Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Test Sony Cyber-shot W810: lesk i bída levného 20Mpix CCD kompaktu

Já myslím, že je to vzhledem k ceně velmi pěkný kompakt, teď mě zaujal v Tescu, protože ho měli v akci asi za 1500,-

Za tu cenu nic lepšího není a pro důchodce a na momentky asi fajn.

Jinak teda kromě zrcadlovky žádný z digitálních fotoaparátů, který jsem kdy měl nenastartoval dříve a nebyl připravený rychleji než můj mobil s appkou Open Camera.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Asi vyhraje ten mobil ... Na momentky s ISO100 bude beztak pohotovější i pro důchodce ..:/

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

no právě že nebude.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pěkná recenze.

Jen se musím usmívat dnešní době - takový superpřístroj za 2 tisíce (nebo dokonce "v akci" za 1500) a veliká nespokojenost. Přitom před 10-ti lety by to byl hotový zázrak, nakonec někdy tenkrát jsem používal v té době špičkový kompakt Canon G7, ten měl 10Mpx a byl ve všech ohledech (možná mimo objektivu, měl na krátké ohnisko 2.8 světelnost) horší - obrazově, dynamikou, citlivostí, pomalostí celkově a hlavně pomalostí autofokusu ...

Na fotografování je to pořád super, za 2000 je to dokonce vynikající - chystám se to koupit a zabudovat do RC letadla - za ty peníze nic lepšího a s vyšším rozlišením neseženu. Video to umí v 720p při 30sn./s, to je také dostačující.

Možná koupím i jeden na rozebrání a bastlení - levnější kit s procesorem, objektivem a čidlem, se slotem pro SD kartu a USB připojením se určitě koupit nedá.

Prostě se mi to moc líbí. Má to hodně různých aplikací, díky té úžasné ceně.

Jistě, dneska je "každý" zvyklý, že foťák musí umět kromě focení i filmovat takovým způsobem, že před dvaceti lety by Spielbergovi nebo Formanovi (Ondříčkovi) vypadly oči, kdyby to viděl, ve 4K a tisíc snímků za sekundu.
:-)

10Mpx (reálného rozlišení) je přece dost, na A4 fotografii je potřeba 6-8Mpx, na televizní FHD prezentaci stačí ~2Mpx, na UHD ~8Mpx. A najednou je z toho akorát "foťák pro babičku".

Připadá mi, že se všichni zbláznili. Jistě, sám jsem pořídil nedávno za 100k Sony RX1RII, protože má 42Mpx a fantastickou citlivost a ostrost, takže mohu fotit málem potmě a nahradím tím i všechny objektivy od 35mm po 120mm a stejně z toho jsem schopen udělat fotografii na A4, přitom je to malé a lehké, tedy v porovnání s DSLR a batohem objektivů. Jenže to je něco jiného, to je skutečně profesionální přístroj, kterým mohu udělat plakát.

Také bych rád viděl mobil, který fotí lépe než kompakt s oproti mobilu velkým čidlem a objektivem. Ne jen za skutečně dobrého světla.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tyhle male fotaky se mi v RC letadle neosvedcili - zvlast od doby kdy Hobbyking zacal prodavat stavebnice modelu primo urcenych k montazi fotoaparatu, ktere unesou podstatne kvalitnejsi fotoaparat. Ano, vim ze to ma rozpeti skoro dva metry, ale za letu to neskace nahoru a dolu, aparat je umisten tak ze pri nataceni videa nejsou videt v obraze vibrace zpusobene motorem a dokonce lze fotoaparat umistit pohyblive (naklapeni nahodu a dolu).

Pokud nejaky maly fotak do letadla, tak v bazaru koupit Sony HX5V, bude stat do 1000 Kc.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Díky za nasměrování. Opravdu je ten Sony HX5V vhodnější, hlavně že umí 10sn./s v 10Mpx rozlišení plus FHD video. A mimoto má v sobě GPS a kompas. Vidím, že je vykupují v Megapixelu za 887 Kč, takže bazarová cena bude skutečně do té tisícovky.

Větší model je samozřejmě lepší, mám na tyhle věci rozestavěné odolné samokřídlo o rozpětí 2m. To už něco unese a neposkakuje to za letu jak koza.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

skus nokiu 808 :) a aby si potom nepredal aj ostatnu kompaktnu fototechniku :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Na dron nebo letoun bych dal Xiaomi YI Camera nebo ekvivalent.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

presne tak

Yi camerka za 60e vaha ziadna 2396*13xx 30 fps fotky 16mpix

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Proc pro duchodce?? Myslite, ze dnesni "mladi" jsou na tom mentalne lepe/hure? Drtiva vetsina uzivatelu proste macka spoust se vsim tim AUTOmatickym nastavenim. Mobilisti se ke vsemu nezmuzou na nic vic, nez fotky na veky ztratit na vnitrni SD karte nebo poslat online do socialni site, kde se teze ztrati v nekonecnu foto balastu.
Pozn: nejsem duchodce :-))

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Mladí právě mají telefony s camerou.

