Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Symbian se stal jako celek open source

Symbian logo (2009)

Operační systém Symbian, který jistě znáte coby základ mnoha mobilních telefonů (Smartphonů), včera dospěl do stádia, kdy je celý open source, tedy jsou k němu k dispozici zdrojové kódy. „Otevírání“ Symbianu započalo už loni v říjnu, kdy Symbian Foundation začala uvolňovat části mikrokernelu EKA2 jako open source, nyní je tedy Symbian otevřen celý. Dokonce se tak stalo prý čtyři měsíce před plánovaným termínem, který si v Symbian Foundation stanovili.

Záměr vytvořit Symbian Foundation oznámila společnost Nokia v červenci 2008, když k jednání přizvala firmy LG, Samsung, AT&T, Texas Instruments, Vodafone a další. Cílem Symbian Foundation bylo právě udělat ze Symbianu open source software a tohoto cíle bylo nyní dosaženo. Vývojáři mohou hledat zdrojové kódy na Wiki Symbianu a uživatelé se mohou těšit na to, co v rukou spousty nadšenců vznikne.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Symbian se stal jako celek open source

Pondělí, 8 Únor 2010 - 14:34 | Kosac | super.. jeste tak mit mail for exchange co umi...
Sobota, 6 Únor 2010 - 09:47 | petr ib | by možná ani nevadilo "že to není poslední...
Pátek, 5 Únor 2010 - 14:16 | Patrik Timura | K tomu se dá říct jenom jedno - HURÁ :)

Zobrazit diskusi