Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Souboj Titánů: dva nové heat-pipe chladiče v testu

1st :-D
Ta heat-pipe u velký vanesy to je fakt něco sem zvědavej za jak dlouho to někdo začne cpát na grafiku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

uz se stalo:ASUS X1600XT silencer
 

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

to oplik:

no ono tech heatpipe grafik je uz celkem hromada, nicmene intel4ever imho myslel spis kdy nekdo nacpe na grafiku takovy "torpedo" jaky ma na sobe velka vanesa (prumer 2,5cm)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Těmhle trubkovejm chladičům je potřeba dát tejden provozu aby se pořádně prohřály a začaly pařit jak maji, pastě to taky pomůže.
Jo a testujte mechaniky ne železo na to jsou tu jiní!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Určitě zajimavé pojednání o tom throttlování, ale výkon té Vanesy mě nějak zarazil. Sám mám pentium 4 660 3,6GHz a shodou okolností taky počítám SETI a mám přetaktováno sice jen na 4,0GHz (mimochodem dostal jsem to až na 4,33GHz při standart chladiči!!) a počítám většinou nonstop 24/7, RightMark ukazuje všechny hodnoty na max a žádné throttlování nevidím. A v čem to podle mě asi bude? Můžu dělat cokoliv, mít využití procesoru třeba na 200% :-)) ale teplota se nehne nad 56 stupňů. Tak k čemu je tak velká mrcha jako Vanesa, když neumí ani to co normální chladič? Lidi zamyslete se radši nad koupí vodního chlazení a ne těchto "vrtulníků" které zaberou půlku místa v case s nulovým efektem !!
PS:Omlouvám se za svoji výřečnost :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Davide, Davide. Kdyz uz tu mas narazku na stara Pentia, nemel bys udelat tak skolackou chybu :-)
Stara Pentia 60/66 MHz byla samozrejme do Socketu 4 a Socket 5/7 prisel az s novejsima Pentium 75/90MHz.  Puvodni Pentium 60MHz melo totiz 5V (dnes neuveritelnych 5 Voltu) napajeni a udajne tenkrat extremne topilo, zatimco Socket 5/7 uz byl pro 3,3V a potom i min. Priznam se, ze jsem v chodu Socket4 videl snad jednou a do jedne takove schovane desky nemam procesor, ale na o neco novejsi topeni Cyrix 6x86 pamatuju celkem dobre.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Sanchez:
nevsim sis na konci recenze, ze ty chladice byly pujceny? Nemohli je prece shodit ze.. kdo by jim pak neco pujcil priste... :)
'Kvalitu' chladicu titan uz pozoruju delsi dobu. Kdyz zacala 'era chladicu' tak titan nemel konkurenci, pak se ale s chladici roztrh pytel a od te doby titan v porovnani s konkurenci dela jen takove sexy monstra.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Celkem by mě zajímalo, jak si s tím CPU poradí standardní chladič z BOXu. Jinak, pokud by jste potřebovali SETI@Home účet na další pokusy, s důvěrou se na mě obraťte, pár jednotek navíc by se mi hodilo ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Chybi mi tu srovnani s ostatnimi chladici, alespon standardni chladic pribaleny v boxu by se hodil.

Obecne bych tu radeji vydel vice clanku venovanych zamereni tohoto serveru. Recenzim chladicu se venuje dost jinych serveru v Cechach.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Omlouvam se za preklep "vydel" ma byt samozrejme "videl"

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to hmm:
ano? jaxi na to prisel? takoveto "chytre" prispevky mne opravdu naplnuji nadsenim. pokud mas konkretni dukaz, ze jsem chladicum v recenzi prilepsi (napriklad sva vlastni mereni na stejnem procesoru) tak sem s nimi, pripadne do mailu, rad si je s tebou porovnam. pokud si jen strilel od boku, taxe domnivam, ze mi dluzis minimalne omluvu, protoze to neni ferove jednani.
jinak ke kvalite techto dvou konkretnich chladicu titan se budu moci kompetentne vyjadrit az ve chvili, kdy na stejne sestave otestujeme i dalsi chladice ve stejnych cenovych relacich. pak samozrejme budes nalezat v recenzich i slovni a graficke srovnani vsech nami testovanych chladicu.

to kert, PiXel a dalsi ....
pokud vam panove (a damy) zrovna nevoni recenze hardware na cdr, nikdo vas nenuti zrovna tyto clanky cist, piseme toho spoustu dalsiho a na vypalovacky samozrejme nezapominame. vzdyt se staci podivat, konkretne naposledy jsme tu meli i mikrobuv clanek o popisu medii a tento mesic vysly jiz dve zerovy recenze vypalovacek.

