Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Steve Ballmer bilancuje: největší průšvih byly Windows Vista

Tady to sepsali líp: http://www.cnews.cz/clanky/ballmer-gatesuv-odkaz-nepospinil-udelal-micro...

Fakt nechápu ty současné glorifikace WinXP. Dokus nepřišel druhý servicepack tak ten systém za moc nestál a proti Win7, nebo dokonce skvělým Win8 je to pořád bída.
To že si Msft udržel prakticky monopol jak v desktopu tak i v kancelářských programech přestože prodává produkty na které se snáší tisíce vtipů a urážek a konkurence dostupná zadarmo je taky neuvěřitelný kousek.
Windows Phone se sice rodí pozdě a pomalu, ale na druhou stranu teď už je ve stavu kdy nemám důvod chtít na svůj telefon cokoli jiného než WP.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to jako s komunisty - lidi zapomenou, jaká se tady děla zvěrstva prosti svobodě a otevřenosti a budou je klidně volit znovu. :-/ (Teď myslím MS.)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to ohladom win XP, win7 a win8 je tvoj subjektivny nazor. Ja ho mam uplne opacny.
To,ze ma monopol nieje neuveritleny kusok ale ucelovo riadne kroky( niektore tie kroky su na hrane alebo za hranou zakona a morlanosti).
Stacilo by aby windows a office nedali jednoducho nelegalne pouzivat a updatovat a ich podiel na trhu by bol o dost iny. Ak tomu zaratam statnu spravu a skoly, tak trh by vyzeral uplne inac.
Letmo si spomeniem na presadenie ich formatu za ISO standard a mam po vsetkych iluziach o MS.
Pozri sa na ine ich produkty a vsimni si, ze tam monopol uz nemaju. Skus sa zamysliet preco?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Plne souhlasim s tim, ze nebyt nelegalnich kopii, nema MS z daleka takovy trzni podil. Coz jen dokazuje, ze ignorovani nelegalnich kopii, je ciste zamerny tah na likvidaci konkurence. Kdyby si vsichni museli za Win zaplatit, aby je rozjeli, rapidne by klesl pocet uzivatelu. Ikdyz jsou lidi lini se ucit novy veci, jeste vic jsou sporivi. A kdyby nesly treba takovy Win8 cracknout, tak by imho Metro bylo skutecnym vrahem MS a vyrazne by to oslabilo jejich pozici.
Btw k tomu statnimu sektoru. Uz nejaky ten patek Linux postupne nahrazuje Windows predevsim na uradech. Coz taky o ledascem svedci.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja myslim, ze v tech uradech je to hlavne proto, ze uz spousta veci, co tak vidim, tak jim bezi na webu. A protoze pouzivaji jenom prohlizec a nic jineho vlastne ani pouzivat nesmeji, tak bych tam dal taky linux, protoze se tam nemusi resit nejaka infrastruktura (jinak by to byl stejny propadak jak v nemecku). Ale jsou i workstationy, kde behaji jeste v dosu nebo na specialnim softu pro windows a to se jim jiste nevyplati prechazet.
Co se tyce W8, tak stoji pakatel a kdo je pirati, tak uz fuckt nema rozum si rvat do pocitace umyslne ruske botnety, ale kazdemu podle chuti:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby to bylo v DOSu, tak potřebuješ dosbox v Linuxu i na Windows. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Neni pravda, pokud tam maji jeste W98 ..... a to jakoze v hodne pripadech jeste maji:)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V linuxu je ještě dosemu které umí používat jinačí vlastnosti než emulace virtuálního HW.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Windows 8 stojí pakatel?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

citujem "Btw k tomu statnimu sektoru. Uz nejaky ten patek Linux postupne nahrazuje Windows predevsim na uradech. Coz taky o ledascem svedci."
To akoze u vas Cesku?
U nas som nic take nepostrehol, len same predlzovanie zmluv s MS.

Tie skoly a statnu spravu som myslel z pohladu ziskavania zlych navykov a klientelizmu. Ak by tam boli rozumny ludia, tak by to inac vyzeralo.
Neviem, ci sa dozijem toho aby vsetok zakazkovy SW pre statnu spravu bol open source (to je moj sen). Ked sme ho zaplatili vsetci(dane), tak nech mame k nemu aj pristup vsetci.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je to aj o cene. Pokial ny sw pre statnu spravu mal stat nasobne viac, pretoze ho developer ako open source dalej nepreda a teda cely vyvoj musi zaplatit jedina licencia, zase by ludia frflali na vysoku cenu. Uplne by stacilo pouzivat otvorene standardy a jasne definovane rozhrania.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No v ČR pár takových případů pokud vím bylo a děje se to i v západní Evropě. Ikdyž ano. Nepopírám, že jak píše BTJ, v jednom konkrétním případě v Německu byla velká akce migrace na Linux a nevím jestli se pak vraceli na Win nebo jak to dopadlo ale byly s tím celkem problémy a nejsem si jistej, jestli se tehdy nepsalo i o tom, že použití Windows by bylo levnější. Ale to imho muselo být špatným výběrem, protože si nedovedu představit, kdy se může prodražit Linux, který má většinou placenou jen podporu. A u MS není s čím srovnávat, protože MS pokud vím má jako podporu jen help line kde sedí banda nevyškolených operátorů se šanonem odpovědí a nikdy s ničím neporadí. Spíš ještě víc zmatou. :-D

