Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k SMIC rozjíždí přípravu na 3nm proces, opět bez „zakázané“ EUV

"...a stejně tak nyní TSMC plánuje procesy až někam do roku 2030 bez nasazení DUV, zatímco ostatní výrobci se snaží o co nejčasnější nasazení DUV."

Co vím, DUV (deep ultraviolet) je v kontextu fotolitografie záření generované KrF a ArF excimerovými lasery o λ = 248 nm - 193 nm. Nasazuje se pak od 80. let minulého století, kdy nahradilo klasické UV generované rtuťovými výbojkami.

Současná EUV litografie pak užívá záření o λ = 13,5 nm, kdy další zvyšování rozlišení se bude dít zvyšováním numerické apertury, nikoliv snižováním vlnové délky záření. Takže autor možná myslel spíše HighNA-EUV, než DUV.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Díky za upozornění, opraveno.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

škoda že nikde sa nepiše aku hustotu tranzistorov ma ten činsky 3nm proces
Napriklad Intel na 10nm bez EUV ma 110 miliony na 1mm2
TSMC bez EUV dokazala 97 milionov tranzistorov na 1mm2
Ten super čuper 5nm s EUV od TSMC dokaže 170 miliony tr.
čina 3nm ???

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono přinejmeším od přechodu na FinFET nejde už ani o denzitu, jako o další vlastnosti, co umožňují vyšší takty, nižší defect density, menší die size na výkon a obecně vyšší účinnost. V tomto ohledu má spíš smysl empiricky porovnávat produkty na daných procesech, než procesy jako takové.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi bych u Číňanů neřešil jestli něco je nebo není rentabilní, oni to prostě zalijí prachama, protože je to pro ně strategicky důležité.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ale až prachy přestaneš lít, tak jseš tam, kde jsi byl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebo ty prachy nalijete ještě do útoku na Taiwan, a rázem jste jediný, kdo si může vyrábět, co chce.
Protože všechny ostatní odpovídající pekárny (Samsung, Intel) se stanou strategicky zásadními. Víceméně skončí výroba jakýchkoli GPU a většiny AI akcelerátorů, většiny špičkových procesorů...
A TSMC můžete prostě vybombardovat, protože jste připraveni.

Na Živě vyšel nedávno článek o tom, kdo takhle lil prachy do ASML: https://www.zive.cz/clanky/bez-evropskeho-zlata-asml-nevyrobite-jediny-s...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Po útoku na Taiwan tam nebude vyrábět nikdo. V lepším případě prázdné továrny, v horším poškozené. Proces Samsungu je blízký, takže někteří výrobci tam vyrábí/vyráběli/aspoň to vyzkoušeli. Na proces Intelu by se musel předělat návrh čipu kompletně, už je moc rozdílný, ale to je řešitelné. Výpadek / vyšší ceny budou jen rok dva, tři, což po zkušenostech s Ukrajinou/energiemi a kovidem opět nějak překousnem.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"ale to je řešitelné"
V situaci, kdy to není jediná dostupná výroba; v takovém případě Intel obsadí armáda, a to poslední, co se bude vyrábět, budou čipy do osobních počítačů.

Jasně, že to nějak překousneme. Ale vývoj se dost zpomalí, západ bude v šoku, a Čína se bude smát, až se bude za břicho popadat. Bude sice mít dražší výrobu, než by musela, ale za to ji bude mít.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pú se bude možná smát, ale Číňani ne. A my (Západ) to překonáme, jak vždycky. Mimochodem komu ta Čína asi bude prodávat svoje čipy, když na ní budou sankce?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, tohle je zásadní myšlenka, kterou kromě staršpytlů ostatní chápou. Čína potřebuje svoje výrobky prodávat i jinam než vlastním už teď zadluženým lidem. Oni to moc dobře ví a rozhodně nejsou sebevrazi jako Rusáci, aby si škrtili obchod kvůli jednomu ostrůvku. Na druhou stranu, pokud bude rétorika v USA a Evropě vůči Číně pokračovat a třeba bychom se na nich stávali více a více nezávislými, tak by svůj postoj mohli přehodnotit.
Dokud pojede obchod, žádná válka ani na Taiwanu nebude a teda je to i na nás, abychom dál nakupovali. ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Není, protože lidí, kterým "nesmrdí peníze" bude vždycky dost. Viz právě Rusko.
Jediné, co může obchod omezit nějak podstatně jsou státem vynucované sankce - a i ty fungují jen částečně (byť podstatně lépe, než se někdy v médiích dočteme).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jedna věc je ale zkoumat drobné rozdíly ve složení ropy, plynu nebo obilí a druhá otevřít krabičku, sundat chladič a přečíst si název (kód) čipu. Samozřejmě pod ním Made in China.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejen Rusko. Taky Indie, Pakistan, jizni amerika, dve tretiny Afriky. Tem vsem je nejaka Ukrajina uplne volna, zato se smeji valce zapadu s Ruskem.

