Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Slasti a strasti bootování z USB 3.0 na deskách s čipsetem AMD A75

Takže novější linuxové distribuce by měly jet OK :-)

Autor náhodou nějakou nezkoušel, ať si může být člověk opravdu jistý?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tu klavesnicu by chcelo pretriet mokrou handrou. Humus na nej nerobi dobry dojem i ked mne je to fakt sumak...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je klávesnice testovací, tam se na čistotu nehraje, svou pracovní mám samozřejmě čistší (to je ta druhá) ;-).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale čéče asi máš pravdu, je fakt "zajetelená" už docela dost, něco s tím udělám :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to je nekvalitni, prilis vysoka komprese, zadna spina :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Akorat me zarazi, ze presne takovou to chybu vypisuje instalacka, pokud je spatne stazene/vypalene ISO.
viz. mnohe konference na zive a pod.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jj, v podstatě jde o to, že instalátor není schopen zpracovat instalační soubor, ať už z důvodu, že je poškozený, nebo z důvodu, že prostě zcela chybí.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

chápu to špatně, nebo platí také že i při normální instalaci win z dvd bude problém s myší a klávesnicí připojenými na USB3, pokud tedy deska nebude mít schválně USB2 porty jak jste sami psali?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Chápeš to úplně správně. Pokud není vnitřně USB 3.0 port propojen s USB 2.0/1.1 řadiči tak, že když do toho USB 3.0 portu píchneš USB 2.0/1.1 zařízení, že se vnitřně zapojí na USB 2.0/1.1 řadič, tak prostě bez ovladače žádné zařízení připojené na USB 3.0 vidět nebude. Ve videu jak klávesnice, tak USB flashka nejsou USB 3.0 zařízeními, jsou obě píchlé do USB 3.0 portu a bez ovladače nefungují.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak to je docela průser, už vidím jak to budou lidi reklamovat o 106....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

normální funkce, zamítá se :-))

když na to přijde tak k výrobku dá prodejce lísteček s vysvětlením a tím to hasne.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak to budou vracet v 14ti denní lhůtě... i při objednání na pobočku s tímhle nemají problém ani Alza ani TS Bohemia (s ostatními nevím ale předpokládám že to maj podobně) takže nakonec z toho vyjde dobře Intel protože Ti co si s tím neporadí si řeknou "AMD nikdy více..."
Takže fakt skvělý nápad to USB3 v chipsetu ;-)

p.s.: nečetl jsem na Llano nějak moc recenzí, ale NIKDY jsem si nevšiml že by tohle někdo řešil....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

tak stačí aby dal prodejce papír s poučením. Negramotnost prý v ČR není takže není co řešit....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

negramotnost možná ne, ale možnost vrátit zboží ano, jak jsem již psal. A to pokud vím, je bez udání důvodu a nějaký papírek s tím nic nezmůže. Beztak by ho polovina lidí ignorovala...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jedná se o málo pravděpodobnou alternativu klávesnice kterou bude provádět tak jeden ze stovky - normálně se instaluje z DVD a k tomu stačí mít na flešce ovladač.
Z téhle logiky by museli být třeba kvanta reklamací na SATA disky v době WinXP, taky si tam uživatel ten ovladač musel dodat sám.
Papírek prý nic nezmůže... no tak když je někdo líný číst tak má problém. Ostatně dnes návody nejsou sáhodlouhé a většinou to nejdůležitější je tučně tištěné. Kdo chce dělat s pc různé extrabuřty tak musí taky umět číst návody a ne pak bečet "mě to nejdéé". Odborník si poradí a BFU si to nechá zpracovat od experta.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

škoda že tu není editace příspěvků, nevím jak se mi do prvního řádku dostalo slovo "klávesnice" místo "instalace"

