Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Tablety zaznamenaly historicky první propad v prodejích

Tablet je prodrazena píčovina bez smyslu, nikdy sem tomu neprisel na chut. Zato uz male deti natom maji oci nalepene a ziraji jak na imaginarni svet tak porno lebo jejich rodice sou lini na vychovu a venuji sa radsi Facebooku a jinym prkotinam. Hold tablety zdegenerujou generaci. Pedofilove si mnou ruce...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Čemu vzdáváte hold? A co to má co společnýho s pedofilama?

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

Dítě mi zrovna sedí u PC a já píšu z tabletu. Doufam že ze mě budou mít pedofilové radost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Gaždou generaci něco degenruje, tedy alespoň to vždy ti starší tak říkají. Ve vašem případě muselo působit něco obzvláště krutého.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Presne. Uz stari Rimane rikali, jak je ta mladez zkazena. A od te doby kazda dalsi generace.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Já říkal, že (ostatní) mládež je zkažená už ve chvíli, kdy jsem se mládeží stal i já :-)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Já taky, určitě na tom něco bude :-D

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Tak přesně toto si říkám když vidím zdejší články o grafických kartách, předražené hlouposti pro pár šílenců, co místo koníčků v reálném světě, marní čas v tom virtuálním, a stále řeší, zda to nepojede lépe, rychleji, za větší peníze. A teď kde je pravda? :)))))) To že vy jste nepřišel na smysl tabletu, že pro vás nemá význam, co taková BMW GS 1200? Má to smysl, přišel jste tomu na chuť, nejsou to vyhozené peníze za nic? spíš to něco vypovídá o vás a o vašem vnímání reality.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Tak určitě. Budoucí mládež zdegenerují tablety, tak jako tu současnou smartphony, generaci předtím počítače, předtím televize, předtím pop-music, předtím kino, před kterým celá staletí degenerovaly mládež knihy.

A tak dále, až někdy před miliony let zdegenerované mládeži hominidů nebylo dost dobré žít na stromech :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nič netrvá večne a ani rast predaja či dopit po tabletoch nemohol v kuse stúpať, to šlo len v mokrých snoch a tabuľkách výrobcov a investorov.

Už len fakt že samotnému Applu konštantne klesajú predaje tabletov veľa napovedá... ...keď si vezmeme v úvahu ako verných a ochotných platiť má zákazníkov.

...skor či neskor príde zase niečo nové, niečo "must have" a tablety skončia tam kde aj notebooky či ultrabooky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Inu, i po prvním varování z léta 1929 o tom, že žádný strom setrvale neroste do nebe, v to ještě pár měsíců většina zúčastněných věřila. Po Černém čtvrtku (podle někoho pátku) jich pak jistý vzorek testoval platnost Newtonových zákonů skoky z oken vyšších pater. Nedávno nám pár jejich moderních následovníků pokus zopakovalo s týmž výsledkem. Kde mají lidé brát peníze na zbytnosti, když mnohdy jim nestačí ani na nezbytnosti, ač se poctivě snaží? Živit šmatlavý mobil se šmatlavým tabletem, domácím desktop PC a cestovním laptopem je pouze dočasné pominutí smyslů.

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Chtěl bych tablet, podmínkou je:
1. Windows 8.1;
2. displej cca 8" (řekněme 7,5" až 8,5", rozhodně ne větší);
3. RAM 2 GB (nebo více);
4. paměť 64 GB (nebo více);
5. 3G modul (případně LTE);
6. GPS;
7. rozumný placatý tvar (rozhodně ne Lenovo Yoga).

Nic rozumného jsem nenašel. Máte někdo tip?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Desktopový OS pro tablet? To je pěkná hloupost, jakou díru do světa udělal MS se svými tablety? Display 8", není lepší honit malíček po větším mobilu? Co má společného RAM s funkčností tabletu? Aha, ten desktopový OS, hmm, pouze 2 GB RAM, vám stačí nějaká cukatůra? Zbytek splňují tablety dávno.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