My sledujeme Ukrajinu jako neco velkeho, ale zbytek sveta takove veci resi taky, a nam je to fuk. Genocida Ujguru, takovy obvykly pripad. Stejne tak je nezajima Ukrajina. Ale co je zajima je svobodny obchod. Ten historicky fungoval dobre, a ted se mu paradoxne dari lepe nez driv. Mimo ten zapad.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Koukam, ze nejste uplne marny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"to překonáme, jak vždycky"
Tak vzhledem k tomu, jak se vyporadavame s krizemi v posledni dobe, a ze "jako vzdycky" uz nemam kolonie ani co dobyvat, bych si tim tak jisty nebyl.
Existuje jeste docela slusna cast planety, kterou, zda se, opomijite. Konkretne staty BRIC, ktere sdruzuji neco jako polovinu vsech obyvatel planety. Staty, ktere zapad historicky vykoristoval, zpusobil obcanskou valku nebo tam rovnou otevrene valcil a humanitarne bombardoval. A nebo tam nedelal nic.

Nejsem si s tim vasim argumentem vubec jisty. Prijde mi spatne podlozeny, respektive vase "vzdycky" me uplne neutesuje, protoze situace je uplne jina nez vzdycky.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"BRIC"
To jako vazne? Tohle je ted vase uroven argumentace?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, za tim komentarem si stojim, dokud nezmenim duvodne nazor.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já zas nemám důvod změnit svůj. Rubl je od války bezcenný a Juan nejde používat mimo Čínu (jinak by z Číny utekli milionáři a miliardáři). Takže BRIC stejně bude dál používat ten zlý Dolar a Euro.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ono hlavně stačí se podívat na to, za co mezi sebou v BRICS obchodují, jak si půjčují... (Mimo Rusáků, kteří musí brát, co jim kdo vnutí)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A zlato, BRIC se snazi orientovat na zlato.

Posmivani mu ale jiste nijak nevadi, naopak, cim vice bude podcenovany, tom lepe pro nej.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proč se za skoro dvacet let existence do tohoto spolku přidala pouze jediná země?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nerozumim otazce.
K 1.1.2024 pribyly tyto staty: Argentina, Etiopie, Egypt, Saudska Arabie, Iran a Spojene Arabske Emiraty.

Ale i kdybyste mel pravdu, porad te otazce nerozumim, nejsem historik, politolog ani ekonom, abych takovy vyklad dokazal dat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nepribily.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Argentina's new President, Javier Milei, has withdrawn the country from its planned entry into the expanding Brics club of nations.29. 12. 2023

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dostal jste me. Cela argumentace BRIC je k nicemu, protoze argentinsky prezident si to rozmyslel. Opet jste zvitezil.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jen tys to pochopil až jako poslední.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

BRICS je (rádoby) společenství autoritářsko-totalitních států s diktátory v čele (čest výjimkám). Tyto země se těší všemu jen ne důvěře ostatních států světa. O Číně a jejích zájmech si už dnes nedělá iluze nikdo. Do spojenectví s ní jdou diktátoři, kteří to dělají pro svůj prospěch, zájmy lidí jejich země jsou jim ukradené. Takové Babišovo "... po nás ať přijde potopa.".
Dedolarizace je vtip a mýtus, přinejmenším prozatím ... a obchod? Dokud bude západ bohatší než "globální jih", tak se světový obchod bez západu neobejde a bude v něm hrát prim.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já bych ještě dodal, že dvě nejvýznamnější země BRICS, tedy Čína a Indie jsou de fakto nepřátelé, Rusko je světový vyvrhel a de fakto pod ekonomickým vlivem Číny, kdo ví jak to bude s Brazílií, teď co není pod Bolsonárem a ten zbytek jsou v podstatě rozvojové země. Z tohoto mraku pršet nebude, ty země toho sdílejí poměrně málo a mnohem více je rozděluje. Navíc hlavně Indie, ale i další jedou pragmatickou politiku a budou podporovat toho, kdo jim nabídne lepší podmínky, bez ohledu na účast v nějaké bezvýznamné organizaci.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Celý BRICS je takový trucpodnik vůči západu a to je zároveň to jediné, co je spojuje. Větším nepřítelem než Čína je pro Indii už jen Pákistán a i v Rusku se ozývají hlasy, že spoléhat se na Čínu je pro ně cesta do pekel. Navíc si Číňan pamatuje, co mu Rus kdysi vzal a Sibiř drancuje už nyní. Jižní Afrika je v podstatě nefunkční bankrotující stát a tak zbývá jen ta Brazílie, která ovšem dělá kotrmelce z prava do leva.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Tak vzhledem k tomu, jak se vyporadavame s krizemi v posledni dobe"

