Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Souboj Titánů: dva nové heat-pipe chladiče v testu

Titan Vanessa S-type a L-type
Od společnosti Titan, stojící za výrobou stejnojmenných chladičů, jsme dostali k otestování dva z posledních modelů z řady Vanessa. Ty staví na heat-pipe technologii a kvalitních velkých ventilátorech. Jak si vedou při chlazení jednoho z nejnenasytnějších procesorů poslední doby a spoustu dalšího, si přiblížíme v této jejich recenzi.

Jako testovací sestavu pro tuto recenzi jsme použili vcelku běžné komponenty, snad až s výjimkou procesoru, který patřil mezi to nejvýkonější a současně nejvíce se hřející, co se dá vůbec na trhu sehnat. Pro testy chladičů je tudíž zcela ideální.

Skříň

předek testovací skříně předek testovací skříně

Začněme nejprve počítačovou skříní. Zvolili jsme model Integra B031 od společnosti Avance, který představuje takový „lepší“ vzorek skříně typu middletower (tedy prostornější než jsou třeba levné skříně v cenách okolo 1 000 Kč včetně zdroje). Na fotografiích sami vidíte vnitřní uspořádání, které skýtá dostatečný počet 5,25 i 3,5palcových pozic. Veškeré osazení probíhá bez šroubováku a to včetně základní desky. Skříň byla v zadní části u procesoru osazena dvěma nízkootáčkovými 80mm ventilátory, ženoucími horký vzduch od procesoru a DPS modulu (viz dále) ven. Jedním z nich byl Arctic Cooling TC Pro a druhý byl jakýsi nejmenovaný 80mm větrák vytažený před pěti lety z vyhořelého zdroje, v naší skříni připojený na 5 V. Byť skříň skýtá velké možnosti v osazení dalšími větráky, žádné další jsme v našem testu nepoužili, nebylo to potřeba.

ventilátory v zadní stěně skříně spodní část skříně čelní část skříně

Zdroj

zdroj Fortron 400WKdyž jsme volili zdroj pro sestavu, sáhli jsme po velmi kvalitním Fortronu FSP400-60THN schopném dodat 400 W, do jednotlivých větví pak v následujícím poměru:

  • +3,3 V: 30 A
  • +5 V: 28 A
  • +12 V: 14 A
  • +12 V: 15 A
  • -12 V: 0,5 A
  • +5 Vsb: 2,0 A

Odběr z 3,3 a 5V větví nesmí přesáhnout dohromady 150 W. Zdroj je osazen 120mm teplotně regulovaným ventilátorem, nechybí ani PFC technologie. Napájecích kabelů je více než dost, celkem tři po dvou Molex a jednom FDD konektoru a dva kabely po dvou konektorech pro SATA disky. Napájení desky je pak 20/24 pinové, nechybí ani 4pinový konektor s přídavným napájením. Kabely jsou opravdu natolik dlouhé, že jsme měli velké problémy je smotat do skříně tak, aby co nejméně překážely.

Základní deska, paměti

Jako základní deska nám posloužila jedna z posledních „krasavic“ od Gigabyte, model GA-8I955X Royal, stavící na čipsety Intel 955X + ICH7R. Ta umí všechna Pentia včetně Extreme Edition a dvoujádrových modelů se sběrnicí 533, 800 a 1 066 MHz. Nese jeden PCI Express ×16 slot, dva PCI Express ×1 a tři klasické PCI.

základní deska Gigabyte GA-8I955X Royal detail severního můstku detail na síťové karty DualBIOS

ICH7R poskytuje místo pro připojení dvou IDE mechanik/disků a čtyř SATA II disků rychlostí 3,0 Gbit/s. Na desce je pak ještě řadič IT8212F (zde pojmenovaný jako GigaRAID) poskytující další čtyři IDE konektory a Silicon Image SiI3231 přidávající další dva SATA II konektory s rychlostí 3,0 Gbit/s. Asi netřeba zmiňovat, že na desce lze na všech řadičích vyrobit hned několik typů RAID polí od 0 a 1 přes 0+1 až po RAID 5 a JBOD.

U-Plus DPS. modul kabely v příslušentství desky USB/1394 záslepky manuály a CD

Ze sběrnic tu nalézáme celkem osm USB 2.0/1.1 konektorů, z toho čtyři přímo na desce a čtyři pomocí kabelů. Dále pak tři FireWire konektory typu IEEE1394b, tedy s rychlostí 800 Mbit/s, PS/2 pro myš a klávesnici a sériový a paralelní port.

O zvuk se stará HD Audio kodek ALC882M se 7.1 výstupem a S/PDIF vstupem/výstupem v cinch provedení a výstupem i v TosLink (optický).

Síť mají na starosti hned dva Gigabitové čipy Broadcom 5451 a 5789.

Do čtyř paměťových slotů lze osadit až 8 GB DDR2 pamětí s taktováním od 533 do 888 MHz (oficiálně, nastavit jde samozřejmě i více).

Z firemních specialit pak jmenujme ještě DualBIOS, neboli osazení dvou BIOSů pro případ, kdyby se jeden odebral „do věčných lovišť“. Dále přídavný napájecí modul U-Plus DPS, jehož staršího bratříčka se stejnou funkcionalitou blíže popisovala Helena v recenzi GeForce 7800 GTX. Ten má dále zlepšovat kvalitu a výkon napájecí části základní desky a je součástí jejího balení. Nicméně my jsme si prakticky ověřili, že ani náš velmi nenasytný procesor (viz. dále) jej nepotřeboval a byl schopen bez něj běhat neomezeně dlouhou dobu při 100% zátěži. V testu jsme jej však osadili.

