Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Spojené království nechá Huawei vybudovat 35 % 5G sítí

Jediný nevyvratitelný závěr je, že volný trh už dávno neexistuje a jen se hraje komedie jako že existuje. BTW už se našel ten čínský špionážní čip na motherboardech Supermicro nebo to byla jen další fake akce USA-Bloombergu?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

> volný trh už dávno neexistuje

On nekdy existoval ?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No v učebnicích přece, asi stejně jako skutečný komunizmus či skutečná demokracie..

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Volný trh = stejné cla = odpadá zbytečná byrokracie s placením a vracením cel. Volný trh není automaticky recept na úspěch.

V Jižní Koreji nepotkáš na silnici jiné než Korejské auto, Kia, Hnujdaj, Samsung (licenční Renault), autobusy Hyunday, nakladní auta taky Hyunday, bagry Doosan, kontejnerové lodě taky myslím Hyundai...... Možná tak 0.5% je z evropy. Co z toho plyne? Velmi regulovaný trh a vysoká míra protekce domácího průmyslu. Velikost cel je pouze nástroj, který lze použít dobře či špatně. Buď reguluje/chrání domácí průmysl, aby ten se mohl rozvíjet a ze zaostalé japonské kolonie kde se pěstovala rýže se stala jedna z nejvyspělejších průmyslových zemí.... nebo můžeš přemírou ochrany nechat domácí firmy u koryta totálně zaostat což se stalo za komančů. Volný trh je to samé, umí být dobrý sluha i zlý pán, podle toho jak nastavíš pravidla abys ochránil zájmy své země.

Něco jako když Apple má uzavřený ekosystém oproti ARMu nebo PC. Když víš co děláš je to výhoda. Když uzavřenost jen zneužíváš k vysokým cenám, tak chcípneš jako Amiga a Atari.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Amiga a atari umřeli na něco čemu se říká IBM PC, ne na uzavřenost či předražený hw...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Potažmo umřeli(y) na Motorolu a její výrobní procesy (či opačně na 486ku) a nemodularitu (příslušenství a přídavné karty, zejména grafické).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1985 - Amiga i McIntosh mají stejný CPU Motorola 68000. Obě uzavřené platformy. Amiga graficky a zvukově 10x lepší než Mac.
2020 - Amiga přestože byla lepší chcípla, Apple je tu dál, pořád uzavřený a pekelně drahý.

