Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k První srovnání: Tegra K1 je o čtvrtinu rychlejší než Snapdragon 801

Podle mě je pro tablet lepší kombinace Intelího Atomu a plnotučných Windows. Atom udělal obrovský skok a ARMy se na něj jen těžko dotahují.

Nejzajímavější částí Tegry je GPU část, která je opravdu lahůdková.

Tablety s Androidem jsou jenom takové hračky. Windows RT jsou na tom ještě hůře. Na práci jedině plnotučné 8.1.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Takze ty jsi tim chtel rict, ze tablet je urcen na praci? K cemu ti bude win 8.1 bez klavesnice? Jen pripominam, ze dotykovych aplikaci je poskromnu a navic jsou komoatibilni s rt ;) android neni na tablet idealni, ale win8.1 je na tom jeste hur :)

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Bez klavesnice sa na tablete daju Modern Application (ako si Metro aplikacie nazval MS) ovladat uplne v pohode. Iste stale je Windows 8.1 obcas nedomrli a clovek potrebuje nieco nastavit kde by sa mys/stylus vyslovene hodili. Klavesnicu vecsinou treba len ked sa pouzivaju nativne aplikacie ( a aj tam sa da vecsinou vystacit s onscreen klavesnicou). Panuje urcita averzia voci Win8.1 a osobne tiez ich nemam moc rad na desktope, ale po nedavnom vyskusani na tablete musim uznat ze minimalne po technickej stranke je MS popredu oproti konkurencii (mozno sa da porovnavat s IOS ale Apple ma docela naskok a je to predsa len ina platforma). Smola MS je ze zmiatol trh a zakaznikov s Windows RT tabletmi (co bola podla mna chyba aj ked v tej dobe nebolo konkurencie schopne riesenie od Intelu) a ze robi chaos v ovladani, respektive to nevie spravne marketingovo predat.
A co je dost super prave na Win8.1 tablete ze mam dotykove aplikacie, ked nudzovo potrebujem tak mozem pouzit aj desktop app a po pripojeni cez hdmi na monitor a cez usb klavesnicu/mys mam pouzitelny plnohodnotny desktop.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Modern aplikace pustis i na rt. Chapu dobre, ze ti prakticky staci email pro praci? Co delas? Sekretarku ci uklizecku? Prostr tablet je urcen pro zabavu a windows modern pro zabavu eee.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha, zasa dalsi expert co kritizuje ale ani to zariadenie nemal v ruke, vlastne netreba mat ani table staci si vyskusat windows 8.1 a nie len kecat sprostosti. To su presne ako take tie Linuxacke kydy typu v linuxe mi na vsetko staci terminal a vo windowse potrebujem na nastavenia gui. Je dobre si kazdy system aj trochu osahat nez zacnem pisat vypotky ze ano. Kazdy ma svoje pre a proti. Mimochodom ked uz sa pozriete na windows app store tak sa dam da najist slusny editor na zdrojaky (podporuje zvyraznovanie snad vsedkych rozsirenych jazykov), tak isto dotykove VLC, file managery, rozne hudobne aplikacie (DJ, upravy audio suborov), jednoduche video editory a editacia fotiek. Proste to co je bezne aj na IOS a Androide. Iste asi nikto necaka ze tie aplikacie pre Metro budu zvladat to co bezne desktop aplikacie, ale to je vyhoda tohto windowsu ze aj tie sa daju pouzivat a spustit. Ale to ignorat ako Vy aj tak asi nepochopi, alebo teda napiste co take "profesionalne" Vy pouzivate na tablete, nech sa poucime.
Alebo mate fakt nejaku specificku formu zabavy....

