Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Test: Acer Aspire 5810T Timeline (SU9400, 4GB DDR3, GMA4500, 500GB, 15,6" LED LCD), 2. část

Ta jejich backup/restore aplikace vypada vcelku sympaticky, az na jednu drobnost. Pokud nedostanu od Aceru medium s Win (je to vubec legalni, pokud jsem zaplatil licenci OS?) a udelam si backup disku jak ho prinesu domu znamena to, ze po kazde obnove mam system opet plny crapware, misto abych mel cistou instalaci. Dekujeme, nemame zajem.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

http://cdr.cz/picture_/47426/small

Vám nefungoval EIST nebo co?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Není na úhlopříčku 15,6 palců rozlišení 1366x768 trochu málo? GPU je slabý, je jasné že kvůli spotřebě. Výkon CPU asi taky nebude závratný. Myslím že těch 8 hodin by mohlo být reálných na občasné otevření www prolížeče a práci ve wordu. Co takhle reálný nepřetržitý test na baterie třeba s bluetooth myší, zapnutou wifi a vloženým USB flash diskem.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ren: Nic ti nebrani objednat si booka bez OS. To ze nedostanes instalacni medium, pardon recovery, jeste neznamena ze nemuzes udelat zalohu instalacky. Navic ta zaloha se da udelat i volitelne, Tak ze kdyz ti spadne OS a mas plnou zalohu tak ti obnovi vse, tedy i tva uzivatelska data a ne jen OS a par softu. Se divim ze si nestezujes na EEE ze tam neni mechanika. protoze bez ni si tezko obnovis system :)))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

p2k: je to malo, ale vyssie rozlisenie jednak viac zere, ale to hlavne - podstatne viac stoji... kazdopadne tiez by ma zaujimal taky test...

David: tentokrat by ste mohli spravit vynimku a namiesto obligatneho testu "klud - 720p - 100%CPU - 100%CPU+GPU" by ste mohli spravit rozsiahlejsi test vydrze s roznymi scenarmi pouzivania, kedze tento NB je hlavne o tej vydrzi... a inak nedala by sa od aceru vymamit aj ta jednojadrova varianta - predsalen to jednojadro ma len 5,5W TDP a takisto bude iste uspornejsie aj v kludovom stave...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jamoko> Ne-e, myslel jsem to, ze vetsina lidi (vcetne me) dava prednost ciste instalaci systemu, do ktere si obnovi uzivatelska data. Pokud spravne rozumim tomu, jak tenhle sw funguje, nemam moznost udelat si cistou instalaci, protoze vsechno co mam, je image celeho disku. Chapu to spravne nebo mi neco uteklo?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ren: Mas moznost udelat si instalaci, ktera se rovna prvnimu spusteni. Tedy tovarni nastaveni, jednoduse receno.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Moc jsem nepochopil k čemu tak velký a těžký notebook s ULV procesorem ??
 
PS: Problém s instalačkami mají počítače Acer již delší dobu, ale začíná se to šířit :-(
 
...chcete mít stabilitu? ...pak jedině čistá instalace s ovladači od výrobců příslušných čipů (Intel, Broadcom, apod.), a teprve následně dopokrýt zbytek od výrobce notebooku ...na nejrůznější další "features" raději zapomeňte, nebo testujte a testujte

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Balík disket 14,4MB... joo, kéžby

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

>>Ren:
Rozdel si disk na dve partition(proste se ti to bude tvarit ze mas dva disky, i kdyz budou jen logicke a ne fyzicke), prvni(Cko) udelas mensi pro OS(20-30Gb bude stacit) a zbytek(Dcko) bude datovy disk, jen pak nesmis zapominat vse instalovat na Dcko....;) No a pak neni problem s rozdelenou zalohou a rozdelenou obnovou standartnim zrcadlem(coz je dle meho idealni zaloha, protoze dnesni SW na zrcadla umoznuje obnovit zrcadlo i na vetsi disky nez byla kapacita puvodniho a dalsi vychytavky)...;)
 
