Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Spuštění 3nm výroby TSMC odloženo na čtvrtý kvartál 2022

To už bude proces jen pro placky s ohryzkem ve znaku za cenu hodně slušného PC, Epycy a profi grafické karty. Rád bych napsal, že to jinak nejde, ale to by tady musela být mnohem větší snaha pro vydání nových generací na ideálně kompromisním 6 nm procesu. Bohužel je krize vývoje z části i uměle vytvořená nenažraností.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ohryzek často stojí i stejně jako slušné PC ve stejné konfiguraci

https://www.alza.cz/dell-xps-13-9380?dq=7225306
vs
https://www.alza.cz/macbook-air-13-m2-cz-2022-vesmirne-sedy-d7224867.htm

A to XPSko má horší displej, a půjde při provozu slyšet, nevydrží tolik na baterku...

Po přechodu na vlastní čipy Apple pěkně roste, stačí cca 2 miliony počítačů za čtvrtletí navíc (tzn cca 20%) a překoná na počet dodávaných počítačů 2. HP a 3. DELL. ASUS, který ještě donedávna bojoval s Apple o 4. a 5. příčku největšího výrobce počítačů už nedrží krok a Apple dodává na trh cca 2x tolik než ASUS.

Právě relativně levné, konstrukčně kvalitní a dostatečně výkonné Macbooky Apple neskutečně nakoply.

Nicméně díky tomu že Apple stojí fakticky to samé co PCčka, tak nevidím důvod proč by se nepoužívaly nejmodernější technologie výroby.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak, neskutecne levne jsou asi jen v porovnani s cenovou urovni Apple produktu....
A nemuzes srovnavat Mac a PC na urovni vyrobcu, ale na urovni celeho trhu. Mac ma marginalni podil na trhu pocitacu. Ano, jsou designove pekne, pekne provedene, atd. Ale, vetsina sveta voli z mnoha duvodu radeji PC.
Neni mi moc jasne, proc by se mel clovek osirat s iPad, Mac, kdyz si muze poridit MS Surface (nebo nejaky jiny 2v1 PC) jako tablet a lehky notebook a k tomu mit i neco vykonnejsiho, pokud potreba. A vse se stejnym SW, mnohaletou kompatibilitou a tak.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Mac ma marginalni podil na trhu pocitacu" ano celkový podíl Macu je k 10%, nic zásadního.

Podstatnější je že Apple je aktuálně 4. největší výrobce počítačů na světě a dotahuje třetí DELL a druhé HP. Pokud bude pokračovat trend kdy prodeje počítačů klesají a jediný Apple roste, tak příští rok Apple bude po Lenovu 2. největší výrobce počítačů na světě.

Co se týká ceny tak právě Airy, zvláště pak původní M1 jsou na majoritních trzích považované za levné a jsou těsně nad hranicí toho co se považuje za low end, low budget. Tzn. takový ten zlatý střed mezi cca 800-1600 dolary, tzn. nestojí jako prémiové modely a zároveň mají dobrou kvalitu a dostačující výkon pro cílovou skupinu uživatelů.

A ano, pokud chceš něco co nemá klasickou konstrukci a nechceš kombinovat více zařízení, tak musíš vybírat jinde než u Apple. Před dvěmi týdny jsem koupil convertible laptop a po skoro dvou letech nahrazuje Macbook jako hlavní počítač, ale bylo to dost těžké a plné kompromisů, nejvíc v aktivním chlazení, ale kompromisy jsou i jinde, výdrž baterie, odemykání hodinkama, universal control - nemůžu ovládat iPad z počítače a počítač z iPadu, nefunguje schránka a handover aplikací, nemůžu psát iMessage z počítače (tohle by mělo ještě letos u Intel EVO pominout)...

Být normální uživatel tak dál pojedu na kombinaci Mac+iPad, ale jsem nadšenec a rád si udělám radost nějakou novou blištivou elektronickou hračkou. Takže to nebyla potřeba ale čistě neracionální chtíč něčeho nového. Ale to neznamená že když mám convertible tak jdu prodat Tab S8+ a iPad, ne, ty doma zůstávají a mají využití, i když ten Samsung začíná na jednu nohu kulhat, protože ten laptop má stejně kvalitní, ale větší OLED displej. Já už několikrát psal že jsem udělal chybu a měl místo S8+ koupit S8 Ultra s luxusním 14.6" OLED displejem.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

„těsně nad hranicí toho co se považuje za low end, low budget. Tzn. takový ten zlatý střed mezi cca 800-1600 dolary"

Opět stejný problém - seš totálně mimo mísu. V USA jsou běžně k dostání notebooky do 700 dolarů. Ani v USA není lowend definován jako něco „nadohled 800 doláčům".
Proto má Amazon sekce:
Under $500
$500 to $600
$600 to $700
$700 to $800
$800 to $1000

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No ne, světe div se i u nás koupíš laptop za 4,5 tisíce tak za 45 tisíc.

Možná nebudeš věřit, v Americe se prodávají Android telefony klidně i pod 200 dolarů, ale světe div se, polovina prodaných telefonů jsou iPhony a minimálně čtvrtina všech prodaných telefonů jsou iPhony s cenou 1000+ dolarú. A když už si nekupuješ iPhone ale něco s Androidem, tak si kupuješ Skové řady Samsungů z cenami podobnými těm iPhonům. Zkus si v US přijít k velkému operátorovi a koupit si tam levný čínský telefon.