No nevím k čemu by bylo dobrý, kdyby byl třeba registr vozidel open source. :-D Teda krom toho, že by se tam bylo lehčí hacknout. :-D Ono ve výsledku nejde ani tak o to jestli je na úřadech open source nebo closed source sw. Hlavní je bezpečnost, stabilita a kvalitní podpora. A MS fandové mě omluví, ale společnost, která podporu svého operačního systému pro koncové uživatele háže na prodejce a na telefonní podpoře má jenom bandu telefonních operátorů, kteří si sotva zapnou počítač, pro mě není solidní sw firma, která by měla mít zakázky ve státním sektoru.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Naco by bolo dobre aby bol napr. register vozidiel open source? Sam si si odpovedal. Citujem "Hlavní je bezpečnost, stabilita a kvalitní podpora."

Ak by boli dostupne zdrojove kody, tak by sa dali jednoduchsie najst chyby, rychlejsie opravit a podporu by mohol robit "ktokolvek". Bol by vecsi tlak na dodavatela lebo by bol pod verejnou kontrolou a ak by bol nespolahlivy, tak by ho bolo ovela jednoduchsie nahradit. Take prusery ako sa deju u nas a aj u vas by sa nestavali. Tiez by napr. dany SW mohol pouzivat iny stat a nemusel vymyslat znovu to iste.
Dnes stat nakupuje za tazke peniaze nekvalitny SW a ja ako danovy poplatnik s tym niesom zmiereny.

Linux je open source, bezi na kope serverov a nehackuje sa lahsie ako windows :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

" Ale to imho muselo být špatným výběrem, protože si nedovedu představit, kdy se může prodražit Linux, který má většinou placenou jen podporu. "

Jediné, co u Windows musí navíc zaplatit proti Linuxu (aspoň u většiny distribucí) je cena licence. Cena jedné licence Windows je (zvláště u velkoodběratele) tak nízká, že i jediný den školení výjde zaměstnavatele dráž. I kdyby stačil jediný den školení, tak stejně další měsíc zaměstnanec nepracuje zdaleka tak efektivně jako v prostředí, které zná už deset let (=další ztráty).