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Já neříkám, že nejsou aplikace (i když jich je málo), ale že se nedá pracovat na 8 či 10 palcovém LCD ;) já nepoužívám nic profesionálně na tabletě, neboť tablet je dělán u mě pro zábavu a na nic jiného není použitelný. A tam je úplně jedno jestli windows, android, či ios nebo blackberry ;) v počtu free aplikací vitězí android a proto je lepší. Když by měl tolik aplikací windows, tak je určitě lepší ten. Neměl jsem lepší mobil jak s wp8, ale nízký počet aplikací, které navíc potřebuji mě donutil přejít zpět na android.

Já nevím, čteš co píšu? hanbím snad windows? Nebo snad je hanbení to, že windows na tabletu je k ničemu? Proti Windows 8.1 na desktopu či notebooku nic nemám.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Mne je to jedno ci budete hanit windows alebo nie, ziaden OS neni dokonaly a ani windows tablety niesu idealne ale pisete zmetene. Nejak sam sebe odporujete - najprv ze sa neda pracovat na 8 ci 10 palcovom LCD a ze je to na zabavu a potom v predchadzajucom prispevku zasa ze windows 8.1 na zabavu eee. Tak sa pytam aka konkretne aplikacia na zabvu chyba na win8.1 ? A logika ze nejaky OS ma vysoky pocet aplikacii tak je lepsi je fakt chora. Mimochodom Windows (aj s desktop aplikaciami) ma tych aplikacii asi najviac zo vsetkych os. Asi zatial najvychytanejsi, aj z hladiska ovladania, je stale IOS. Android je humus a je dost peklo aj pre neho vyvyjat. Uz len ich chory layoutovaci system pre aktivity.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Já mám dojem, že mu odpovídáte poněkud mimo mísu. Přečtěte si jeho reakci ještě jednou, pomalu... Jeden o voze druhý o koze.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Proč se snažíš někomu vnutit, na co má svůj přístroj (například tablet) pouřívat. Pokud si ho pověsím na stěnu jako obrázek, je to přece moje volba, ne?

Jinak já mám na cestě objednanou Toshibu Encore. Bohužel už se dneska nic menšího nevyrábí. Než mi ho ukradli měl jsem Viliv S5 s 5" LCD a Windows 7. Za Android tablet, který mám taky, bych ho nikdy nevyměnil. A proč? Kvůli aplikacím. Žádný mobilní video přehrávač se nevyrovná VLC nebo MPC-HC, žádný mobilní prohlížeč se nevyrovná desktopovýmu Firefoxu. A hlavně mýmu vlastnímu hudebnímu přehrávači. Dokud nezjistím, jak zkompilovat TagLib pro Android, tak mi tam nepoběží. :-( Po připojení BT klávesnice, myši a monitoru/TV mám plnohodnotnej počítač na kterym můžu dělat jakoukoliv běžnou práci. Vím, že nejsem typickej uživatel a moje využití tabletu je z části jiný než u ostatních lidí. Ale je to přece moje volba, co a jak s ním budu dělat.

Samozřejmě přístroj s Atomem, a 8" 1280x800 LCD asi nebude vhodná mašina na střih videa. Na druhou stranu jsem se střihem videa začínal na Duronu 600 MHz s monitorem 1024x768. Takže tak nereálný to taky neni. Na editaci dokumentů, úpravy fotek nebo i toho videa to prostě stačí. Po připojení klávesnice můžu klidně třeba něco programovat. Samozřejmě to je nouzovka na cesty a radši si sednu doma k výkonnýmu desktopu. Ale pokud chci něco produktivního na cesty, tak mi to naprosto vyhovuje.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Já nevnucuju, jen odpovídám na jeho reakci (on nevnucoval?)
Ano, před 15lety jsme používali 1024*768 a 600mhz cpu, před 25lety jsme měli 386 a monitor 640*480. Tím chci říct, že srovnáváš nesrovnatelné, nároky jsou v dnešní době úplně jiné.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

btw: tych podstatnych aplikacii je na win8.1 dost, ale nie vzdy pocet je to podstatne. Staci sa porziret prave na zabordelovany Android a Google Play. Mimochodom podla statistik ma najviac aplikacii Apple App/Itunes store, potom Google a na konci je Win Store, lenze co sa tyka ziskovosti tak MS Win store je druhy za Itunes pred poslednym Androidom. Proste android vedie v pocte zariadeni/aplikacii len preto ze cinania vyrabaju kvanta lacnych hraciek.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Otázka je, jestli je více aplikací na Android k užitku. Místo 10 naprosto stejných aplikací jich bude 100. No fakt bomba. Nepotřebuju tisíce různých aplikací, které zobrazují úroveň nabití baterie. Stačí jedna kvalitní.