Bránil někdo Amize adoptovat HW z x86 jako to udělal Apple?
Bránil někdo Amize aby se z ní stal výrobce profi grafik a zvukovek?
Bránil někdo aby Workbench portovali na x86 kde by lze zatápěl nepříliš funkčnímu MS Windows 1.0?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ano bránil, v té době už bohužel commodore dávno neexistovalo... Mimochodem víšže si ve svých vlastních příspěvcích protiřečíš?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jj, je to fraška... to, že více než polovina mobilní Evropy má dohledové centrum v Rumunsku nikoho netrápí... Samozřejmě napříč operátory, technologiemi i výrobci.
Nicméně toho blondˇáka s přehazovačkou chápu... 5G již nikdy nedodá ani Motorola, ani AT&T, ani žádná jiná émerická firma...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Dělají z toho kovbojku a přitom o nás sbírá data přes Windows Google až po AMD a nic nikomu nevadí. Nj nejdou ty informace do USA tak je to špatně.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem příznivcem čínského režimu a Číny samotné, nicméně když to člověk postaví proti ušákům, s jejich politikou my jsme jedničky a co řekněme to platí... Osobně bych si nevybral ani jednu. Nicméně telefony kupuju už dlouhou řadu let od Huaweie, protože jsem naprosto spokojený s poměrem výkonu a ceny, navíc se u všech mých telefonů a telefonů v příbuzenstvu ukázala skoro neprůstřelná spolehlivost. Za celou dobu jsem Huawei nikdy nereklamoval a posílal jsem je dál do světa plně funkční. Jej teď nevím, co bude příště...v Google Play mám nakoupeno za nějaké ty peníze, a fakt se mi nechce to jen tak zahodit. Takže jestli Huawei zůstane bez služeb Google, půjdu asi do Xiaomi, ale bude mi to líto. Fakt jsem s jejich produkty spokojen.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ja politiku USA teda taky ani za mak nemusim, ale porad je mi o neco malo min neprijemna nez ta cinska... Faktem ovsem je, ze zavislost na vyrobe "vseho" v Cine za par penez (v soucasnosti) a jeste hur na pokrocilych technologiich z Ciny je do budoucna pruser a cim driv s tim zacneme neco delat, tim lip. Nema smysl koukat jen na ekonomickou vyhodnost, hlavne pak v kratkodobem horizontu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud nedáme vydělat Evropským firmám je to úplně jedno.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já tedy nevím, za co máte ty mínusy. V dlouhodobém horizontu s vámi přece nelze nesouhlasit. Takže to by to bylo tím, že zde většina diskutujících vidí jen pár let dopředu? Jen tak pro zajímavost pro diskutující, co bude v Evropě (což budou i vaše děti) generovat v budoucnosti finance na důchody, sociální zabezpečení, opravdu infrastruktury atd.? Z know-how? A z čeho bude ten výzkum financován, když peníze za "levné" (zde se nabízí otázky kvality, problémů s ekologií, nedodržování lidských práv atd.) spotřební zboží, odtečou do Číny nebo jiné mimoevropské země? Z daní? To jako budou lidé pracovat, když by jim stát měl sebrat třeba 80 % mzdy? Ne, komentář sumixe je vcelku (ne)hezký výhled do budoucna (asi je pesimista jako já ;-) ).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Dekuju za zastani, jsem rad, ze nejsem sam, kdo to tak vidi :). Tedy - snazim se nebyt pesimista, porad si myslim, ze je prostor pro napravu, ale dost me udivuje, ze - jak rikate - lidi koukaji jen na malou chvili dopredu a nepremysli o tom, co bude pak. Ono v kratkodobem horizontu je super si kupovat levne veci z Ciny (ja to nekdy u drobnosti taky delam), ale pokud si mam koupit neco, co bylo aspon navrzene, kdyz uz ne primo vyrobene nekde jinde, tak to radsi uprednostnim pred ryze cinskym zbozim, protoze tim aspon trochu podporim vyvoj a vyzkum treba v Evrope. Dlouhodobe tahle orientace na vsechno jen z Ciny nemuze ale nic dobreho prinest, jen me trochu mrzi, ze na tohle lidi vetsinou totalne dlabou ("po nas potopa").

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak telefon od Huawei asi není takový problém, hlavně pokud jste relativně běžný občan.

Nicméně nechat je vybudovat infrastrukturu, na které pak budete kriticky závislý a snadná náhrada není, to je úplně jiná liga.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Však já to úplně nespojuji, mluvím za pohled běžného občana, kterého se kopance kačera donalda dotknuly i v soukromé sféře. Nicméně Huawei technologii v rámci sítě používají operátoři už dlouhá léta a očividně s ní nejsou problémy. I my máme firemní připojení od O2, a obě koncová zařízení (optický router a switch) jsou od Huaweie. Optický router už tu běhá roky a naprosto spolehlivě. Pokud jde o nařčení ušáků že špionáže že strany Huawei, tak se nic nepotvrdilo. Jenom jejich zcela "důvěryhodná" agentura Bloomberg tvrdí, že má důkazy. Nepředvedli nic. Takže ať je to smutné, v tomhle ohledu se i ta Čína zřejmě chová korektněji než USA. O tom, že tu jde především o to, aby měla svoje vrátka v zařízení NSA nemluvě. Samozřejmě bych raději podporoval České/Evropské firmy, ale jak, když se tu nic takového nevyrábí. Není moc na výběr. Navíc si myslím, že Čínu teď tvrdě zasáhne virus, tam budou mít co dělat se z toho vzpamatovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Pokud jde o nařčení ušáků že špionáže že strany Huawei, tak se nic nepotvrdilo.

Předevčírem prohlásili Němci, že mají jasné důkazy, a Huawei za bezpečnostní riziko označila Evropská Komise (a ostatně i ti Britové).

Navíc v tomhle případě podle mě není o čem diskutovat.
Jednak režim v Číně by těžko připustil, aby někdo neloajální vybudoval tak velkou firmu,
ale hlavně konkrétně Huawei je na režim navázaná; Její zakladatel předtím dělal kariéru v čínské armádě a následně vybudoval firmu na státních zakázkách.