Takže já nevidím žádné úspory a vůbec se nedivím, že ten projekt nevyšel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vím tak policie běží na Win (dopravka pak používá WinMobile na radarech, novější pak Androidí i WinPhone komunikátory), Pošta taky, ČEZ to samé jako PČR akorát běží čistě na Win/WinMobile pro servisáky aby trefili k poruše. U registru vozidel si teď nejsem jistý, ale to je pohroma.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To jsou zase plky. Za prvé nevím o tom, že by současné Office nebo Windows s jejich online aktivacemi šly nějak rozumně pirátit, za druhé nechápu, proč teda ty open source alternativy, které jsou volně ke stažení, dávno placenou konkurenci nerozdrtily?
No a jinde nemají monopol prostě proto, že se buď chytli pozdě a nebo jednoduše to nedali tak dobře, jako Windows a Office - což jen podporuje můj názor, že lidi jdou po kvalitě.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A prvním odstavcem souhlasím. Win XP byly původně skoro nepoužitelné, do SP1 hrozné a teprv s SP2 se z nich stal dobrý systém.
S Visou to bylo to samé. V čem máte s Vistou SP2 problém? Znám dost lidí, co to dnes používají (mají legální licenci) a po dvou servispackách se Visty od Win7 moc neliší a není v tom tak velký rozdíl.
Jasně, že ze začátku byl s Vistou problém, protože tam bylo spousty chyb a tehdejší hardware to nezvládalo. Ale módní nadávání na Visty z principu a oslavování XP se mi zdá mimo. Dnes nejsou XP použitelné s 512MB RAM, s antivirem to chce nejmíň giga. Přitom si pamatuju, že ze začátku se Windows XP (bez SP) prodávaly s P-III Celerony kolem 1GHz a 128MB RAM. Nevychytané a bez SP to byla naprosto stejná pomalá a problémová tragédie jako o pár let později původní Visty.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Visty dneska z odstupu možná nejsou tak hrozný, ale během vydání působily až komicky. Pamatuju si přechod z Win98 na WinXP (Win 2k jsem vynechal). To byl skok! Už to neběhalo nad stařičkým dosem, člověk z toho měl takovej pocit robustnosti, možná za to mohly prostorové rámečky a stíny pod nabídkami, které vytvářely dojem, že má všechno třetí rozměr a je tím pádem vyztužené :) každopádně to zdaleka tolik nepadalo a přišli s tím výborné aplikace a všechno vypadalo stejně, nebo šlo přepnout do klasického rozhraní, takže stejné, zažité ovládání, jen lepší motor. Visty ale byly přesnej opak. Po tolika odkladech, kdy nás MS neustále namlsával na technologické vychytávky, přišla marketingová akce "řekněte WOW!" na systém, který měl všeho všudy jen nablýskané poloprůhledné nabídky plus widgety na plochu, ovládání bylo totálně překopané a motor bůh ví proč, asi kvůli vykreslování animovaných prkotin, nestíhal. Tak to dopadá, když se firmy chopí businessman bez vlastní invence. Z marketingového průzkumu, provedeného nějakou licoměrnou firmou na povrchním vzorku respondentů, mu vyjde, že lidi chtějí omalovánky a náš manažer přesměruje všechny lidské síly na zesložitění systému.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych ty Windows Phone s tim Androidem neporovnaval. Tezko by se totiz hledalo neco, v cem je Android lepsi - maximalne v pomalosti, neoptimalizaci a pametove nenazranosti. Na stejnem hw co se Android plazi litaj Wokna jako blesk.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Není pravda, WP fungují na 2xKraitu, což je výkonově vlkhý sen Androidu i ve střední třídě, kde se Samsung nestydí prodávat pět let starou 2xA5 a ještě to drze přizabít TouchWizem. Pokud by lidi provozovali Android na hardware pro WP8, tak by tady WP8 už nebylo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak nejak. Na jare jsem kupoval svuj prvni smartphone a dost me zarazilo, ze Prestigio PAP4040 za cca 4tis. ma ARM A9, zatim co Sony Xperia E, ktera v te dobe teprv pomalu prichazela na trh jako zhava novinka a stala skoro stejne, ma jenom A5ku. Sice v ARMech nemam kdo vi jaky prehled, ale tak snad nemaji bordel ve znaceni a je A9 novejsi nez A5. :-D Takze vykonovy problem Androidu vidim spis ve skrblikovstvi vyrobcu smartphonu, kteri pouzivaji zastaraly zelezo. Naproti tomu mobily s Windows Phone jsou imho cenove trochu jinde a cpou do nich lepsi hw. Kdo vi proc. :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak WP je rychlejsi a to jakoze brutalne a to jakoze opravdu! Jinak ty A9, A5, A-15 a podobne znaceni armu je samozrejme extra matouci a nic nevyjadruje, raz je to instrukcni sada, podruhe architektura, aby se v tom prase vyznalo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nene, A je vždy platforma, instrukční sada je ARMvX, kde X je v podstatě všude už 7 (bohudík). Jinak rozdíly tam jsou řádné - A5 je in-order, Krait (= nelicencovaná A15 s vlastními prvky) je out-of-order se spekulativním prováděním, plus je potřeba srovnat velikosti cache apod, tzn. nakonec vyleze něco jako Atom vs i5 (bez přehánění). A rozdíl mezi 2GHz Atomem a 2GHz i5 asi známe...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nemel holy shit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Porad sw na automaticku zmenu profilu pre WP v zavislosti na polohe pripadne case. Suhlasim s rychlostou WP, no toto mi fakt vadi - v praci stisit zvuk, po odchode zase naspat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Víte pane Ježek, vy jste - samozřejmě jen hádám - asi byl vždycky sólista a individualista, i když třeba s dobrou týmovou kontektivitou (ale to pouze a jen za předpokladu že jste se necítil jeho součástí). Trefil jsem se? Jinak byste totiž nikdy nemohl napsat "Ale jaké jsou zásluhy Ballmera na tomto? On byl hlavně manažer..." .... to myslíte vážně?

1. i kdyby to byla 100% pravda, tak právě ti vizionáři nebývají moc dobrými organizátory (ve smyslu rutiny) a nejsou schopni (a nechtějí) se věnovat každodenní mravenčí práci, často až odporné rutině, která ale udržuje ty jimi rozběhnuté věci v chodu (a dotahuje je do schopného a použitelného = komerčně uplatnitelného konce). Proto i každý Gates potřebuje Ballmera.
2. nemyslím, že u pana Ballmera to byla celá pravda, byl jednak také obchodník a pokud říká, že "stál u zrodu", pak se tím nutně nemusí myslet to, že by to byl jeho nápad. Naopak, on to právě krásně řekl - že "byl u toho". A tedy že při tomto procesu byl nějak užitečný - pokud se domníváte, že jen těmi ideami a tím "snílkovským" tlakem na okolí něco vznikne a že ostatní práce (i kdyby milionkrít kreativní, jen v mantinelích snu toho vozionáře) nemá hodnotu, tak to od vás rozhodně není hezké ani fér. Mě taky hrubě nebaví 99% aspektů mé práce, ale někdo je udělat musí, aby to, co ze mě vytryskne během toho 1%, bylo kompletní a úplné. Jednou jsem kdysi viděl takový studentský vtípek nějakých čerstvých absolventů - kresba malého klučíka trůnícího na hrnci se sloganem "žádná práce není uzavřena, dokud není papírově dokončena" ... toto foto mám někde schované, ono má totiž mnohem hlubší smysl, než se zdá.