Ti úspěšní tvůrci aplikací, od kterých pochází nejlepší aplikace, si uvědomili potenciál WP platformy a vydávají i pro ni.
Na Google Play je spousta aplikací, ale uživatel má stejně šanci najít jen ty nejúspěšnější. Ty ostatní zapadnou.

Ironicky také musím poznamenat, že se Google opravdu stará o bezpečnost aplikací, co jsou v jeho obchodu.

Z Androidu jsem přecházel na Windows Phone především kvůli hardwaru. Nemohl jsem si vybrat žádný telefon, co by mi vyhovoval. Proto jsem koupil Nokii, u které se mi navíc líbil dizajn. Nebyl to ten škaredý Ťamťung, který působí jako levná plastová hračka, nebyl to ten starý okoukaný dizajn, který Samsung používá už od Galaxy S 3.
Ze začátku jsem s WP bojoval, ale když jsem si zvykl na nové rozhraní jsem docenil i ty ostatní věci, jako rychlost, stabilita... Ne jak Android, co se každou chvíli restartuje. Subjektivně se mi dlaždice více líbí.

Z Androidu jsem vyléčený. Pokud se bude ubírat stejným směrem jako doposud, tak nikdy víc. Uznávám, že čistý Android je na tom lépe, grafické nadstavby, co k tomu dodávají výrobci jsou přímo hnusné. Nejhorší je asi to od HTC a v těsném závěsu Samsung.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Nuz ale ved s tym suhlasim. Je docela skoda ze si to MS tak posral s Windows 8.1 a celkovo tlacenim Metra do desktopu. Vytvoril v ludoch averziu voci tomu prostrediu a vlastne az teraz, vdaka Baytrailu existuje konecne aj slusne pouzitelny HW ktory moze vykonom a cenou konkurovat lacnym Android tabletom ktore zaplavuju trh. Predsa len Surface Pro je supa ale to uz ani neni moc tablet ako skor ultrabook.

Android je strasna zlatanina ktora klasicky ukazuje ze technologicka kvalita neni podstatna na presadenie sa na trhu. Docela chapem preco aj Jobsa tak sral. Je to totalny zlepenc ktory vyhral len vdaka dumpingovej cene - zadarmo a snahe rychlo zaplnit app stor aplikaciami, jedno akej kvality. Ostatne Google zacina mat s tym problem. Jednak aktualne kroky v optimalizacii Dalviku a keby casom kompletne Dalvik odpisali a bud napisali to VM nanovo alebo kompletne presli na nieco ine. A tak isto obcasne cistky na play store a tiez opatrne sprisnovanie. Problem je ale ze uz uzivatelov na nieco navykli, na nieco si zvykli a tazko sa budu teraz menit ich navyky. Fakt som zvedavy s cim pride Google v Androide 5.0

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

A proč ne. Mám samostatný tablet, pročítám e-knihy, brouzdám po webu, bavím se... Dám tablet do docku a mám klávesnici. Nebo připojím bezdrátovou klávesnici, mám z toho náhradu notebooku a můžu pracovat.

S Androidem se bavím, čtu si, brouzdám, pohoda. Připojím k Androidu klávesnice a... Smůla, je to pořád jenom Android.