Důchodci Aligátora a k tomu foťák. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"pro důchodce" je takový malý žertík, neboť právě pro důchodce byl testovaný kus pořízen ;-).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Diky za recenzi.

Shanim nahradu za letity Sony Cyber-shot DSC-W1, ale zjistuju ze jedine, v cem jsou dnesni kompakty "lepsi" je snad jen pocet pixelu.
Fotak jsem vybiral na zaklade tehdy jeste ojedinelych recenzi, jako je napr zde:
http://digineff.cz/art/jakejeto/sony_w1040405.html

Co od toho cekam - to co mam ted; maly fotak, na kterem budu v automatickem rezimu mackat cudlik a ktery bude fotit dobre, bez prodlevy, s hezky vyvazenymi barvami, atd ;-)
Chci fotit rychle a jednoduse, s hezkymi vysledky. Zadne profi souteze, nebo portrety prezidentu.
Nemam chut se babrat s nejakym nastavovanim, vyvazovani bile, rucnim zaostrovanim a dalsimi serepetickami.

Umeli byste nekdo dat adekvatni tip?
Casia (kompakty) uz se nedaji sehnat, kolega je ma v praci a pripada mi, ze nic odladenejsiho ve tride levnych kompaktu snad neni...

Jo, jeste jeden hrisny poznatek. Vice nez 5Mpix mi pripada jako uplna zbytecnost :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Povez jaky mas rozpocet a dam ti par tipu :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

dik,
rozpocet zhruba kolem 8-11 tis Kc,
s tim, ze pokud bude duvod, tak se nebranim vyssi, ale rozhodne ani nizsi cene

co od toho cekam, jsem psal vyse ;-)
- mackat cudlik, fotit bez "dlouheho" cekani v automatickem rezimu, obcas kratka videa do 1 minuty

co nepotrebuju (ale nevyhybam se tomu, pac to asi stejne nejde):
- video 1920*1080 a vyssi
- ultra zoom
- wifi
- rozsahly SW k fotaku - nemam Windows
- vysokorychlostni nataceni
- desitky mpix
- dotykovy displej
- posledni novinku na trhu

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Sorry, jeste jeden parametr... Musi se vlezt do kapsy u rifli / kalhot nebo staci kdyz se vleze do kapsy u bundy / kabatu?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

No, ten soucasny ma cca 9 x 6 x 3.5 cm.
Tzn velikostne se do kapsy u rifli vejde, ale kvuli tloustce 3.5cm to neni pohodlne.
Takze spis mensi, cca do kapsy u rifli.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Uprednostil bych prvni generaci Sony RX100, ktera se da sehnat kolem sedmi tis. V alfacomp.cz novy za 8700kc. Velikostne si teda nepolepsis, rozmery jsou vicemene stejne jako tvuj nynejsi fotak, ale vsechno ostatni je urcite veliky upgrade, zadny jiny kompakt teto velikostni a cenove kategorie nedela lepsi fotky.

Fujifilm XQ2 taky nevypada vubec spatne. Obrazova kvalita je porad hodne dobra diky nadstandardne velikemu 2/3" X-Trans II senzoru bez low-pass filtru. Taky objektiv zacinajici na svetelnosti 1.8 nevypada vubec spatne, i kdyz na nejvetsim ohnisku konci na clone 4.9. Senzor je navic vybaven i fazovym ostrenim a v kombinaci s presnym kontrastnim ostrenim to bude jeden z nejrychleji ostricich kompaktu. Telo je viceme stejne velike jako mas ted - vleze se do kapsy u rifli. Fuji JPEGy a jejich simulace filmu jsou mnohyma povazovany za to nejlepsi co je na trhu. Cena v Alfe 9500kc. Neni to ovsem velky upgrade oproti XQ1 predchudci a takze bych se pohlednul i po nem a usetril 1/3 ceny.

Kdybys mel zajem o neco vodotesneho a narazuvzdorneho tak by sli doporucit treba kompakty z rady Olympus Thought a jim podobne.