to Sanchez 4GHz:
recenze vodniho chlazeni? inu i tato myslenka nas jiz napadla.

to Corwin78:
az zas budu potrebovat "pripekat" nejaky testovany chladic k procesoru, tak neni problem, par jednotek ti muzu spocitat. napis mi mailem, at na to nezapomenu :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pre autora clanku:
Avšak ve srovnání s tichým počítačem mého známého (350W Fortron, 80mm Arctic na CPU Athlon XP 2400+, vše ostatní pasivně, disk ztišený speciálním uchycením ve skříni), u jehož sestavy ani při absolutním soustředění nejste schopni poznat, zda běží či nikoliv, ...
Zaujimali by ma podrobnosti ohladne velmi ticheho pocitaca. Napr. specialne uchytenie diskov... Ale vobec skusenosti. Bol by to pre mna (a mozno nielen pre mna) zaujimavy clanok. Dakujem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mno konečně pořádná recenze na chladiče.Proč pořádná???Protože Použili Pořádně Pečící Procesor Pentium Prescot.Recenze má tedy všech 5 P,vlastně 7 P.Použití Intelu má i výhodu v sledování throtling instrukcí.Pak je vidět,jestli chladič dokáže procesor uchladit.Jen mi chybělo porovnání polohy heatpipe chladiče v číslech.Jinak super.Přimlouvám se za nějaké testy vodních chlazení.Rád bych právě viděl jak jsou vodníci úspěšní při chlazení Intelů.Amd nechci,protože nevěřím procesoru,co se nedokáže sám chladit a ukázat,jestli jse chlazen dostatečně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

PiXeL @ 213.220.244.228 - dnes, 25. února 2006, 09:41

jenže dost těchto serverů na mě působí dost nevěrohodně,zaujatě atd.Čím víc serverů se bude věnovat recenzím hardware tím líp.Pak je možnost porovnání všech parametrů testů i výsledků.A já jako zákazník budu mit větší přehled o zboží na trhu.CDR.cz jen tak dál.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

hele já mám taky Seti@home účet.

Jinak Nej Boinc klient je český výrobek od TRUXe http://boinc.truxoft.com/core-cal.htm

Seti klient pro boinc na Linuxu je nej Naparst Seti klient http://naparst.name/seti.htm
pro Windows je to Crunch3r seti klient http://www.guntec.de/Crunch3r/setix86.html

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mne pripada jako zhovadilost delat chladice sice bez vetraku, ale nechat mezi zebry MALO MISTA !!! kdyby tam bylo 5-7mm (ikdyz min zeber) ucinnost by byla VETSI !

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak jo, vetrak tam teda je, ale pri tomto monstroznim rozmeru byt nemusel.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Díky za pěkný článek, ale musím říci, že jsem si tedy představoval trochu důkladnější testování. Např. nerozumím tomu, proč jste nezkusili výhřevnost CPU se speciálními topícími programy. Např. můj oblíbený je
http://pages.sbcglobal.net/redelm/
nebo
http://users.bigpond.net.au/cpuburn/
cpuburn s oblibou kombinuji s programem Prime95, který také dokáže vydatně zatopit. Na AMD K7 se tím skvěle otestuje stabilita PC. Viděl jsem mnoho PC, které navenek fungovaly OK, ale tuto kombinaci vydržely jen pár minut. Teploty lezly do nečekaných výšin... Vtip je v tom, že samotný Prime95 netopí úplně maximálně. Při spuštění cpuburn už sice na Prime95 nezbývá mnoho výkonu, ale přece jen pomaličku počítá a tím ověřuje stabilitu i za extrémních teplot.
Jen podotknu, aby se měření teplot idle/burn a jejich gradace dělala bez připojených USB flash disků a dalších "velkokapacitních paměťových zařízení", viz. článek:
Chyba ve Windows zvyšuje spotřebu při zapojení USB zařízení
http://www.cdr.cz/a/16584