A jen tak na okraj: jestli něco zazlívám MSoftu, tak to, že přivedl počítače do stavu PC, tj. mezi "lidi". Tam tenhle obor ještě neměl několik desítek let co dělat. Dělám v něm dost dlouho na to, abych to viděl dnes a denně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S vasim nazorem souhlasim, ale nema cenu aby jste jej adresoval Jezkovi, pac je to mimo jeho chapani. Jeho zaslepenost zvlast vuci MS je uz legendarni a neda si rict.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

@Bespi: Plně souhlas!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

zaujimavy nazor. a o "PC mezi lidi" v poslednom odstavci by som si rad precital viac

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zkusím to vysvětlit jednoduše:

Za prvé: počítače vyžadují poněkud přiohnutou realitu, tedy projekce množiny reálných jevů (de facto nekonečné) do množiny striktně omezených jevů (elektronická data) je vždy ztrátová, neúplná a kompromisní. Současný úzus vychází z automatického předpokladu, že cena práce získané tím pečlivě ale do úmoru pracujícím blbcem vyváží cenu předání této práce tomu blbci a její opětovné převzetí. To ostatně platí pro jakýkoliv okamžik, kdy je práce delegována - pokud delegování práce je dražší než si ji provést sám, je delegování této práce nesmysl. Příkladem budiž můj šéf, který byl schopen mi napsat e-mail, následně i zavolat a v telefonátu požadovat napsání emailu a to vše kvůli informaci telefonního čísla kolegy, kterou si mohl zjistit pár kliky v informačním systému firmy (a že to opravdu nebylo nijak složité). Nad tímto faktem se u počítačů dnes nikdo nezamýšlí. Takže problém první: lidstvo není omezenou diskrétní množinou, transfer jeho reality a její podpora automatizovanými procesy je vždy kompromisem, navíc ovlivňovaným dalšími (i negativními) omezeními (např. cena za software, který by sice mohl umět "všechno", ale nebude, protože za ty prachy to nikdo nenapíše, a nebo za to nikdo to prachy nedá). Ne vždy je cenový poměr nákladů a zisku těchto akcí pro lidstvo výhodný. Skoro bych si troufnul tvrdit, že odporuje základním mikroekonomickým teoriím.

Problém druhý: specifičnost, přesnost. Počítače pracují naprosto přesně v souladu s daným kódem. Ani programátoři nejsou nijak excelentní v tom, převádět reálné, "fuzzy" :-) problémy do striktně algorytmického prostředí, navíc do prostředí natolik striktně vydefinovaného, jako je to současné IT. Programátoři ovšem vynikají nad zbytkem populace v řešení tohoto problému. Všichni lidé umí jednat neintegritně, iracionálně atp., jde-li jim o jejich aktuální prospěch (vyplývající ze snahy o přežití), o chybách nemluvě. Počítače nikoliv. Setkání těchto dvou světů nevyhnutelně musí přinášet problémy - ovšem jen lidem, protože ty trápí, počítači je jedno, kolikrát za hodinu jeho běh spadne, či zda bude za hodinu vůbec existovat.

Problém třetí: osídlování divokého západu. Na výše uvedené problémy už existují i v IT občas i dobrá řešení. Podobně, jako třeba na prolínání exaktního techického oboru zvaného "stavitelství", nebo třeba "strojní inženýrství". Jenže tyto obory už mají za sebou desítky až stovky let vývoje a mohou se o mnohé opřít. Některé jsou dokonce natolik založené na empirických poznáních a zkušenostech (např. medicína), že by bez "kodifikace" těch "správných" řešení, často i "bez nároku na pochopení" (dost často právě medicína :-) vůbec nemohly fungovat. IT představuje extrém přesně opačný - jsme jak pionýři, kteří v plachtovém voze s párem koní prozkoumávají divoký západ. A že ten je kvůli tomu pěkně divoký! První osadníci také neměli něco, jako urbanistické koncepce, strategii budování inženýrských sítí či optimalizaci pokrytí společnými službami, ač tohle vše už tehdy existovalo. Jenže oni také nechtěli do téhle pseudeocivilizované divočiny přenést hned najednou celý New York či Washington (D.C.). Ne tak IT: místo toho, aby si tento extrém pomaličku ošetřilo, asi ne úplně v ústraní, ale určitě ne jako hlavní platforma současné společnosti, jejíž existence je na ní závislá, prostě asi tak v klidu, jak se vyvíjely osady na divokém západě, tak sem vtrhnulo jak velká voda, asi jako mladý 20tiletý CEO do nadnárodní firmy, halekající "já vám to tady celé přebuduju a všechno vyřeším". Jasně, pokrok a mládí vpřed, ale to neznamená, že kvůli tomu zahodíme stáří i s botama.