Koukni do médií a to ne jen těch čistě technických ale do těch víc lifestyle, třeba Verge apod. A koukni když piší něco jako "doporučení" k nákupu a jaké cenové relace tam jsou. Laptop někde mezi těmi 8-15 stovkama bude označený jako rozumný střední třída, žádný luxus. Naopak, když v ceně pod těch 8 set najdeš něco co je opravdu nadstandardní tak je to "senzace"

Proč je třeba právě ten Macbook Air s M1 nejprodávanější laptop na světě? Protože je v ceně 1000 dolarů předražený? Ne, protože je zatraceně levný na to, co nabízí.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

„Proč je třeba právě ten Macbook Air s M1 nejprodávanější laptop na světě? Protože je v ceně 1000 dolarů předražený? Ne, protože je zatraceně levný na to, co nabízí."

Protože ostatní výrobci nabízí víc laptopů se vzájemně stejným OS, tak se to rozředí. Ohledně mobilů je USA hodně mimo, tak proč to přenášet na celý svět-ČR?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Abys byl nejprodávanější na světě, tak ti nestačí jen USA. Brácha se recenzováním notebooků dokonce živil a sám má dnes problém najít něco stejně dobrého jako Macbook Air s M1, natož levnějšího.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

On někdo tady tvrdí, že Air je nejprodávanější na světě jenom kvůli prodejům v USA? Prosím číst pořádně a přemýšlet nad tím co čtu.

Pro moje potřeby určitě není lepší.
Macbook Air - 26 tisíc.8GB, 256GB
HP ProBook 455 G8 - 15 tisíc, Ryzen 3 5400U, 16GB, 512GB - i takhle levný, ale pro moje potřeby jednoznačně lepší. Tvůj brácha nezná moje potřeby lépe než já, tak se mu neschovávej po sukni. Falešnou autoritou nikoho neohromíš.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak notebook za polovinu má taky odpovídající mechanickou kvalitu, repráky, mikrofon(y) atd. Což neznamená, že někomu to nestačí a nechce se mu platit víc. Ono taky ty papírové parametry moc nestojí - levný SoC, (z dnešního pohledu) docela malá RAMka a SSDčka sám vedle píšeš, jak jsou strašně levný a dáváš takovýhle kapacity i "lůze". To co se na papír nevejde, to je to, v čem je horší. A promiň, že jsem si sem dovolil přidat i názor odborníka z oboru. Koneckonců jsi ho stejně nedokázal vyvrátit.

PS: Pobavil mě argument, že v PC shitu musíš kupovat větší kapacitu, i když ji nevyužiješ, abys obešel, že ty odpadní SSDčka zvládnou málo přepisů.

EDIT: Brácha zná potřeby hodně lidí a podle nich jim doporučuje nejvhodnější notebook (přirozeně ne vždy Apple).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ladisi ty seš na podobné dementně-ignorantské úrovni jako místní blázen Jiříček.

Půlterové SSD kritizuji u stroje za 40 litrů. Proč ti musím vysvětlovat, že u stroje za 15 tisíc ho nekritizuji? To seš takový debil, že nejsi schopný takhle jednoduchou informaci zpracovat?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Trochu demagogie, ne? Tu cenu Air M1 s 512 GB si přestřelil "jen" o 10 tisíc, aby ti argumentace "vyšla".

EDIT: Aha, ty mluvíš o 1TB kapacitě? Milión lidí ti tady říká, že sotva využije kapacitu 256GB a u kvalitního stroje obcházet malý počet přepisů nepotřebují. Ale budiž, Air M1 s 1TB je za 43990 Kč.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OMG. Odkazy na alzu s 512 GB SSD jsou na začátku diskuze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Zkus si v US přijít k velkému operátorovi a koupit si tam levný čínský telefon."

<= ... a co se jako stane? Blbečkové na mě budou koukat skrz prsty? Co třeba brát v úvahu finanční gramotnost - kupovat to, co je podstatné a zbytečně to nepřeplácet, abych si mohl v životě dovolit věci, které mě udělají šťastnější než kupříkladu spotřební elektronika s životností maximálně 2 roky ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, i ve světě PC jsou výrobky s cenou vystřelenou až do nebes, které urážejí inteligenci. Odkazovaný Dell XPS 13 Plus za 45 litrů je ideálním příkladem pozérského stroje pro idioty (v oblasti znalosti HW). Za tu cenu budu mít desktop i notebook (oba dva zároveň) a oba budou mít větší RAM a výkonnější CPU i GPU. SSD 512GB je doufám nějaký překlep.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

XPS je lestenka ala Apple s odpovedajucou cenou.
512GB nie vtip. Je to zaklad(rovnako ako 8GB RAM) a toto je zakladny model XPS.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak tady máš třeba 14" LG Gram, další parádní Windows ultrabook který stojí za pozornost... Konfigurace 1240P, 8/256 za krásných 12 set liber - https://www.lg.com/uk/laptops/lg-14z90q-kar52a1 té hmotnosti se v 14" fakt stěží hledá konkurence. Blbý je že ta konstrukce je měkká, má to otřesné repráky... třeba to XPS Plus je v tomto daleko lepší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady máš procesor za 240 tisíc, je to fakt dělo.
https://www.czc.cz/amd-epyc-7773x-tray/347280/produkt
Odvozuji z toho, že procesor za 20 tisíc je lowend a nemá smysl se s něčím takovým zahazovat. Vždyť stačí vynechat pár večeří ročně. Jmenuji se Jirka.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

EPYC je serverové CPU a vzhledem k tomu že serverové CPUčka umí stát miliony, tak tohle je fakt jen takové "levné" CPU do serveru. Hlavně to ale nic neříká o tom serveru. Je tam EPYCů jeden nebo 10000? A je 10000 málo nebo 1 moc? Počítám že na domácí třeba file server bude EPYC overkill, kdežto 10000 EPYCů v superpočítači může znamenat "low budget"

Bavíme se o ceně laptopů a laptopy mají dokonce i své kategorie, osobně je pro mě zajímavá kategorie přenosných univerzálních strojů, ne někaké "herní", to je kategorie sama o sobě. A v té kategorii máš stroje od pár tisícovek do typicky částek ve vyšších desetitisících a nejdražší se neštítí jít cenovkou na šest cifer.

