Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Steve Ballmer bilancuje: největší průšvih byly Windows Vista

Steve Ballmer
Šéf Microsoftu se ohlíží za svou kariérou. Ve firmě strávil v podstatě celý svůj profesionální život. Celých 33 let, jako zaměstnance číslo 30 jej přijímal jeho spolužák z Harvardu, Bill Gates...

Mary-Jo Foley Steva Ballmera vyzpovídala. Pokud přeskočíme obligátní plkání, tak se zastavme u největší věci, na kterou je Ballmer pyšný a také u věci, které nejvíc lituje.

Nejvíc pyšný je Ballmer na to, že spolu s kolegy stál u zrodu pořádných domácích počítačů, resp. inteligentní výpočetní techniky pro běžné uživatele. Je pyšný na to, čeho v této oblasti Microsoft dosáhl. Současně také dodává, že je hrdý na to, jaký dopad na planetu měli a jak dobrý job dělali pro své akcionáře. Pro rejpaly: ten dopad nepochybně Ballmer myslel v pozitivním slova smyslu :-).

A největší průšvih? Ten zazněl již v nadpisu. Pro Ballmera je největší chybou to, co se stalo před zhruba 10 lety, kdy se ze slibného konceptu Longhorn nakonec vyklubaly Windows Vista. Snažili se dle jeho slov udělat něco velkého, ale nakonec se ukázalo, že hodnota výtvoru není zdaleka taková.


Názor autora

No, vzal to Steve pěkně diplomaticky. Z kladů lze jistě Microsoftu přiznat, že to jak dokázali přispět k rozvoji osobních počítačů a informační společnosti, je nesporné. Ale jaké jsou zásluhy Ballmera na tomto? On byl hlavně manažer, firmu po stránce technické a vizionářské táhli dopředu jiní, v čele s Billem Gatesem, nebo třeba Rayem Ozziem. Tady si Ballmer přisvojuje zásluhy na něčem, kde hrál minoritní roli. A jestli je toto jeho největší úspěch, něco to jistě napovídá. Ostatně i Windows XP, velký to Microsoftí úspěch, byly v podstatě hotové, když přebíral vedení firmy po Gatesovi.

Největší neúspěch je jasný. Sláva Longhornu byla v dobách, kdy jsem do CD-R Serveru nastupoval. Živě si pamatuji ty vize toho, jak to budou další vylepšená XPčka, přijde nový souborový systém WinFS a spousta dalších revolučních věcí. Nakonec po letech odkladů přišly hodně podprůměrné Windows Vista a spousta lidí neskrývala rozčarování. Pro mě osobně byly Windows XP poslední skutečně dobře použitelný OS od Microsoftu, na Vistách vidím trpět řadu lidí dodnes a je mi jich líto. Snad Windows 7 situaci zlepšily, ale i ony přišly oproti Windows XP o pár těch pro mě osobně klíčových věcí, které dělají operační systém dobrým a svižným (a teď opravdu nemyslím to, co si myslíte, že tím myslím :-). Windows 8 ke zlepšení rozhodně nepřispěly.

Co ale Ballmer vynechal, je skutečnost, že Microsoft nedokázal podchytit nástup Applu a přechod k mobilním zařízením. Tohle vše proběhlo pod jeho vedením a tudíž to on totálně podcenil. V dokumentu „Triumph of the Nerds“ z doby před nějakými 17 lety Ballmer vypráví o tom, jak se jim podařilo vyšvihnout se na vlně velké IBM a příchodu PC jako takových. Říkali tomu „vézt se na medvědovi“. Tohle tehdy jako v podstatě startupová společnost zvládli. Nezvládli ale, již jako usínající korporace, nový příchod Applu po návratu Steva Jobse do vedení. Windows Vista nejsou zdaleka největší průšvih Steva Ballmera, je to podcenění síly mobilního trhu, je to podcenění mobilních OS (srovnejte původní Windows Mobile a první iPhone, srovnejte zoufalá Windows RT a současný iOS 6/7 a Android), je to ale i podcenění Linuxu a open-source. Vždyť právě za Ballmera začal Microsoft prohrávat se světem otevřeného softwaru. Když Gates předával firmu Ballmerovi, měl Microsoft neotřesitelný podíl na trhu PC, měl neotřesitelný podíl v internetových prohlížečích a měl ty nejlepší předpoklady nabídnout kvalitní operační systém pro mobilní přístroje. Ale to vše Ballmer podcenil. Před 30 lety se možná vozili na medvědovi, ale za Ballmerova vedení se tím medvědem stal Microsoft. Stihl jej osud IBM: pomalý, pozvolný úpadek a pád po vzoru Římské říše v parafrázi názvu díla historika Edwarda Gibbona.

Microsoft teď dle mého názoru nepotřebuje dalšího Ballmera. Nesmí najít nového CEO ve svých starých strukturách, protože to jej pošle do ještě většího háje. Potřebuje někoho dynamického, energického, který se nebojí rozvrtat staré mocenské struktury ve firmě. Někoho jako byl Steve Jobs v roce 1997, někoho jako byl Rory Read pro AMD. Ale hlavně proboha už ne dalšího Ballmera, opájejícího se vlastní výjimečností, aby pak byl smeten do propadliště dějin vlastní slepotou nad vývojem trhu.

Můj osobní odhad: nový CEO přijde zvenku a Microsoft začne razantně měnit. Začne firmu otevírat a nakonec se jednoho dne dočkáme i výrazně většího otevření platforem Windows, Windows Phone i DirectX. Tenhle boj totiž bude z nemalé části i o API. Dnes, kdy Valve tlačí na linuxový Steam a Playstation 4 běží na FreeBSD, může nastoupit nová éra pro OpenGL. A pokud bude pro vývojáře toto výhodnější, jeden z hlavních taháků Microsoftu (Windows jako herní platforma díky DirectX) může začít klesat na podílu.

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Steve Ballmer bilancuje: největší průšvih byly Windows Vista

Pátek, 13 Září 2013 - 15:47 | Richmond | Posledně co se Valve nechalo slyšet tak ukázali...
Čtvrtek, 5 Září 2013 - 11:17 | oldtux | Chtěl bych se zeptat kde jsou dnes všichni ti...
Čtvrtek, 5 Září 2013 - 10:45 | Philip Fry | Netvrdil bych tlačí, ale prosazuje určitě. A aby...
Pondělí, 2 Září 2013 - 14:10 | Regine Martin | Myslím, že jediným dobrým (neříkám vele úspěšným...
Pondělí, 2 Září 2013 - 02:59 | nedelak | On jo, ty ne.
Pondělí, 2 Září 2013 - 00:02 | ptipi | " Ale to imho muselo být špatným výběrem,...
Neděle, 1 Září 2013 - 10:17 | šarik | Stojí Macroshit vůbec za nějakou diskuzi?
Sobota, 31 Srpen 2013 - 23:57 | Tom27 | presne tak Vista byly pruser, ale W8 je mega...
Sobota, 31 Srpen 2013 - 17:54 | Bespi | S tim chaosem souhlasim. Ale problem Windows...
Sobota, 31 Srpen 2013 - 17:51 | Richmond | Jo jo, a Ubuntu Edge změnilo mobilní svět!...

Zobrazit diskusi