Takže to spíš vypadá, že v Evropě sice všichni vědí, že Huawei s čínskou rozvědkou spolupracuje, ale v zájmu obchodu to do určité míry přecházejí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Totální offtopic, ale tohle musíte vidět.
http://www.ddworld.cz/aktuality/procesory-cpu/amd-ohlasilo-nejlepsi-vysl...
Jan Číslicová Zhouba Stach vymyslel novou metodu jak spočítat poměr zvýšení zisku. Tato metoda se smí používat výhradně jen na AMD a to ještě jen tehdy, když vyjde příznivě. Je zcela přesná, protože Zhouba vycházel z čísel přímo od AMD, nemohl tedy udělat chybu.

- AMD mělo minulý rok ztrátu 6M
- letos mělo AMD zisk 45M
=> zvýšilo zisk o 850%
(jak k tomu došel? Vzal 6M, k nim přičetl 45M a podělil to 6M...)

Jiný příklad (můj) spočítaný stejnou metodou:
- AMD mělo minulý rok ztrátu $1 USD
- letos mělo AMD zisk 45M
=> AMD zvýšilo svůj zisk 45 milionkrát

Poslední příklad:
- AMD mělo minulý rok ztrátu 10M
- letos mělo AMD zisk $1 USD
=> AMD zvýšilo zisk 0,0000001x

Zhouba se samozřejmě nikdy nemýlí, takže v diskuzi svoji metodu řádně obhajuje:
https://ctrlv.cz/v57P

Na to, aby člověk byl naprosto objektivní na svém blogu, maturitu z matematiky nepotřebujete. Dokonce nepotřebujete ani osmou třídu základní školy. Je to vidět mimo jiné na článku o Intelu, kterému se též sice podle čísel daří, ale Zhouba trpělivě (a stále dokola) vysvětluje, že je to jen a jen tím, že tahle planeta je plná debilů. Od něj to vcelku sedí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Docela vtipné, že od dnešního rána doteď vyšly na DIIT dva články.
Jeden k prezentaci výsledků AMD a druhý o Huawei.

Takže kam vrazit tenhle komentář? Samozřejmě do toho o Huawei :-)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Je to prvně, co jsem takovou offtopicovou prasárnu udělal, no a strčil jsem to k něčemu novému. Když mě to k tomu článku o RDNA2 sedělo na první pohled ještě méně než sem.
Uznávám, nebylo to vůbec chytré. Teď si hraju s myšlenkou, jestli to zkopírovat jinam a prasit ještě někde u článku s výsledky AMD... a protože ten stávající příspěvek už smazat nemůžu, tak to tak nechám. Bude to tu navěky jako můj věčný pomník hanby :-D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

„Teď si hraju s myšlenkou, jestli to zkopírovat jinam“

Ideálně jako odpověď pod každý příspěvek u všech dnešních diskuzí.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak jedna věc je, že u takových opatření jsou obvykle na pozadí (i) jiné důvody, než se oficiálně prezentují.

Na druhé straně Huawei opravdu vcelku zjevně je bezpečnostní riziko.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