Ideal by samozrejme byl casem dokoupit nejake SSD dejme tomu s kapacitou 32Gb a prenest si zrcadlo na tento OS disk a datovy disk si zprovoznit cely, cely system bude vyrazne sviznejsi...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Adobe Audition a nestabilní? To myslíte vážně? Možná poslední verze, ale 1.5, kterou používám já je naprosto bezproblémová. A na výšeuvedeném je jasně vidět, jak lze nenápadně dodávat freeware za peníze. Výrobce stáhne FW aplikace (samozřejmě zdarma), trochu je pošolichá, překřtí, nacpe do NB jako doprovodný SW, samozřejmě na HDD, takže koupit je musíte i když o ně nestojíte a následně zvýší cenu na dvojnásobek reálné hodnoty. Je nejvyšší čas, aby už tyhle praktiky někdo zatrhl! O. S. ani aplikace nejsou nedílnou součástí počítače, tudíž by měly být prodávány samostatně a jen tomu, kdo si je jmenovitě objedná.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

S názorem na grafiku nemůžu zcela souhlasit, mám ntb se starší X3100 a U7600 a bez problému na tom provozuju třeba civilizaci 4, takže moderní hry se na tom spustit dají a novější GMA 4500 na tom může být jedině líp, plus se pro ni ještě chystá podpora hw akcelarace hd videa, takže bych ten výkon viděla sice ne jako nějak slavný, ale něco se na tom určitě zahrát dá.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nanič notebook, vďaka mizernej grafike je to Porsche na drevených kolesách. Škoda námahy na takú rozsiahlu recenziu, gma 4500 má problémy s náročnejším videom, o hrách tam nemôže byť ani reči. Teda môže ale koho bude baviť Solitaire a Hledání min :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ad 32-bitova wokna na 4GB pameti ram - to prece nicemu nevadi - 32bitova okna omezuji jenom maximalni pouzitelnou pamet pro jednu aplikaci - a to na 2GB, specialnim nastavenim se lze dostat na 3GB, ale to je prece uplne jedno - 2GB stejne zadna aplikace nesezere a ten zbytek se pouzije pro ostatni aplikace (typicky treba nenazrany firefox ;)) a hlavne pro diskovou cache, takze system bude rychlejsi (lze to jeste vychytat nejakyma programkama, ktere vyuzivaji pamet pro urychleni ssd disku - staci hledat na aspireone.net foru nebo tak nejak)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Traag: Může. Jen si musíš vybrat nějakou dobrou klasiku, jak říkám mám ntb s X3100 bez problému na tom jede třeba NWN, Fallout, Civ4, Gothic 2...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

MadMaxII> Ocenuju ochotu, se kterou chces poradit, ale moje vytka popisovala neco uplne jineho.
tojefuk> Nejdriv si neco precti. Kvuli realizaci adresace neni mozne v x86 OS zpristupnit cele 4GB RAM, vzdycky uvidis ~3.5GB v zavislosti na mnozstvi ostatnich zarizeni v systemu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ribbon: Neviem akú si mal X3100 ale ja som ju mal tiež na notebooku HP s procesorom C2D a sekali mi obyčajné DVD-čka !!! Navyše v device manageri som nemal napísané X3100 ale Intel 965. Takže celé to označenie od intelu je účelové a nijako sa nezhoduje s realitou. Je to len nato aby ľudí oblbli že X3100 je výkonnejšia ako bola vtedy HD 2400. To isté sa deje teraz, grafiku označili tak aby jej číslo bolo väčšie ako majú konkurencieschopné notebooky s Ati teraz (3100, 3470....) A keď prídu Ati HD 4000 do notebookov tak nové intel grafiky budú označované ako 5600. Pritom je to stále rovnaká stará konkurencieneschopná mrdka. Intel vie robiť procesory ale grafiky má horšie než Sis. Ako som povedal, ten notebook sú vyhodené peniaze, radšej si priplatiť do grafiky Ati alebo Nvidia.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Traag pokud se ti sekali DVDčka na c2D, tak jsi měl někde něco špatně, něco rozbitý, nebo rozzes... Win. DVD pouštím na Intel Pentium II 400Mhz softwarově bez problémů - stačí starší soft.
Jinak opravdu tohle není notebook na hraní her, to opravdu ne, to je pro člověka - díky num. klávesnice ideálně cestující účetní, kteý potřebuje něco pořád psát a dívat se na internetu a pořád jezdí bez přístupu k elektrice.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jinak traag - DVD bez problémůů přehráváme na Asus EEE901 (Atom 1,6 /1GB RAM 945 Intel grafika očesaná) nasdílená přes WiFi z normálního kompu bez problémů