U notebooku je CPU jen jedna ze součástek a ve většině případů není ani nejzásadnější

Samozřejmě že stroj za 5, 10, 15, 20 tisíc může být pro někoho naprosto dokonalý, ale to neznamená že neexistují stroje které jsou kvalitnější a to ne jen v jednom směru ale celkově. Není problém koupit výkonný laptop za pár korun, není problém koupit pasivně chlazený laptop za pár korun, není problém koupit laptop s dlouhou výdrží za pár kaček, nebo koupit laptop s 10bit DCI-P3, OLED HDR displejem za pár korun, koupíš laptop s bytelnou konstrukcí za pár korun, všechno je na trhu. Ale vyzkoušej tohle všechno zkombinovat do jednoho stroje a zjistíš že takový neexistuje a ty které splňují většinu z toho rozhodně nejsou v cenové relaci do 10, do 20, možná se něco vyšťouchne u 30. Třeba u zákazníka, velký korporát je normální že kdo má laptop má buď Elitebook nebo XPSko... Stroje v cenách 30-50 tisíc. A třeba ty Elitebooky mají displeje jako lowend za 7-8 tisíc.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Brácha zjišťoval měsíční náklady na notebooky u nich v korporátu a při porovnání s tím, kolik platí operativní leasing (dlouhodobý pronájem z Alzy) za Macbook Air s M1 (zatím si ho chtěl jen vyzkoušet, ale už nechce ho vracet), tak by za něj mohli ty plečky hned vyměnit. A to svým lidem dává ten korporát své vlastní notebooky, takže by to mělo být levné (jde o jednoho z výrobců notebooků). Mimochodem za použitelné displeje ho tam mají za hrdinu, protože je pro celé oddělení tehdy vybojoval.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to hrdina!!! Macbook Air začíná na 26 tisících. Fakt nevěřím že jde koupit dražší notebook s Win, co půjde označit za plečku. Schválně nějaký takový sám najdi.

Ono mohlo jít také o v ČR oblíbené korporátní vyvádění zisku české pobočky do zahraničí, které se děje přes předražené nákupy služeb a zboží:))). Bingo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi nevíš, jak fungují korporáty. To, že v tomto konkrétním případě jde zároveň o výrobce* toho notebooku, byla jen třešnička na dortu. Já sám z tohohle důvodu preferuju příplatek na BYOD.

*) Technicky vzato jsou to dnes už 2 různé firmy. Rozdělily se.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Právě že vím a dokud sem nedáš odkaz na plečku s Windows za min. 26 tisíc, tak jen prázdně plácáš. Do toho.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je jako kdybych uhnul, že dokud sem nedáš odkaz na lepší notebook s Windows za těch 26 tisíc (začátek ceny Macbook Air s M1), tak jen prázdně plácáš. Do toho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak neuhýbej a dej sem ten odkaz. Snažím se ti vysvětlit, že cena těch korporátních Win notebooků byla vyšší z umělých důvodů a nebo to nebyly plečky. Žádná jiná možnost neexistuje, protože notebooky s Win okolo 26K nejsou plečky - najdi si je.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tys taky nedal odkaz. Proč jsem to čekal?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je pro tebe fakt tak těžký si je najít sám? Např.
https://www.czc.cz/lenovo-thinkpad-e15-gen-3-amd-cerna_10/341414/produkt
Je to snad do firemního prostředí plečka? Možná pro někoho kdo má výrazně lepší notebook, ale proti Airu s 8GB RAM a 256 GB SSD těžko.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A vždyť o tom píšu. Parametry, které se na papír "nevejdou" (a nejde podle nich filtrovat v eshopu). Jestli jsi neprospal poslední 2 roky v jeskyni, tak víš, že teď už máš půlku schůzek z homeoffice, a tam sakra zamrzí nekvalitní mikrofony, repráky a jejich spolupráce (lag) u levného PC notebooku.

EDIT: Vždy mě pobaví, jak někteří argumentují u Applu jen 8 GB RAM. Filtr na CZC na 16GB a ceny od 24371 Kč.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je asi jako ty pocity z procesorů Intel, které jsou důležitější než výkon:). Homeoffice jsou dávno na normálu a pokud nechceš rušit svoje okolí jako neandrtálec (ať už doma nebo v kanclu), tak je normální mít na hovory sluchátka s mikrofonem.

