Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Skupina senátorů chce zastavit udělování výjimek na obchodování s Huawei

Poskytli už USA aj nejaký dôkaz proti Huawei, alebo je to len ich ďalší výmysel ako proti Grenade, Iráku, Afganistánu, Sýrii atď. ?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Určitý rozdíl tady je - USA si Huawei netroufnou vojensky napadnout.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Důkazy nejsou potřeba. Bloomberg si „s china spy chip on Supermicro" taky dává načas.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Priamy alebo nepriamy dôkaz?

Priamy nie neikoľko nepriamych áno.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tak tie nepriame dôkazy

1. USA neprialo novelu špicľovacieho zákona CALEA, zvanú CALEA2, lebo zasahovala príliš do práv občanov
2. Čína prijala, zákon, ktorý sa, pri strojovom preklade, na 99,97% rovná návrhu CALEA2
3. Zakladatelia HUAWEI a ZTE procovali v minulosti pre vojenskú a civilnú tajnú službu Číny a preto je predpoklad, že budú voči "Cínskej CALEA2" príliš zhovievavaví a nebudú sa jej uplatneniu brániť..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

1. od kdy se tajné služby řídí strikně zákony ?
2. stačí mrknou na zmiňované CALEA nebo patriot pact(y) a DSEA >. čínskou caleu2 jsem nečetl, ale předešlá varianta byla mírnější jak americká verze a vztahovala se jen na čínské území
3. USA nic nedokázali a naopak přiznali, že nic nemají - realná spolupráce Huawei byla myslím jen na civilních projektech a průzkumech a výsledky projektů byly dostupné pro veřejnost ..
4. USA má oproti Číně cca 16x větší rozpočet na armádu v přepočtu na hlavu
5. OT: "OPERATION SPLINTER FACTOR" je taky zajímavé a vzhledem k tomu jak funguje utajování informací (dlouhodobé utajení nebo prodloužení se dělá poměrně složitě) bych rád veděl co se skrývá ve složkách, které mají nastavený čas odtajnění na 50-200 let a nebo nikdy .. když i složky s informacemi o útocích na vlastní občany a pokusech na celých městech odtajnili poměrně brzo( a stejně je to každému fuk)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

A proč by musel suverénní stát podávat důkazy svých tajných služeb proti nějaké firmě? Zvláště firmě z státu, který je de facto diktaturní? Co tady pořád někdo řeší? Je to věc Spojených států, tečka. Pokud si výrobci neumí najít jiného (jiné) odběratele (a že jim těch několik opakovaných výjimek dalo času dost a dost), potom je zvážení, zda jejich management je schopný čelit krizové situaci.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

když budu ignorovat úzkou provázanost jednotlivých firem v dnešním globálním světě,
- proč by musel diktatorký stát (USA) něco takového dělat ? >> protože mu sakra teče do bot a neví jak z toho
- kdo nastartoval globalizaci a umožnil raketový rozvoj zemí třetího světa ? >> že by ten slovutný západ a korporace, které si myslely, že budou jen ždímat a ždímat bez následků
- kdo vlastní většinu pantentů 5G technologií ? >> USA ani EU to není ;)
- jestli nějaká firma dodává své produkty či know how Huawei a najednou o takový zdroj příjmů příjdou, tak může i krachnout, protože Huawei si najde jiného dodavetele a nikdo další kdo bych od těch firem nakupoval v takových objemech nebude

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

"Diktátorský stát (USA)", na to jste přišel jak? V USA snad mají jednu stranu či jednoho diktátora? :-o Ano, západní svět dal některým zemím třetího světa pracovaní příležitost. To ale neznamená, že si má nechat chc.t na nohy a nebránit se průmyslové špionáži a okatému kopírování, což třetí svět udělal. Obdoba cla - proč na výrobky ze třetích zemí byla pouze minimální cla, ale na výrobky ze západu několikanásobně vyšší? Ano, částečně z vůle politků, pro které bylo výhodné mít spokojené občany, krmené levným zbožím a korporace měly slušný zisk. Toto ale již dávno neplatí a západ si to začíná uvědomovat a není se čemu divit, že se kurzu kopírování a špionáže brání všemi cestami. 5G? Netuším, holt si bude muset západ potřebné licence koupit, takhle to chodí v normálním byznysu, který (znovu řečeno) třetí svět a zejména Čína nectí. Jakého dodavatele si v tomto odvětví Huawei najde? Nevím o žádných alternativách, jen hloupý západ dává firmě, která byla (a s největší pravděpodobností stále je) úzce provázaná s armádou a totalitním systémem, čas nalézt alternativní řešení. Pro mě za mě si důvěřujte Číně, já budu raději důvěřovat západní demokracii (byť, samozřejmě, není bez much, ale proti bolševickému zřízení pořád lepší).