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To Ren - opravdu to není nelegální, vždyť kupujete licenci a ne nějaké zboží. Jinak DVDčka prakticky dneska nedává nikdo, kromě těch notebooků, kde jsou Vista Business a média XP pro downgrade. Ovšem i na těch DVDčkách je jen image disku se vším, jak říkáte, crapware, takže to je stejné. Ovšem, výhoda udělání si instalščního recovery DVD až z Windows spočívá v tom, že lze si jej udělat opodle sebe, tedy spustím nový noťas, nainstaluju co budu chtít všechno za programy, odinstaluju co nechci, vše nastavím podle sebe a pak si tepreve udělám recovery DVDčka. No a poak po případném recovery mám již všechno hotovo, nemusím nic instalovat (no bude asi pořebná aktualizaceú a nastavovat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Traag: Pokud se ti sekaly dvdéčka, tak to není chyba grafiky ale buď: 1.) radiče (podívej se v jakém modu běží), 2.) potentovaných windows, 3.) potentované mechaniky, 3.)poškrábaných medií, 4.)nebo chybějících kodeků. 5.)Nebo ti taky nějaká aplikace na pozadí žere výkon procesoru.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jfb> Asi to dava smysl, ale ja jsem tak nejak rozmazleny z HP a FS (aspon to tak mivali, netusim, jak dnes), kdy na jednom disku byl system a na druhem cokoli dalsiho, a bylo na kazdem, jestli si po vyzadani ten druhy disk do mechaniky da nebo ne.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To Ren : Něco by sis měl přečíst o adresaci paměti v 32bit prostředí spíš ty. Potom by věděl, že PAE využívá 36bitovou adresaci což selským přepočtem lze převěst na 64GB (2^36) a že PAE umožňuje provozovat už pentium pro (předchůdce PII). To, že potom dochází ke zpomalování, a desktopový 32bit windows neumožňojí tuto možnost zcela využít je věc jiná.
Doporučuji si přečíst http://www.microsoft.com/whdc/system/platform/server/PAE/pae_os.mspx a až potom se rozkřikovat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že výkon GMA závisí do značné míry na procesoru.. Proč??... Já mám totiž GMA X3100 a můj index ve Vistě je 3,5 :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Traag: Zbytocne sa rozculujes, to nie je notebook pre teba. Ked sa ti to zda predrazene, tak si to NEKUPUJ! Kludne si kup notebook so super-hyper grafickou kartou, ktory ti vydrzi na baterky 1,5 hod. a vyhod za to penazi, kolko chces. :) Ja, na rozdiel od teba, vidim tu cenu primeranu za stroj, ktory mi vydrzi 7 - 8 hodin pracovat na baterky v terene. Na hry a filmy mam stolnu masinu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

hellx: Predtym, nez zacnes poucovat, si sam pozorne precitaj to, na co si sem dal odkaz. ;) Potom sa dozvies, ze s PAE to take jednoduche nie je a ze na vyuzitie >4GB v 32 bitovom prostredi je nutne, aby to vedel OS na urovni HAL vrstvy, ovladace pre hardware (pretoze to sakra suvisi s hardwarom) aj aplikacie. Dalej by si sa docital, ze Windows XP SP2 a este aj Windows Server 2001 SE maju zadratovany limit 4GB priamo v HAL vrstve v OS, aby sa predislo problemom prave s moznou nekompatibilitou ovladacov v PAE rezime.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

