Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Test: grafika v Intel „Sandy Bridge“ přebírá vládu integrovaných grafik

Dobrý článok.
Čo sa stane s integrovanou grafikou, ak pridáme klasické grafiku? Odstaví sa celkom, zostane pracovať paralelne, či bude pracovať pre 2D a pre 3D sa prepne na externú? Je možné to nejakým spôsobom zvoliť?
Pýtam sa preto, lebo ma čaká upgrade /zrejme na I5 2500K/ a integrovaná nedosahuje ani výkonu mojej staručkej 2600XT.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Lze to navolit, ve Win7 je možné provozovat obě současně. Pak záleží na tom, kterou nastavíš jako primární, podle toho pak některé aplikace nemusí některé možnosti té které grafiky korektně rozpoznat. Také je často potřeba i na druhé grafice pustit obraz, aby ji ty aplikace korektně viděly (na to je nejlepší monitor se dvěma vstupy, do každého zapojit jednu grafiku a obraz klonovat, abys neměl pocit, že o něco přijdeš ;).

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

No tak to se povedlo. Snad se povedlo i u AMD :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Velmi dobra praca, dakujem.... Aj ja som prekvapeny z vykonu Intel grafiky, no ma to par hacikov. Ze tato grafika bude iba u najvykonnejsich modelov a tam integrovana grafika vecsinou nieje potrebna nakolko k supervykonnym drahym procesorom asi vecsina ludi si da diskretnu vykonnu grafiku. V slabsich modeloch bude o polovicu slabsia, no prave tam by to davalo zmysel, lebo do kanclu a HTPC nepotrebujem drahy vyhonny procesor...., dalsia vec je ta, ze vobec nevieme vykon AMD Fusion Llano, no podla predpovedi ma mat jeho grafika vykon HD5570 a ta bude omnoho, omnoho vykonnejsia ako toto....., s AND Fusion Zacate E350 sa tato intel HD grafika porovnavat neda, nakolko Zacate je max 9-18W procesor do netbookov a Intel i7 2600 je highend pre destop s max 95W. Tieto dva procesory sa nikdy ako konkurencia nestretnu..... Este raz napisem, ze je to pekny pocin, no prave tato grafika mala byt v core i3, 15, nie v i7, tam straca zmysel. V slabsich Cote i3,i5 bude o polovicu slabsia a prave tie intel sandy bridge sa stretnu s AMD Llano s obrovskym vykonom integrovanej grafickej karty ala HD5570 a taktiez ju porazi aj malinke AND Zacate..... Cize moj zaver, grafika je to dobra, no na mieste kde nema zmysel a nechapem tah intelu ze ju nejdal do vsetkych procesorov ale prave tam kde by mala zmysel nieje.... Tesim sa na dalsie testy...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

aha, dík za odpověď, přesně tohle mě zajímalo. Takže v core i3 to už tak pěkné nebude :-(, přitom jak píšeš, právě v něm by to bylo nejvíce potřeba

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ano, toto he Intel HD3000 a bude iba v najvykonnjejsich modeloch, v ostatnych desktop modeloch Core i3, i5 bude intel HD2000 a tam uz to take ruzove nieje, je velka skoda, ze nieje vsade Intel HD3000, pozrite si toto a zistime, ze nic vazne sa nekona.... http://en.hardspell.com/doc/enshowcont.asp?id=7949&pageid=7745