Jo, loni jsem umrznul, umrel hlady a klepu se strachy, protoze Rusaci jsou v Uzgorodu. No nic, jdu se uklidnit pohledem na investicni kanystr benzinu 100Kc/litr a zkusim ho pak vymenit za zlatou kopejku nebo dve.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

V prve rade: Ukazkovy slameny panak.

A pak: Zrovna vy posilate nekam penize, a uklidnujete se tim, ze za ty penize nekdo zemrel. Premyslite cernobile a v extremech. A nevahate pouzivat argumentacni fauly, kdyz uz teda nepisete jen "neblábol". Ocividne na vas ta krize taky mela svuj dopad, ktery si odmitate pripustit.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Bul víc.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

I když je mi možná ruských mužů trochu líto, na tom bojišti je to "zabij, nebo budeš zabit".

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mrzi me, ze jste nepochopil muj prispevek, respektove pochopil spatne. Cilem nebylo vyvolat ve vas vyjadreni litosti, ale pana Nekolu upozornit na to, ze mu nevadi zprostredkovane vrazdit lidi, a presto se povazovat za dobreho cloveka. Alespon se tak vyjadruje, a to svym smyslenym obetem dava i jmena...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ty máš nějakou pošahanou definici vraždy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"V právu se vraždou rozumí zločin spáchaný člověkem na jiné lidské bytosti, jenž způsobí smrt bez právního ospravedlnění (resp. v širším pojetí bez morálního ospravedlnění) a je vykonán s úmyslem zabít."
Vy posilate penize do valky, ktera neni vase, a chlubite se tim, ze vase penize zabiji Rusy, v etne konkretnich jmen, ktere pro ne vymyslite. Pritom to neni vase valka, tudiz v tom tezko hledat pravni opodstatneni. Ale o to nejde.

Zajimavejsi mi to ale prijde ze sociologickeho hlediska. Lide prispivaji na valku z ruznych rozumnych duvodu, ale malokdo ma radost z toho, ze diky nim umiraji jini. Vy se tim chlubite.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zabití útočníka v rámci pravidel mezinárodního práva válečného je A-OK. Právně I morálně. A pokud ten útočník umře, nezabije nikoho on. Ani neznasilní. Ani nebude mučit. Kde je problém?

Fakt by mne zajímalo, co bys říkal Američanovi, co za Blitzu za sponzoroval Spitfire a doufal, že k něčemu bude.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To same, co o komkoli, kdo zabiji lidi pro poteseni.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

O potěšení mluvíš ty.
Čím víc jich umře, tím líp. Což neznamená, že by ta smrt byla potěšení.

Btw - ty jsi ten, co jsem mu slíbil, že za jeho blbé kecy budu posílat?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jiste. Kdyz tem lidem davate jmena a u toho z vas strika ego, kolik uz jste jich pozabijel, tak to dost jako poteseni vypada. To znad uznate sam.

Jak to mate v hlave, to tezko rict. Jsem si jisty, ze v diskuzich je to jen otisk casti, velmi specificke casti vasi osobnosti. Ale pusobi to, ze vam to, ze muzete nekomu pomoci prispenim na zabijeni lidi, dela dobre. Ze byste pomahal nekde nekomu jinemu, o tom se nezminujete. Jen ty zabite Rusy.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Protože třebas penize pro Člověka v tísni byly k tématu dost irelevantní.