hellx> Clovece, co jses to za fracka, ze si dovolujes nekoho opravovat? Svym postem jenom dokazujes, ze svoje vedomosti cerpas tak mozna z internetovych diskuzich a do debaty o notebooku pro doma tahas PAE, cimz dokazujes, ze mas pouze pribliznou predstavu o vyznamu toho terminu. Sypej se nejdriv neco naucit a jeste pak 2x premyslej, nez nekam neco napises.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Traag: Pokud máš problém s přehráváním nejen videa, ale i mp3 (lupe to při přehrávání), když běží i jiné aplikace, nainstaluj Intel matrix storage. To ten problém řeší. Bohužel ne všude je instalace bezproblémová. Na mém Dellu to bohužel tak jednoduché nebylo...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to Xox > Je vidět, že sis přečetl odkaz na článek, ovšem ne můj příspěvek, kde píšu - ...a desktopový 32bit windows neumožňojí tuto možnost zcela využít je věc jiná. - tudíž tvoje kritika opravdu není na místě.
to Ren > A ty jsi člověče zač co ? Nepíšu ani kdo, protože tvůj způsob vyjadřování nesouhlasu se opravdu neshoduje se slušnými. Krom toho, mám pocit, že toho o technice vím podstatně víc než ty. Diskuze o způsobech využití většího množství RAM v notebooku je rozhodně zajímavé téma, pokud ti ovšem říká něco pojem RamDisk. A prosím, příště ty 2x přemýšlej, zda v Belgii opravdu nelze požívat diakritiku a mě laskavě nepoučuj svým osobitým stylem.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

hellx> Tak to prr, ostry a povyseny ton jsi jako prvni zvolil Ty, a z par vet usuzovat, kdo ma jaky technicky prehled je spis vesteni, nemyslis? S PAE uz nejakou zkusenost mam napr. z MSSQL Serveru, a trvam na tom, ze zminka o nem v teto diskuzi je zcela mimo misu. RAM disk je jedna z moznosti, jak vyuzit velkou pamet, ale jde o minoritni zalezitost, ktera navic s tim, kolik pameti dokaze adresovat x86 OS nema nic spolecneho.
Nepouzivani diakritiky je myslim zcela rozsireny zvyk, pokud s tim mas problem, necti takove posty. Nepouzival bych ji ani pokud bych mel CS klavesnici. Takze pokud jsi se sem prisel jen dohadovat, muzes zase jit.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to Ren : Ostrý a povýšený tón jsem nezvolil já, leč ty v reakci na tojefuk-a. A mé věštby o tvých znalostech jsou potvrzeny. Nejdřív se zmiňuješ o realizaci adresace paměti ve x32 OS (x32 OSů máme docela dost a ne jenon od MS) - na to jsem reagoval a použil stejná slova (ne stejná, ale s diakritikou) a ty mě za to odpálkuješ nevybranými slovy, ačkoliv jsem postnul relevantnější odpověď než ty. Potom že RamDisk nemá s adresací paměti nic společného - ten pocit s tebou nesdílim. RamDisk ti poskytne až ovladač, který dostane přidělenou paměť práve ze systému. A pokud tato paměť má být v prostoru >4GB, musí tento ovladač běžet práve v PAE režimu - PSE36 RAM Disk. A do třetice - ohánět se tu MS SQL serverem bez udání verze, já se taky neoháním, s čím pracuju.
Promiň, vím, že předsudky jsou zlá věc, ale kolikrát jsou správné.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

hellx> Clovece, tak ja nevim, ale jenom zasnu. Dobra, zkusme to znovu, tentokrat bez dohadovani. Za tojefuka nemluv, muze se hajit sam, jeho jsem odpalkoval proto, ze tu radobyzasvecene postnul svuj nazor, ktery nebyl spravny a vydaval ho za hotovou vec, jak je dnes tak popularni. Evidentne jsi na to alergicky stejne jako ja.
Puvodni tema, ktereho se striktne drzim padlo uz v clanku, zda ma smysl mit 32bit Win na tomto stroji s 4GB RAM. Odhledneme ted od toho, ze x64 aplikace maji vetsi memory footprint a shodneme se na tom, ze v takovem pripade prijdeme o nejakych 500MB. A PAE, verze MSSQL nebo RAM disk s tim nemaji nic spolecneho. Mas pravdu v tom co rikas, ale co to ma s tematem spolecneho?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to Ren : Smír příjmám. Zakopejme sekyru. Já se ztotožňuji s názorem, že 4GB smysl mají a to z prostého důvodu - i když ve standartním nastavení Win 32bit nemužu využít všechno - dualchannel. Nárůst výkonu není nijak zásadní, ale Acer by jinak spadl v očích uživatelů. A moje příspěvky, alespoň podle mě, měly hodnotu v tom, že pro šťouraly jsem trochu odkryl problematiku použití velké RAM a navedl je směrem studia dokumentace. Je mi líto, pokud se tě to dotklo, ale uznej sám, že to co jsi napsal nebyla až tak pravda.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