S Windowsem máš flexibilitu. Zvládne práci i zábavu. Chápeme?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Že se dá na WP tabletu pracovat je asi tak pravda, jako že jde Octavií převážet beton na stavbu. V principu ano, ale těch 10" je hrozně málo (a osobně preferuju spíš ještě menší tablety) a když se k tomu připojí monitor a klávesnice, jakože jdu třeba zpracovat fotky (nebo spustit Eclipse :-), tak hrozně rychle přijdu na to, že je tam Atom.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak to jsi neviděl žádný z nových Atomů. V lepších strojí už nejsou ty usmolené in-order sráče...

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Asi mate trochu posunuty pohlad na to preco si vecsinova masa kupuje tablet, asi profesionalna deformacia ak pracujete v IT. Vecsina beznej populacie si kupuje tablet na internet, youtube, facebook, twitter, fotky a podobne konzumne veci. A tato masa vecsinou aj na normalnom pocitaci tvori skor texty vo worde alebo nieco patla v exceli a celkovo robia skor kancelarsku pracu na PC. A mat v pripade potreby z Tabletu aj PC (zapojim tablet do doku s monitorom/klavesnicou) je len fajn bonus a vecsine tychto uzivatelov vykon Baytrailu fakt bude uplne postacovat. Co by som skor videl ako limit je ze z nejakeho dovodu, predpokladam ze to bude asi tlak/poziadavka z MS su tie tablety v niektorych smeroch obmedzene - 2GB RAM (hodilo by sa 4GB), 32bit (na bezne pouzivanie staci ale 64bit, hlavne pri pohlade na aktualny vyvoj do buducna, by sa hodilo) a hlavne vecsina z tych tabletov ma pomerne pomale ulozisko/disk. Ale toto su skor marketingove obmedzenia ako technologicke, MS asi nechce aby Baitrail tablety konkurovali jeho Surface Pro a celkovo tabletom na Core I3/I5.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No nevím, pořád mi přijde lepší kombinace menšího tabletu za čtyřku a normálního notebooku - ty konvertibilní tablety jsou prostě příliš kompromisní i pro běžného uživatele. Oproti notebooku je tam zdechlé nevyměnitelné malé úložiště (každý Franta má 20Mpx+ zrcadlovku, na 64GB těch fotek vejde opravdu jenom pár), málo nerozšiřitelné RAM, moc malý display, o výkonu píšeš, že je super, no já nevím, podle mě na tom nepoběží dobře ani Minecraft. Oproti tomu je normální notebook nebe a dudy. Jediné, co na tom tabletu bude lepší, je rozlišení - těch 1366x768 TN je mor (ale dá se už konečně vybrat i lepší).