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

no, doteď jsem si myslel že skoro šecky USB co A75 nabízí jsou 3.0, ale když jsou jen 4, a zbytek je 2.0/1.1 tak by to asi nebyl nějaký velký problém. Holt jen člověk nesmí použít modré porty... takže co vlastně řešit... jo, nic :-D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

taky jsem to zprvu tak pochopil, ale hned mi bylo divný že by dali všechny USB 3....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Každopádně je fajn, že to na nových chipsetech AMD jede. Nějaké ty USB 3 drivery budou mít nové distribuce Linuxu v sobě, drivery budou přítomny i v instalačce WIN 8, což bude opět jedna z mnoha featur, která nešla do WIN 7 updatem dodělat :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Widle jsou a byli shit ;-))
ale tak staci disketka s ovladacem ze ;-))

No a jak byva dobry zvykem, lide si udelaji vlastni instalacni CD/DVD na ktere daji i ovladace.

Jo a normalni OS jako Linux proste jedou ze ;-))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Myslet si o tom můžeš, co chceš, nazývat to můžeš, jak chceš, ale realitu neoblafneš. Realita je taková, že ten "shit" má na trhu drtivě dominantní postavení, zatímco ten "normální OS" používá minimum lidí.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A Linux si za to môže sám.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdo za to může, to je na úplně jinou a podstatně delší debatu, ale takhle jednoznačně bych to asi netvrdil ;).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jistě, nestojí za ním akcionáři a velký čisťounký business. A to je chyba, áno? Většina dobrých programů z unix světa lze nějak portovat pod widle, opačně to až na vyjímky nefunguje a musí se na vše jít od lesa stylem spustíme pod wine a uvidíme :) Takže jedna strana se chce sbližovat a ctít standardy a druhá jen to co se nám nejvíce hodí pro maximalizaci zisku. A to je další chyba tučňáka, áno?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

každý má svůj názor, já i když mám Opensource radši tak mi prostě linux nebo gimp nesedli.... a dnes už na experimenty není čas, jako kdysi ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Když už jsme opět u diskuze, "kdo ho má většího", realita je taková, že "Linux" dneska běhá úplně všude, Windows živoří jenom na desktopu, a jejich největší devíza je zpětná kompatibilita, která zatím udržuje tržní koláč někde od dob MS-DOSu. Technologických důvodů "proč Windows" moc nenajdeme, což je také důvod, proč jakýkoli pokus prosadit Windows do jiných segmentů končí fiaskem.

Pokud bych měl komentovat dnešní článek, vyplývá z něj jediné. Windows jsou shit, protože neumí bootovat z USB 3.0. Základní deska je v nejepším pořádku.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Krátce k tomu Linuxu: zkoušel jsem Ubuntu 11.04 (momentální stable) a 11.10 Alpha 2. U Ubuntu 11.04 jsem narazil na problém při bootování z USB 3.0 flashky na USB 3.0 řadiči, kdy to po chvíli zahlásilo "Unable to find a medium containing live file system", po novém startu z téže flashky zapíchnuté v USB 2.0 portu to nastartovalo a dokonce chodíla klávesnice připojená na USB 3.0 portu, takže Ubuntu 11.04 "podporuje USB 3.0 až po nabootování" (což je v zásadě polovičaté řešení). Ubuntu 11.10 alpha 2 už bootuje z USB 3.0 jako víno, ovšem totéž očekávám i od Windows 8 ;-) (momentální nejčerstvější leak to nezvládá, protože předinstalační prostředí je zcela shodné z Windows 7, pouze je jiná instalační image).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To mne ani nepřekvapuje. Gigabyte používá chipy Etron EJ168, který jako první získal certifikaci xHCI v1.0, a proto nemám desku ad ASUSu, i když má hezké UEFI.

viz http://www.waybeta.com/news/102393/closely-follow-the-trend-of-etron-usb...
----
Different from Renesas, NEC USB3.0 master chip and ASMedia, Etron xHCI 1 EJ168 support of standards, while other USB3.0 main control chip supports only xHCI 0.96. The main difference is that the two drivers and hardware implementation efficiency gains from this point, EJ168 performance was stronger than other similar products.
---

A-DATA N005 mi běži rychleji pod tučňákem než pod widlema, světe div se :) Dobrý skript na rychlou analýzu kolik to žere prostředků a jak rychle se přenáší data je příkaz v terminálu "dstat -taf", ukončuje se CTRL+Z, stačí doinstalovat a můžete testovat (případně rovnou zapisovat do souboru přidáním "--output ~/dstat.cvs" a udělat si pak v "exelu" grafy). Případně paralelně to samé plus přidat přepínač "-T 60" a máte průměry za 60s.