hellx> Jeste porad si stojim za vsim, co jsem rekl. Mozna mluvime kazdy o necem jinem..?
Ohledne dualchannelu, urcite vis, jak mizivy narust vykonu prinasi, ale proc ho nemit, kdyz to lze a Acer by za jeho absenci kazdy recenzent rozcupoval (jestli pravem nebo ne je na kazdem, obzvlast v kombinaci s necim jako je C2D SU9400). Duvod vidim spis jiny, 2GB jsou rekl bych minimum, proto je 4GB jasna volba. Proc ale tedy Acer nenasadil x64 Win, zvlast, kdyz ma kompatibilni procesor? Proc se vyrobci nb x64 vyhybaji i v pripadech, kdy nemaji zadne exoticke zarizeni, nebo ho nenabizeji volitelne..?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to Ren: Dokonce ani DELL nenabízí x64 Vistu. Zdůvodňují to tím, že měli velké problémy s ovladači.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jfb: Veď to ma na tom najviac štvalo, DVD-čka som pozeral na staručkom notebooku s Pentium 3 cpu a Ati rage grafikou ktorá mala max 16 Mb zdieľanú ramku.
ribbon: Skúšal som všetko, na holom Windowse len základné kodeky a prehrať to cez Media Player, to isté, Power DVD to isté. Ale keď som sa vrátil do predajne, notebook im otrepal o hlavu a priplatil si 2 tisícky za ten istý z Ati grafikou - no problem. Na šupu mi šli nielen DVD ale aj gamesky.
xox: Zober si prášky od hlavy, Ati 3470 je perfektná voľba a jej spotreba rozhodne nijako výrazne neovplyvní výdrž batérie. Na tú sa najviac podpíše spotreba Hdd a LCD. Na kieho čerta ti je 15,6" Led LCD keď tam máš s ktorou si môžeš akurát tak písať vo WordPade a kresliť v Skicári ? Nechcem žiadnu super hyper grafickú kartu, bavíme sa o dostupných, lacných a energeticky nenáročných riešeniach.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

no já si pamatuju doby, kdy jsem na P3 550@616MHz s 8MB Matroxem G200 a 128MB RAM pod kapotou přehrával zcela plynule Xvid o rozlišení 960x528. sebehorší dnešní procesor a grafika jsou lepší než tahle má tehdejší sestava.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Muzete prosim rovnez otestovat jak se zmeni vykon a vydrz, kdyz na notebook nainstalujete Windows XP SP3 ? Dekuji.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Můj notes - 13" Fujitsu Siemens CoreDuo 1.86GHz 950 GMA - dokáže bez problémů při podtaktování na 800MHz přehrát 720p mkv 5Mbit a na 1,2GHz 1080p mkv 10Mbit. Je to o vhodné volbě filtrů. Osobně používám CoreAVC 1.95.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To Traag - no tak jsei to mel nejake podrbané, opravdu je možnost nějaké HW chyby. Al jak říkám, intel DVDčka zvládá samozřejmě bez problémů, pokud ne je někde problém. Jednou mi např. přehrávání sekal zblblý ovladač síťovky apod.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vcera mi to nedalo, tak som sa chvilu hral s kodekmi a fullhd demo videa z microsoftu zvlada gma 4500mhd pri skoro 0% zatazi CPU. Pouzil som mpc home cinema a cyberlink kodek, ten integrovany dxva zatial moc nefunguje.
Okrem ineho som dosiel na to, ze bez HW akceleracie nezavisle od volby kodeku MPC (teda skor directshow) zere asi o 15% viac CPU ako VLC. Teda na xvid je VLC jednoznacne lepsia volba, pretoze aj tak na to neexistuje HW akceleracia.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Este som dosiel na taku drobnost - na mojom notebooku je s cyberlink kodekom spotreba s akceleraciou a bez takmer rovnaka, tazko povedat kedy je nizsia a kvalita cpu dekodovania je znatelne vyssia. Testoval som s videom bali diving hd z youtube (treba stiahnut ako mp4).

