Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Technologie

BenQ DW1655
Trochu nás mrzelo, že nemáme vlastní test zajímavé vypalovačky BenQ DW1640. Sice jsme tady měli její OEM variantu (Sony DRU-810A), ale bez správného firmwaru to nebylo ono. Pro plné využití všech schopností je originál BenQ nezbytný. Originál k nám nakonec dorazil pod označením BenQ DW1655. Čipset má už i o něco novější. S poselstvím „Konkurence třes se,“ vyslaném mechanikou BenQ na asijský kontinent, vás zveme ke snad zajímavému čtení.

Seamless Link

Proti podtečení bufferu.

BenQ SolidBurn - Intelligent Self-Learning Writing Technology

Mechanika nemusí mít nejnovější firmware s posledním seznamem podporovaných médií. SolidBurn podle vlastních algoritmů povolí nejvyšší možnou rychlost zápisu i na neznámá média. Vše pochopitelně s ohledem na vysokou kvalitu zápisu.

Write Right Technology

Tilt Control (řízení optimálního úhlu paprsku laseru) a WOPC II (Walking Optimal Power Control II-kontrola optimálního výkonu laseru) pro nejvyšší kvalitu zápisu.

Dual Cooling System

BenQ DW1655 - Dual Cooling System

Dvojitý chladící systém (DC) efektivně redukuje riziko přehřívání během vysokorychlostního zápisu. Air Flow Cooling System (AFCS) urychlí cirkulaci vzduchu uvnitř mechaniky.

BenQ DW1655 - Air Flow Cooling System

Anti-Dust Cooling System (ADCS) odvádí teplý vzduch z mechaniky. Spolu s ním je vyfukován i případný prach. Konstrukce některých počítačových skříní možnosti technologie značně omezuje. V místech, kde má mechanika ventilační mřížku je plech, který ji zakrývá, vzduch nemůže volně proudit.

LightScribe

Technologie pro „potisk“ vrchní strany média laserem ve vypalovačce (vyžaduje média s LightScribe vrstvou pro potisk.)

QVideo

BenQ DW1655 - QVideo

QVideo verze 2.0 není součástí dodávaného softwaru, je k dispozici na stránkách technické podpory BenQ. Pomocí QVideo lze pořídit on-line záznam přímo na DVD média. Jako vsup může využít S-Video, kompozitní vstup AV, TV Tuner, nebo kameru. V kvalitě HQ je kapacita běžného DVD 1 hodina, SP 2 hodiny a LP 3 hodiny záznamu.

BenQ QSuite

BenQ QSuite není technologie, je to softwarový nástroj pro ovládání technologií a další nastavení vlastností mechaniky. Svým způsobem unikátní aplikace, které se může rovnat snad jen Plextools pro některé typy mechanik Plextor. Ani Plextools však nedokáže to, co QSuite. QSuite umí přepnout mechaniku do režimu simulace zápisu plusových disků. Může nastavit mechaniku tak, aby zapisovala na každý DVD+R i DVD-R svou maximální konstrukční rychlostí. Je jí celkem jedno, zda je vložen disk s certifikací pro 4× speed zápis, pokud je to vaše přání, bude na něj zapisovat 16×. SolidBurn i WOPC lze deaktivovat, v QScan je možné nedestruktivně ověřit vhodnou rychlost zápisu na daný typ disku. Aplikací je také možné navolit výsledný Book Type.

BenQ QSuite Book Type

BenQ DW1655 - QSuite Book Type

Book Type lze měnit se všemi plusovými disky. Standardně je pro každý nastaven Book Type DVD-ROM. Pokud stále nevíte, k čemu je Book Type DVD-ROM u zapsaných disků vlastně dobrý, má pro vás BenQ vysvětlení:

BenQ DW1655 - Book Type vysvětlení

BenQ QSuite QScan

BenQ DW1655 - QSuite QScan

Aplikace QScan dokáže za dvě minuty zjistit, zda je zvolená rychlost zápisu na daný typ média vhodná. Sleduje se schopnost ostření laseru a udržení jeho paprsku v předlisované drážce.

BenQ DW1655 - QSuite QScan TE BenQ DW1655 - QSuite QScan znázornění

Měření v QScan je velice přísné, ani na jedno z měřených DVD+R a DVD-R nebylo doporučeno zapisovat jejich certifikovanou rychlostí. Přesto jsme zápis provedli při maximálních rychlostech. Jak je kvalitní se podíváme v kapitole o zápisu DVD.

BenQ QSuite WOPC

BenQ DW1655 - QSuite WOPC

Možnost vyřadit z provozu technologii hlídající kvalitu zápisu nemá kdejaká vypalovačka. Zakázáním WOPC se vystavujeme riziku špatně provedeného zápisu, na to je třeba pamatovat a používat tuto možnost jen pokud jsme si svou činností naprosto jisti. Nebezpečné, ale přesto chvályhodné je možnost zásahu i do takto citlivých partií.