Pomocí příkazu "lsusb" zjistíte kolik máte portů a na jakých rychlostech. Přidáním ukecaného přepínače "-v" pak spoustu dalších informací (výrobce připojeného zařízení, max spotřeba atd).

PS: to jen pro inspiraci, proč mám tučňáka rád a co lze snadno, rychle a bez velké námahy dělat (i z instalačky ubuntu).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Za prvé první certifikaci XHCI 1.0 získal Fresco Logic a za druhé absolutně netuším, co to má společného s mým příspěvkem. Ty dvě verze Ubuntu jsem zkoušel na desce Gigabyte, která má USB 3.0 jen a pouze v čipsetu AMD A75. Fakt, že s jednou to chodí bez problémů (s tou novější) a s druhou to "v podstatě nechodí", mi jasně říká, že ta, se kterou to nechodí, na to není zcela připravena a jde tudíž o softwarovou záležitost. Rychlost je v tomto případě bezpředmětná, řeč je o schopnosti nabootovat z USB 3.0.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

11.10 používá novější jádro, ve kterém už je univerzální ovladač pro USB3 (11.04 je rok staré jídro se záplatama). Pravda, předchozí příspěvek jsem psal na chipset 990FX, který vlastním. Později jsem si uvědomil mírný OT. Freco logic jsem na deskách AMD ještě neviděl (při výběru nové koupě cca 14 dní zpátky). Rychlost je předmětná pokud nabootujete rovnou s USB3 a nemusíte řešit podobné opičárny (podobně jako GPT s 3TB disky) :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Windows živoří jenom na desktopu" - hezkej vtip, i když to není pravda, tak jsem se zasmál, díky.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

disketka... ony nejsou jen v muzeu?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Btw, hezká kočka, máš hlas, který se dobře poslouchá a umíš utrousit i vtipnou poznámku "boot či neboot", takže klidně víc videí ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To jsem rád, že to říkáš, já se ze záznamu poslouchám docela nerad ;) Jinak tomu mačičákovi je 17 let.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

17 let? Tak to je hodně. Držím palce, ať jej nepotká nějaká nemoc, jako naší 17ti letou číču. Ta již bohužel ...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Takže hurá zase mačkat F6 při spouštění instalace Windows :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No, počkej, ty při instalaci Windows 7 mačkáš F6? Já tedy ne :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

co se tím myslí "ovladače si třeba můžete připravit do nějaké složky v instalačním image souboru boot.wim" mám takový soubor boot.wim 161 MB v adresári ale co s ním?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Musel bys ho pomocí patřičných nástrojů rozbalit, upravit a znovu sestavit. Někdy na to možná uděláme návod :) (není to zas tak těžké).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A urcite se neda nekde v BIOSu zapnout kompatibility mode USB 3.0 -> USB 2.0 ... a nebo neco jinyho?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

myslím že přehlédnutí takhle podstatné věci u WIFTa nehrozí, zvláště když to zrovna řeší. I když i to se stát může ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak tohle mi taky napadlo, konec konců podobně funguje AHCI u SATA. Prostě to bude v UEFI nastaveno na 2.0 a OS si po instalaci ovladačů na patřičných portech to 3:0 rozchodí.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Třeba u toho Gigabytu toho moc nastavit nejde:
http://i51.tinypic.com/30skcqd.jpg
Vypnutím "USB 3.0 Controlleru" se prostě modré porty stanou mrtvými (pro cokoli, co se do nich píchne).
Podobně ani u ASUSu toho moc pořešit nejde.
http://i53.tinypic.com/29kz8zs.png