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Prepacte za chyby a diakritiku, no noc bola dlha a tazka.... :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Přesně jak píšeš - na hraní (navíc ještě s takovým procesorem) je to pomalé a na všechno ostatní zbytečné - v následujících testech není nic, co by procesor sám nezvládl rychleji: GPGPU testy - pomalejší, kódování videa - stejně rychlé, přehrávání videa - není specifikováno (ale počítám, že CPU utáhne 110Mbit x.264). Moc nechápu to ocenění - pro procesor ano, ale co má dělat u grafiky?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem se schválně podíval na Samsung Oceanic a plynule přehrávám na Core2Duo 2.2GHz se zátěží okolo 60%. Takže u přehrávání videa je takto "rychlá" grafika taky na prd, tzn. kromě hraní her je vždycky lepší CPU a hraní samotné na takové grafice asi taky nemá moc smysl diskutovat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale tak samozřejmě, akorát ti to dekóduje procesor a ne grafika ;-).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Takze podle vaseho prispevku lze rici, ze v Llano bude tak vykonna grafika take na nic a v Zacate uz tuplem? Ja osobne to beru za obrovsky pokrok na poli IGP, protoze to stlaci cenu dolu a snad bude AMD APU tak dobre, aby byl Intel dotlacen osadit i i3/5 HD3000.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

V Zacate bude pro přehrávání HD videa (protože to procesor sám hádám nezvládne) a v Llano počítám, že na tom půjde i hrát, protože 400 stream procesorů už je v podstatě nižší mainstream, pro notebook s rozlišením 1280x800 z dnešního pohledu skoro i luxus. Každopádně tady na to Sandy Bridge se díváme jako "ultracool", protože to porazí 80SP grafiku, která bude integrovaná do čipů konkurujích Atomu...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Prehrani HD videa ocividne zvladne i grafika Intelu s nizsim vykonem a hrani na notebooku je stale utopie (pokud vynecham specializovana monstra). Kazdy ma jiny nazor a preference, no z meho pohledu jsou planovane grafiky od AMD zbytecne vykonne.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak to tu utopii zažívám už dva roky. Na 80SP grafice (Mobility Radeon HD4330) se dá hrát na notebookových rozlišeních celkem dobře, ještě je dobré to trochu přetaktovat. Utáhne to Bioshock, Half-Life 2 a všechny hry postavené na "source", Oblivion, Tomb Raidery (včerně Underworld), Mass Effect 1 i 2, HoMM V, Trackmania... To všechno půjde hrát i na Intel HD3000, pokud se stáhne rozlišení na úroveň notebooku a vypne FSAA - ale tady jsme u jádra problému - kdo by to dělal, když za 3000 může mít grafiku, která to utáhne v 1920x1080 na plné detaily? Neutáhne to Mafii II, GTA IV, H.A.W.X., Crysis, a hodně dalších, to bude práce až pro Llano. Pointa je v tom, že sestavy AMD jsou mnohem vyrovnanější - Zacate bude (jako lowend) obsahovat grafiku na úrovni, kdy se tady ty ne-úplně náročné hry budou dát rozjet i na netbooku, Llano jako mainstream rozjede už v podstatě všechno (asi ne 16xFSAA, ale opravdu všechno) a pro high-end je potřeba externí grafika. Intel má grafiku low-endu v i7 a pro i3 a i5 použije sub-low-end.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

ja by som si i7 sandy kupil a za tu grafiku by som bol vdacny, nie som pubertak aby som potreboval vykonnu 3D grafiku a mat celkom slusny 3D vykon keby nieco... preco nie.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Největší neznámou zůstává, do jaké míry je GPU část provázana s výkonem CPU části, vzhledem k architektuře a značné provázanosti GPU i CPU části jako nikdy předtím to sice na nejvýkonějším core i7 vypadá takto nádherně, o tom žádná, bojím se jen, aby to na nejpomalejším core i3 díky té provázanosti nevypadalo úplně jinak. Integrovanou grafiku totiž nejvíce využijeme právě v nejpomalejších procesorech, core i7 obvykle už osazujeme diskrétní kartou. Jestli zůstane výkon GPU části na core i3 alespoň 3/4 co tady, tak to bude teprve bomba

