Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Tchaj-wanské úřady prověří Samsung pro údajné pomlouvání HTC

galaxys4_benchmark_iPhone5
Dle příslušného podnětu si totiž Samsung údajně najímal studenty, kteří pak na internetu pomlouvali zařízení od HTC. To se pochopitelně konkurentovi nelíbí a tak tu máme vyšetřování...

Jak konkrétně hodlá tchaj-wanská Fair Trade Commission toto prověřit, necháme na jejích odbornících, spíše nás bude zajímat, jak tento spor dopadne. Je jasné, že v kapitalismu, kde je nejvyšším cílem zisk, jsou takové praktiky nasnadě, nicméně správný soudce musí vyslechnout obě strany a Samsung k tomuto celému dodává, že jde o politováníhodný incident, který jde proti základním principům společnosti.

Jistě mu ale přitíží nedávné zveřejnění důkazů jedním tchaj-wanským webem, který vynesl na světlo boží dokumenty, které Samsung údajně skutečně usvědčují z najímání studentů, kteří následně měli za úkol pomlouvat výrobky HTC a současně vyzdvihovat Samsung. Jinak toto není jediný spor tohoto typu, které Samsung čelí, podobně jej v Jižní Koreji zažalovala firma LG, též za falešný marketing. Samsung ale pro změnu zažaloval LG, a to o částku 45 miliónů USD.

HTC One - displeje

Pokud bude Samsung shledán vinným z tohoto „lhaní v reklamní kampani“, může on i jeho lokální reklamní agentura čelit pokutě až 25 miliónů tchaj-wanských dolarů (v přepočtu necelých 17 miliónů Kč) - to je pro představu částka přibližně odpovídající ceně tisícovky smartphonů Galaxy S4 či HTC One. Tedy částka ve srovnání s příjmy i zisky jihokorejského giganta směšná.

Celkově je v tom ale nechutný chaos. Firmy se navzájem pomlouvají, navzájem žalují, aby se pak většinou mimosoudně vyrovnaly. Vlastně je to celé „běžná obchodní praktika“ ve světě velkých peněz, takže by nás to nemělo ani překvapit, ani znechutit. Dnes to vyznívá negativně vůči Samsungu, zatímco HTC je „malý chudáček“, ale za týden třeba budeme psát článek přesně opačného ražení.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Tchaj-wanské úřady prověří Samsung pro údajné pomlouvání HTC

Pondělí, 22 Duben 2013 - 14:47 | Rafan | No pánové tohle je reakce na vás oba ale pravdě...
Pondělí, 22 Duben 2013 - 11:27 | xvasek | Tak a teď budou muset rozlišit mezi těmi, co...
Pondělí, 22 Duben 2013 - 10:34 | Trashman | Tvrzení z článku je těžko prokazatelné, protože...

Zobrazit diskusi