A o tom to právě je. Mnoho uživatelů záhy zjistilo, že na tabletu nejde nic kloudného dělat. Teda pokud vás nebaví jen čučet na stupidní filmy a hrát přitroublé hry :). Jo, ještě jsem zapomněl na děti, ale těm to asi nebylo primárně určeno. Takže co vlastně zbývá když s androidem je to o ničem.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nemáte pravdu, jen vám prostě schází vědomosti nebo fantazie. Je to totiž stejné jako by jste tvrdil, že myš je na nic, že efektivnější a lepší je vše ovládat přes klávesnici a klávesové zkratky. Nebo že NTB je na nic, že je to předražená zábava, s obrovským omezením, že jedině desktop PC má smysl a využití. Věřte že tablet je výborná věc a spousta profesí, zaměstnání bude za pár let dávat k dobru, jak byli předtím lidé hloupí, že se blbci pinožili s nějakými počítači a likvidovali si efektivitu a produktivitu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pravdu má každý svou. Vy, ale píšete o mobilnosti. Což je úplně jiná kategorie. Už jste zkusil napsat pár stránek textu na tabletu a pak to zkusil na desktop pc? A takhle jiné věci, návrhy cadsoft eagle apod. Že to jde 100x lépe na tom stolním pc je divné že? :)
Ano, mobilnost je skvělá u tabletu. Sem tam něco v terénu odkliknout, udělat "krátkou" poznámku - beru, ale na větší a smysluplnou práci prostě tyhle módní doplňky nejsou. Pokud to někomu vyhovuje, tak ať si šmidlí na tabletu. Já si tablet vemu při dlouhé cestě autem když nebudu dělat řidiče. Nic víc, nic míň.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale o tom to celé je, každý má svůj druh práce, svou množinu činností a ty prostě mají své specifika. Pro vás a jiné je tablet zbytečnost co je pouze pro zábavu. Přitom je spousta profesí, pro které je tablet/ velký mobil ideální pracovní nástroj, kde naopak to PC nebo NTB je hrozná komplikace. Ochranka na velkých diskotékách, lékař v nemocnici, skladník, geodet, ....... výčet je hodně velký, čemu asi dají přednost? Vláčet sebou PC nebo mrvit se s ergonomicky špatným NTB (pro ty konkrétní činnosti) nebo si vezme tablet se speciálním programem. Základem právě je, že na tabletech NESMÍ být desktopový OS, tam musí být speciálka, a všechny programy musí být od základu vytvořeny speciálně na mobilní zařízení a všechny senzory co mají k dispozici. Pak se také od základu změní způsob práce a ovládání. Potom pro určité profese je naopak NTB či PC horší varianta. Rád bych viděl jak někdo používá takový Star Walk na NTB, směšná představa, na tabletu je to úplně jiný svět. Takže když něčí pracovní doména je cpát dlouhé texty, tabulky čísel, DTP, programování, CAD, ....... tak určitě nebude používat tablet, ale nemůže podle toho soudit zbytek světa. Tablet není jen pro zábavu a pasivní konzumaci obsahu, profesionálních a užitečných aplikací jsou hromady a další hromady ještě vzniknou.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Když se tedy ptáš, tak:
1. Desktopový OS a konkrétně Windows kvůli některým aplikacím, které v jiných OS buď nechodí vůbec (jedna Java-aplikace, leccos okolo map, Outlook) nebo přinejmenším očekávám vážné problémy (elektronický podpis, elektronická daňová podání).
2. Honit malíček po větším mobilu pro mne lepší není, protože jedním ze základních požadavků na můj mobil je, aby byl malý (a mimochodem druhým základním požadavkem je, aby byl na Androidu).
3. RAM má s funkčností tabletu (mluvíme o tabletu s Windows 8.1) společného hodně - jde o rychlost a plynulost práce.
4. "Zbytek splňují tablety dávno" - no jistě, ale mě nestačí JENOM ten zbytek.

Tak teď prosím poraď k tématu, na které jsem se ptal. Já ti pak třeba řeknu, PROČ sháním právě to, co sháním, neboli jaký má být účel toho tabletu - což je myslím jádro věci.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Protože nutně potřebujete desktopové aplikace a přemýšlíte jak je dostat na tablet? Proč, když tenký a výkonný NTB je mnohem lepší. Co by pro vás měl tablet za výhodu? Vy potřebujete vozit zboží dodávkou a vyjmenováváte co vše musí splnit motorka, aby pro vás byla použitelná. To ale neznamená, že pro jiné lidi a jiné použití ty současné tablety a nepřítomnost desktopového OS nemají výhodu a naopak desktopový OS by přinesl jen nevýhody. V roztříštěnosti ovládání a využitelnosti. Nebo jste myslel desktopový OS co má v sobě i ten mobilní touch? Šmankote, to by bylo peklo. Motorka s volantem, auto s řídítky, vysoká spotřeba, obrovská velikost OS bez většího přínosu, nároky na HW, neustále kolize s dostupností HW prostředků a služeb.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