Air s 16GB RAM začíná na czc.cz na 32 tisících.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, hluk vyřeším sluchátky s mikrofonem. Když ho neslyším já, tak ani ostatní, že?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jakej hluk? Ty seš nějakej senilní idiot co se v důchodu rozhodl otravovat v diskuzích? Máš sluchátka, protože tvoje okolí nechce slyšet co tvoje protistrana říká. Dále ty sám nechceš být rušen okolními hovory.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, já ho neslyším, tak ho neslyší ani ostatní. A pak kdo tu je senil, co prdí do diskuzí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tys asi v životě nedělal v kanclu. Tři lidi mají hovor a kvůli sluchátkům se aspoň neruší. Pochopil aspoň napotřetí nebo potřebuješ obrázek?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže takhle musí mít sluchátka i ti, co nemají hovor. Tobě je ale těžký něco vysvětlit. Nebo potřebuješ obrázek?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak snad napočtvrté.
Je kancelář s x lidmi, kteří mají hovory v jeden okamžik. Při scénáři kdy používají jen mikrofon a repráky svých notebooků se vzájemně ruší výrazně více, než když mají sluchátka s mikrofonem. Lidé co v ten okamžik nemají hovor jsou také méně rušeni při volajících se sluchátky a mikrofonem.
Už senilní papoušku?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pracoval jsi někdy v korporátu? Ne všichni u jednoho stolu mají (online) schůzku. Mít na hlavě celý den sluchátka kvůli ostatním, tak máš otlačené uši.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nikde netvrdím, že všichni z jednoho kanclu mají hovor ve stejný okamžik, i když i to se občas stává a nijak to nevyvrací co jsem napsal. Sluchátka si nasadíš, jen když máš ty sám hovor - výsledkem je, že kolegy rušíš méně, než když bys kecal bez nich. Ty seš marnej...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ty jseš marnej. Mluvíme tu přece o Macbook Air s M1!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vytiskni si tuhle diskuzi a zajdi za doktorem přes hlavu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vytiskni si ji ty a jdi se léčit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Že se s ním vůbec bavíš - Ládík je nějaký zakomplexovaný pubertální děcko.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co jsi ty?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém je že za stejnou cenu budeš mít laptop a desktop v lepší HW konfgiguraci, kterou jako uživatel třeba vůbec nepotřebuješ, ale nebudeš mít adekvátní výbavu a kvalitní konstrukci. Například skleněný touchpad s haptickou odezvou. Mě to přijde jako "samozřejmost". Nebo tuhá konstrukce, žádný flex klávesnice, žádné klepání a flex displeje ale přitom jde otevřít jedním prstem, rozumné audio, rozumný displej....

Koupit levný laptop co má nějaký výkon, má rozumný displej - tzn 220+ PPI (2,5k-3k na 14"), 400+ nitů, DCI-P3 gamut, v případě 15"+ palce aby to nemělo numerický blok který posouvá touchpad a hlavní blok klávesnice nesmyslně mimo střed, aby to šlo dokovat jedním kabelem a zároveň to mělo dost prostoru na datové přenosy (Thunderbolt nebo v nejhorším USB4 s PD a DP Alt Mode), aby to mělo pevnou konstrukci (kovová konstrukce neznamená pevná), aby to šlo otevřít jedním prstem, aby to mělo slušný, plný a dostatečně hlasitý, nezkreslený zvuk, kvalitní klávesnici s rozumným zdvihem a silnou zpětnou vazbou, aby to vydrželo pracovní den na baterii, aby to bylo co nejlehčí, pro 13-14" 1-1,2kg (u convertible to bude cca čtvrt kila navrch), u 15"+ ideálně do 1,5 kg (16" Swift X je ideál s 1,39kg :)

Najdi tohle všechno v jednom přístroji a ukaž mi jeho cenu. V podstatě žádné zařízení na trhu tohle nesplňuje. Všude bude nějaký kompromis, ale i s nimi se obávám nemáš šanci dostat na cenu, která by ti k tomu umožnila koupit/postavit desktop

45 tisíc je dneska 15 set dolarů, tzn obyčejná střední třída, nic "snobského", nic "drahého". Koupíš si mobil za 800, koupíš si hodinky za 50, koupíš tablet za 1000, slušný daily driver laptop za 1500 ti přijde drahý? Však ti to bude dobře sloužít 4-5 let. Rozpočteno na roky je to jedna rodinná večeře v restauraci/rok..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To, že jsou MacBooky ekomicky výhodné platí možná tak pro jejich základní konfigurace. Pokud potřebujete v notebooku 64GB RAM stojí nejlevnější MacBook 96kKč(a to s jen 512GB SSD!), kdežto 64GB RAM do x86_64 ntb stojí 6kKč.
https://www.alza.cz/macbook-pro-14-m1-max-cz-2021-vesmirne-sedy-d6971611...
https://www.alza.cz/kingston-fury-so-dimm-64gb-kit-ddr4-3200mhz-cl20-imp...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A to neplatí pro jiné výrobce, ano u Apple zaplatím za 8GB paměti 200 dolarů, u DELLu jen 150, to je vyložená výhra :D

Já při výběru před 3 týdny koukal na Lenovo Duet 5, 8/128 za 19 tisíc, chtěl jsem 16GB, takže... 26 tisíc, levnější Duet s 16GB nekoupíš, zdá se to moc? Ano je, bohužel místo i3-1215U mě to nutí koupit 1235U a místo 128GB disku (který mi stačí) musím platit za 512GB, ano uznávám v ceně dražšího modelu je tužka který samostatně stojí necelý litr. Takže zaokrouhleně. U Macbooku jsem za 8GB RAM navrch platil 6 tisíc, u toho Lenova bych navíc platil 6 tisíc...

Měl jsem tu na zkušenou ASUS Zenbooka 14 Flip s OLEDem. Základ 8/512 za 23,5 tisíce. Za 16/512 jsme musel zaplatit 27 tisíc, takže za 8GB paměti 3,5 tisíce, ano zase tam nacpali silnější CPUčko, místo iž tak zbytečného 5600H tam bylo 5800H.

Tak jak tak, u Apple se samozřejmě nejvíce vyplatí základní modely v základní konfiguraci a to i při prodeji. Teď jsem zvažoval Macbooka hodit do výkupu, ale ve výkupu se nerozlišuje jestli má 8 nebo 16GB protože když už to někdo potom bude prodávat, tak bazarový Apple kupuješ protože ho chceš lco nejlevněji tudíž není moc ochota platit za něco navíc.