a kdo neni?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Avast je taky bezpecnostni riziko, ale neni to tak dlouho co strasne vadil Kaspersky. Takze souhlas, a kdo neni.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ESET :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, kdo není, toť otázka. A na tu otázku si musí každý zodpovědět sám, zda bude své případně nedobrovolně poskytované údaje zasílat raději do alespoň trochu demokratického světa (např. USA či státy západní Evropy) nebo do zemí s diktaturním zřízením (např. Rusko či Čína). Jo, každého věc, máme demokracii (na rozdíl od některých států, kde se obyvatelé až tak svobodně rozhodovat nemohou ;-) ), tak se rozhodnout můžeme, že?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Predrazeny Apple jiz nema co revolucniho nabidnout, jenom vyssi cenu a hlouposti, naopak zavedene iPhony generace 6, 6s a 7 lidem spokojene staci coz dokazuje i narust prodeju nahradnich baterii na 11 milionu, totez se deje i s autami, lide v zapadni Evrope jiz hromadne nakupuji nahradni soucastky pro sva jiz zajeta auta a odmitaji tak kupovat dnesni pretechnizovana auta ktere maji tisic asistentu, sledovaci system jakoze prvni pomoci a jsou vuci USA navic jeste nenormalne predrazena, to je dan za debilni ekologii EU!, co se tyka elektroaut, kokotina nemajici zadny smysl, uz jejich produkce totiz spotrebuje 80 kilogramu medi na jeden kus, dale produkce baterii svini zivotne prostredi, celkove vyroba elektroauta vyjde na tolik emisii CO2 ze auto se spalovacim motorem ma leta co dohanet aby tyhle hodnoty nejen dohnalo, ale vubec dorovnalo, a elektrina pro ty super eko elektro auta se vyrabi kde? z tepelnich elektraren(uhli), jadernych elektraren a ze spalovani ropy.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A proč to píšeš sem?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Takže jste nám sdělil, že elektromobily neuznáváte a vyjmenoval jste pro to ty své důvodu. Je demokracie, můžete svůj názor vyjádřit. V některých státech to není až tak lehké, například právě v Číně. A odtud je Huawei. Takže komentář se vlastně tématu také týká. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ona ale cela kauza s Huawei je v podstate sranda. O co jde? O mobily, nic vic.
Jenze USA pouzivaji stejneho natlaku i v mnohem nebezpecnejsich oblastech prumyslu jako je napriklad jaderna energie. Mimo jine Ceska republika by nebyt natlaku USA, aby dalsi jadernou elektrarnu v CR staveli prave Americani, uz mohla mit minimalne rozestavenou nebo dokonce dostavenou dalsi jadernou elektrarnu, ktera nam dnes mohla pomoct snizovat ceny energii. Jenze protoze CR nechtela zastaralou americkou technologii, radeji nepostavila nic.

Mozna ted nejaky zeleny ekoterorista tleska Americe, ale uvedomte si prosim, ze to urcite neni vyjimka a USA obchodniho natlaku pouzivaji casto az prilis casto, abychom to mohli brat na lehkou vahu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Další jadernou elektrárnu, která by nám snížila ceny.
Tak tohle je dobrej fór, nic se nesníží, naopak ceny porostou.
Elektrika se prodá za hranice...
Tím nechci říct že jsem proti stavění jaderných elektráren, jen vidím jak to je, komu pomohl Temelín? většina jde na export a našinec vesele platí čim dál větší prachy za elektriku, žádný slevy se nekonaj.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A teď zpět do reality. V zimě exportujeme méně než 10% instalovaného výkonu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A je docela realne, ze se z nas stanou cistokrevni importeri energii, protoze se blizi konec uhelnych elektraren a nahrada v nedohlednu ...a do toho chteji masivni nasazeni EV :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V kazdym state je prioritni zajistit domaci dodavku, nicmene urcite ne bez ohledu na cenu. Pokud maji teda Nemci energie nedostatek, tak se u nas zvysi cena na "nemeckou". Kdyby ne, tak to jiste prodaji radsi do Nemecka.
Logicky teda cim vic energie se vyrobi, tim bude cena za jednotku mensi. A protoze pokryvame jen svou potrebu plus neco malo navic a jeste ke vsemu velky soused nezvlada pokryvat ani domaci uzemi, tak holt ceny rostou podstatne vic nez kdybychom pokryvali domaci poptavku plus treba 50% ven.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Velký soused" nejenže zvládá "pokrýt domácí území", ale exportuje asi devět procent toho, co na svém území vygeneruje.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Daleko víc než o to, kolik se exportuje, jde o to, kdy se exportuje. Pokud se po poledni, kdy jsou odběry minimální (nesvítí se, topí se nejmíň) vyjasní obloha a soláry po celé zemi vyletí na maximum produkce, která není potřeba (případně přijde vítr a větrníky v severní Evropě se roztočí), jdou ceny energie do záporu a platí se tomu, kdo energii odebere. Naproti tomu když nefouká a slunce nesvítí a spotřeba je na maximu, jde ceny energie nahoru, protože soláry a větrníky nevyrábějí. Takže je export a „export“.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A postavenou čí "nové" technologii?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Počítám, že půjde o nějakou výbušnou novinku z východu ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.