Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Potvrzeno: Blu-ray je na 99% poslední fyzické médium, u 4k přejde Sony na online distribuci!

Jestli bude míra komprese streamu taková jako dneska, budeme rádi, když bude streamované 4k video dosahovat kvality dnešních 720p x264 ripů (a pořád to bude velký posun dopředu).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže jakmile jednou o tom rozhodne velký jeden držitel obsahu, tak není cesty zpět. Masový divák to skousne a pro majitele autorských práv to znamená jednu zásadní výhodu. Veškerý obsah z těchto zdrojů bude unikátně podepsaný. Nepotřebují pak dělat protikopírovací opatření, schytá to vždy ten, kdo ten obsah přijal jako první.Navíc jim to umožní dělit obsah dle nabízené kvality: normál, abnormál, koukatelno, to je sakra lepší, bomba, super bomba, vážně máte tolik na účtu?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tím „posunem dopředu“ jsem nemyslel přechod na streamování, ale zvýšení kvality streamovaného obsahu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pokiaľ je pre mňa dej filmu zaujímavý kľudne môže byť VHS ČB 4:3 kvality. No a opačne to mu nepomôže ani 4k 3D.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ja skoro mam, ale jako 14MB/s bitrate je celkem hodne na to, ze je to jenom 4k. Ono se rozhodne neda pocitat, ze by 4x vyssi rozliseni s sebou neslo automaticky 4x vyssi bitrate. Stejne tak 120Hz oproti 30ti neni 4x vic, ale treba jen o 10%. Jak to vlastne bude s 4k? Uz bude aspon 60Hz nebo 120? Jako divat se na 4k film v 24 snimcich za sekundu, to je skoro herecie:) Co ale autor nezapocital je 3D, ktere si dneska ten dvojnasobek veme, pokud 265ka nejak tohle neresi na globalni urovni, coz asi ne. A tu 265ku bych nevidel jako spasu, jeden staticky obrazek nic nerika:) Realne bych to videl na usporu tak 20% max., urcite ne 50%, ale kdo vi.
Kazdopadne misto 4k bych ocenil spis tech 120Hz, to musi byt nadhera na to koukat nebo aspon 60.
No a budu se opakovat, ale nejvic bych ocenil online obsah za poplatek, kde by bylo vsechno za nejaky pausal. K offline stazeni, v HD, v 3D, ve vsech jazycich, titulcich, proste v nejlepsim moznem co je a vsechno co je. Za to bych klidne dal mesicne i petikilo.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No tak to je samozrejme jina pisnicka, ze jsou nenazrani, sak to brzo skonci. V kine jsem byl naposledy v Brne v olympii na nejaky nesmysl za 10Kc, kdyz slavili 10 let ... nevim jakou tam maji technologii, ale sedeli jsme nekde ve druhe rade a ten film proste blikal, uplne jsem videl, jak se to cuka a jak to na me blika .... doma mam HD (800p) projektor, netaham uz leta nic pod 720p, mam to na bilou stenu, uhlopricka cca 4m, zapnu si kdy chci, pauznu si kdy chci ..... pokud budu mit za rozumny pausal kvalitni filmy, tak se vykaslu na nejake torrenty, ale do kina me uz nikdo nedostane ... s zenskou je to vylet za pul litru, fotr od rodinky je v tom minimalne za litr, deckam predrazeny chlast a popcorn, na to bych se mohl zvysoka vyxxxx ..... a to, ze to jde, dokazuje treba netflix, neni to uplne ono, ale je tam toho docela hodne a stoji to pakatel mesicne.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Njn, ale chce to pausal a chce to poradny archiv .... jsem clovek, co da radsi mesicne petikilo za pausal a moznost stahnout, co hrdlo raci, nez dat 30x10 korun:o)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No to jo, ale je treba trochu zvysit latku ne?:) Dneska uz se asi filmy v 24fps davno netoci .... verim, ze uz aspon takovych 10-20 let. Podle me i ten hobbit je v originalu na vic nez 48fps. Vzdyt uz aspon 10 let se vsechno toci 3D a na digital, tak pochybuju, ze digitalni kamerou to snimaji na 24fps jak v dobe analogu, kdy se kamera natahovala klickem:o)
Jinak to, ze 60Hz u LCD je dnes totalni vysmech a vsecko se na tom seka (ikdyz zas takova hruza to neni), se nema smysl bavit:)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Při záběru na krajinu zdálky, kdy se kamera plynule pohybuje doprava, se 24 snímků cuká všude, to mi nikdo nevymluví.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Sak jak rikam, tak tech 24fps je nejspis "standard" z doby pred dvema stoletimi:) Je smutne, ze ikdyz tu mame fullhd a dokonce 4k, 3D a podobne, ze tohle prezilo. I moje nekolik let stara obycejna spotrebitelska kamera nataci defaultne v 60fps .....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

