, bohužel :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tento argument beru, ale podobně se dá argumentovat s tím smítkem i u běžného telefonu. Navíc co si budeme vykládat, většinou se ten displej stejně rozsračkuje pádem ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud ty baterie vyměnit jdou.
U některých BEV to vzali stylem iPhone. (Baterie je součástí struktury vozidla)

Druhou otázkou je cena takové výměny ve srovnání s cenou nového V-hiclu.

Pro férovost je potřeba uvést i to, že většina baterií, které už nejsou "dost dobré" pro použití ve vozidle, ještě stále může najít uplatnění v méně náročných aplikacích.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, používají se jako nosná plocha podlahy. Ale co jsem spolupracoval s jednou nejmenovanou značkou, tak tu možnost "vytáhnutí" baterie v servisu tam mají. Ale není to "samodomo". A protože jde o velký koncern který technologie sdílí napříč modely a značkami, očekávám to u všech takto vyrobených nových vozů.
Tím druhým použitím myslíte asi baterie k solárům, že?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale baterii v iPhone vyměníš, dokonce v některých zemích i sám můžeš objednat od Apple včetně nářadí, když to chceš udělat sám. Jinak výměna baterie u iPhonů má fixní ceny nehledě na model, podobně jako displeje (tam rozhoduje velikost/technologie ale ne generace) a s AppleCare+ je battery servis snad zdarma, u tws sluchátek to znamená že ti dají funglové a vyjde to "levněji" než oprava :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nevyrábí to náhodou Intel?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna ty...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.