To ale ve finále platí i u všech počítačů. Dal sis do počítače highendovou desku a super rychlé paměti? Při prodeji to nehraje roli, je tam deska a je tam paměť, podstatné je kolik ne jakých. To samé zroj. Je tam zdroj, funguje to, jestli je to levný šmejd nebo platina, nehraje roli.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tu svalovou atrofii bys měl řešit s doktorem. U SSD je nadbytečná kapacita pozitivní věc a půl TB je dnes lowend - ten skutečný lowend ne ten jirkův-mimoňovský.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano i vyšší výkon nebo více paměti je pozitivní věc, ale pointa je jiná a sice kolik uživatel skutečně potřebuje.

Taky tu mám noťas s 1TB diskem, měl jsem možnost koupit 512GB disk (menší nedávají) ale cena byla na korunu stejná, tak bych byl hloupý ho nevzít. Kdyby byl rozdíl v řádu stovek ve prospěch menšího disku, vezmu menší disk. Třeba slabší CPUčko se u nás neprodává, přitom bych ho uvítal a tady bych byl dokonce ochoten si i PŘIPLATIT za slabší CPU protože v běžném použití nemusí živit jádra které stejně nemají co dělat = menší spotřeba = menší teplo = méně aktivního chlazení = ideální stav.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Seš povrchní pozér a mimoň. SSD 480 GB dávám dnes do kompu jen těm nejchudším a tobě to ani nestojí za zmínku u produktu za 40 litrů? Místo toho zmíníš skoro samé povrchní a irelevantní kraviny. Já třeba numeriku na klávce vyžaduju, na minulé 14" jsem měl fullhd a i to bylo zbytečně moc, když jsem to používal společně s desktop monitorem a klávesnicí. Je pro tebe hmotnost důležitější než méně kvalitní SSD? U SSD se větší kapacita kupuje i kvůli vyššímu počtu přepisů a vyšší rychlosti - vůbec nevadí, že máš na 1 TB SSD 300 GB volného místa. Pracovní den jen na baterku využije kolik procent lidí? Já využil max. 5 hodin a to jsem byl jen líný si sebou vzít i tu malou nabíječku, protože nedaleko byla zásuvka. Hnusně znějící repráky jsem už dlouho neslyšel. ATD. ATD. ATD.

Tvoje přepočty na večeře a dolary jsou jen další překrucování reality totálního mimoně. Nevíš co se prodává, co lidi reálně používají, tak blábolíš kraviny. Respektuj realitu, já ji také musím respektovat a nemůžu lidem s notebookem pod 20 tisíc Kč říkat, že to jsou kreténi a sociální případy - často mají jen jinde priority. Smiř se s tím, že spousta profesionálů pracuje s 2x až 3x fullhd skoroshit monitory (průměrné IPS, 60-75 Hz, ale obvykle jeden s pivotem) a na 4K úplně kašlou - tak to je, ty monitory se podle toho prodávají.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč bych si dával do počítače 480GB když i na 250GB disku mám 150GB volného prostoru. Manželka má dokonce 190GB volného místa na 250GB disku. V Práci mám po skoro 6 letech na disku 45-50GB volného místa (podle toho jak s 8GB RAM naswapuje) Disk má kapacitu 128GB

Když budu potřebovat více prostoru koupím externí disk. Proč mít v 5-10 zařízeních hromady zbytečných dat, nutnost řešit jejich synchronizaci když je pak můžu mít na jednom místě pro všechny. Navíc věci, které chci mít dostupné na všech zařízeních nebudu řešit přes disk ale cloud a mám to bez starostí.

"Já třeba numeriku na klávce vyžaduju" to je v pořádku, někdo raději ergonomii, někdo numeriku, každému co potřebuje. Trend je takový že u kvalitnějších laptopů ty numeriky nejsou právě pro to aby ctily ergonomii a také i design protože musíš dávat touchpad víc doleva abys při psaní neměl dlaň na touchpadu.

"Je pro tebe hmotnost důležitější než méně kvalitní SSD" Počítač funguje a dělá to co po něm chci a jak chci nebo to nedělá. Když funguje, tak má dostatečně kvalitní SSD, Když nefunguje jak čekám, tak je jedno jestli je to kvalitní SSDčko nebo ne, ten laptop je pro mě nepoužitelný. A hmotnost cítím pokaždé když to vezmu do ruky.

"U SSD se větší kapacita kupuje i kvůli vyššímu počtu přepisů a vyšší rychlosti". A k čemu to je? Normální uživatel pustí počítač, spustí aplikaci, načte dokument, uloží dokument,. Nepoznáš rozdíl mezi SATA SSD a NVMe SSD. Jestli mi windows jednou za měsíc nastartují o sekundu rychleji nebo mi aplikace nastartuje místo za 1s za 0,9s když to udělám jednou za den. Rychlost disku má pro většinu userů bezvýznamnou roli. A přepisy? Aktuálně se pohybuji mezi 5-8TBW za rok napříč systémy, uživateli a činnostmi. U 250GB disku jsme na 20-30 letech U 1TB disku mi to vydrží 100 let a to se bavíme o minimální hodnotě. Měl jsem tu 120GB disk s garamci 80TBW a měl natočeno 175TBW a pořád byl někde na 90% životnosti podle SMART.

