Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Tanglu Linux 3.0 aneb Debian zaměřený na snadné použití

"Linux 3.0 aneb Debian zaměřený na snadné použití"
"Win10 aneb Win7 zaměřený na duchem prosté"

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu proč je těžké udělat distro-OS, který bude uživatelský přívětivý i efektivní a zároveň bude obsahovat i druhou stranu - všemožná nastavení co nejvíce věcí co nejvíce dopodrobna. Když bude mít člověk na výběr i v designové oblasti, tak hned skončí polovina dister.

Další distro Linuxu, který ani neznám a to nejsem BFU. Pro normálního člověka musí být tahle rozmanitost přímo odporná. BFU mě příjemně překvapí, když zná kromě XP-Vist-7-Androida-ios-WP i ostružinku, Tizen nebo jedno konkrétní distro. Jedna, max. dvě silné a placené distribuce pro BFU i pokročilé a linux má v PC šanci. Do té doby jen servery, HPC a nepovedení mutanti jako Android. Proti Windows a MacOS X v PC-noteboocích bez šance na víc jak 3% podílu.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

"Jedna, max. dvě silné a placené distribuce pro BFU i pokročilé a linux má v PC šanci"

Oblibena to lidova pohadka... uz sem ji tady videl nekolikrat, i docela nedavno..

1) "linuxova komunita by mela" ... nic takoveho neexistuje. "linuxova komunita" je oznaceni nejake skupiny lidi. Treba jako cyklisti nebo liberalove. To neznamena ze ta skupina EXISTUJE v realnim svete, chodi vsichni na pivo, maji stejne cile, moralni zasady atd. Ne, maji akorat jedinou spolecnou vlastnost. Takze to ze se linuxova komunita rozhodne, ze bude delat jedno distro, je asi stejne realne jakoze se cyklisti rozhodnou, ze od zitra budou jezdit jen na ruzovych kolech.

2) "jedno distro a linux ma v PC sanci" ... napadlo te nekdy, ze firmy jako Red Hat taky slyseli o desktopu ? ze nekoho v RH taky napadlo, jestli by melo smysl udelat desktop distro na primou konkurenci MS ? a ze staci velmi kratka analyza aby jeden zjistil, ze je ten napad absolutne bez sance neprodelat $$$ ? Tak jestli ti tohle nenapadlo, te muzu ujistit, ze se to stalo. Na placenou distro ktera pujde head2head Windows zapomen.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vies ono je smutne to, ze mate pravdu obaja.

On v tom, ze pri 161 aktivnych desktopovych distrach (zdroj distrowatch) je nemozne pretlacit linux na desktope vpred. A tym vpred nemusi byt hned podiel MS. Skusme byt aspon trochu realisticki a najskor "porazit" aspon Apple...

Ty mas pravdu vo financnej stranke veci.

Byt sam som Linuxak (since 1999), som aj realista a najblizsich 5 (a pravdepodobne aj 15) budeme len rok co rok pocuvat o tom ako "toto bude rok linuxu" kedy sa jeho podiel zacne raketovo dvihat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nějak nechápu k čemu stále nějaké nové distribuce. Já teda vnímám na distribucích jen pár základních rozdílů - balíčkovací systém (rpm versus deb), desktop (KDE, GNOME, pár dalších), bezpečnost (SELinux, AppArmor), snad ještě init (SysV, upstart, systemd), kvalita základních repozitářů (dle mojí zkušenosti většina malých distribucí nemá své vlastní repozitáře, ale prostě používá to, co připravili vývojáři těch několika velkých distribucí).
Jestli má desktop v sobě v defaultu nějakou tu utilitku jakou jiná distribuce nemá, příp. jaké to má nastavení barviček, dekorace oken, témat desktopu, apod.. to prostě neumím vnímat jako cokoliv podstatného. Navíc, to vždycky stejně jde doinstalovat kamkoliv... :)

Mimochodem, jsem jediný, komu KDE 5 ve srovnání s předešlou verzí připadá děsně vizuálně ošklivé, uživatelsky nepřívětivé, nespolehlivé, neohebné a celkově pitomé? :O
Já nás víc takových, kdo to tak vidí, nebo je spíš chyba někde v té mojí horní velké testikuli? :P

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě by každý systém měl být "zaměřený na snadné použití".

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

:) Kontaproduktivní je mít tisíc forků na jedno jádro - právě případ linuxu .

Na druhou stranu Microsoft diktuje svoji vizi "snadně ovladatelného OS" a zašel už tak daleko že se začíná rozcházet s názory laiků na to , co ještě je snadné a co už zavání zbytčně strohým a neúčelně znásobeným ovládáním stejně jako omezováním v případě provedení grafckého GUI (WIN 8-10 ) ....

Pro globálního koncového uživatele není ani jedna cesta ta správná . Někdy se prostě hodí mít systém , kde půjde nastavit vše od A po Z , jindy je nejlepším řešením předložit uzamčený black box do kterého se nikdo dívat nebude ... ale bude funkční okamžitě a trvale ;) . Holt modulární volbě instalace se nejvíc blíží právě Linux ... a jsme zpátky u tisíce různých kombinací konečné instalace ;)

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Toto nekonecne forkovanie linuxov je smutne a kontraproduktivne.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

A cim je teda tahle distribuce zamerena na to snadnejsi pouziti ? Protoze z clanku sem se o tom nic nedozvedel... je hezky ze maji novejsi kde a gnome. A dal ? To jako kazda distribuce co ma novejsi sw nez debian stable ma snadnejsi pouziti ? :-D

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Už roky používám Kubuntu a toto mi připadá jako zajímavá alternativa, kdyby se s Kubuntu (nebo s celým *buntu světem) něco nepříjemného stalo. Každopádně vyzkouším.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Debian upravený do přívětivé podoby už je Ubuntu a Mint. Nechápu proč vývojáři Tanglu radši nepřispěli do jedné z nich místo vytváření další.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych se nebal napsat, ze je to chyba autora clanku. But Tanglu nejaky rozdil od Ubuntu/Mint MA a autor ho opomel vysvetlit, nebo je to nezajimava kopie a autor o ni nemel psat (resp. mel to napsat na blog), pripadne mel clanek pojmout jako sirsi seznam (kolik takovych minoritnich distribuci vyslo jen posledni mesic?).

Nic proti tomu aby si kazdy delal vlastni distribuci, ale faktem je, ze rozsireni linuxu by pomohlo, kdyby lidi jasne vedeli, ktere distribuce jsou majoritni a ktere jsou jen zajimavost.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.