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

- to jak se dlouhodobě chová ke svému okolí i vnitřně není přeneseném slova smylu diktátorské ?
- ano tu příležitost dal i dětem a nikdo je nenutil svoje know-how prodávat ani přímo nebo přes JV >> průmyslová špionáž či kopírování není jen doménou číny (těch sporů mezi americkými firmami taky proběhlo dost) a co takový trojúhelník Qualcomm, Intel, Apple z poslední doby, kdy dvě americké firmy chtěli "vyběhnout'" s třetí
- CLA jsou čistě z vůle politiků a to jak jsou lobbovatelní
- v normálním "kšeftu" se úspěšná konkurence neníčí BANy, ale legálně kvalitou svých produktů >> to je to ctění ze strany USA a ve výsledku to Huawei ještě posílilo a vyslalo varovný signál pro celý svět, že USA není spolehlivý partner a trestá úspěch (málem to postihlo i oblíbené drony)
- kdo např. prodal značnou část IBM vč. know-how a kdo takový obchod posvětil ?
- to je jen vaše naivita, že věříte předluženým USA i přes jeho pravidelné vojensko-ekonomické intervence i útokum na vlastní občany .. ale rozhodně jsou nám USA blíž než asiati a vzhledem k jejich množství buďme rádi za režim jaký tam mají ... ale do "stalinisticky-bolševického" režimu mají hodně daleko ..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Radši budu žít v diktatuře v USA, než ve "svobodné" Číně, ale Tom je jistě už na cestě do milované Číny, tak nezapomeň se chovat slušně, budeš dostávat bodové hodnocení, za to jak miluješ KS Číny. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Amerika, země svobody a nekonečných možností? A nebo vlastně ne

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by byla prokazatelně pravda o narušení bezpečnosti ze strany Huawei asi by nebyl problém identifikovat čeho se to týká a zakázat/regulovat jen postižené komponety. Ale protože je nejspíš problém (ne)konkurenceschopnost amerických výrobců, je lepší zvolit metodu rozděl a panuj. Zakážeme všechno a povolíme jen to co se nám hodí.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby za tím byla jen americká nekonkurenceschopnost, nebudou doporučovat řešení od korejců nebo Ericssonu...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Je jasné, že mocní západního světa, říkejme jim třeba "sionisté nebo mloci" pochopili, že Čína si před nimi neklekne na kolena jako my všichni a snaží se stejně jako v případě Ruska odstřihnout hlavně nás od nich než je od nás.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Takže Vy jste si klekl před státem s diktaturní vládou? No, to se máte čím chlubit. :-/ A takovou technickou - proč sem pletete sionismus (byť je v uvozovkách)? :-o

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Podle vaší logiky každý, kdo neklečí, před USA, klečí před Čínou nebo Ruskem? Co když většina lidí neklečí ani před jedním z těch států - nebo třeba vůbec před nikým? Co když potřebu před někým klečet mají jen vám podobní - a svobodomyslným lidem je to leda k smíchu?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

A Slavii bych zakazal hrat ligu!!! :-D

Vsichni vime, ze je cela kauza naprosta kokotina. V Cine je navazano na stat uplne vsechno a pres to stavi v USA napriklad mosty cinske firmy. Jak je to mozne? Co kdyz to stavi tak, aby to ve hodny okamzik selhalo?

Celej problem je jedinej, Huawei predbehl ve vyvoji (teda tradicni domene USA firem) cely svet a tudiz je potreba ho nejak zpacifikovat a zpomalit. Jenze vyvoj se vzdycky v historii snazili zbrzdit ti spatni, to ciste zlo, ktere se nakonec nestiti niceho. Pripomenme si napriklad stredovekou cirkev a jeji potlacovani myslitelu a vedy. Nicmene pokud chce byt USA vnimano jako svetove zlo, jejich problem. Ja jsem vzdy videl v USA majak demokracie, ale teda Trumf se zrovna netrumfnul a dost jim to podelava na vsech stranach. :-/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Celej problem je jedinej, Huawei predbehl ve vyvoji (teda tradicni domene USA firem) cely svet a tudiz je potreba ho nejak zpacifikovat a zpomalit." Opravdu? 5G spustili ještě dřív Korejci a nemají to postaveno na technologiích od Huawei.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Když je někdo ve vývoji napřed, neznamená to že se nasazují jen jeho technologie. Proč by jinak lidi jezdili v Dacii když Mercedes je technologicky napřed ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Blbé přirovnání, které o technologii nic neříká. Když konkurenční firma uvede tu samou technologii ve stejné době, tak ta druhá nemůže mít technologický náskok. Korejci spustili 5G, nic staršího.
V tvém případě by tedy Dacia musela vyrábět auto na úrovni toho Mercedesu :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ok tak jinak. AMD vs Intel, stejný takt, stejný počet jader. Jeden má ale větší výkon a menší spotřebu. Kdo je teda technologicky napřed ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je metoda tonoucí se stébla chytá? :-) 5G od korejců je plně srovnatelné, prostě tvoje přirovnání bylo zcela mimo.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ne každý rozumí psanému slovu. Nemám ti to za zlé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aneb obrana napadením druhého, samozřejmě zcela bez důkazu. Takže tonoucí se stébla chytá podruhé.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Uhm diskusia sa tu toci okolo zamerov jednotlivych statov. V kauze trump vs Huawei vsak nejde primarne o stane zaujmy. Politici to riesia akoze statnu zalezeitost len pre ovlyvnenie mienky beznej verejnosti. Realne je to cisto ekonomicka vojna medzinarodnych korporacii .

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.