Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Test Cherry MX Board 6.0: klávesnice dotažená (téměř) k dokonalosti

Pardon ale ta cena je neospravedlnitelna. To je proste prestrelene a zvlast ked ta klavesnica neponuka nic navyse (nie ze by som to od klavesnice pozadoval). Zaujimala by ma aka je na nu zaruka pri takej cene. Ak klasicke dva roky tak to je uz uplny ulet. Pri tej cene by som to videl tak minimalne na 5 rokov a viac.
Len take rypnutie, keby dal taku cenu Apple tak to uz je tu kriku, mimochodom applacke klavesnice sa pohybuju okolo 50$

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Apple klavesnice nejsou mechanicke -> cenove dost nesrovnatelne. A dle meho uplne naprd, pro me je lepsi nejaka bussines Dell tak za 250kc

Zajimalo by me treba o kolik je tahle klavesnice lepsi nez Ducky Shine 4 ktera stoji asi podobne. Sam mam Ducky Zero a zadny zazrak to neni, ale katastrofa take ne (Po roce a neco pouzivani mi vzasade vadi vrzani pri zatlaceni na rohy zakladny a neodpojitelnost kabelu - ale to je v tehle cenove hladine asi bezne stala cca 2500, je to verze s modrym podsvicenim)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Čte se to krásně. Tak trochu doufám, že je napadne takovouto klávesnici postavit do podoby něčeho jako MS Natural keyboard, to bych jako psavec ocenil.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Matias Ergo Pro

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

to vypadá super, díky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Matias Ergo Pro" vypada dobre, ale bohuzel (stejne jako MS Natural) nema podsviceni klaves...

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

nejsem si jistý, jestli to je kritérium pro pracovní použití. pokud píšu, musím svítit, abych viděl na papíry okolo na stole. text píšu po paměti a na klávesnici prakticky nekoukám a prsty z ní nesundávám a orientuju se podle výstupků na F+J. asi by se to hodilo na hraní her v noci, tam to chápu, ale nevím jestli tyhle dělené klávesnice jsou na hraní her to pravé.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pouzivam "MS Natural" priblizne od roku 2009 (vicero generaci), a to jak na psani, tak hrani (nad prohazovanim klavesnic jsem ani neuvazoval). Mate pravdu, ze potreba podsviceni vyvstava hlavne (ovsem nikoliv vyhradne) s hranim (casto pracuji s nevytistenymi texty - na dvou monitorech). Stejne tak s Vami souhlasim, ze delena klavesnice neni pro cast her to, co vyvojari ocekavaji (nekdy se stava, ze potrebujete stisknout i klavesu v te vzdalene pulce).
Kdyz jsem se ale pocival na tu "Matias Ergo Pro", zjistil jsem, ze je mozne obe poloviny primknout k sobe. Z me prakticke zkusenosti a potreby tedy rikam, ze by se mi podsviceni hodiho.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Skoro si rikam, ze bych ani nemusel mit podsvetleny potisky klaves...ruce mi na naturalce sedi tak presne ze se skoro nespletu...klidne bych bral bezpotiskovou ala DasKeyboard ... ale mit moznost rozsvitit urcitej blok klaves barvou...klidne jednolitou bez displeju a onrazku...pro hru si zapnout cerveny podsvit wasd a modre par dalsich funkcnich kaves..... hmmm hmmmm....to by se mym kozenym podruckam na naturalce libilo :-)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

No k dokonalosti chybi jeste par vychytavek.

Plna preprogramovatelnost klaves na urovni klavesnice. Mel jse takovou z dob 486 a od te doby nemuzu nic podobneho sehnat. Jednoduse slo nastavnit napriklad ze pri zmaknuti klavesy T se chova jako by se zmackla klavesa L.