Mohli by ste aj toto testnut ked ak to tam este mate? Celkom ma zaujima vysledok.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak v Rusku už se naprdli a hodlají prodej NB s předinstalovanými O. S. zakázat! Takže, pokud to dopadne tak, jak má, bude to o tom, že NB se budou prodávat prázdné těm, kdo je budou chtít bez O. S. a s předinstalovaným O. S. na konkrétní objednávku. Mrkvosoft se nechal slyšet, že bude spolupracovat, což znamená, že ,,povinným" Windows v ruských noteboocích zvoní hrana. Z toho rovněž (pravděpodobně) vyplývá, že k NB bude v případě zájmu o konkrétní O. S. dodáno instalační médium a na prodejním dokladu uvedena cena za NB a cena za O. S. Nevím, jak vy, ale podle mne by se mělo takto postupovat i u nás, bohužel praxe je taková, že koupit NB se 17" displejem bez O. S. je prakticky nemožné. (Stačí se podívat do nabídek internetových obchodů).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To earth - nejméně Acer a HP nabízí standardně verze všech řad notebboků bez Windows.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

tofi1: můžeme, ale ... nemůžeme. jistě pochopíš, že testy jsou již tak hodně časově náročné a přidávat k tomu navíc ještě jednou tolik měření ve výdrži (tj dělat min 2x tolik nabíjení), zkrátka nelze. navíc notebook je prostě dodáván s WV, proti tomu můžeš protestovat maximálně nesouhlasem s microsoftí EULA, koupí WVB a downgradem na XP, což jistě uznáš je silně finančně neefektivní :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

>> jfb
Mno Acer nabízí, ale pokud se za ty 3-4 měsíce co jsem kupoval NB něco nezměnilo, tak je to vždy tak 1-2 modely z celé řady o 10ti konfiguracích. Já jsem taky musel zaplatit za 32b VHP i když jsem je nechtěl :-/ Protože modely z linpusem mi nevyhovovali HW konfigurací.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tato diskuze je nyní společná i pro článek Test: Acer Aspire 5810T Timeline (SU9400, 4GB DDR3, GMA4500, 500GB, 15,6" LED LCD), 2. část.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tato diskuze byla založena k článku Test: Acer Aspire 5810T Timeline (SU9400, 4GB DDR3, GMA4500, 500GB, 15,6" LED LCD), 1. část.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Málo tomu šotkovi pálíte pazoury: "svůj sklon drží _u_ ve velmi ostrých úhlech". :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja osobne tych 4GB ram ocenujem ako plus, neviem sice ako je to vo vistach ale v XP32Bit som si vytvoril Ram Disk (freeware) ktory vyuzije aj windowsami nenamapovanu cast a na tom ramdisku som windowsu kazal swapovat miesto HDD. Jeden by neveril co to potom s tymi XPckami urobi :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

stihac: tak by mě zajímalo, jak vytvořils ten RAMDisk. Jestližě pomocí nějakého ovladače ve windows, tak pak mi to příjde mega divné, že by to šlapalo. Jestli nějak mimo windows, tak pak bych tomu věřil víc, ale zase o takovém řešení nevím. Nějaký link by nebyl?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jinak 4GB nejsou pro mě mínus. Je škoda, že nedali 64b Vistu, ale i tak. Ta cena oproti 1+2GB není o moc rozdílná, takže lepší dát 2x2GB a mít o třeba ještě 0,5GB víc místa.