Ale teď už opravdu dost o desce, nebo se nám to zvrhne do její recenze :-).

DDR2-533 paměti SamsungJako paměti jsme použili dva 256MB DDR2 533MHz moduly od Samsungu, celkově tedy 512 MB RAM běžící ve dvoukanálovém režimu.

Grafická karta, TV tuner

Jako grafickou kartu jsme použili, troufáme si tvrdit, vcelku standardní model Sapphire Radeon X550. Ten si vůbec nebudeme blížeji představovat, proklepli jsme jej totiž důkladně v říjnu ve srovnávacím testu. Společnost ji v PCI slotu činil TV tuner ASUS s čipem Philips SAA7135.

Pevné disky, mechaniky

Do skříně jsme umístili hned dva kousky. Jako první v našich recenzích již tradiční Western Digital Raptor s kapacitou 74GB a 8 MB cache, tedy klasický SATA 150 MB/s disk. Společnost mu dělal 80GB Seagate Barracuda 7200.7 v ATA100 provedení, tedy se 2 MB cache.

Jako optická mechanika posloužila DVD±RW/RAM mechanika TEAC DV-W516E, kterou jsme před čtvrt rokem prohnali recenzí. Spíše již z piety jí sekundovala klasická 3,5palcová disketová mechanika NEC, pod ní pak byl umístěn „Front audio/USB“ panýlek, který byl součástí skříně.

Procesor

procesor P4 3,6GHz PrescottNa závěr jsme si nechali třešničku na dortu v podobě použitého procesoru. Vězte tedy, že jsme sáhli po našem oblíbeném Pentiu 4 na 3,6 GHz s jádrem Prescott a 1 MB L2 cache. Než se pustíme do představení a otestování chladičů, tak si tento procesor přibližme.

Jde samozřejmě o model vyráběný 90nm procesem zvládající technologii HyperThreading, kterou jsme po celou dobu testů nechali zapnutou. Naopak jsme díky tomu ocenili, že bylo možné zatížit procesor dvěma vlákny výpočtů nyní již jen a pouze pod BOINCem běžícího projektu SETI@home. Ale dosti plků, přibližme si stinné stránky tohoto bezesporu impozantního kousku křemíku.

CPU Z: testovací P4 Prescott 3,6GHz

Shodou okolností totiž tento procesor představuje frekvenčně a tudíž i produkcí tepla jeden z nejrychlejších kousků od Intelu, který má TDP na hodnotě 115 W. Tohle uchladit při plném zatížení se ukazuje býti dosti problematickým a svého času o tom i známý server Toms Hardware u příležitosti článku o přehřívání Prescott jádra natočil poutavé video (č. 14). V něm krásně prezentuje to, jak se v běžné počítačové skříni za běžných pokojových teplot tento procesor při 100% zátěži začne po chvíli přehřívat a dojde na vkládání prázdných cyklů, což je jeho vlastní ochranný mechanismus. Tím se procesor sám zpětně ochlazuje, takže s touto činností po chvíli opět přestává, načež následuje opět přehřátí a další vkládání prázdných cyklů a vše se opakuje stále dokola. Důsledkem je to, že sice máte procesor tvářící se jako 3,6GHz, ale ten ve skutečnosti v průměru pod 100% zátěží běží na frekvencích nižších.

Sisoft Sandra 2005, Artihmetic Benchmark P4 3,6@3,78GHz Sisoft Sandra 2005, Multimedia Benchmark P4 3,6@3,78GHz

Ale co že to má společné s námi? Inu, i my jsme na přesně ten samý problém narazili a to s jedním z našich testovaných chladičů, který sice působí impozantně, ale s Pentiem 4 na 3,6 GHz si zkrátka neporadil.

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Souboj Titánů: dva nové heat-pipe chladiče v testu

Sobota, 11 Březen 2006 - 14:42 | Anonym | niesom odbornik na fyziku, ale podla mna je uplne...
Úterý, 7 Březen 2006 - 20:29 | David Ježek | to toire: neda? vsem v redakci ano a spouste...
Úterý, 7 Březen 2006 - 04:50 | Anonym | neumíte udělat video které se dá spustit tak rači...
Neděle, 5 Březen 2006 - 22:47 | Anonym | liborc: Takový chladič by byl moc efektivní, malý...
Pátek, 3 Březen 2006 - 17:40 | Libor Chocholaty | Ty vogo, to jsem jeste nezral. Chladic ve tvaru...
Úterý, 28 Únor 2006 - 16:04 | Anonym | možná by bylo fajn nechat dleší dobu měření...
Pondělí, 27 Únor 2006 - 23:05 | Anonym | DTSmaniac: S prioritama jsem si samozřejmě hrál,...
Pondělí, 27 Únor 2006 - 21:02 | Václav Rašín | TO: David Ježek to znamena, ze velke vanesse to...
Pondělí, 27 Únor 2006 - 10:50 | David Ježek | to Binder: na stribrne paste obecne neni nic...
Pondělí, 27 Únor 2006 - 09:46 | Martin Bartoň | ptc: Myslím, že by sis ten text měl taky přečíst...

Zobrazit diskusi