"Když tenký a výkonný NTB je mnohem lepší" - určitě ne "vždy a pro každého". Notebook nosím zcela běžně,občas jsem ale v situaci, která je ale ideální právě pro tablet: např. že s pravděpodobností 95 % nebudu počítač celý den potřebovat, ale pokud dojde na zbývajících 5 %, MUSÍM být schopen vyřídit vše, co jsem schopen vyřídit z notebooku - i za cenu nižšího uživatelského komfortu a pomalejšího pracovního tempa (jedná se většinou o úkol v řádu desítek minut práce). Velikost a tvar jsou tedy dány způsobem použití - stálým nošením, ovšem většinou ve vypnutém stavu. Bonusem je, že si mohu přes den přečíst něco na internetu na velkém displeji - tedy velkém ve srovnání s mým smartphonem.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

No ... berme to tedy z praxe ... u nás si i řidiči kamionů, kteří šetří v kabině místem, kupují v 99% notebook, přestože by na sledování porna a skypování s rodinou stačil tablet za poloviční cenu. Tablet byl módní a ... jak je zvykem ve světě módy ... sezóna skončila, musíte počkat na další zbytečný gadget, co vám výrobci vnutí :-)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi další šiřitel univerzální pravdy, viď? Napadlo tě, že ten tablet někdo nepoveze v kamionu, ale třeba na kajaku? V horolezeckém batohu? V plážové tašce? Že tohle všechno mohou být situace, kdy malé zařízení do 500 g i s nabíječkou má zásadní výhodu proti notebooku s adaptérem, který bude nejméně o 1 kg těžší? Že tu hmotnostní úsporu mohu potřebovat kvůli zavazadlu do letada? Že se tablet vejde do kapsy u (některé) bundy, ale notebook ne?

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Protože nutně potřebujete desktopové aplikace a přemýšlíte jak je dostat na tablet? Proč, když tenký a výkonný NTB je mnohem lepší. Co by pro vás měl tablet za výhodu? Vy potřebujete vozit zboží dodávkou a vyjmenováváte co vše musí splnit motorka, aby pro vás byla použitelná. To ale neznamená, že pro jiné lidi a jiné použití ty současné tablety a nepřítomnost desktopového OS nemají výhodu a naopak desktopový OS by přinesl jen nevýhody. V roztříštěnosti ovládání a využitelnosti. Nebo jste myslel desktopový OS co má v sobě i ten mobilní touch? Šmankote, to by bylo peklo. Motorka s volantem, auto s řídítky, vysoká spotřeba, obrovská velikost OS bez většího přínosu, nároky na HW, neustále kolize s dostupností HW prostředků a služeb.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Lenovo Yoga Tablet, případně plnokrevný Lenovo IdeaPad Yoga

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Další, co neumí číst?
"7. rozumný placatý tvar (rozhodně ne Lenovo Yoga)"

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem to četl - a přesto napsal, protože Yoga má "rozumný placatý tvar"

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Špatně jsi hledal. Nemá GPS.

(Ale díky za tip :-)

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Špatně hledáš ty, GPS samozřejmě má. Všechny s wireless WAN, čili v tomto případě LTE mají GPS. http://download.lenovo.com/ibmdl/pub/pc/pccbbs/mobiles_pdf/thinkpad_8_ug...

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Výcuc z toho manuálu:

Wireless features
• Bluetooth 4.0 (on some models)
• Wireless LAN (802.11a/g/n)
• Wireless WAN (on some models)
• Global Positioning System (GPS) satellite receiver (on models with wireless WAN)

Čili wifi only verze je bez GPS, ale LTE verze je s GPS.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Čoveče, máš pravdu - i to CZC to píše, a já to napoprvé přehlédl. Promiň, a tím spíš za tip děkuji.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Určitě si nevybere, protože ani jedno z těch šidítek nesplňuje jeho požadavky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, ani jeden typ nesplňuje všechny požadavky. Někde bych musel udělat kompromis.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Neni to tak davno (asi pred 2 rokmi) co som na ktorejsi diskusii pod clankom typu: "aku skvelu buducnost maju tablety a ze nahradia PC", napisal ze tablety caka rovnaky osud ako netbooky a ze to bude do 2-3 rokov. To bolo kamenovania vtedy... :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja premyslel ze si poridim neco na cteni, barevny e-ink neni (AFAIK), jenze to by chtelo >=10 palcu display, s rozumnym rozlisenim, aby na tom slo cist pdfka... dalsi problem je vydrz..

Naposled co sem se dival tak nic moc, nevim jak ted. Jako motivovan dat za to 10k nejsu, muj Kindle DX funguje skvele, jen by to chtelo na nektere knizky barvu..