"Pracovní den jen na baterku využije kolik procent lidí" spousta lidí, v podstatě všichni co pobíhají a pracují na různých místech, studenti ve školách... já třeba kdykoli jedu do kanceláře kdy s sebou prostě neberu zbytečnou nabíječku, nebo po večerech a víkendech. Ano sice mám po ruce nabíječku, ale proč bych to měl řešit a omezovat se kabelem.

"nemůžu lidem s notebookem pod 20 tisíc Kč říkat, že to jsou kreténi a sociální případy"

A proboha proč bys to měl někomu říkat? Ať si přece každý používá co chce a za kolik chce a je jedno jestli nemá na lepší nebo lepší nepotřebuje nebo nechce. Ale asi nebudeš někomu vychvalovat 45%NTSC s 250 nity jako displej s krásnými barvami na venkovní použítí. Ne řekneš že to má displej, funguje, zobrazuje, ale na sluníčku s ním asi moc neuvidíš. A k čemu pak je levný laptop když sis ho koupil například k používání na terase, když na tom nic neuvidíš...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

SSD vzdávám, nemám potřebu vyvracet fakt, že půl tera je lowend z nějakých důvodů a že je lepší mít než nemít.

„"Pracovní den jen na baterku využije kolik procent lidí" spousta lidí, v podstatě všichni co pobíhají a pracují na různých místech, studenti ve školách... já třeba kdykoli jedu do kanceláře kdy s sebou prostě neberu zbytečnou nabíječku, nebo po večerech a víkendech. Ano sice mám po ruce nabíječku, ale proč bych to měl řešit a omezovat se kabelem."

Houby s octem. Studenti mají ve většině případů Win, případně Linux. V kanclu mám dokinu, doma nabíječku. Spousta lidí prostě nepotřebuje aby notebook vydržel 8 hodin při jakékoliv pracovní zátěži bez sítě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Studenti mají ve většině případů Win, případně Linux."
i na školách kde při nástupu dostaneš Macbook a iPad, které si pak na konci studia můžeš za 1 dolar odkoupit? Ale i když ho nedostaneš,za střední platší 10-30 tisíc ročně, za univerzitu 30-50 tisíc ročně, na každé to studium si poměrně v pohodě vydrží jedno zařízení, myslíš že tě při těch nákladech 1-2 tisíce dolarů za počítač na několik let vytrhnou?

A ty máš v kanclu dokinu, já ne. S častými home office je běžné že v kanceláři ani nemáš vlastní místo, když přijdeš bereš fleka který je volný a vyhovuje ti, někde na něm najdeš monitory, ale nabíječky, dokiny, ne. A to se bavíme jen o pracovním stole, ale opět moderní tred není sedět/stát pořád u pracovního stolu. Když máš náladu, sebereš se a jdeš si vybrat chill zónu která ti vyhovuje, třeba se natáhneš na gauč a děláš na gauči. V létě klidně strávím většinu pracovní době na terase kde máme altánky s křeslama a stolkama.

Fakt nemáš po ruce elektřinu a hlavně to ani nepotřebuješ řešit. Ale ano v kanclu u stolu ta elektřina je, doma je elektřina, ale já chci chillovat 8 hodin na gauči a nechci být limitovaný kabelem, proč bych měl myslet na nějaké nabíjení, když to není potřeba. A 8h dnes beru jako takovou minimální výdrž ultrabooku. A tím nemyslím 8h v plném loadu, ale to reálně není potřeba, v drtivé většině případů ty notebooky jedou spíše v idle nebo nízké zátěži. Moje běžná spotřeba při práci na žravém Intelu se žravým 2,8k OLEDem je cca 10W/hodina, takže baterka vydrží 7 hodin typické práce. Macbook Air vydržel 10-12. A je to bomba, v pátek odpojit od docku a připojit v pondělí ráno s tím že ten notebook doma používáš na baterii aniž bys musel dobít. Ženě tolik počítač nepoužívá a Air ji vydřží nabitý 5-7 dní a to ho ani nevypíná. jen se uspává a instantně probouzí.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zajdi si do chill zóny, třeba tam najdeš někoho koho ještě nesereš. Já už s ignorantem co nechápe ani tu jednoduchou věc, že svět nejsou jen USA nebudu ztrácet čas.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemáte na sdílených místech dokiny? To by u nás neprošlo, všechny sdílená místa jsem vybavil dokem, včetně dvou monitorů. A jak už jsem tu psal, i obyč těžké Latitude s ultra-žravým-topícím H-čkovým Intelem vydrží na baterku >10 hodin, sice to není jako Air, je slyšet, je větší, je těžší. Ale i se 400nit displejem, 512GB NVMe a 16GB DDR5 (plus Pro widle a 3 roky NBD) se dá sehnat pod 22k... U Airu je ta cenovka nějakých 40k a to (na IČO) s roční zárukou. Apple by (minimálně za ty příplatky) potřeboval nakopat někam...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já mám v kanclu vlastní pevné místo, jsem externista a dostal jsem leda pevnou stanici s 19" monitorem, od zaměstnavatele pro jistotu nemám žádný HW, dock tam nemám na to 1x za měsíc to není třeba. Ale co jsem viděl například kanceláře Google, Meta, Microsoft, Adobe... ale i některé menší firmy, tak jsem tam tedy dokiny neviděl a lidi si vytahovali nabíječky, pokud bylo třeba.

A jak píšu někde jinde, není problém sehnat dlouhou výdrž, lepší displej, lepší výkon, lepší konstrukci, výbavu, materiály... problém je, že za levno nedostaneš všechno pohromadě, dokonce ani za draho nedostaneš všechno pohromadě, Air je sice pasivně chlazený, má dost zajímavých vlastností, ale dotekový displej nemá, ani mu nedokážeš bez poškození otočit displej o 180 stupňů abys to používal jako tablet.