Suma sumárum, lidé a počítací stroje, to jsou dva naprosto nekompatibilní světy, u kterých si nejsem jist přínosem jejich prolnutí a projekce problémových domén z jednoho pro řešením v druhém - krásně vyjádřeno příslovím "počítače významně urychlují řešení problémů, které by bez nich nevznikly". Výsledkem příliš brzké integrace, dříve než se mohlo vše řádně ověřit a ustálit, zejména v takto nekompatibilních prostředích, je dnešní IT svět. Snad mě zdejší admini neukamenují za linky na částečně konkurenční list, ale namátkou, to jsou dva z těchto důsledků: http://lukasplachy.blog.idnes.cz/c/202280/Priznejme-si-to-IT-je-v-pikach..., http://lukasplachy.blog.idnes.cz/c/139192/Vykrik-psance-datovych-spojeni... ... jenže ono jich je tolik, že jsem na ně ještě třebas já ani nepřišel. A jako jednoho z hlavních viníků vidím právě MSoft a jejich "barvičky". Uděláme to barevné, uděláme to hravé, no vony si to vopičky "homo sapiens" zbaští. Když jsem viděl například v "Piráti ze Sillicon Valley" tu až démonizovanou zkostnatělost některých vedoucích představitelů (IBM než mu MSoft přinsel DOS, Xerox, který přece nebude vyrábět něco, co se jmenuje "myš"), zamyslel jsem se docela dost nad tím, že neměli tak úplně nepravdu. Medicína (používám ji rád jako protipól) je přesný opak - dostat tam nějaký postup, inovaci, to je běh na dlouho a těžkou trať. Já neříkám že to je správně (u medicíny je ta konzervativnost dána strachem o to, že předmět, se kterým se pracuje, umí sám myslet, co více, sám sebe si uvědomovat, a tedy medicínu i zažalovat!), ale IT představuje v tomto směru druhý extrém. A jako jednu z hlavních příčin opravdu vidím spoluúčast pánů z MSoftu, kteří tohle "barvičkové IT" prodali zbytku populace. A to i přes to, že i já jsem se dostal do tohoto oboru právě díky nim a přes tohle, přes tu rozšířenost, díky ní nízkou cenu atp. I přes to, nebo snad právě přes to, jak se IT rozšířilo z velké části díky marketingové podpoře, automaticky a stádně přijímané, díky lakování "na barevno", jsem z toho, jsa uvnitř, konsternován a zhnusen, ač se tím sám živím. Ač se sám živím tím, že řeším problémy ad 1. až 3., že - trošku s nadsázkou - řeším problémy, které by bez počítačů nevznikly.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenom zírám, takhle perfektní shrnutí jsem ještě nečetl. Kdybyste učil na vysoké škole, tak bych si Váš předmět určitě zapsal.

Máte pravdu. Dost často se mi stává, že si říkám, že počítače měly zůstat v podnicích, školách a úřadech. Vždycky mám radost když vidím, že pokladní používá na kase program co má grafiku DOSu (74x25 znaků) a maximálně 4 barvy (včetně černé).

A není to jen styl MS. Když chcete udělat něco přitažlivého tak to obarvíte. Nejlíp je to vidět na malých dětech. Základní deska u PCčka nikoho moc nezajímá, ale když jim ukážete jak naprogramovat blikač tak jsou radostí bez sebe.

A ještě jeden postřeh. IT svět by mohl být rozumný a čistě logický, ale není a to právě díky té mase průměrných uživatelů. Všimněte si třeba jak se mění tvar monitorů jen proto, že se na PC lidé dívají na filmy. Všimněte si jak mizí klávesa enter, protože ta masa ji nepotřebuje a všechno ukliká.

Asi z této situace není cestu ven.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Coz o to, me by se to taky libilo, jenze treba ja osobne bych se diky tomu k pocitacum pravdepodobne nikdy nedostal.
osobne bych to spise videl na vetsi oddeleni soukrome a firemni sfery. Do domacnosti malou krabicku s ARM za monitor, ktera zvladne serfovani, fotky, atd a do podniku plnohodnotne PC nebo notebook - s kompatibilnimi dily, vysokym vykonem, ergonomii a produktivitou.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mozna se k tomu oddeleni dostanem diky Metru, ale je asi prilis optimisticky predpoklad.

U nas v praci "rosteme" z pozadavku uzivatelu. Ty nesmysly co jsou schopni vymyslet a zaplatit jsou opravdu neuveritelne, pochopitelne kdyz je neco logickeho a uzitecneho tak na to neda nikdo ani korunu. Kazdej "blb" dnes pracuje s Excelem a obarvuje si tam bunky, kopiruje je mezi soubory (pochopitelne s odkazy na soubor co ma u sebe v Tempu) a pritom neumi ani takove veci jako je hledani, filtrovani a trideni no a pak je napadne ze vsebarevny nestrukturovany excelovy soubor potrebujou zpracovavat strojove :D . Pripadne ze tam chteji delat jednu vec strojove, ale zbytek si budou delat zas polorucne - napriklad urcite radky kopirovat do novych souboru a posilat emailem tem kteryh se to tyka (ten Excel vznikl rucnim prepisem udaju z informacniho systemu). Na zaklade toho co ve firme pozoruju si dovolim rict ze 90% operaci nad daty ktere se provadi jsou zbytecne. Bohuzel o tom rozhoduje banda ignorantu co o IT nevi nic a ani si nenecha poradit. Pokud to takhle pujde dal tak se casem vsichni odbornici sejdem v Bohnicich.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No ten stav , respektive az prudky neriadny vyvoj IT je fakt niekedy az hrozivy. A najvecsi paradox je ze sa to vo vlnach vzdy vracia. Len tak namatkovo si staci spomenut na boom webu a net sluzieb, tearaz zasa cloud. V programovani tak isto je stale dokola a dokola a mam pocit ze vela veci sa preplacava. Otazne je ale ci to maju na svedomi smotny ludia z IT oboru alebo ta druha vrstva ktora to riadi a predava. Ja mam taky neprijemny pocit ze vela veci co sa dostane von do sirokej populacie je prave vdaka PR oddeleniam ktore prave potrebuju nieco imidzove co predava a to su casto farby a vyssie cisla verzii, vysie cisla funkcii a podobne (aj ked ich povedzme nikto nepotrebuje).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to Bespi: suhlas. Podobne to plati aj v nasej firme tiez " rastieme" vdaka nasim zakanikom a ich poziadavkam.
Tiez si myslim, ze ludia, ktory o tom rozhoduju nevedia nic o IT a nedaju si poradit. Totalne zabijaju akykolvek rozmny pokrok vo firme.