BenQ QSuite OverSpeed

BenQ DW1655 - QSuite overspeed

Zapisovat DVD rychlostí vyšší, než pro jakou jsou vyrobena, umí celá řada současných vypalovaček. Každá z nich má ale seznam médií, na která povolí OverSpeed, pevně stanoven instrukcí ve firmwaru a nic na světě je nepřinutí zapisovat OverSpeedem na jiná média. BenQ na to jde jinak. Podle hesla „Náš zákazník, náš pán“ nechá rozhodnutí na každém z nás, jakou rychlostí chce zapisovat. Po aktivaci funkce OverSpeed je pro každý disk nabízena rychlost zápisu 4×, 8×, 12× i 16×. Až zamrazí při pomyšlení, jak by zápis rychlostí 16× dopadl s použitím DVD+R s certifikací pro rychlost zápisu 2,4×. Opět velice nebezpečná volnost ponechaná v rozhodování, jakou rychlostí má vypalovačka zapisovat. Ona sama totiž nejlépe rozpozná, jaká rychlost zápisu je nejvýhodnější a suplování jejich schopností si může dovolit jen opravdový Guru. Aktivace funkce OverSpeed se týká jen jednovrstvých disků, Dual Layer se zapisuje vždy jejich certifikovanou rychlostí bez ohledu na nastavení. To však nemusí být definitivní záležitost, nový firmware muže přinést změnu i v této oblasti.

BenQ QSuite SolidBurn

BenQ DW1655 - QSuite SolidBurn

Pokud je technologie SolidBurn aktivní, mechanika rozpoznává dva druhy médií. Podporovaná, to jsou ta, která firmware zná, a neznámá. Pro podporovaná má pevně nastavenu strategii zápisu. Neznámá média jsou pro mechaniku jen do jejich prvního použití. Na základě vlastních algoritmů zjistí optimální strategii zápisu a uloží si informace do EEPROM. Pro takové účely má k dispozici 6 volných pozic. BenQ si nechá kecat do významnějších kritérií, proto ani nepřekvapí, že i SolidBurn lze modifikovat podle vlastního uvážení, nebo ho úplně vypnout.

BenQ QSuite Test Write

BenQ DW1655 - QSuite test zápisu

Přímo lahůdkou je poslední funkce QSuite. Podle specifikace pro plusové standardy DVD nelze provádět simulaci zápisu. Respektují to mechaniky a vypalovací programy automaticky hlásí, že s plusovým standardem není simulace možná a bude se vypalovat naostro. BenQ DW1655 se umí přepnout do zvláštního režimu, kdy, ač si program myslí, že zapisuje data, probíhá simulace zápisu. Při současných cenách DVD+R DL je taková funkce k nezaplacení. Která jiná vypalovačka provede s takovým diskem simulaci zápisu? Při aktivní funkci Test Write nedostanete na žádné médium ani bit, pokud pomocí F5 nevrátíte mechaniku do režimu zápisu (Pozn. Martin: Takže si dejte pozor, ať vám to nějaký vtipálek nepřepne, pak opravdu nevypálíte ani Ň.).

BenQ DW1655 - QSuite test zápisu tabulka

Které vypalovačky a jaké verze firmwaru lze s QSuite použít ukazuje následující tabulka:

BenQ DW1655 - QSuite podporované mechaniky

K přehledu jen doplníme, že BenQ DW1655 má s firmwarem BCAB (jiný zatím není) plnou podporu.

Diskuse ke článku BenQ DW1655 (16×16 DVD R/RW/DL, LightScribe, IDE)

Středa, 4 Říjen 2006 - 14:19 | Karel Luffer | Pochvala pro Benq1655...nedávno jsem si pořídil...
Pondělí, 4 Září 2006 - 12:51 | Anonym | Docela by mě zajímalo, jestli tahle super palírna...
Pondělí, 4 Září 2006 - 12:48 | Anonym | Jurin+všichni: Tady už je k dispozici firmware...
Sobota, 2 Září 2006 - 09:16 | Jurin | Na stránce http://support.benq.com/front/BenqMain...
Pondělí, 24 Červenec 2006 - 10:08 | Karel Luffer | Zdravím, takže už ji mám nějakou dobu doma a...
Neděle, 2 Červenec 2006 - 22:21 | Anonym | Ještě jsem zapomněl dodat zatím nejlepší kvalita...
Neděle, 2 Červenec 2006 - 22:18 | Anonym | Tahle mechanika je fakt super, pokud člověk...
Úterý, 23 Květen 2006 - 15:04 | Karel Luffer | Nazdar, plánuju kupovat vypalovačku a po přečtení...
Pondělí, 22 Květen 2006 - 14:57 | Martin Bartoň | Jurin: Zatím ještě nevíme. Ale když nebude nic...
Pondělí, 22 Květen 2006 - 09:10 | Jurin | martin: Prosím Tě, budeš dělat recenzi i na toho...

Zobrazit diskusi