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

tak že Gigabyte na biosy a tak se*e a podobně víme dávno, přesvědčila mě o tom i jejich top AM3 deska.... ale ten Asus dle těch voleb by i fungovat mohl... no ale i tak, je to škoda že tohle zrovna funguje pro win podivně, ne že bych USB boot nějak často řešil ale nedovedu si představit jak by to dopadlo kdybych na tom chtěl widle instalovat s USB myší a klávesnicí....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já osobně to nevidím jako vážný problém, prostě je jen potřeba vědět, na co si dát pozor, to je celé :). Myslím, že na trhu bude těžko k nalezení deska s A75, kde by s tím fakt byl nějaký zásadní problém (jako třeba že by vzadu nebyly jiné než USB 3.0 porty).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jak sem psal výš, já měl za to že to má těch USB3 portů více, popřípadě skoro šecky... v takovém případě by to opravdu byl problém, ale jestli jsou v celém chipsetu jen 4 jak jste psali při vydání Llano platformy, tak to taky nebude tak žhavé ;-) ale i tak je to zajímavý poznatek že to z 3.0 nefunguje ;-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

ASUS F1A75-V PRO, o které je v článku řeč, má vzadu 4× USB 3.0 + 2× USB 2.0/1.x, z headerů pak lze vyvést další 2× USB 3.0 + 8× USB 2.0/1.x.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

tak že má další USB2 chápu, ale na USB3 na přední panel už asi využívá nějaký přídavný řadič, ne? tedy aspoň podle seznamu co jste psali při vydání Llana má A75 4x USB3... ( http://www.diit.cz/data/images/67857.png ) teda ale cpát tam další čip na dva porty..... by mě zajímalo kdo tolik USB3 portů využije....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ASUS má vzadu 4 USB3 porty a dopředu lze vyvést dva, dohromady tedy šest. Má čipset A75, který má 4 USB3 porty - dva dozadu, dva dopředu. A čip ASMedia, který dává dva porty, oba dozadu. Mně to vychází :).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Docela mi to pripomina situaci s Windows XP a SATA diskem v dobe, kdy uz desktopy ani notebooky nemeli disketovku. Zkratka Windows 7 pouziva tak malo uzivatelu, ze se vyrobcum ani nevyplati tento problem resit.

Je mozne behem instalace prehazovat v USB mys za klavesnici, kdyz bych mel o 1 port mene nez potrebuji?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Omlouvam se, uz to vidim na videu, ktere se konecne nacetlo. Takze holt doufat v alespon 2 USB porty a stridat klavesnici s mysi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

deska nemá i další USB které jdou vyvést na na čelo skříně?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Má a je to v článku napsané :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak kde je pak problém? Dam do mechaniky DVD, do USB na čele skříně flešku s ovladačem a když se instalátor zeptá zda uživatel nechce vložit ještě nějaký ovladač ručně tak tuto možnost zvolí a jede se....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Problém je jen v tom, že musíš vědět, co kam dát, resp. co kam určitě nedávat. Na Intel platformě je to momentálně v podstatě jedno, protože non-USB 3.0 zařízení píchlé do USB 3.0 portu se vnitřně automaticky přepojí na USB 2.0/1.x řadič v čipsetu a všechno funguje naprosto v pohodě, takže i kdyby měla deska jen USB 3.0 porty, žádný problém nenastane, pokud tedy nepoužiješ USB 3.0 zařízení, které by "v rámci kompatibility" nebylo nač navěsit ;) (tedy zase kromě předních USB 2.0/1.x portů, které půjdou asi vyvést z každé desky).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

jasně, takže celý článek a diskuse je jen o upozornění co se může dít při nestandartní instalaci Windows na této desce....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pochopil :).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.