Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Solární fólie - odpadne potřeba dobíjení mobilního hardwaru?

O 10% snizena propustnost, takze si o 10% zesilim podsviceni, vydrz bude jako predtim. Pokud nekomu tech 10% nevadi tak at si snizi podsviceni a ma to zdarma.
At to narvou kamkoliv jinam. Cokoliv davat na display je prasarna. Uz tak je tam tuna zavazejicich hovadin (dotekova vrstva)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to iste napadlo aj mna. preco nedat nieco taketo hoc aj nepriepustneho na zadnu stranu. Ak mozem a mam kde, otocim mobil zadnou stranou k slniecku nech sa nabija. To by bolo teraz asi jednoduche a lacnejsie.

Tuto technologiu si viem predstavit na oknach domov. Plocho by bola zaujimava a mohla by napajat napr. elektronicke stmievanie skiel ci ineho zariadenia s mensim odberom.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To by dávalo výkon 45–50 W na jedno okno. To už není tak málo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Těch 90% je předpokládám v jednom směru. V druhém směru by to mělo být výrazně méně. Každopádně je tam podobný argument - lidé si potáhnou sklo folií, pak nakoupí žárovky a budou si svítit, prtoože dovnitř proniká málo světla.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Domnívám se, že 10% úbytek je v podstatě zanedbatelný. Zejména na jižní stěně domu, kde by takovéto nepatrné zastínění mohlo být naopak vítané. To už obyčejná záclona vezme mnohem víc…

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zaujimave teorie :DD Vies o tom ,ze neumyte sklo taktiez znizuje priepustnost svetla? Kolko krat do roka bezny clovek umyva okna a kolko beznych ludi kvoli tomu kupuje lepsie ziarovky? :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čiré bezpečnostní fólie (proti rozbití skla) propustí asi 85% světla, tzn. zadrží ještě o polovinu víc světla, než ta solární.
Přesto s nimi nejsou v tomhle ohledu problémy.

Navíc někteří si právě kvůli zastínění kupují a lepí na okna fólie, které mají obvykle propustnost kolem těch 60%, jako výkonnější varianta té solární.
V takové situaci pak máte zastínění (které chcete) a ještě k tomu z jednoho okna za dobrých podmínek klidně 200+W, to už by i za normálních podmínek mohlo stačit třeba na počítač nebo televizi.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A co takhle ten mobil mit na slunicku, nekoukat na nej a mit timpadem vypnuty display?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Keď je raz mobil nabitý na 100 percent, čo s generovanou energiou potom? Zapne sa laser a vypáli mi dieru do vrecka aby uvoľnil kapacitu baterky? Alebo sa pripojí rezistor a vytvorí mi v nohaviciach saunu? Alebo sa prekompiluje Android?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Chápem, že vo vrecku slnko nesvieti, ale sú to len príklady.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jeden SMD MOSFET čo odpojí nabíjanie...?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Možná by to mělo smysl u těch hodinek. Zatím co mobil člověk schovává do kapsy, hodinky má pořád venku na ruce a displejem „nahoru“.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mozna by bylo lepsi snazit se zvysit efektivitu solarnich clanku, nez vymyslet takovy blbosti. Je to absolutne neprakticke, kdyz odhlednu od propustnosti, tak mi reknete, kdo z vas necha mobil na primem slunci?? A na okna? ok, pokud potrebuje nekdo zastinit, proc ne, ale muselo by to byt bud jako roleta, nebo at to udelaji nalepovaci, at si to muze kazdej nalepit kam chce, ne jen na okno. Jedina moznost, kde me napada jakys takys smysl (i kdyz pri tom vykonu ani ne) jsou skla na aute, krom celniho. Pri te silnejsi variante mame dva v jednom, folii na sklo a zaroven slabsi zdroj energie :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

uz hodne dlouho se mluvi o www.nanosolar.com , ale v nasich koncinach nak skutek utek, nebo je to fake, hoax, ci buhvi co...
udajne meli stavet linku v Nemecku, ale na trhu to neni, tak nevim....

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nemusí přece nikdo nechávat mobil na přímém slunci. Stačí ho nechat na stole a pomalu se nabíjí. Běžný mobil ve stand-by režimu žere jednotky mW přitom v ideálním případě by tento způsob napájení dokázal dodávat stovky mW. Reálně na kancelářském stole řekněme pár desítek. Jinými slovy se takový mobil sám nikdy nevybije a naopak se velmi pomalu nabíjí.
Pro lidi co svůj mobil využívají aktivně řekněme do půl hodiny denně to klidně může znamenat, že mobil nebudou muset skoro nikdy nabíjet ze zásuvky.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Drobná korekce: mobil ve stand-by žere spíše nízké desítky mW.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Problem vidim uplne nekde jinde. Primy slunecni svit bude zarizeni znacnym zpusobem zahrivat. To VELMI zasadnim zpusobem ovlivni negativne zivotnost Li-Ion/LiPo clanku. Co to udela s zivotnosti displeje se muzu jen dohadovat, ale odaduju ze nic dobreho.

Uz jen pruchodem pres sklo se snizi ucinnost solarni folie odhadem o 30-50%, u termo skel to bude pres 90-95%.
Pri rozptylene svetlo v bezne kancelari ten clanek neda vice nez jednotky procent deklarovaneho vykonu.

Externi solarni panylek je super vec (ne vsechny, ksuntu je na trhu nadpolovicni vetsina), integrace na displej - ne, dekuji.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Hodinky se solárními články existují. Praxe je taková, že v nich stejně musíte do dvou let vyměnit akumulátor (mají knoflíkové jako jsou baterieCR20xx), neboť malá nabíjení a vybíjení někde uprostřed kapacity nevydrží. To by musel být olověný akumulátor. A hodinky jen s lithiovou baterií a přijímačem časových údajů ty dva roky taky vydrží.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Kde si na to prisiel? Pozivam Casio s kompasom, barometrickym vyskomerom a posvietenim intenzivne pouzivam uz peknych par rokov a nikdy som baterku nemenil, indikator stale ukazuje plny stav, len niektore roky v pocas zimy s castym pouzivanim podsvietenia klesne na polovicu... hodinky su uplne bezudrzbove

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Při této příležitosti jsem si vzpomněl jak se kdysi tvrdilo, že kalkulačky se solárním článkem po několika letech přestanou fungovat. Mám kalkulačku Casio koupenou v roce 1984 a dodnes funguje solární článek úplně stejně jako nový.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak panove, mobil se "zabudovanym" solarnim panelem existuje - existoval. Mam ho doma jeste v supliku. Je to LG GD510 ke kteremu sel koupit solarni panel misto zadniho krytu. Fungovalo to dobre. Dokonce v mobilu byla nejaka aplikace, ktera ukazovala kolik CO se jako usetrilo a kolik stromu se zachranilo.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Samsung také dělal mobil se solárním panelem v zadním krytu a měl ho už v základu takže se nemusel dokupovat jako u LG, jmenovalo se to Blue Earth.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.