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mi vzdycky ve vsech testech prisly chladice Titan jako takova "beckova" znacka. Myslim si, ze kdyz uz extremni chlazeni/ticho, tak je dobre jit k osvedcenym znackam. Mam zkusenosti s Thermaltake a Zalmanem a ted aktualne pouzivam TT BigTyphoon na P4 550 @3,8 Ghz, pri 1100 ot./min se teplota pohybuje na 40/49 (idle/load) proti AC freezeru7, ktery zvladal maximalne 3.6GHz na teplotach 53/65. Throtlovani se pochopitelne nekona a 12cm ventilator na 1100 ot. je tezko zaslechnout...
K vodnimu chlazeni nemam vztah, levne vodni chlazeni je bidne, a drahe je DRAHE. Na rukodelnou vyrobu jsem levy a mel bych strach z vody v pocitaci uz z principu.
Dobre vzduchove chlazeni ma porad dobre vyhlidky, navic s pouzivanim heatpipe se nam nabidka pekne rozrusta.
A k clanku: chtelo by to opravdu srovnani s necim "znamym", aspon boxem, nebo nejakym beznym heatpipe chladicem.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

DuckDaffy> existuje neco specialniho, co dokaze "okotlit" naplno i hyperthreading u P4? CPUburn, SuperPI i PIfast vytezuji vzdycky jenom jedno vlakno...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

na okotleni systemu jsem pouzival 3dstudio, renderovani nejaky ukazkovy animace a musim uznat ze system vzdy zatizilo na maximum, skoda jen ze uz mi vyprsela licence za stredni skoly :((

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Myslíte si, že je účinnější dát pod chladič místo jakékoli pasty takovou tu tavnou podložku jako u boxovaného chladiče - po každém sundání novou?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zahno: :) Řešil bych to spuštěním dvou instancí cpuburn, ale je možné, že Prime95 a cpuburn dohromady mu dá taky slušně zabrat. Nekamenujte mě za to, že HT CPU se takto dost dobře testovat nedá. Jsem si toho vědom, ale kdo ví, jak vlastně cpuburn pracuje a zda opravdu umí maximálně topit i na HT. Schválně si to zkuste a uvidíte, lepší řešení není.
Co jsem měl jednou možnost to zkusit, tak vyšší teploty na tom CPU nikdy jindy registrovány nebyly...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

P_V: Jakákoliv pasta je stokrát lepší než ta podložka... Sloupnout, očistit petrolejem a nanést stříbrnou pastu. Tedy pokud to s tím chlazením myslíte vážně... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jinak osobně jsem taky počítal Boinc (SETI, CPDN, LHC), ale dosahované teploty na AMD K7 3200+ CPU zdaleka nedosahovaly hodnot, které vyloudil cpuburn... Pokud si vzpomenu, testnu to a hodím sem konkrétní čísla.
Ale pozor na to, že každý projekt Boinc zahřeje CPU jinak! Mám obavy, že v testu použitý projekt SETI@home nemusí být zrovna ten nejtopivější. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

noname : no tak zatezuj renderem z Blenderu nebo Povray, ... ty se pro zmenu uci na vysokych skolach a potize s licencemi mit nebudes ani 10 let pote co odejdes s diplomem ... jsou to free a opensource aplikace.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zdarec, článok je fakt super :)
...skoda ale ze nie je uvedene porovnanie s boxovanymi chladicmi.

A este k tomuto:
"K oběma chladičů dodává Titan vlastní modrou silikonovou pastu, která působí rozhodně lepším dojmem než někdejší stříbrná rychlevysychající pasta, dodávaná například před lety s legendárním chladičem Titan D5TB."

Chcem sa spytať čo je zlé na striebornej paste? Prečo dostala privlastok "rychlovysychajúca"? THX 4 your answers

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

můžu se zeptat, proč bych měl kupovat nový chladič, když u CPU jsem měl přiložené něco, co spolehlivě funguje? Co mně dá tohle monstrum navíc?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

David: Vcelku good test, ale opravdu by to chtelo srovnani, minimalne s boxem a treba s AC Freezerem. Jinak me vazne zajima to specialni uchyceni disku, muzes to nejak rozepsat/ofotit? Resim ted podobny problem, dik
DuckDaffy: Myslim, ze Prime pocita vic na vic vlaken, ale HT je imho stejne nanic. Je to pocitani sice dvou vlaken,ale prakticky jede jen jedno. Videl jsem testy na serverovych aplikacich a tam HT oproti vypnutemu zpomalovalo (velka rezie prepinani vlaken). Jinak prime potrebuje nastavit trochu vetsi prioritu,aby vsechno nevyziral jen Burn. Pohraj si s prioritama,pak ti bude bezet treba na 20% prime a zbytek burn, prijde mi to lepsi, kdyz prime "kontroluje" vic :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hmm zajimave, chladic sice procesor neuchladi, nicmene podle fotek je jasne videt, ze je nasazen spatne. Heatpipe musi byt vodorovne, ve svisle poloze to skoro nechladi. V tehle poloze co to tam maji se to samozrejmne bude prehrivat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ptc: Myslím, že by sis ten text měl taky přečíst a nekoukat jen na obrázky ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

to Binder:
na stribrne paste obecne neni nic spatneho, jen "par lidi" v minulosti nemelo dobrou zkusenost s tim, co titan k d5tb prikladal. ja jej osobne mel dvakrat v prubehu jednoho roku a u toho druheho kousku ta pasta opravdu "vyschla" rychleji nez treba bezna bila silikonova za "par korun".