například ani u Pattona, ani u Sound of Music jsem předloni v Krnově ten pocit neměl. Nevím, možná to souviselo s tím, že tam to promítali ze 70mm filmového pásu, nikoli jako digitální data skrze digitální zobrazovadlo.

já neobhajuju 24 fps jako jedinou svatou pravdu, to samozřejmě není a pokud je možnost jít dál, proč to neudělat.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je rozumný zdrojový soubor (nezprzněný konverzí fps) tak 24fps necuká ani na kombinaci rozumný přehrávač + slušná TV (např u mne doma na plazmovce :-). Obecně víc problémové je to při přehrávání na PC. No a vyšší fps je samozřejmě o ceně - např u efektů se cena odvíjí od počtu renderovaných snímků.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nesmysl. Jestli oko zaznamená cukání, závisí na objemu detailů, které se proti předchozímu snímku mění. Pomalé 24fps švenkování krajiny, kdy je každý jednotlivý snímek ostrý, výrazně cuká a cukat bude, protože je změna v obraze pro oko příliš velká. Rychlejší pohyb obsahující motion blur se naproti tomu bude jevit jako plynulý.

Pomalu se převalující mlha ve statickém záběru bude i v 8K plynulá i při 10 fps. Naproti tomu ono pomalé švenkování krajiny nebude pořádně plynulé ani při 50 fps a se zvyšujícím se rozlišením to bude jen horší.

Tohle vůbec není o souboru, přehrávači nebo zobrazovači, je to o tom, jak funguje lidské oko.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

24fps má zásadní problém v pohybovém rozlišení. Cukat se to nemusí, pokud při natáčení byla závěrka blízko 1/24, ale každý švenk je pak rozmazaný. Proto je tu tlak na vyšší fps, protože čím víc stoupá statické rozlišení, tím víc je pak rozdíl proti pohybu vidět.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

To vyriesia zmluvami medzi ISP a Velkym Obsahom. Pokial si budes kupovat filmy z urciteho portalu nebudu sa zaratavat do FUP pripadne bude ta trafika uprednostnovana. Proti tomu bojovalo Net Neutrality.
Alebo sa bude pouzivat multicast ako IPTV ale to sa nebude velmi lisit od obycajnej telky, naviac si neviem predstavit tu siet na podporu TAKEHO mnozstva dat.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Podla mna je cele 4k taky isty hype ako 3D a smart TV.
Presne ako povedal Archvile, radsej sa budem pozerat na kvalitny film vo VHS alebo 320x200 ako na nejaku shitnu zlataninu v 4k!
Sony z tohoto casom vytriezvie, aj ostatni co sa nechaju zviest.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

ked chces pouzivat VHS tak sa vrat na stromy...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak na stromech jsem teda VHS neviděl :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Dnes na IPTV, maji kvalitni HD napriklad HBO HD a Discovery HD. Jejich datove toky se pohybuji kolem 17+-2mbps, vizualni kvalita je stejna jako u BR. Takze streamovane 4k bude nejspise kolem 40mbps.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Už se "těším", až budou v Tesco prodávat UltraHD Ready televize. To zase bude srandy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Smysl to má, 2k obraz bude kvalitnější díky vyššímu bitrate.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Si ma pobavil.
Bitrate a ani rozlisenie obrazu je len predpoklad ku kvalitnemu obrazu ale nie zarukou.
Kvalita vysledku zavisi od kvality najslabsieho clanku v celom retazci. Pri vyrobe filmu tych clankov je viacej.

Dam ti priklad z fotoaparatvov. Fotak so snimacom s najvyssim poctom megapixelov ti tiez nezaruci najlepsie fotky.

