Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Skylake bude uveden (až) koncem srpna

Skylake nabídne tentýž výrobní proces jako Broadwell plus mírné navýšení výkonu, a tak je zatím vnímán spíš jako první procesor Intelu s hardwarovou podporou HEVC. Opět se ale posouvá datum vydání.

Podle zdrojů z Tchajwanu informoval Intel výrobce základních desek o záměru zahájit prodeje 14nm procesoru Skylake koncem srpna. Termín vydání se tak opět odsouvá. Připomeňme, že v roadmapě zveřejněné koncem roku byly desktopové modely Skylake malované na přelom prvního a druhého kvartálu tohoto roku (březen / duben):

Později je Intel - za opakovaného zdůrazňování: „žádný odklad se nekoná, vše jde podle plánu“ - posunul na konec druhého a začátek třetího kvartálu (červen / červenec). Nyní se dozvídáme, že ani tento termín není definitivní a uvedení druhé generace 14nm procesorů pro desktop nastane koncem srpna. Intel tím promešká prodeje konce prázdnin zvané „back-to-school period“.

Reálně ovšem o mnoho nepřijde, AMD se na trh výkonných procesorů bude vracet teprve v příštím roce. Krom toho tu bude Broadwell, jehož vybrané modely některá HEVC videa také přehrají, byť za cenu vyšších energetických nároků.

Nabízí se otázka, proč Intel takto šachuje s roadmapami a tisku, výrobcům i investorům předkládá odlišné informace, když nový produkt pro letošní léto má (Broadwell). I kdyby na začátku prohlásil, že Skylake vydá až v roce 2016, nikdo by nehnul brvou, protože už 14nm Broadwell bude i díky výrobnímu procesu téměř bez konkurence. Takto dávají výrobci desek, kteří si naplánovali jejich prezentaci na CES Computex (červen) určitou nevoli, neboť jim tato změna opětovně nabourala plány. Podle DigiTimes může být důvodem odkladu snaha o snížení překryvy řady Broadwell a Skylake na trhu.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Skylake bude uveden (až) koncem srpna

Středa, 18 Únor 2015 - 08:25 | Lubomír Vlček | CES v červnu nebude že? ;-) Spíš bych to viděl na...
Úterý, 17 Únor 2015 - 20:02 | Michal Hak | s ohledem na nedavny clanek/blog wifta a jinych...
Úterý, 17 Únor 2015 - 19:19 | Jon Snih | Bude Skylake v něčem revoluční? Dříve se hovořilo...

Zobrazit diskusi