Excel je kategoria sama o sebe. Aj nasi velky zakaznici ho pouzivaju na spracovavanie dat, hoci tie data maju pekne krasne v databaze a mohli by s nimi robit jednoduchsie, rychlesie, prehladnejsie ale narazi to na ludi, ktory niesu schopny byt ani trochu otvoreny a mysliet v inych dimenziach. Totalny ignoranti, ktorym by som nedal nic dolezite na starost a takyto riadia velke firmy. Je to des. Im by som zakazal pracovat s PC.
Casto je to tym, ze je to zvyk a neochota ucit sa nove veci. Pan riaditel to chce v exeli, lebo ten pozna a nikto z firmy mu nieje schopny(odvazny) vysvetlit, ze je to blbost. Tak mi sa trapime aby sme to z informacneho systemu dostali do Excelu, kde to niekto este rucne upravuje aby to vyhovovalo sefovi a potom s tym suborom pobehuje po firme. Excel rulezzz.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak díky za podporu - jdu jim na jednu vysokou poslat CV :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle Hegelovy dialektiky potvrzují protikladné teze skutečnost. Našinec by spíš řekl, že život je plný paradoxů. A platí to i pro svět IT. Formuje ho ekonomicky motivovaná snaha věci zjednodušit a ekonomicky motivovaná snaha věci zesložitit. Zesložitění je forma copyrightu - když to udělám tak, abych tomu rozuměl jen já sám, budou muset lidi chodit za mnou. Zjednodušení zase znamená, že se trh potenciálních zákazníků rozšíří i na analfabety. Tyhle dvě síly razí vývojovou cestu navzdory tomu, jak by kdo rád viděl ideální řád věcí a zdá se mi, že míří směrem ke cloudu, kde bude každý úkon vzdálen jen pár kliknutí (ad: software, který bude umět "všechno"), ale nikdo se neobejde bez patřičné infrastruktury = totální závislost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ballmer je skutečně hloupá, skákající opice. Rozhodně a určitě ne vizionář. Spíš šašek.
Pohnojil nemálo věcí a velmi pravděpodobně je díky tomu teď MS tam, kde je.. Ale vůbec mě to netrápí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mno a komu by vadilo, kdyby MS nakonec krachnul? Win7 ještě chvíli vydrží, než se z Ubuntu stane nová pařanská platforma...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo jo, a Ubuntu Edge změnilo mobilní svět! Takovejch keců už tu Ježek vyplodil tolik, že mu to dřív nebo později někdo sežere. Ó sladká nevědomost :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No ja jsem docela zvedav, kdo nastoupi po nem a jak to ovlivni strategii MS. Podle me by se meli vratit k tomu, co umi dobre a to je desktopovy system pro firmy. Ucetnictvi, konstrukterina ani grafika se tezko nekdy bude delat na tabletech a mobilech, takze zde je treba se drzet. A na desktopovych Windows je stale co zlepsovat, aby ses nima lepe a produktivneji pracovalo. Windows Phone je funkcne chudy vystrel naslepo po schopnych Windows Mobile, jejichs zakazniky prevzal vetsinou Android. Xbox si posuzovat netroufam, ale jedina realna konkurence je asi PS, ale vydelat se na tom urcite da.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vista nebyla zdaleka takovej prusvih....spis na ni nebyl pripraven HW v kompech uzivatelu. Mnohem vetsi deepshit je W8, ze ktereho jsou nestastni vsichni, kterym je s novym PC dodame. Proto jiz preventivne delame downgrady na W7. HOWGH