Jinak moc nechápu, proč ti výrobci s tím tolik nadělají (s vistama x64). Když jsem před dvouma rokama od Dellu kupoval NtB, tak leda s x86 Vistou. Bez to nešlo a x64 nedělali.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

2kojak: SuperSpeed, neni to free, ale funguje to vpohode, umi to pouzivat RAMku nad ty smesny 3-4G co umej widle => presmerujes do toho swap/temp/... a je to celkem znat. Umi obsah i ulozit a nacist. Pokud to pouzijes pri komprimaci videa, je to tak -20% casu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

já to tedy explicitně napíšu: 4GB paměti NEJSOU mínus. jsou jednoznačně kladem, jsou mezi klady a je to prima věc. mínus je kombinace 4GB RAM a 32bitové Visty.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Můžu se, prosím, zeptat, čím měříte spotřebu? Já jenom abych si to mohl srovnat. Díky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím s názorem, že kombinace 4GB RAM a 32bit Vista není až takový nesmysl. Sám používám "nevyužitelných" 0,5 GB RAM jako RAM disk a umístil jsem na něj swap soubor a hle - Visty o mnoho méně hrabou na HDD.
Na druhou stranu je fakt, že pro většinu uživatelů je tohle příliš složité a tedy nepoužitelné.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?
+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nevíte kolik si vezme jeden 1GB RAM watů? Respektive o kolik se prodlouží provoz na baterie. Nějak totiž nechápu k čemu jsou 4GB RAM? Možná tak pro Vistu nebo W7, případně editace velkých videi nebo fotek. Ale na XP stačí 512MB a 1GB je až nad hlavu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

aarak: Jak prosim te pouzivas ten nevyuzitej pulgigabyte? Mel jsem pocit, ze v 32bit OS je proste zabitej, protoze je:
- budto na svym miste ke konci 4GB adresovaciho prostoru, prekrytej PCI zarizenima
- anebo premapovanej nad 4GB, kam na nej ovsem 32bit OS nedosahne

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Aarak,nesdelis navod k Tvému prispevku.Dekuji.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Sice nevím jak to dělá Aarak, ale našel nějaký free ram disk na www.romexsoftware.com, který by měl umět dosáhnout na pamět přes 4GB. Čert ví jestli to funguje a jak toho dosahují.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ramdisk http://www.superspeed.com/desktop/ramdisk.php který umí využít mezeru 3,2GB až 4GB

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Baathuzel: podle toho co pisou, tak pouzivaji PAE. Nejak jsem nepochopil, jestli to ovsem pojede ve WinXP, ale vyzkousim. Ma to pochopitelny omezeni, to jest pamet musi bejt premapovana nad 4GB (otazka chipsetu a BIOSu) a CPU musi podporovat PAE. Co me desi:

1. Attempting to use OS Invisible Memory is risky and may cause the system to crash!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hihi, trochu mi to připomíná dobu, kdy aplikačky v real mode nedosáhly nad 1 MB adresního prostoru a tak se XMS využívala zhusta jako ramdisk :-)
Holt doba v PC se neustále opakuje...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Macek333: Jo, sam jsem kdysi psal rutiny, ktere umely natahnout programove moduly po pomale siti LANtastic do XMS a pak je z ni rychle zavadet do tech 640MB :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

S notebookem s numerickou klávesnicí jsem nikdy nepracoval, ale nevadí vám, že když máte ruce na klávesnici, ev. na touchpadu, tak pokud je chcete mít přímo před tělem, displej je posunut doprava a není přímo střed před očima?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

2shrill ... naprosto v pohodě, zrovna z takové klávesnice píšu... spíš mi chybí nad šipkama ten blok s Home, End atd... některé z nich jsou "šouplé" jinde (onvykle Ins, Del), ale zbytek je "pod" numerikou

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Píšu z Aspire 1710 a numeriku bych používal, ale šíleně z*vená hlavní klávesnice mě přinutila k externí klávesnici. NumBlok je sice fajn, ale nesmí se šetřit na alfě! Např. za superkrátký pravý shift (a ještě těsně vedle up arrow) bych věšel...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

kojak: Gavotte Ram disk - najdes na nete volne stiahnutelny, nie je to ten najrychlejsi mozny ramdisk ale je jednoduchy a funkcny

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.