Vlastni nastaveni rozlozeni. Proc neexistuje klavesnice ktera ma na miste enter 3 spinace, a na to si podle sebe bude nasadim velky enter (pres vsechny 3), maly nebo obracene L (pres 2) + dodatecna klavesa na volny spinac. To stejne i s ostatnimi klavesamy. Konec breku nad nevyhovujicim rozlozenim klaves.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Téměř libovolná pokladní klávesnice (Tipro, Access IS, v našich končinách Elcom).

Klávesy přes více spínačů mají zásadní nevýhodu, a sice podstatně tužší stisk.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale nejak by to vyresit mohli, zrovna ta moznost zmeny velikost Enteru/Shiftu/Backspace by se mi libila. Kdyz jsem nedavno hledal novou klavesnici pro sebe a pozadovat vsechny 3 klavesy velke, tak mi vylezla akorat levna Geniuska za 150 Kc a u te bych mel strach, ze to budou ohybaci tenke plasty a ze se hned rozsype.
Jeste by pro me byla zajimava klavesnice s tlacitkem pro zavinac, jenze kam ho dat? Zatim si ho mapuju softwarove a popisku mam nalepovaci.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

> Ale nejak by to vyresit mohli, zrovna ta moznost zmeny velikost Enteru/Shiftu/Backspace by se mi libila.

Velikost (resp. tvar) Enteru, Shiftu a Backspace je stanovena standardy: ANSI, ISO, JIS. (Big-ass Enter je historická/východoasijská hovadina, která se příšerně stabilizuje.) V řadě případů PCB/membrána podporuje všechny tři varianty. Takže stačí přidat/odebrat mechanismy kláves a stabilizátory, příp. vyměnit plát, pokud ho klávesnice má a není univerzální, vyměnit klávesy a příp. upravit firmware (např. povolit extra klávesu pro ISO). Takže to vlastně zase taková sranda není, jak vidno.

> Jeste by pro me byla zajimava klavesnice s tlacitkem pro zavinac, jenze kam ho dat?

Tlačítko pro zavináč je zase co? Klávesnice vrací kódy. Interpretace (např. přiřazení symbolů) je věc softwaru. Je snadné upravit si mapu kláves v operačním systému tak, aby třeba kódu 43 (zpětné lomítko na US QWERTY) byl přiřazený uzenáč a k původní funkci se přistupovalo třeba přes AltGr.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Mozan to neni dle norem, ale tahle varianta mi proste nejvic vyhovuje. Na zavinac mam svoje vlastni rozlozeni klavesnice, kde ho mam na jinak nepouzivane klavese. Bohuzel ve W7 mi toto rozlozeni startuje automaticky, ve W8 si je musim po restartu rucne prepnout.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

To záleží na implementaci. AHK? SharpKeys? PKL? …?

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Keyboard Layer Creator Bootstrap primo od Microsoftu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Používám 22 let stále stejnou klávesnici Cherry G81-3000 a i když prakticky stále vypadá jak nová příští upgrade PC již asi nepřežije, protože na desce již nebude PS2 konektor a tak se poohlížím po náhradě, ale kupodivu to nebude ani tahle "téměř" dokonalá, protože již na první pohled ji k dokonalosti chybí docela dost..
1.Černá klávesnice je ergonomický nesmysl, i když píše bez koukání na klávesnici je má být klávesnice světla s černými popisy tak jak to má G81, nic na tom nezmění ani podsvícení, které ve dne není vidět a v noci spíše ruší.
2. Klávesnice je v předu příliš vysoká a nezachrání to ani předložka, ta na stole překáží a bez ní je klávesnice vysoká.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