U toho výběru záleží na prioritách Chceš pasivně chlazené a výkon, musíš jít do toho Airu a že stojí 2x vícnež "stejný" aktivně chlazený? No bohužel... Jiný levnější nemáš.

Já třeba při svém výběru uželel 1235U za cenu 1240P ale rázem mě to místo HP Spectre x360 za 40 umožnilo koukat na o 13 tisíc levnější lenovo s lepším displejem. Když nakupuješ v hladině 40-50 tiíc a najednou najdeš téměř to samé za 27 tak to velice rád označím za levné.

Ono 27 tisíc za notebook je směšná částka, když jsem kupoval svůj vůbec první, úplně nový laptop tak jsem dával přes 50 tisíc, který byl po HW stránce takový nutný základ, uznávám 10 tisíc příplatek za 1920x1200 displej proti v roce 2004 nejrozšířenějším 15.4" 1368x800.

Od té doby už kupuju jen levnější počítače a to jsem tehdy na to musel šetřit 2-3 měsíce, teď si stroj za 50 koupím z výplaty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Radši ani nepřepočítávej na dnešní ceny, za kolik jsme jako studenti kupovali "levné" notebooky do školy za našetřené peníze ;-) Pamatuju, jak naše rodina za dvojnásobek ceny PC 286 + 9jehličková tiskárna myslím v 90. roce kupovali o pár let později chatu u Prahy, pár kroků od nádraží (tj. skvělé spojení s centrem). A to lidi dnes nadávají, jak jsou telefony a počítače (nejen) Apple drahé...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele, mám Dell Latitude a CPU Intel a vím, že ty hodiny někdy vydrží a někdy ne. Jako pokročilý uživatel si to umím pojistit např. dočasným omezením výkonu CPU (vím, že budu dělat kancelářskou práci, tak se nechci bát, že mi reklama v minimalizované webové stránce bude žrát baterku). Ale běžného uživatele pak na konci dne může čekat překvápko.

Monitor chápu, dokinu chápu. Ale ty dva monitory? Jak už před časem všichni přešli na USB-C dokiny, tak Delly, HP, Lenovo - všechny mají problém s víc jak jedním externím monitorem. Někdy pomůže laborovat s USB-C dokinou *jiného* výrobce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S těma dockama je to fakt jak kdy. Ale ty DELL WD19 dávají dva monitory ve 1440p, akorát se jeden musí zapojit do HDMI a jeden do DP jinak fungují jenom dva na 1080p. A protože naše vedení šetří a z korporátu je nařízeno všechno od DELLu, tak tam mají dva monitory 1080p. A fungují fakt v klidu nikdo nemá problém

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi fakt mimoň

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně... A to i ty blbé obyč Latitude 5xx1 s H-čkovým SoC, co to umí rozpálit (i doslova) vydrží při normální kancelařině >10 hodin. Ano, není to okolo 20 hodin jako Air, ano, je daleko těžší a je hlučnější. Jenže, má numeriku (v 15" variantě - to u nás vyžaduje hodně lidí), 400nit IPS (opět, není to tak "super" jako Air, ale i tak je to pro lidi "až dost"), 512GB NVMe a 16GB DDR5 a v této konfiguraci se dá sehnat pod 22k včetně Pro widlí a k tomu 3 roky NBD. Chtěl bych vidět tu cenovku u Apple a to ještě by to bylo na IČO jenom s roční zárukou a rozhodně ne NBD...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jiříček je natolik omezený, že zřejmě ani není schopen pochopit, že některé firmy mají i základní PLM program udělaný min. pro 15" a na 14" je to trápení. Věřím, že on bude první člověk, co narýsuje novou převodovku na displeji iphonu, protože se nechce svazovat konvencemi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A ty budeš první člověk, so ji narýsuje na notebooku s 14/15" displejem. Proto se volí menší notebook, protože 1. ergonomie (klávesnice a touchpad není na stranu - ono to taky pak padá z nohou, když je notebook na klíně potřebuješ si ho na delší psaní srovnat) a 2. menší notebook se lépe vejde na stůl k desktopovým komponentám, např. ten velký monitor.

Jinak když se "rozpálí" Intel, tak ta výdrž jde prudce dolů, pokud nevypnete/neomezíte "Turbo", kde získává procenta výkonu za šílený watty. A na to už potřebujete být pokročilý uživatel. Za což si ten běžný u Apple i připlatí, aby nemusel řešit (pravda, někdy zas pokročilý uživatel musí řešit jiné věci u Apple navíc).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Viděl jsi vůbec někdy v praxi takový firemní pracovní stůl? Já i moji kolegové máme takový, že se neřeší jestli je notebook 13" nebo 17". Ostatně on ten notebook jde v případě nějakého fakt extrémního zobrazovadla klidně zaklapnout, pane teoretiku. To zaklapnutí je zcela přirozené, protože když máš např. 2x32", tak ta potřeba ještě využít ten notebookový pidi displej hodně klesne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak říkám, pane teoretiku, omez u Intelu Turbo, jinak se ti zaklapnutý může upéct.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen samé blábolení z cesty. Intelů s turbem jsem měl několik a zaklapnutý se neupekly. Kromě toho to mnou odkazované Lenovo má 8 jader od AMD. Chce to praxi, umět číst a ne papouškovat kraviny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Červíček budíček. Dneska je situace jiná a Intely jsou fakt šmejd. V podstatě nejhorší procesory, co si můžeš vybrat. To je hezký, že tohle Lenovo má aspoň výběhový AMD, ale většina notebooků má Intel, a proto celý trh padá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Trh padá úplně z jiných důvodů, než že by Intely po zaklapnutí shořely. Tvůj apple spojenec-Jiříček tady básnil jak je jeho nový Intel úsporný, tak si hoši aspoň sesynchronizujte noty, když už jste ve stejný sektě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zatím jediný, kdo tu jede noty, jsi ty. Macy jsou jedny z nejprodávanějších počítačů na světě, tak se holt stane, že se sejdou lidi i na malém českém Wintel rybníčku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tys musel dělat v příšerný díře, když ti velikost obrazovky notebooku omezovala použití jiných zobrazovadel. Máš z toho doživotní následky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nepřeskakuj náhodně mezi různými notami. Tvoje senilní bláboly pak nedávají smysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S Ladou to nejde ;)
moudrejsi toho necha..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proto ses přidal ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nepridal, protoze jinak by jsi tady videl odpovedi pod tvyma komentarema. Zadne tam nejsou :)
Nicmene souhlasim s klukama, nikoliv s Jirickem a s Tebou, ale to uz tak nejak asi stejne tusis :)
Nicmene ti i presto preji hezky vecer

