Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Specifikace PCI Express 3.0 prý bude v listopadu, karty nejdřív za rok

PCI Express logo

Rozhraní PCI Express mírně dochází dech. Specifikace 2.0 na některé dnešní karty již nestačí a výrobci takových zařízení se těší na 3.0 jako na smilování boží. Mezi takové výrobce patří zejména ti, kteří dělají velmi rychlé síťové karty. 10Gbitový Ethernet se ještě dá přes PCIe 2.0 protáhnout, ale třeba 40Gbitové karty už PCI Express 2.0 zahltí a ještě je jim to málo. Bavíme se o PCIe ×8 kartách (×16 sloty jsou většinou využity grafikami). Podle PCI Special Interest Group (PCI-SIG), která za specifikacemi PCIe stojí, třetí generace tohoto rozhraní by měla mít finální specifikaci letos v listopadu, což je zhruba roční zpoždění oproti původním plánům, které slibovaly hotovou specifikaci PCIe 3.0 na konec loňského roku.

PCI Express 3.0 přinese signálovou rychlost 8 GT/s (PCIe 2.0 umí 5 GT/s), ale propustnost by se měla i tak zdvojnásobit, neboť se počítá s opuštěním kódování 8b/10b, které spolklo 20 % surových dat (bude nahrazeno něčím efektivnějším). Pak však ještě musí PCI-SIG vydat specifikaci pro testování koncových zařízení a s tou nepočítá dříve než na druhou polovinu příštího roku. Nástroje pro validaci zařízení chce PCI-SIG vydat v polovině roku 2011, nicméně v jeho průběhu už by se mohla první zařízení na trhu objevovat, byť třeba bez certifikace (zejména to budou rychlé síťovky se čtyřmi 10Gbit. ethernet porty a také 40Gbitový ethernet jehož specifikace byla dokončena letos v červnu – jde o standard IEEE 802.3ba, který zahrnuje i 100Gbit. ethernet).

Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Specifikace PCI Express 3.0 prý bude v listopadu, karty nejdřív za rok

Žádné komentáře.