A za ty 4k je čtyřjádrový Mediatek i s HDMI výstupem a USB vstupem v krásných 7 - 8" s váhou pár set gramů, který na takové to tabletové šmrdlání úplně stačí, ještě navíc víc vydrží na baterku a když ti na chatě spadne z verandy, tak to není taková rána pro peněženku.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Kazdemu podla chuti a potrieb. Pre mna osobne su zariadenia velkosti 7" - 16" zbytocne.
Do vrecka staci smartphone do 5-6" len aby bolo cosi na cesty, fotenie a rychly video zaznam + zaroven ako navigacia. V praci aj doma mam k dispozicii vykonne deskop PCs tak naco sa obmedzovat malou obrazovkou....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokud máš Galaxy Note nebo něco podobně velkého, tak samozřejmě nemá cenu kupovat malý tablet, to je jasná věc.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Iste Mediateku za 4k nemoze ani Baytrail stale konkurovat nehovoriac o iPadoch od Applu, lenze je krasne operovat zo shitom typu mediatek ale fakt by ma zaujimalo kolko "nadsenych" uzivatelov sa k nemu vrati. To je fakt tazka spotreba s pochybnou kvalitou a aj vyuzitim. A tak isto by som vykonovo a parametrami moc ten Mediatek neporovnaval, ten bude mat problem konkurovat aj lepsim Android telefonom. Ale uz dnes sa da kupit 7-8" Baytrail za 6k-7k s HDMI a USB. Pridana hodnota je daleko vyssia. Iste nie kazdy ju vyuzije ale je fajn ze je tu ta moznost, a moznost si aj vybrat.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Abych byl správně pochopen, já ten čtyřjádrový Mediatek beru jako spíš jako "hmm, OK", rozhodně ne jako nějaký etalon rychlosti. Novější Apple Ax nebo i dvoujádrový Krait okolo 2GHz bude určitě rychlejší, jenomže ty se nedostanou do tabletů za 4k. Spíš je to tak, že už tady v tom low-endu nejsme v době ušušněných jednojader A5 / 1200MHz, které byly opravdu leda tak k vzteku. Ty levné Mediateky jsou na web, video, maily, prohlížení fotek a takové základní úkony prostě úplně v pohodě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No niesu. Vala sa mi tu 7" huawei postaveny na nejakom Mediatek cipe (tusim jedno jadro na 1.2GHZ A9) a to je tragedia. Je tam skoro cisty Android 4.0, nastastie ziaden Samsung/HTC bastl ale aj tak sa to moc pouzivat neda. Web este ako tak, pokial to neni nejaka heavy jscript stranka (co su dnes uz skoro vsetky) a youtube to je uplny koniec. Ono ani tie windows Baytrail tablety niesu idealne ale to ide skor na triko vyrobcom a HW. Jednak neni moc z coho vyberat, malo vyrobcov a potom robia dost divne kombinacie. Bud maju tablet s 3g modulom ale zasa bez hdmi vystupu alebo maju hdmi vystup a hires display ale zasa sa tu nepredava model s 3g a baterka ma mensiu vydrz.Tak isto malo tabletov ma GPS a kopas a prakticky neexistujuca navigacia pre win tablety. Na navigovanie by som isiel radsej do iPadu alebo nejkeho Androidu. Nehovoriac ze vsetci vyrobcovia s radostou napluli EU do xichut za zjednotenie nabijaciek (a to sa tyka vsetkych tabletov). Mame sice micoUSB ale kazdy tablet, nabijacka ma inu voltaz a dodavany prud. A pri testoch prave win tabletov (8") som sa stretol s tym ze si kontroluju aj napatie aj prud (Lenovo malo 5V/2.1A, Acer zasa 5.3V/2A) a pri odchylkach sa tvaria ze sa nenabijaju. Samsung zasa na svojom ogirinal kabli ma nezapojeny pin a podla toho asi detekuje akym prudom sa bude nabijat.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Naopak pro Windows existuje moje nejoblíbenější navigace, polská AutoMapa. Pěkný je taky český Mapfactor nebo klasický Garmin. Nejsou to nějaký polofunkční Metro aplikace, ale normální desktopový programy. Jsou samozřejmě i verze obou těch navigací pro Android, jenže funkčně ořezaný. Pokud chceš opravdu pořádnou navigaci, potřebuješ prostě desktopový Windows. Navigace jsou jeden z podstatnych důvodů, proč chci na tabletu Windows. Firefox, VLC, MPC-HC, Avidemux, XnView, LibreOffice, foobar2000 nebo Total Commander jsou další...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hele, čteš to vůbec? Vždyť píšu - ta stará jednojádra byla k ničemu, ale nová čtyřjádra jsou v pohodě. A ty píšeš "nejsou, mám tady staré jednojádro a je to tragédie". ???

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vykon K1 vyzera zaujimavo ale hodilo by sa porovnanie s Baytrailom. Mimochodom hw ide hore a asi to bol len nejaky referencny/testovaci tablet ale 3.8GB RAM ? (realne asi 4GB nieco bude zabrate pravdepodobne grafikou). WTF? Sice je dost pamete volnej, aj ked to bude zalezat od konfiguracie daneho zariadenia a co bude bezat na pozadi ale toto je fakt trochu extrem. Otazka je ci je to viac koli androidu alebo aplikaciam.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Základni benchmark K1 delal i Phoronix a mel obavu o TDP. Testovaci deska K1ky ma totiz na SoC aktivni chlazeni s vetrakem. Je to zjevne naladeny na vykon a muze se klidne stat, ze s chlazenim obdobny konstrukce jako je pouzita u vetsiny dnesnich tabletu bude maximalni frekvence do 1.5Ghz.