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale já tu vidím odpověď pod svým komentářem ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vybrat si jen pár parametrů které nabízí leckdo, samozřejmě že to seženeš levně. Přidej pár parametrů a klidně vypusťme Apple. Co když chceš stroje s 64, 128GB paměti? Co když chceš stroje s 8TB SSDčky? Samozřejmě to stojí něco navíc, ale spousta strojů se v takové konfiguraci ani nevyrábí, takže musíš koukat po těch co se vyrábí... Co když chceš lehké stroje, nebo "reprezentativní" nebo naopak exktravagantní, co když chceš konkrétní barvu protože ti sedí k interiéru nebo třeba i ke corporate indetity a i když to zní směšně tak jsou třeba firmy které nakupuje HW i podle barvy právě proto aby zapadal do prostředí. Ono i u blbého auta je dnes barva často jeden z nejdůležitějších parametrů.

A NBD je sice super věc, ale z vlastní zkušenosti už za to platit nehodlám. Když mi notebook chcípne v pátek, nebo ještě lépe před nějaký prodlouženým víkendem, tak mi servisák přijede třeba až za 4 dny. Ty 4 dny ten stroj nefunguje a nemůžeš nic dělat, a třeba právě strašně moc potřebuješ vytvářet hodnoty. Ale někdy i půl dne nebo den může být problém. Takže stejně máš někde po ruce rezervní stroj, na který stačí obnovit backup nebo třeba jen udělat synchronizaci z cloudu a za pár minutu můžeš zase fungovat. Pak už je celkem jedno jestli to bude na reklamaci jeden den nebo měsíc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

NBD měl smysl v dobách, kdy v přepočtu na dnešní ceny stál notebook sto tisíc, tak člověk nemohl mít dva (resp. neprodat předchozí, stále plně funkční a ještě použitelně výkonný). Dneska čekat fakt nechceš.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

NBD stojí asi tak 8 stovek takže to si klidně i k shitu za 22k koupíš. A já nechci řešit co/kde/kdy se nechalo, takhle to opraví na místě. Náhradní počítač v korporátu samozrejme problém není ale já nechci nic řešit a vedení tu NBD samo chce. A i kdyby to nebylo NBD, 3 roky vs. 1 rok je znát, to se nezdá

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A ano, když budu chtít 128GB RAMky a 8TB SSD tak cenu neřeším a nebo když to půjde tak to koupím osekané na dřeň a RAMku a SSD si dokoupím sám, to u DELLu jde a neřeknou nic a záruka platí i tak

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jejda - tak to bych chtěl vidět jak vytváříš ty hodnoty - podle toho co píšeš budeš nějaký pohunek v korporátu co mu nedají ani vlastní židli , neb jim za to nestojí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pandemie tohle změnila. I lidi s platy přes 100 tisíc (v ČR) už nemají svoje pevné místo. Brácha si ho třeba musel vybojovat, jinak se odmítal vrátit do kanceláře (kam stejně jezdí jen půlku týdne).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"první 3nm hardware pro tento svět očekáváme až začátkem roku 2024"

Svět očekává HW do počítačů na TSMC 3nm už na 2023
https://www.macrumors.com/guide/m3/

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

no dyt se tam pise o svete pocitacu.. ne o svete predrazenejch hracek pro deti.. (:

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, počítače Apple jsou jinej level. Tam se nemusí čekat, až technologie zlevní (až ji Apple zaplatí).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý den
Mohl bych se redakce zeptat, jestli to co se odehrává na CDR je nějaký trolling? Nebo experiment kolik stupidity unese poslední zbytek čtenářů? Jestli se jedná o vtip tak jsem ho asi nějak nepobral.
To co tam mastí Čihák je naprosto za hranou normality, a musím říct že kromě čistě ezo a dezinformačních serverů jsem nečetl takovou sérii hovadin naprosto odtržených od reality.
Korunu tomu dnes nasadil recyklovaný rok starý článek plný totálních nesmyslů.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Obávám se, že redakce (do které už hezkou řádku let nepatřím), se k tomu nevyjádří. Nikdo z těch, co si o tom myslí svoje, si nechce zašpinit prsty tím, že se v tom bude vůbec mazat (když nic neřekneš, nic nezkazíš). Zbytku to imho buď nemá šanci dojít, nebo mají na pozadí nějaká čísla, díky kterým tento stav zachovají (to je podle mě pravděpodobnější situace - realita skutečně může být taková, že i s Čihákem to bude výdělečnější než bez něj).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.