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Hlavnim cilem je vytlacit nV z trhu.Tyto chipy prinasi 90% zisku.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Prepacte za dalsi prispevok, no chcem sa na tu grafiku pozriet NASCHVAL kriticky, opakujem budem naschval kriticky a zaujaty.... ked pozeram na tieto testy http://en.hardspell.com/doc/enshowcont.asp?id=7949&pageid=7745 ...... Porovnajme vykon stareho I5-661 /HD100 grafika/ s sandy bridge i5-2500 /HD2000 grafika/ tak zistujeme, ze je to uplne rovnaka grafika s rovnakym vykonom a ako zistil aj tento test, intel zapracoval na ovladacoch a multimedialne schopnosti starej aj novej grafiky su rovnake a proste nic nove sa nekona, hoci stara grafika bola cez FSB napojena na dalsom 45n cipe, nova je 32n na spolocnom cipse s procesorom a dokonca zdieleju kesku, absolutne nic jej to nepomohlo lebo vykon je iba o kusok lepsi a to o ten kusok kolko pomohol ten gpu boost, cize trocha vyssie frekvencie. Cize Intel neurobil oproti starej grafike v Ci5-661 vobec nic, len ju nalepil k procesoru. Akurat zlepsil ovladace, ktore pomohli aj starej grafike a ich vykon je totozny. Aby sa nepovedalo ze fakt neurobili nic, tak do HD3000 to vsetko zdvojnasobil a preto tam to poskocilo, no ziaden zazrak za nekona, proste zdvojnasobil staru grafiku tak ma 2x vyssi vykon, to je cele. Smola je ta, ze prave v core I3, I5 ktore su najpredavanejsie mame tu istu staru nevykonnu grafiku. Jedine pozitivum je vylepsenie ovladaca a tym padom multimedialnych schopnosti. Ja som ocakaval oproti starej grafike aspon nieco, no nekona sa vobec nic a Intel HD3000 v Highend procesore straca zmysel.... Ze vraj HD3000 bude v mobilnom segmente, no dufam, ze nie iba v highende ako v desktope ale prave v slabsich modeloch kde dava integrovana grafika zmysel...Troska nadsadene, no za namyslenie....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Teď už jenom čekat na fundovaný komentář terrorista, který nám vyzdvihne výkon GTX580, a že vlastně integrovanou grafiku vůbec nepotřebujem jelikož neumí počítat PhysX a nezvládne pokročilou tesselaci :-)

A trochu k tématu: Jak zaznívá nahoře, takováto grafika je v nejvýkonějším procesoru úplně na dvě věci , tady bude mít AMD zajisté navrh, jelikož podobný grafický výkon můžeme očekávat u lowendu či mainstreamu. A taky mě napadá, kolik grafických jednotek se dostane na Atom, tam by bylo nejvíce potřeba mnohem lepšího grafického výkonu než nyní (leda pokud by intel chtěl prohrát s AMD na plné čáře)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Graficke chipy AMD budou vykonem nekde jinde, uz tim ze maji podporu DX11.O to ale Intelu nejde, Intel je zdaleka nejvetsi vyrobce grafickych chipu na svete a timto si tuto pozici jeste upevnil.AMD uvede svoje CPU s integrovanou grafikou teprve za par mesicu a nV nikdy.Aspon to zatim na to nevypada.Takze cely zisk v oblasti lowendu spadl docasne Intelu do klina.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

také dychtivě očekávám jeho komentář :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

asi nesplnim vase ocekavani. ja cekam na nejaky 11" notebook/netbook s mobilnim ULV SB, 2/4 s turbem a 1100MHz grafikou, k cemu bude pridana nejaka alespon stredne vykona grafika pres optimus. mobilni SB maji integrovanou grafiku vetsinou ve vykonnejsi verzi, takze externi grafika se bude zapinat minimalne a myslim ze vydrz na baterku by mohla byt kolem osmi hodin realne

