Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Tesla Motors Model S: dojezd přes 500 km a rekordní předobjednávky

Tesla Motors Model S_
Pokud jste někdy viděli dokument Who Killed the Electric Car? případně máte povědomí o tom, jak naftová lobby v minulém století doslova zabila v amerických městech elektrickou tramvajovou dopravu a oboje vám „hejbe žlučí“, tak se na chvíli posaďte, protože trochu odbočím a představíme vám nejnovější elektromobil…

Model S od Tesla Motors není nějaké vozítko pro ježdění na nákupy, je to plnohodnotný 4dvěřový sedan. 85kWh (celková kapacita akumulátorů) model si má dle nejnovějších informací ještě polepšit v dojezdu - získá od EPA (US Environmental Protection Agency) certifikaci potvrzující dojez 265 mil. I sama Wikipedia v tuto chvíli uvádí dřívější údaj 160 mil, ale to je informace lehce starší, vždyť Tesla Motors hovoří i o tom, že ve dvou-cyklovém testu EPA dosáhli s plně nabitým vozidlem dojezdu 320 mil.

265mílovou certifikaci dostane vozidlo, které tento dojezd potvrdí v novém, celkově pěti-cyklovém testu EPA. Pokud se podaří s Modelem S splnit to, na co dle výrobce má, opět konkurenci poodskočí - třeba Nissan Leaf momentálně dosahuje dojezdu pouhých 73 mil, ale to je samozřejmě podstatně levnější vůz.

Tesla Motors Model STesla Motors Model S, vnitřek

Model S je dostupný i v menších 40 a 60kWh variantách s adekvátně nižším dojezdem - základní model stojí $57 400, zatímco nový nejvyšší s 85kWh Li-Ion akumulátory přijde na 105 400 dolarů. I to je zajímavé sdělení, často bývá v lidech všeobecné povědomí o tom, že v elektromobilech se nacházejí NiMh akumulátory - není to pravda, právě automobily budou více a více tlačit na jiné technologie i proto, že třeba Li-Ion je v poměru kapacita/hmotnost/velikost podstatně výhodnější než NiMh.

Tesla Motors v tuto chvíli evidují 10 000 rezervací na vozy řady Model S, kde předem složená částka činí 5 000 dolarů. Firma začne Model S dodávat 22. června tohoto roku. Majitelé Modelu S si mohou z federální daně odepsat 7 500 dolarů. Vozy jsou vyráběny v někdejší továrně společného podniku firem General Motors a Toyota v kalifornském Fremontu. Tesla Motors na vývoj Modelu S a obnovu výroby v této továrně obdržela federální půjčku celkem 465 miliónů dolarů od Ministerstva energií. Prozatím z ní použila 360 miliónů.

Tesla Motors úspěch Modelu S potřebuje, prozatím uvedla na trh pouze hi-end vozidlo Roadster s cenovkou přes 100 tisíc dolarů a momentálně je v mínusu o více než půl miliardy dolarů. Každopádně v tuto chvíli to vypadá, že riziko se vyplatilo. Ne nadarmo má (jinak též celkem zadlužená) Kalifornie pověst nejzelenějšího státu Unie, kde se tlačí na vše od nové generace vlakové dopravy přes nové sídlo Apple v Cupertinu až třeba po úsporněji splachující toalety.

Přečtěte si také:

Navzdory ztrátám celkem pochopitelně trh na oznámení Tesla Motors reagoval pozitivně a akcie firmy vyskočily o 10 % (celkově jsou o 14 % výše než byly v lednu). Firma očekává, že díky Modelu S poskočí její příjmy na 560 až 600 miliónů dolarů za rok, což je zhruba šestinásobek současných příjmů.

Tesla Motors Model XTesla Motors Model XTesla Motors Model X

Dalším krokem pro Tesla Motors je Model X, což bude sportovní crossover, který by chtěl tento mladý výrobce uvést na trh příští rok. A jen tak na okraj, šéfem Tesla Motors není nikdo jiný než Elon Musk, šéf raketové firmy Space X. Přičtěme si k tomu ještě jeho PayPal historii a musíme říci, že na 40letého pána to je vskutku zajímavý život.

Zdroje: 

DailyTech (1, 2)

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Tesla Motors Model S: dojezd přes 500 km a rekordní předobjednávky

Pátek, 22 Červen 2012 - 21:12 | František Kubiš | Panove v internetovem magazinu sice asi rozumi...
Pátek, 1 Červen 2012 - 15:27 | Jaromír Vegr | Pokud fandíte elektromobilům, nebo je vlastníte,...
Pondělí, 28 Květen 2012 - 21:48 | petr ib | kdepak "nejezdit nikam", ale po svejch...
Pondělí, 28 Květen 2012 - 13:16 | DRK | Botičky?
Neděle, 27 Květen 2012 - 18:33 | r23 | Tak jsem si dal tu práci, a spočítal jsem to. Při...
Neděle, 27 Květen 2012 - 17:54 | r23 | No, pán co ty články psal, tak v číslech dosti...
Neděle, 27 Květen 2012 - 09:46 | Martin Šváb | Boha jeho, jaký zelený mozek tohle psal? Jel...
Sobota, 26 Květen 2012 - 08:45 | al sl | nenabiji se vyssim napetim ale promenym pulznim...
Sobota, 26 Květen 2012 - 04:00 | Txy | Nejenom přemýšlet, ale i počítat. Pokud by se...

Zobrazit diskusi