Takže - jsi to ty?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To asi jo, prijimam. Mozna by to chtelo priste doplnit, at to nevypada tak jednostranne.
Ano, jsem to ja.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale ze zabitých Rusy tu zas ustříkáváte vy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proboha kde?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Každej druhej příspěvek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Muzete ukazat na nejaky konkretni, kde bych oslavoval nejaka zabiti nebo dokonce vrazy?? Zda se, ze si me s nekym pletete.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nepletu. A mimochodem to vy se tu chlubíte, jak umíte číst mezi řádky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jsou mi novinky. Opet se musim zeptat, kde. Jako bych mel druhou osobnost, o ktere nevim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Označuješ zabití okupanta jako vraždu? To jako vážně? V tom případě veškerá diskuse ztrácí smysl.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Vražda ... smrt bez právního ospravedlnění (resp. v širším pojetí bez morálního ospravedlnění)" <= Já tedy nevím, ale to poslední co chce Ukrajina je být v područí Kremlu, takže se brání ruské agresi. Je vražděním, když se bráním usurpátorovi ... ? Ten zájem s Ukrajinou sdílí i západ a nebýt jeho podpory, nejspíš by už Ukrajina byla podmaněna. Mě je padlých na obou stranách líto, ale i tak to vnímám tak jednoduše - černobíle, tedy jedna strana se brání a druhá se snaží absurdně dobývat, i když selhává. A pokud by neselhali, mohlo by to být rozbuškou třetí světové války, proto musíme Ukrajinu v jejich snažení podporovat.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je to stejné jako zabít útočníka, který mě chce zabít. Říká se tomu nutná obrana a je to naprosto v pořádku.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Čína, která je ekonomicky závislá na exportu k nám, se moc smát nebude. Zatím to nevypadá, že by chtěla následovat ekonomickou sebevraždu Ruska.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Vždycky když oponenti Číny neví kudykam, přijdou s útokem na Taiwan. Asi vás školil Fiala a jeho za všechno může Babiš a když ne Babiš, tak Rusko. :-D

Jistě by Čína ráda, kdyby ćíňani na Taiwanu dostali z jejich pohledu rozum a vrátili se zpět, ale prostě chápou, že násilím tady nic nevyřeší a musí počkat. Strašení je zbytečné, grafiky budou. :-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

"Asi vás školil Fiala"
To jako vazne? Tohle je ted zdejsi uroven argumentace?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, a navíc zcela správná. Bys nevěřil, kolik lidí dokáže citovat televizi. A koho myslíš, že jim tam vysílají - Fialu a spol.
Kdyby to byli lidi se čtyřma třídama základky, ale běžně se setkávám s vysokoškolsky vzdělanýma a stejně věří a je všechno marný. Spíš bych dokonce řekl, že je to naopak a co se týká televize, tak naopak lidé s menším formálním vzdělání jsou spíš schopni na ty televizní lži nenaletět.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jenže to zase lžeš. Lidi nemají názor jako ty, tak si je automaticky onálepkuješ, že věří Fialovi, protože je to pro tebe přijatelnější vysvětlení než to, že ten tvůj názor za nic nestojí.
Lidi s menším vzděláním co nenaletěli? To je kdo? Vráblovci? Babišovci? Okamurovci?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Vždycky když oponenti Číny neví kudykam, přijdou s útokem na Taiwan." <= To připojení Tchaj-wanu i pomocí síly si nevymyslela žádná západí propaganda, to jsou opakované deklarace čínského diktátora. Může blafovat, nicméně jejich armáda se vyzbrojuje nejrychlejším tempem na světě, takže bych je bral vážně, ať už mají v plánu cokoliv.

PS: Prober se chlape.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

On absolutně nedokáže pochopit, že když si Si nechá cinknout ústavu, aby mohl vládnout doživotně, stává se tím z prezidenta vůdce se všemi důsledky. I těmi, že se doteď racionální politika změní na politiku "být velkým a zanechat stopu v dějinách". Jako kdyby Putin nebyl jasným vzorem.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je to strategicky zamer Ciny, penize maji a nehraji roli.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Akorát že už jim začínaj docházet.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

to jiste, maji centralni ekonomimu a obrovsje devizove rezervy

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A obrovské vnitřní zadlužení.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

jenze oni svoji menu mohou devalvovat smahem pera

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Devalvovaná je dlouhodobě.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně je v Číně už delší dobu deflace, nikdo nechce moc nakupovat. Mladí jsou buď nezaměstnaní a nebo špatně placení, zároveň lidem obecně klesají příjmy - firmy ořezávají své náklady. Pokud jde o projekt pás a stezka (BRI), tak až 60 % tohoto megalomanského infrastrukturního projektu je v nějaké formě platební neschopnosti ... ale bez obav, diktátor Pů to vyřeší snadno a rychle.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Análitik Ladis zase začal perlit.
https://www.patria.cz/zpravodajstvi/5771051/bloomberg-dny-nemecka-jakozt...