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hej a co my co si umíme nainstalovat systém sami? Nebylo by lepší to prodávat odděleně?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No vidite a jel 4 roky na Vistach, celkem spokojene, nez jsem v lednu (na stejnem HW) presel na Win8 a jsem rad - bezi to rozhodne lepe (samo sebou s Classic Shell na ignoraci Metra)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No neviem, netvrdim ze MS je nejaka uzasna spolocnost ale ani by som sa neodvazoval povedat ze su v upadku. To uz mi pripada ze taky Google je vecsom upadku ako MS a to je to pritom mladsia spolocnost. Treba si uvedomit ze MS ma aj kopec divizii a mnohe z nich niesu ani pre masovu verejnost tak vyditelne, su viac zamerane na korporatny sektor. Tak isto MS sa podarilo uspesne presadit medzi konzolami, office sa stale drzi ako top kancelarsky balik a zdaleka to neni len oblubenym oss zvastom o uzavretosti datoveho formatu. Tak isto vyvojarske nastroje, Visual Studio, patria k jednym z najlepsich. Co sa inak tyka tichej podpory piratstva tak tomu by som az tak neveril. Ono je docela problem spravit necracknutelny OS na otvorenej platfrome akou je PC. Ani Apple so svojim uzavretym Mac OS na vlatnom HW neni 100% safe a je moznost to rozbehat aj na beznom PC. A co sa tyka mobilneho sektoru tak to su fakt uplne keci. Ano nepodarilo sa im "obsadit" znovu mobilny sektor, ale osobne si myslim ze dnes to uz ani neni mozne a je jedno ako kvalitny OS by mali a kolko aplikacii by ponukali. Proste trh obsadil Android zdarma a je zaplaveny obrovskym spektrom telefonov/tabletov. Od lacneho suntu z ciny az po rozne drahe modely a znacky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak to tak vidim, lidi vůbec nevi co je marketing. Ano MS by nevbyl bez Ballemra nicim. Ballemer proste patri mezi zakladatele, patri mezi lidi kteří dotahli MS tam kde je dnes a ano pokud se clovek podiva na vyvoj akcii, jasne uvidi ze porad stoupaji!!! Spicka u nastupu Ballmera byla umela bublina. Baz ohledu na par poklesu, nikdo není neomylny a ne vse co si clovek naplanuje vyjde...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Windows 8 jsou větší průser než Vista a ten šašek to musí vědět, na stará kolene by jednou mohl říci pravdu. Pokud někdo pochybuje tak průšvih s Vistami soudruh 30 přežil ale průšvih s Win8 ho stál flek.
Koukám, že v MS to chodí jako v NSDAP číslo stranické legitimace rozhoduje, a tady soudruh 30 je něco jako Josef Bauer, který měl v NSDAP 34 a stačilo mu to k pohodlnému životu až do smrti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

presne tak Vista byly pruser, ale W8 je mega pruser kdyby to nechali jako nadstavbu pro tablet/mobil prosim, ale nutit to na desktop a do notebooku?? to musel bej Blalmr vazne zhulenej!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Visty pruser nebyly, pruser bylo to ocekavani, ktere Microsoft vytvoril a pak prisel jen bezny update XPecek.
Pruser jsou Windows 8.
A pruser je samozrejme na poli mobilu, Microsoft byl s Windows Mobile na spici a ikdyz byl iOS jasne lepsi, Microsoft ho mohl i tak prevalcovat, misto toho ale celou platformu PocketPC (Windows Mobile) zahodil a zacal znova a "lepe", jak to dopadlo vidime vsichni - 2% minorita.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Me fakt zarazi jak vsichni co vidi jen hladinu mluvi o tom jak je co spatne a vyzdvihuji jine veci ... ono neni jen to co je videt na hladine, pod hladinou se toho hodne skrejva.

Ad. Vista. Prvni co je treba si uvedomit ze Vista neni Longhorn, byl to upne jiny projekt, ktery se ukazal byt velkym oriskem a tak doslo k uplnemu restartu vyvoje a prislo se s necim mene prevratnym, ale i tak oproti XP velkou zmenou - Vistou. Dodnes je Longhorn opreden obrovkym mnozstvim fam a nesmyslu, ktere porad lidi opakuji, viz Jezek a jeho souborovy system WinFS, je totalni nesmysl (WinFS je upraveny MSSQL Server + API).
Co se tyce mobilu bylo nevyhnutelne nutne se Windows Mobile zbavit. Ten system byl navrzen v roce 1998 jako lepsi organizer pro nebarevne LCD !! I se vsemy pozdejsimi vylepsenimi to proste nemohlo byt nikdy konkurence schopne novym systemum. Programovani bylo radove slozitejsi oproti Androidu nebo soucasnym WP. To co aktualne nejvic brzdi WP je dostupnost aplikaci, ktera je dana uzavrenym storem a dlouhou dobou schvalovani, prakticky jsou vysachovani ze hry domaci autori co vytvori nejakou aplikaci jen tak pro zabavu. Pak je tu samozrejme problem s behem na pozadi, ktery je dost omezeny, ale u nekterych scenaru dulezity. Dalsi veci je defakto nepodpora firemnich aplikaci ... . Samotny system je OK, ale manazerska rozhodnuti o tom jak ma ten ekosystem fungovat jsou prinejmensim velmi nedomyslena.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ak pominem uzivatelske hladisko tak by som problem s WP videl trochu inde. Co sa tyka winMobile tak gui bolo z dnesneho hladiska fakt strasne a tragicky neprisposobene na dotykove ovladanie prstom (sak aj vychadzalo z pouzivania stylusu) ale v pozadi bolo v podstate stare zname WinApi a aj mnoho funkcii a vlastnosti boli programatorom z win sveta blizke. WP nastupil na .net vlnu a co je este horsie je zasa dalsi derivat, taky ani silverlight ani wpf proste mix. A to je docela problem, lebo jednak to tvorcom vobec nepomohlo, aj tak su nuteni ucit sa novu platformu a MS sa zasa tak trochu postavil spiatocnicky k myslienke nativneho API, ku ktoremu sa nakoniec presunul kazdy z mobilnych OS, aj IOS aj Android. Ostatne aj samotny .net respetktive c# zacina mat trochu zvlastne postavenie vdaka podivnemu postoju MS hlavne vo windows RT, kde zasa presadzuje c++/cx co je len dalsi chaos. Apple ako prvy si mohol dovolit tlacit vyvojarom svoju platformu a svoj jazyk (ObjectiveC) ale podporuje aj c/c++. Google to spravil sikovne ze nasadil popularnu a rozsirenu Javu (aj ked s otrasnym VM Dalvikom) a tym ziskal armadu potencionalnych programatorov. Co spravil MS ? To co vzdy, chaos. Na jednej strane zobral .net a osekal ho, na strane druhej zahodil c# a nasadil ako primar c++ doplneny o svoj CX maglajz pre podporu behu na .nete.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tim chaosem souhlasim. Ale problem Windows Mobile nebyl ani tak v ovladani jako v neprehlednosti nastaveni a pak silene zastaralosti toho vseho pod tim. Programovat pro to byl docela zazitek.