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Tablety mají omezené použití z několika důvodů
- baterie by musela vydržet cca týden a princip nabíjení by musel být pohodlnější (bezúdržbový stojánek, indukce)
- nedořešená klávesnice, o české klávesnici snad nemá smysl ani mluvit
- špatný OS, sorry, ale android se začal přibližovat použitelnosti pro telefony až od verze 4.3, jak dlouho ho budou ladit pro tablety?
- nevhodnost pro některé druhy aplikací, např. účetnictví
- malá velikost, na cesty je 10" O.K. ale kolika z vás je 40 a více a ještě si nemusíte brát brýle na čtení?

Takže když se shrnu, na internet k televizi a na cesty, pokud mám s sebou akupack, jo.
Jinak je to další zbytečnost do domácnosti, o kterou se musíte starat.
Jo a mínuska dávají srabi, frajeři komentují ...

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Dovolím si začít menší úpravou Vašeho textu.

Stolní počítače mají omezené použití z několika důvodů:
- nemají žádnou baterii, tedy při výpadku proudu se bez drahé, těžké a zavazející UPS okamžitě vypnou a přijdete o neuložená data
- když potřebujete jiné rozložení znaků na klávesnici, nevidíte na klávesách aktuální znaky, pokud ji nemáte posetou hromadou přelepek a pak je zase těžké poznat co z toho zrovna platí. to na tabletu hned vidím co která softwarová "klávesa" dělá
- za cca 30 let vývoje stále neexistuje na kapacitu disku nenáročný, rychlý ale za to opravdu univerzální systém pro všechny, který by se dal jednoduše do detailu přizpůsobit a v posledních letech dokonce u majoritního systému utekli od widgetů (resp. miniaplikací na plochu). Každý desktopový OS má nějakou super vychytávku a naopak něco z čeho se zvedá kufr.
- nevhodnost pro všechny práce vyžadující mobilitu (imho takový skladník by vám za tablet místo stolního PC utrhl ruce :-D)
- příliš velká krabice vyžadující samostatný monitor nonstop zavazející na stole, klávesnici a myš, případně ještě například grafický tablet (myšleno dotyková deska podobná podložce pod myš určená například pro kresbu rukou)

Je předpokládám jasné, o co mi šlo. Každé zařízení musí řešit poměr mezi univerzálností a specializovaností. V dodávce nebudete jezdit do centra města do kina ale MHD zase není vhodné na stěhování nebo rozvoz zboží na prodejny. Pokud jde o Vaše trable s vlastnostmi tabletů, rád některé z nich vyvrátím. Uznávám, že ne všechny, ale třeba baterii do velké míry řeší Lenovo Yoga. Mám Yogu 10 FHD, powerbank jsem ještě nepotřeboval a nabíjím 1x za 1-2 dny přes noc. Což je při současné úrovni technologií přijatelné.

A abych nezapomněl ... "-1" :-D

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Taky vás opravím i když výtka nebyla původně na vás, ale spíše, jak už zmínil kolega výše, na specialisty na trh, kteří spolehlivě předpovídali cca 3 roky zpět konec stolních PC a začátek éry tabletů.
Tak jak stolní počítače nezvládnou všechno, tak tablety nejsou a nikdy nebudou jejich náhrada. Tomu skladníkovi dám raději než váš tablet do ruky terminál se čtečkou čárových kódů. S tím udělá víc práce než s tabletem, s jakoukoliv baterií, protože ani ta Yoga mu za 2 roky nevydrží ani polovinu pracovní doby, kdyby měl pracovat jen s ní. Takhle si v kanceláři fásne rozpisku do terminálu a maká celou pracovní dobu. Taky s účetní bych měl problém, dále se sekretářkou, dispečerem i s dealerem. Ani kamerové systémy běžící 24 hodin nebo pokladní systémy na tabletech nenajdete.
Pro tablet jsem zatím za svoji dvacetiletou kariéru moc využití neviděl, ale to neznamená, že není. Takový geodet nebo sběrač dat v terénu ho určitě využije. Taky v autoservisu na diagnostice zabírá tablet méně místa a pokud má průmyslovou úpravu, ani ho ten technik neodrovná během prvního měsíce svýma rukama od oleje a od šmíru.
Spoustu využití tabletům kanibalizují i mobilní telefony, protože pokud nechci zapínat PC nebo jsem v terénu, na internet využiju spíše mobil. Totéž hudba, totéž čtečka knih. Prostě tu univerzálnost tablety ztrácí tím, že mobil za 3.000 LTE má, u tabletu musíte koupit vyšší třídu, která startuje na dvojnásobku. Taky dvou- až třídenní výdrž baterie u normálního mobilu není u tabletu až tak samozřejmá a na práci ze zásuvky tablet stavěný NENÍ. To by k němu výrobci nedávali ergonomickou půlmetrovou šňůru.
Jo a ode mne máte taky -1 :-)

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.