Jsem celkem zvedavej s cim se casem ukaze AMD, protoze Qualcomm, nVidia i Apple rozhodne nevyrabej zadny snadno prekonatelny zarizeni. nVidia by mohla z K1 relativne rychle udelat zajimavy CPU pro ARM servery i kdyby se TDP uplne nehodilo pro zarizeni s nizkou spotrebou jako jsou telefony.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

zanedlouho se asi K1 dockame, ac teda v EU asi pozdeji, takze jiste budou v dohledne dobe i testy realnych tabletu s K1, jednou z prvnich vlastovek http://www.cnews.cz/xiaomi-vydalo-prvni-tablet-mi-pad-vypada-jako-ipad-m...

jinak jak tu zaznelo o te testovaci desce s K1 a aktivnim chlazenim, vlastne nikdo nevi v jakem stadiu vyvoje byla K1 na te testovaci desce a zrejme se tam jednalo o tu 2 jadrovou 64bit s takty nad 2.5GHz, a ta by mela bejt urcena pro mikroservery a podobne vyuziti, urcite ne pro tablety, mozna casem pro all-in-one, netbooky a podobny zarizeni kde aktivni chlazeni neni problem

TK1 ma nasobe take aktivni chlazeni a presto nevykazuje vetsi spotrebu nez 5-6W, takze samotny ARM si veme kolik, 4-5W? a tam se jedna prave o 4+1 variantu

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

No len potom je to minimalne divne porovnavat s tabletovo osadenym SoC. To rovno mohli zobrat nejaku dev dosku so Snapdragonom a pretaktovat ho alebo Baytrail, dat mu aktivny chladic a vytocit ho hore.
Nehovoriac ze klasicky chyba pre SoC dost podstatny parameter a to spotreba a tym aj vydrz na baterie. Je pekne ze v peaku K1 ma brutalny vykon ale na co to bude ked to scucne baterku bezneho tabletu za 1-2h a este sa pri tom aj ten tablet roztecie.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

a ono je tu nekde psane ze v testu je ta devkitova deska? ja tam vidim nejaky zrejme tablet (podle screenu z CPU-Z) u devkitu se totiz nezobrazuje stav baterky :) a vubec bych se nedivil kdyby to byl prave ten tablet od xiaomi na ktery ve svem postu odkazuju, pritom podle predbeznych udaju ma mit ten tablet velice solidni hodnoty vydrze na baterii :) http://superkarinca.com/wp-content/uploads/2014/05/Xiaomi-MiPad-11-erdio... tohle jsou PR hodnoty ale najit se dali i recenze ktere ale jiz stahli, a daleko od tech PR nebyli :) jinak udajna cena ma bejt $270-280 za 64GB variantu, coz jsou velice slusne penizky

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas. Navic u tabletu a telefonu je jeste otazka povrchovy teploty. Nikdo nechce pouzivat telefon co pali do ruky. V extremu, ktereho se urcite dockame a ktery trochu ukazalo AMD u popisu K12 je to sada rovnic, kde jsou v podstate jen par konstant: max teploty na jednotlivych cidlech, max frekvence komponent SoC a cilova spotreba celeho zarizeni v urcitem rezimu (je to taky promenna, ale sestavuje se podle nejakych vyrobcem danych pravidel). V podstate to pak umoznuje takovy veci jako spekulativni konfigurace SW a HW tak aby zarizeni vydrzelo 48h provozu v prumernem pouzivani (spocitane podle toho jak clovek zarizeni opravdu pouziva).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.