s bodem 2 nesouhlasím. Sedím u ní a píšu na ní už řadu dní. Předložka zlepšuje komfort, ale na klávesnici se pohodově píše i bez ní. Možná sis prostě příliš zvykl na trochu jiný typ, ale ten rantl je rozhodně nižší než býval u 99% psacích strojů, nebo než bývá u ntb. Ale je to věc názoru, samozřejmě.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Vyloučit to nelze, vycházím pravda z vaší fotky , na které mi přišel předek vysoký.
Klávesnice je do značné míry o tom nač si člověk zvykne, ale také o tom co je ergonomický ideál.
Před těmi 20 lety se testy na klávesnice dělali jinak než dnes. Dodnes si z té doby pamatuji velký test klávesnic v nějakém časopisu, popravdě již nevím zda to byl Chip nebo něco jiného ani zda to bylo české nebo německé vydání, ale původ byl v Německu. Důraz testu byl na ergonomii psaní, autoři přizvali profesionální psavce plus nějaké výzkumníky, kromě klávesnic různých výrobců se probíralo i barevné provedení a kvalita zpracování.
když testovali barevné provedení byl závěr jednoznačný pro oko a i v oblasti periferního vidění vyšlo výrazně lépe černé písmenko na světlé klávesnici než opačně a to se testovali cherry hmatníky, které jsou "lisované" ze dvou různě barevných hmot a vykazují výrazně lepší kontrast a kontury.
Další co si z testu pamatuji je hmotnost ničím nenahradíte, jinak řečeno těžká klávesnice vychází lépe jak v ergonomii psaní tak v životnosti než podobná o výrazně nižší hmotnosti.
Zkrátka samé věci, které jdou proti dnešnímu trendu, módní je černá a tak musí ergonomie stranou, čím lehčí je výrobek tím levnější je výroba.
O 20 let později jim musím dát za pravdu, světlá cherry s 1,4kg postavená na 1mm silné ocelové základně je i po 20 letech jak nová a nedokázala jí nahradit ani Logitech s LCD nebo jakákoliv MS klávesnice, které u mě na stole vydrželi max týden.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

> Klávesnice je do značné míry o tom nač si člověk zvykne, ale také o tom co je ergonomický ideál.

Ano. Není to nic, co by se v nejmenším podobalo klávesnici v článku, natož libovolné Cherry G81.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Blésmrt. Jak článek, tak klávesnice.

Ta implementace NKRO je AFAIK licencovaná od Microsoftu; používala se na MS SideWinder X4. Staré Cherry G80 prostě měly u každého spínače diodu a taky to fungovalo, akorát diody stojí prachy… tahle implementace naopak zvyšuje spotřebu (proto MX 6.0 nebude fungovat s některými rozbočovači a nemá některé věcí navíc, tipuji včetně RGB podsvícení).

Drátky pod tabulátorem? WTF? Tabulátor má šířku 1.5x, tam se stabilizátor nevejde a nedává; ztratila by se tím kompatibilita s dalšími sadami kláves. Když jsme u kláves, že na tom je tenký plast ABS s čertvíjakým povrchem? Výrobu doubleshots zastavili před lety, klávesy z PBT na nových G80 jsou už taky tenké. Meh.

Hliníkový kryt. Super. Doporučuji se podívat třeba na GON Keyboards Works aj. Nic unikátního. Kovové šasi si můžu koupit i pro Filco Majestouch2 aj.

Konfigurace že vyžaduje software? Ducky nebo Vortex (nebo Kinesis Advantage nebo některé průmyslové Cherry) to umí přímo na klávesnici za běhu. Jinde (uh-huh ErgoDox) si přeložím firmware. A tak dále.

Špičkové spínače? Ha-ha. Pane kolego, doporučuji se podívat na Topre, Matias (moderní pokračovatel Alps SKCM); porovnat plynulost chodu Cherry MX a klonů Gateron – nebo dokonce *starých* spínačů Cherry MX z 80. let. Pro cvakací spínače buckling spring nebo cvakací spínače Matias – z těch současných.

Odezva z lineárních spínačů stiskem nadoraz? dafuq? Klávesnice může mít emulaci zvuku při aktivaci (viz Kinesis Advantage), dá se to řešit softwarově. Nebo si prostě vytvořím hmatovou paměť.