Osobne bych byl rad kdyby na WP bylo dostupne klasicke WPF pouze s nejakymi omezenimi a rozsirenimi danymi zarizenim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dnes, kdy Valve tlačí na linuxový Steam a Playstation 4 běží na FreeBSD, může nastoupit nová éra pro OpenGL.

Mohl by mě pan Ježek nalinkovat kde se dozvěděl, že Valve tlačí? Pokud myslíte těch pár her, tak to je opravdu drsý nátlak :D Jediné co za spoustu měsíců vytlačil (se spožděním a to ještě s plnpu hubou keců jak je to brutálně rychlé, ovšem Dead Island 2 ve finále žádných 300fps nedává, resp nárůsty nejsou ve stovkách procent proti PC/Mac verzi, pokud vůbec jsou) bylo pár jejich letitých her. Piston nevytlačil pro změnu vůbec.

PS4 sice běží na modifikovaném FreeBSD, ale to vůbec nijak nesouvisí s Valve, úplně steně Valve nesouvisí s OpenGL.

Ostatní jsou pouze zbožné domněnky, ve výsledku vývoj her v openGL žádný boom nepředvedl a troufám si tvrdit, že jediný kdo v OpenGL něco předvádí je leda tak Kojima s GranTurismem (PSGL) nebo Carmack, Valve fakt ne

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Netvrdil bych tlačí, ale prosazuje určitě. A aby ne, jestli opravdu chystají Linuxovou konzoli. Nevím co má Valve společného s Dead Island 2, ale to je asi jen ožralecký žvášt pana Richmonda asi jako s OpengGL. Carmack už není takový OpenGL tahoun jako býval a jestli se ti nezdá jako dostatek "předvádění" s OpenGL naportování všech her, které za svou dlouhou existenci Valve vydalo, tak už nevím coby.

Stejně tak jestli ten boom vývoje her pro Linux jako Metro Last Light, nebo poptávka po Linuxových programátorech u v CryTeku a dokonce i v EA po vydání Steamu pro Linux je opravdu jen náhoda nebo ne, si můžeme jenom domýšlet. Stejně jako ty i pan Ježek.

Aneb z extrému do extrému, jeden prosazuje, druhý je vysazený. Hádejte, kdo je kdo.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Posledně co se Valve nechalo slyšet tak ukázali Piston s joypadem od Razeru (ve Stuffu). Nebudem si nalhávat kolik tahle hračka stojí a jak by si vedla ve srovnání se zaběhlým PS nebo Xboxem, že.

Za Dead Island omluva, zaměnil jsem to s L4D2 ;) Mimochodem ukažte mi těch 300fps co Valve slibovalo v porovnání s Win/DX verzí. Reál je opět "trošíčku" při zemi a výkon OGL verze je plně srovnatelný s DX verzí. No a jetli je tohle nějaký veleúspěch nebo dokonce trumf Valve tak to možná tak pro vás, pro mě ne. Ve s rovnání s Carmackem nepřenáší Valve z technologického pohledu lautr nic, naopak Carmack do svých her vždy přinesl "alespoň" něco (první lan game, první inet game, megatextures, házení stínů na objekty jiným objektem atd.) a je to prosím jeden člověk.

Naportování her je nějaký nadlidský úkol? Jak to teda dělají ostatní firmy, hmmm? Jistě mě vysvětlíte proč například starší Doom3 vypadá o třídu lépe než L4D2 nebo třeba Gran Turismo apod. ;)

S posledními odstavci víceméně souhlas nicméně podle mého názoru Linux nemá na poli her silnější postavení než konzole a z toho důvodu usuzuji, že na většinu AAA her může Linux prostě zapomenout stejně tak jako OSX ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Stojí Macroshit vůbec za nějakou diskuzi?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

On jo, ty ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že jediným dobrým (neříkám vele úspěšným) produktem MS (+IBM) byl OS/2.
http://cs.wikipedia.org/wiki/OS/2
Užíval jsem si OS/2 desítku let. MS-Windows (MS-DOS) si k němu nemohly ve stabilitě a kvalitě čuchnout. Ano, OS/2 byl v naší zemičce dodáván předražený.
OS/2 perfektně zvládal sítě, ... (slza v oku). ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chtěl bych se zeptat kde jsou dnes všichni ti evangelisti, typu Hulán a spol..., kteří ve své době tvrdili, že Vista je špičkový oper. systém a "normální" duševně zdraví a nezmanipulovaní uživatelé si o tom mysleli své? Dnes to MS i s opičákem Balmerem uznali, takže mě zajímá co na to ti Hulánovci říkají? Aha dnes už Vista nefrčí, dnes jsou in dlažební kostky s w8.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.