to Libb:
protoze pokud se podivas na tomshardware video, ktere je v clanku zminovano, zjistis, ze v jejich testu BOX chladic neobstal, po chvili se jim procesor zacal take prehrivat a throttlovat. a to prosim pekne pri 4700 otackach. velka vanessa naproti tomu tento procesor uchladi s prehledem i pretaktovany.

to ptc:
chladic NENI nasazen spatne. je nasazen presne zpusobem, jaky titan sam predvadi v manualu a navic pro s775/478 v manualu na doprovodnych obrazcich nasazuje chladic v poloze jako my, pro sA/754/939 v poloze o 90° otocene. a protoze v manualech obou chladicu neni ani zminka o tom, v jake poloze by mel byt chladic nasazovan, neni to tedy dle vyrobce rozhodujuci. a ver tomu, ze otoceni chladice ve standardni skrini o 90° opravdu na teplotu vliv nemelo, male vanesse pomohlo pouze preklopeni skrine do polohy "desktop"

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

TO: David Ježek
to znamena, ze velke vanesse to nevadilo (nepomohlo) ?? (mam na mysli samozrejme polozeni deska na plocho...)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

DTSmaniac: S prioritama jsem si samozřejmě hrál, ale ve správci úloh se po nastavení cpuburn na nízkou a Prime95 na vysokou nic viditelně nezměnilo... Ten cpuburn jede prostě "co systém dá". :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

možná by bylo fajn nechat dleší dobu měření teploty u každého ze stupňu zatížení, protože po 15 minutách 100% vytížení procesoru v zavřené skříni můžou vysledky vypadat ještě zajímavě. stejnětak je otázka teploty okolí, srovnaní s boxovaným chladičem by také prospělo. jiank je fajn že jste přidali recenze chladičů, protože občas většina řeší problém hluku a nebo teploty ;o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty vogo, to jsem jeste nezral. Chladic ve tvaru motylych kridel. O vyrobe tohodle kousku musel rozhodnout fakt nejakej magor. Proc ty zebra nejsou pekne obdelnikovy? A pekne s bocnicema, aby neutikal vzduch? Takhle se prodici vzduch nedostane k zadnim kridlum. Ach jo. Koukam, ze o designu chladicu rozhoduji creativci z reklamniho oddeleni a ne inzenyri z vyvoje.
Kam ten svet speje.

Libor

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

liborc: Takový chladič by byl moc efektivní, malý a neestetický... :D :-/ Hold dneska se už na kvalitu tolik nehraje, kde kdo to chce mít i hezoučké, njn. Podle mně nějdřív udělali velký hranatý s bočnicema a pak zkoušeli, o kolik to můžou očesat, aby to ještě fungovalo.
Takhle nějak se prý v číně navrhuje elektronika. Na EMC testy to jde s plnou výbavou a pak se vyrábí jen tak, aby to ještě nějak fungovalo...

Ten nápad s měděnou kulatinou uprostřed je fakt dobrý. Hned bych si to vyrobil nebo pořídil.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

neumíte udělat video které se dá spustit tak rači nic nedělejte

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to toire:
neda? vsem v redakci ano a spouste ctenaru jiste take. pravda, ma trochu nestandardni rozliseni dane nutnosti namestnat do nej spoustu veci, ale to by vetsinou nemelo byt problemem. zkousels treba VLC Player?
http://www.videolan.org/vlc/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

niesom odbornik na fyziku, ale podla mna je uplne jedno ako je chladic umiestneny a vplyv na prudenie tepla v chladici to nema ziaden vplyv. med je tuha latka, takze tam nefuguju take efekty ako u kvapalin...
to ze bola nizsia teplota "v polohe desktop" bolo asi sposobene tym ze sa zmenilo prudenie vzduchu v skrini (teplejsi stupa hore atd.)
otocenie chladica o 90stup. moze mat vplyv, keby napr. procesor hrial na jednej polovici viac ako na druhej a podobne nesymetricky by bol vyrobeny aj chladic (napr AL-CU)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.