A tak dále a tak podobně.

Spíš se těším na produkci Uniqey od GMK.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Davide, co čekáš že ti na tuhle ódu na sebe sama odpovím? 1) je jedno jestli je/není nějaká věc licencovaná (tj je to irelevantní); 2) ten tabulátor má tendenci se vychylovat, takže by mu drátek prospěl (šířka klávesy je tudíž irelevantní); 3) to, že není vlastnost zcela unikátní, neznamená, že není nadstandardní a příjemná/dobrá; 4) kde píšu o konfiguraci přes sw? to si něco popletl. navíc konfigurování překladem fw mi přijde jako ještě větší obstrukce než nějaký eye-candy sw. ale to je věc názoru; 5) nepotřebuji se dívat na Topre apod. To, že existují nějaké spínače třeba ještě o trochu lepší (což může znamenat i jen to, že vyhovují více lidem, kteří se v klávesnici vrtají tak do hloubky jako ty) je marginální; 6) ta poznámka k hmatové odezvě mě má jako obohatit jak? nechápu.

Příště zkus být méně militantní ve svých výhradách, možná pak budou dávat lépe smysl. Ono si to celé můžeš přebrat i tak, že tohle prostě není klávesnice pro tebe. A to je v pořádku, já bych také nemohl používat 90% těch klávesových podivností, které tio v posledních letech prošly rukama, a to včetně rozložení Colemak. Ale tuhle debatu jsme mám pocit už měli, takže raději končím.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> 1) je jedno jestli je/není nějaká věc licencovaná (tj je to irelevantní)

Není to inovace, resp. je to inovace pofidérní – tvrdím, že naprosto zbytečná (hint: diody). A to se jedná o jednu ze stěžejních fíčur.

> 2) ten tabulátor má tendenci se vychylovat, takže by mu drátek prospěl (šířka klávesy je tudíž irelevantní)

Pak musíš nechat vyrobit novou formu na příslušnou klávesu (AFAIK tisíce tEuro), vyřešit, jak tam ty úchyty na stabilizátory narvat, u jiných typů stabilizátorů máš problém s diodami,…

Problém není v absenci drátků, problém je ve spínači (náchylný na stisk mimo střed, ale to není má zkušenost s Cherry MX), nebo v klávese – tipuji příliš nízký profil.

> 3) to, že není vlastnost zcela unikátní, neznamená, že není nadstandardní a příjemná/dobrá;

Je to další stěžejní fíčura téhle klávesnice a zase ji má konkurence, takže v čem je vlastně MX 6.0 lepší než konkurence?

> 4) kde píšu o konfiguraci přes sw?

Namátkou

> Osobně nepovažuji za nutné mít obslužný sw s podporou fullRGB regulace podsvícení jednotlivých kláves či jejich skupin. Nepovažuji za nutné implementovat makra.

Plyne to z více míst. Vrcholem je pak

> Tyto věci mohou leda zpožďovat komunikační rychlost z/do klávesnice a s ohledem na technologii RealKey by tak vznikl leda kompromisní hybrid.

protože viz jednak první bod (diody), jednak např. debouncing nikterak nesouvisí s těmi dalšími vrstvami.

> 5) nepotřebuji se dívat na Topre apod. To, že existují nějaké spínače třeba ještě o trochu lepší (což může znamenat i jen to, že vyhovují více lidem, kteří se v klávesnici vrtají tak do hloubky jako ty) je marginální;

No a já tvrdím, že tvrzení, že jsou skvělé, je jen důsledek nedostatku informací. Jinými slovy, nepodáváš údaje ani kvalitativní (např. test životnosti na mašině nebo v různých podmínkách), ani kvantitativní (srovnání s konkurencí vyjma tuctových membránovek, ani v rámci 30leté historie produktu). Nic si z toho nedělej, je to problém takřka všech českých recenzí. Expert na Světě hw se ani neobtěžoval zjistit si, že v Novatouch "je" Topre – jen papouškoval bláboly s dodaných marketingových materiálů.