Starej se prosím tě o EU, protože o Číně víš úplné hovno a o EU alespoň prd. Když už si začal se zadlužením, tak si najdi informace o zadlužení zemí EU po zavedení sebezničujících protiruských sankcí. Kde sakra žiješ ty křováku?

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

V případě dluhu jako makroekonomického ukazatele má smysl řešit spíš jeho strukturu, než relativní výši. Čína pak má reálně obří problém, že byť je její dluh z velké části "doma", jednotlivé sektory hospodářství trápí dílčí problémy (viz šílená situace tamního realitního trhu) a comrade Si je víc ideolog, než odborník jako byl Teng Siao-pching. Pokud se tedy domácí sektory dostanou do potíží a pokud stát nenasadí rozumnou politiku, reálně se bude taková situace víc propisovat do státního hospodářství, než u států s vyrovnanější strukturou dluhu. Plus je trápí fakt, že musí stihnout vygenerovat dostatek bohatství, než je začne drtit demografická situace.

BTW, Německo nedojíždí na sankce, tak velký obchod s RF nemělo, nýbrž na přeregulovanost vlastního trhu a nelogická rozhodnutí v energetice. Třeba Polsko se sankcí drží přísněji, než Německo a vykazuje výrazný růstový trend. Podobně optimistické vyhlídky má poměrně překvapivě i Rumunsko, což vytváří další zajímavé příležitosti pro investování.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Á další demograf co řeší demografii Číny a je občanem EU. Jak na tuhle bizarní selektivní slepotu reagovat?
https://twitter.com/elonmusk/status/1766974165360214400

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Klídek. Byť země EU jsou pod replacement-rate, netrpí:
a) Obřím nepoměrem žen a mužů v rámci generace (daný kombinací politiky jednoho dítěte + tradiční čínské preference synů).
b) Generačním nepoměrem, kdy po boomu následuje obří útlum.
Čínská demografie je v tomto okamžiku skutečně dumpster fire, který v rámci EU nemá obdoby a který pro jejich hospodářství znamená tikající odpočet pro transformaci. V Asii pak má gigantické demografické problémy kupříkladu ještě Korejská republika.

Vyspělé země EU mají totiž tu výhodu, že svoje zbohatnutí stihly ještě předtím, než je začne dohánět demografie. V tomto ohledu je tak čeká spíš pomalý úpadek. ČLR ale reálně hrozí krach a destabilizace společnosti, pokud nestihne plošně zvednout životní úroveň ještě než se demografie propíše do hospodářství. Analogický problém (v menším) trápí i Indii, ale ta má v tomto ohledu víc času.

Ještě mimochodem - abychom předešli dalším argumentům, rovnou zmiňuji, že jsem v ČLR nějaký čas pobyl na vědeckotechnické stáži.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pokud si v Číně skutečně byl a ještě k tomu na vědeckotechnické stáži, tak leda tak se slepeckou hůlkou.
https://itif.org/publications/2024/03/11/how-innovative-is-china-in-the-...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

A Červíček si přečetl nějaké PR.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Předpokládám, že jako aspoň trochu rozumní a dospělí lidé se oba obejdeme bez osobních invektiv. Neb pokud se k ním musíš uchylovat, je mi tě líto.

Jinak aniž bych jakkoliv shazoval čínský pokrok v mnoha oblastech, dělat z dílčích pokroků závěry pro debatu o makroekonomických ukazatelích prostě nejde. Já skutečně uznávám, kam se SMIC dostala bez EUV. Jenže na druhou stranu za cenu obětování ekonomiky provozu a ekonomické nekonkurenceschnopnosti vůči TSMC / Samsungu v daných procesech. Jsou tak bytostně závislí právě na makroekonomické situaci ČLR a na domácím trhu, zatímco jak TSMC, tak Samsung jsou v tomto ohledu "vykrytí".