Takze i film v SD kvalite moze byt lepsi (kvalitnejsi obraz) ako v 4k.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Podívej se na to prakticky. Kvalita TV vysílání je vždy kompromis. S bitrate se šetří, aby se do multiplexu nacpalo víc kanálů, a podle toho to taky vypadá. To je nejslabší prvek řetězce. Na 4k vysílání se bude muset vyhradit větší bitrate než na 2k, popř. i lepší kodek, tudíž i na 2k obrazovce bude obraz vypadat lépe, než totéž ve 2k vysílání. Dokonce i když to bude ve studiu upsample z 2k.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To nieje o kvalite TV vysielania a ja som ju ani nikde nespominal. Nikde nemas zaruku, ze napr. aj ta tv stanica uz nedostane nekvalitny obsah.
4k rozlisenie,kodeky,.., to vsetko su len prostriedky s predpokladom na kvalitny obraz ale oni nic nezarucuju. To je jedno, ci sa to pokazi pri TV vysielani, pri nahravani, spracovavani, pri prilisnej kompresii pri streamovani cez interent alebo aby sa to voslo na BR,...

Je to predpoklad, nie zaruka. Aj preto napr. G.Lucas aby zabezpecil kvalitu svojich filmov vyvinul rozne svoje normy a certfikacie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cakam, ze 4k narazi na problem distribucie a vobec potreby obsahu v 4k pre domacnosti.

4k sa presadi len tak, ze ho pretlacia vyrobcovia zariadeni. 4k oproti fullHD neprinasa nic vyznamne.

Miesto pre 4k vidim pri obrazovkach na prezentacie, reklamy a podobne veci, kde bude kratka pozorovacia vzdialenost a velka uhlopriecka. Urcite nie pre mainstream obsah.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

taky spravny argument. kolik lidi v panelakovym byte vyuzije 4k televizi s 3m uhloprickou kdyz sedi od televize tak 3-4m :D mame doma cca 50" FullHD televizi a bohate to staci i na filmy z BD ve FullHD. jediny co mi kazi zazitek z filmu je potreba mit na nose bryle, protoze moje oci nejsou tak dokonaly jako ta televize :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A za kolik desetileti se muzeme tesit na sluzbu streamujici 4k filmy v CR? A za kolik desetileti tady bude dostatecna poptavka? Postupne se zaplnuji domacnosti FullHD televizory a uz by vyrobci chteli vsude samy SmartTV a o pul roku pozdeji aby meli vsichni 4k televize? To sotva. Krom toho vzhledem k cenove politice na poli televizoru to vidim tak, ze pristi rok bude na trhu par kousku za 70-120tis., za dalsi tri roky mozna kolem 40tis. a na rozumnych 10-15tis. se tyhle televize nedostanou driv jak za 10 let. A to nemluvim o tom, ze aspon v mym okoli sdili dost lidi muj nazor a to, ze v televizi (predevsim v CR) jsou jen odpadky a nema smysl kupovat televizi. Staci poradnej monitor nebo dataprojektor a poustet si filmy na komplu. A opet narazime na zastaraly a nedostatecny hw. Pocitace schopny prehrat 4k video budou v pro provozovatele streamu zajimavym poctu domacnosti az tak za tech 10 let. A kdo vi, co tu za tech 10 let bude.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

V nejbližší době tedy čekejme uvalenou další daň na internet.
Tak jako se platí výpalné z médií, s jejich značným úbytkem přijdou zloději z OSA o podstatný zdroj svých příjmů. A kde jinde je kompenzovat?
A že si to v Švejkistánu prolobují, to je bez debat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Záleží na ceně. Na spoustu věcí je 720p až až a ještě nějakou dobu bude.

Osobně si spíš myslím, že by distributoři měli zapracovat na snížení ceny, snadné zaplatitelnosti, snadné dostupnosti ... když je kdejaká blbost snadněji dostupná na warezu než legálně, tak to je jen jejich ostuda a jen jejich ztracené prachy. A dobře jim tak.

A když to bude drahé, tak stejně jako dneska, buď někdo jiný půjčí, nebo počkám až to bude snadno ke stažení, nebo si radši něco pěkného přečtu, místo abych koukal na kraviny (a osobně jsem ochoten platit velmi málo, tím méně, čím víc omezující podmínky si distributor klade).

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.