No a kdyby si slevil s rifloidni velikosti a smiril se s necim bundoidnim, nebo necim co se vleze do male ledvinky, tak se ti potom otevira cela rada dalsich moznosti, kolikrat i levnejsich a to predevsim micro 4/3 formatu a mala tela jako panasonic GM1, GF1-7, Olympus E-PM1, E-PM2, E-PL1-7. V kombinaci s palacinkama jako 12-32mm zoomem, 14mm f2.5, 20mm f1.7 budes mit nejrychlejsi ostreni a nejlepsi obrazovou kvalitu a system, do ktereho muze 'rust'. Fotky z takoveho levneho tela jako Panasonic GF1, ktere se da sehnat pod 2 tis kc + objektiv Sigma DN 60mm za cca 4 tis. kc vypadaji treba takhle (JPEGY bez uprav primo z fotaku) -

https://picasaweb.google.com/112981689532095799714/PanasonicGF1SigmaDN60mm

Panasonic GF1 + Panasonic zoom 14-42 mark II sezenes pod 4 tis. kc komplet a zadny kompakt na tohle co se tyce obrazove kvality a rychlosti operace / ostreni nema.

Vsechni zminovane moznosti samozrejmne maji 'point and shoot' plnou automatiku, ale davaji ti i moznost rustu, v pripade micro 4/3 i velke moznosti experimentovani s levnyma staryma objektivy.

Velikosti spolecne s dalsima zajimavyma alternativama si porovnej zde (klikni si tam na ikonky nahledu ze predu a podobne pro lepsi predstavu) -

http://camerasize.com/compact/#456,590,547,332,588,613,350,386,491.5,491...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Parada.
Diky moc za vycerpavajici odpoved.
Vzhledem k velikosti a zpusobu pouziti v nasi rodine to bude RX100 vs XQ1(2). S vymennymi objektivy, stativy, apod. si proste nikdo nema chut hrat (vymenit, casem dokoupit, aj.), natoz tahat vetsi fotak, kdyz se muze nosit mensi.

Nasel bys nejake "obycejne" prakticke argumenty pro vyber jednoho z nich? Nebo je to jen o osobnich preferencich?
Prosel jsem si na zaklade toho ruzne recenze, dle parametru typu filtry, clony, apod. se nechci rozhodovat, neovladam je a vesmes me ani moc nezajimaji.

Sony mam, vydrzel pres 10 let, s Fuji nemam zadne zkusenosti.
Ted mi 5Mpix bohate staci, 12Mpix u Fuji je na me az dost, 20Mpix u RX100 uz je zverstvo ;-)
RAW, simulace filmu, efekty typu sepia apod. nepouzivame, a kdyz uz si s tim haranti hrajou, tak to patlaj z jpg v Gimpu, na to aby fotky zabiraly misto na disku to staci.
Takze spis to je rozhodovani o uzivatelskem pohodli, intuitivnim ovladani, rychlosti, vydrzi baterie, bytelnosti pristroje, spolehlivosti, apod...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Byt tebou, tak bych si jeste projel recenze, pripadne bych si je sel nekde osahat. Oba maji byt kvalitne vyrobene, ale celkove bych tady vice veril Sony. Co se tyce rychlosti operace tak to vypada ze Fuji je celkove rychlejsi, rychlejsi ostreni a podobne. Fuji ma navic sirokouhlejsi objektiv a pry je s nim vetsi zabava fotit. Jeste bych se mrknul na Canon S120, Nikon P340, Panasonic LF1. Vybral bych teda jeden z tady tech 4-5ti kompaktu.