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

mit za sebou 1.3 mld Cinanu neni spatne

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Je i není. Pokud jsou naštvaní a mají v ruce kudly, asi bych je za sebou měl nerad.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Těžko říci. Oni ti Číňani absolovovali pod vládou komunistů už několik takových katastrof a vždy to nějak prošlo.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Oni si pamatuji, jak babicky umiraly hlady, tihle neni nic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže na lepší se zvyká snáz než na horší... A ta rozmazlená děťátka, výsledky politiky jednoho dítěte, se rozhodně omezovat jako jejich rodiče nechtějí.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Centrální ekonomiku a obrovské příjmy z ropy měl i SSSR :-) A taky dementní ideologii a vůdce...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ta spolupráce musí být hlubší, viz podivování proč Intel má licenci na dodávky Huawei. Za ty roky se určitě vytvořily silné nadnárodní vazby - a ty by dovedla zrušit jen ostrá válka. Mohly se vytvořit i velmi osobní vztahy a ty se jen tak nezruší když ty osoby jsou vlivné na správných místech jak v ČLR tak USA. Prosté vysvětlení mnoha diskutérů kteří vidí jen peníze je krátkozraké. A vlastně těmto vztahům svět vděčí za to že už dávno nezačala 3 světová. Je to sice jen spekulace ale různé drobné úniky a detaily tomu nasvědčují. Právě propojenost ekonomik ale i vlivných osob zabraňuje nejhoršímu jak se to stalo za první i druhé velké války kde stačilo když král/diktátor zavelel a bojovalo se.
K tomu Intelu, další střípky které leccos naznačují, bylo info že se dělají nové desky pro stará cpu, potom že Zhaoxin má identickou patici s LGA 1700. A potom ta historie s nákupem Intelu Centauru. S odstupem to vypadá že Intel převzal jen to o co číňani neměli zájem. S AMD nějaké vztahy byly, ale evidentně to na něčem zkrachovalo. Přitom bráno nezaujatým pohledem je to divné - Intel je vlastně pro USA v tech. něco jako "vládní tým", AMD dvojka která by přirozeně měla zájem být víc nezávislá a otevřená spolupráci. A právě tam musí být i jiné než pouhé finanční vazby mezi Intelem a číňany.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel prevzal vývojový team Centaur Technologies sidliaci v Austin Texas nakoľko x86 inžinierov je na trhu ako šafránu. Zhaoxin de facto financoval od 2013 práve vývojový team Centaur Technology, ktorý mu s chipsetovým teamom VIA v rámci tohto join venture podniku dodali komplet SoC pričom paralélne budoval vlastné x86 SoC štruktúry v pevninskej Číne.

Aj najnovší počin Zhoaxinu KX-7000 je pochopiteľne postavený na microarchitektúre Centaur Technology pričom samozrejme vlastný kódový názov je „Century Avenue" avšak CPUID hovorí jasnou rečou CentaurHauls Family 7 Model 11 Stepping 1 :

Skóre GeekBench Zhaoxin Kaixian KX-7000 odhalené, výkon sa zdvojnásobil v porovnaní s predchádzajúcou generáciou
zdroj: https://article.pchome.net/article/content-2173598.html

P.S. a serverové KH-50000 sú na ceste...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Prosté vysvětlení mnoha diskutérů kteří vidí jen peníze je krátkozraké. A vlastně těmto vztahům svět vděčí za to že už dávno nezačala 3 světová. <= Máš na jednu stranu pravdu. Na druhou, bez peněz z tržeb za zboží prodaného na západě by byla ČLR, stále jen chudou zemí bez šance postupně realizovat svůj potenciál. Bez odbytu na západě je Čína mrtvá, takže mi nedává žádný smysl proč by měli mít zájem na válčení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čína si bezpochyby uvědomuje svojí závislost na exportu na západ. Nicméně bych nepodceňoval sníženou racionalitu rozhodování diktátorů už z principu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V Cine je diktatura, nikoli vsak diktator.
A pokud bude prezident moc zlobit, bude pryc, nez staci rict rejze.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To není pravda, Si se svým třetím zvolením do role diktátora dostal. Museli kvůli němu cinknout ústavu, která to po zkušenostech s Maem zakazovala. Což jasně ukazuje, jakou má nad nimi moc. Mimochodem to samé udělal před 12 lety Putin v Rusku a od té doby to už šlo jen do ....

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.