> 6) ta poznámka k hmatové odezvě mě má jako obohatit jak? nechápu.

Tvrzení, že lineární spínače poskytují odezvu, když je stiskneš nadoraz, je sice úplně super, ale (a) proč si pak vůbec pořizovat klávesnici s mechanickými spínači? a (b) existují alternativy (opět kvantitativní data).

> Příště zkus být méně militantní ve svých výhradách, možná pak budou dávat lépe smysl.

Zkus si položit jinou otázku: Tenhle článek přinese zviditelnění Cherry Corp., zobrazení stránek provozovateli webu, Tobě honorář – ale co přinese čtenáři? Čtenář se nedozví ani kvalitativní informace o „principech fungování“, ani – jakožto potenciální kupce – [materiál pro] srovnání s konkurencí. Je to analogický problém jako u produktů pro „audiofily“.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Všetko bolo už povedané predo mnou. Ergonomie, ergonomie a zas ergonomie a ostatné ide stranou. Je veľká škoda týchto dní, že čo je drahé v zásade musí byť dobré. Môj starý otec (děda) mal také porekadlo (řčení) ..."Nie je všetko zlato čo sa byští, ani koňak čo kôň vyští"... a platí to stále. Za tie prachy to musí vedieť samé písať. Som z toho smutný. Čo takto zaloviť aj vo vodách kde plávajú obyčajné ryby a nie iba šťuky. Poobzerať sa aj po reálnom živote a pomôcť obyčajným ľuďom s výberom normálnej klávesnice. Pane Ježku bude z toho niečo?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Připojuji se se s obdobnou žádostí. Klávesnici nad 1000,- neobhájím a popravdě chci jen aby fungovala pod Linuxem a byla spolehlivá.

Za posledního půl roku už mám 3 a už mě nebaví dělat pokusného králíka.

Zvažuji tuto od Lenova
https://www.alza.cz/lenovo-pearl-white-usb-preferred-pro-keyboard-czech-...

Máte s ní někdo zkušenost?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Fungovat bude cokoliv, co nemá čudlíky navíc apod. Ale v téhle [cenové] kategorii v principu nic nemůže být extra spolehlivé.

Lenovo Preferred Pro jsem měl (více méně jsem jich rozdal celou paletu). Normální rozložení (měl jsem ANSI). Aspoň zpočátku relativně měkký stisk, hrubá textura kláves, slušně působící pogumování na opěrce rukou, nevrže nějak extra. Vadily mi jenom poměrně ostré hrany kláves (AltGr, mezerník). Jo, dá se to. Akorát ta cena. Být to za dvě stovky (jako jsem to měl já), paráda… jenže za těch osm stovek se dá splašit Cherry G80 nebo starý Dell AT101-102 s potenciálem někde úplně jinde.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Díky za odpověď ikdyž mě nepotěšila. Problém, který řeším je, že klávesnice co jsem měl se zasekávaly. Zejména ty delší. Ve zdrojácích mi to pak dělá paseku. Co jsem se díval na ty dvě, tak Cherry je výrazně dražší a ta druhá se už nevyrábí. Jsou k dispozici pouze starší v AJ nebo DE variantě.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Fungl nová G80-3000 stojí sotva €60 z německého Amazonu. Jetá G80-18xx se dá splašit z německé lékárny (typicky přes recyklátora na eBay.de) za pár tEuro, pokud si seženeš proxy. Vyčistit, trocha moddingu – máš výbornou klávesnici. Totéž třeba s těmi různými starými delly, zvlášť přeznačenými Alps Bigfoot; těch mám ve skříni asi pět (některé dokonce s českými popisky, byť ne že by na tom sešlo)… Stačí se poptat na správných místech (Deskthority Marketplace).

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.