http://camerasize.com/compact/#456,475,529,492,332,ha,f

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Přesně něco podobného jsem řešil - fotoaparát na běžné použití, ze kterého polezou pěkné obrázky se snadným ovládáním do 10 tisíc Kč. Nakonec jsem zavrhl bezzrcadlovky a vydal se koupit kompakt, nevěděl jsem, co od toho čekat, doteď jsem měl zkušenosti jen se základními kompakty a i to fotilo lépe než mobil. Nakonec jsem vzal podle recenzí "osvědčenou klasiku" Sony RX100, asi takový rozdíl mezi těmi výše zmíněnými nebude, mně hrála do karet aktuální sleva na czc, kdy jsem se dostal z 10 000 Kč na akční "slevu" 1000 Kč a s vrácením 2500 Kč na kreditku na konečných 6500 Kč. Za ty prachy super, no myslím, že cenu to má i za těch 10 tisíc, ale přecijen nejsem fotograf :-) Zatím jsem se s tím plně neseznámil, nastavení je dost, každopádně jedna rychlá vánoční momentka na automatiku, kdy to rozpozná noční scénu a leze z toho bez blesku pro mě dosud nevídaná kvalita, bez jakýchkoliv dalších úprav http://postimg.org/image/g0k4q9msb/
Jinak foťák je rozhodně trochu větší než nejlevnější kompakty, taky těžší, ale tělo je z kovu, tak něco snad vydrží.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Za 6500kc novy, to je uricite bezkonkurencni pomer cena / kvalita vystupu v teto velikostni / kapsoidni kategorii.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jsem slepy, nebo opravdu nikde nevidim typ USB konektoru (mini/micro/?) a podporu USB Mass Storage? A ten akumulator se nabiji vevnitr fotoaparatu nebo vne?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Upřímně, fakt mě ani ve snu nenapadlo, že:
1) není z fotografie patrné, jaký typ USB konektoru ten foťák má
2) se někdo ještě dnes bojí nepodpory UMS
3) někdo z fotografie nabíječky nepozná, že se akumulátor nabíjí v těle
Tak sorry, příště zkusím předvídat i zcela zjevné věci ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uprimnost za uprimnost - ja uz se prave na tehdle vecech dost spalil:
1) Da se to odhadnout, ale jistota to neni, pokud tam clovek nevyzkousi jiny nez dodavany kabel
2) Bohuzel, dneska casto chce digitalni fotak i clovek, ktery PC opravdu temer nerozumi a pak je treba mu 100x ukazovat, jak se prenasi fotky
3) Kdyz vidim tu celkovou fotku, tak opravdu nepoznam, zda je to kolebka na akumulator, nebo zda se do toho strci z jedne strany kabel ze zasuvky, z druhe strany nejake to "radobyUSB" a to potom do fotaku.
Odhadovat tyhle veci z fotek je dost osemetna vec. A vyrobci casto tyto zasadni udaje neuvadi. A recenzenti bohuzel taky ne. Bohuzel ja se ve fotacich nevyznam, tak jsem odkazan prave jen na vyrobce a recenze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja som vedel ze som uz niekde to oznacenie videl, dokonca od tej istej firmy toho casu. Inac na tu dobu velmi dobry kusok, urcite niekomu dobre sluzi dodnes, s novou bateriou urcite dlhsie ako kdejaky "smartfon".
http://www.gsmarena.com/sony_ericsson_w810-1402.php

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nedavno jsem si koupil, pozdeji daroval, Panasonic SZ10 s vyklopnym displayem, wifi atd. 16MPx CCD, 12x zoom na ISO 100 jeste jakz takz ale stejne horsi nez Galaxy Note 2. Ve stejne dobe jsem koupil sousedovy duchodci nejaky maly, dobre orecenzovany, fuji kompakt. To jsem ale nevedel, jak se mu kuva trepou ruce! Jsem mu mej koupil nejaky ten 'bridge' fotak s poradnym gripem a EVF aby si to mohl poradne primakcnout k oku (brylim) a minimalizovat ten tres. Radsi jsem mu dal jeste mini stativ.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Třes rukou to je sviňa, důchodce nejsem, ale za Olyho E-M5 jsem rád :) Ale všimnul jsem si, že lidi, co neumějí držet foťák a tzv. strhnou závěrku, i těm je 5osá stabilizace dobrá jak mrtvýmu zimník.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

E-M5 je docela v pohode fotak, me na nem vicemene chybi jen HDR bracketing, ktery je na OM-D M-10, E-PM2, PL5 apod. Nadruhou stranu ma M5 uzitecny weathersealing a dobrou stabilizaci jak pises. Ja mam par mesicu M10, ktery prave prodavam na ebay. Celkove dobry fotak, ale zacalo me iritovat ze kdyz chci fotit od pasu ala jakoby s flexaretou (nebo treba v restauraci od stolu), tak hledacek zavazi a prekriva nahled docela velke horni casti displaye. Meli ten vyklapeci mechanismus udelat flexibilnejsi aby slo ten display vyklopit dale od tela, myslim ze na tohle bude trpet i M5. Nicmene Olympy rady OM-D jsou celkove skvele fotograficke pristroje, o tom zadna :-) Ja jsem mel v roce 2015 asi 10 bezzrcadlovek, vetsinu m4/3 a dve APS-C. Ted me hodne bavi Fuji X-M1 se staryma Canony FD a na foceni tenisu sem koupil za £54 Panasonic G5 ve velicem dobrem stavu (na mpbphotographic.co.uk zase udelali chybu a nabizeli ho jako GF5, proto ta skvela cena). G5 v kombinaci se Sigmou DN 60mm F2.8 je super na veci jako portrety a tenis apod. Ted uz jenom prijit na to, jestli je moje vetsi hoby fotografie nebo fotaky :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Když tě tak čtu, tak jsem si skoro jistý, že foťáky. :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ja taky :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.