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

každou chvíli se má začít prodávat gigabyte t1125. Téměř dokonalý stroj. 11" core i5, multitouch, dokovací stanice, optimus. Jediná vada na kráse je grafika, která je jenom gf 310m, tady bohužel narážíme na možnosti toho malého těla, těžko narveme do 11" notebooku 90W grafiku. Dalším strojem který by tě mohl uspokojit je už jen alienware m11x. 11", optimus GT 335. Procesory buď core2duo 1.2 nebo corei5 ulv 1ghz a corei7 ulv 1.2Ghz (turbo až 2.1)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jo 90W je moc. imo GT445M staci (s gddr5 a 192bit sbernici). to je pak tusim 45W? ted si nejsem jisty. na tom uz se da hrat rozumne, kdyz je potreba (pripojene na ext. monitor nebo treba prenosny projektor) ..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

musím tě zklamat, GT 445 v 11" neexistuje, to co nabízí alienware tedy GT 335 je v 11" to nej, s takovou filozofii můžeš čekat na svůj vysněný stroj věčně ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jasne, e zatim takova kombinace neni. existovat by ale mohla do budoucna. no uznej ze kdyby se to nekomu povedlo, byla by to pecka

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Aj mne by sa pacil taky stroj, no neviem ci clovek potrebuje vykonnu grafiku do maleho stroja a ci to stoji zato aj po technickej stranke... Ak tam budes mat HD3000, malo by ti to stacit...., ja si pockam na odpoved AMD, mna vykon procesorovej casti v malon notebooku, netbooku az tak nezaujima, skor dam prednost grafike.... no ATOM nechcem....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

úplně ti rozumím, mám podobné potřeby, kdo koupil před více než rokem sa3650 za 14 tisíc má stále vyhráno. Přítelkyni jsem pak pořídil Ferrari one. Dokovačka s radeonem 3870 funguje na obou strojích, tohle se AMD opravdu povedlo

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Co já bych za dokovačku dal... Nad Sa3650 jsem taktéž uvažoval, ale výdrž baterie mě poněkud odrazovala, takže se teď s dm3 trápím s kombem 3200 + 4330(@600/800) s pitomým PowerXpress, kterej funguje jen na Win7 (takže pápá Vista Business MSDN, pápá Mandriva 2010.2, ...)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Měls jít do sa3650, kvůli dokovačce s XGP radeonem. Core notebooky na tom jsou pochopitelně lépe s výdrží, ale pořídil jsem k sa3650 druhou menší baterku. na tu 8 článkovou vydrží při psaní ve wordu a pod něco málo přes 3.5 hodiny, na tu 6 článkovou přes 2.5, dohromady je to tedy už ok, nehledě na to, že dokovačka z něj skvěle funguje i s Ferrari one, což je v podstatě netbook, kterému bude výkonem +- odpovídat Zacate. Máme doma ještě ION nettop s Atomem 330 u televize, ale chod WIN7 je mnohem plynulejší na tom dvoujádrovém Athlonu 1.2ghz , než na tom dualcore 1.6ghz Atomu. Proto vždycky říkám, že Zacate bude lepší než ION, už jen proto, že obsahuje superskalár. Nevím jak to popsat, ale subjektivně pozoruji na tom athlonu méně záškubů a tak nějak lepší response systému, přestože oba obsahují stejný systém i 5400 otáčkové hardisky. ION je prostě horší i když v benchmarcích jako 3Dmark dává o něco víc než HD3200

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu je velka skoda, ze HD3000 neni ve vsech verzich Sandy Bridge.

Do HTPC je HD3000 idealni spolu s nejakou nizkou verzi verzi CPU (treba i3) - pak by to stacilo na video + hrani starsich her ve full HD.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Rozhodně nemohu souhlasit s názorem vyřčeným v článku, že GPU v Sandy Bridge zatopí i APU od AMD. Je pravda, že Intel na své grafice za poslední léta hodně zapracoval, ale obávám se, že na Fusion od AMD to stačit nebude. Dle testů je HD 3000 zhruba výkonná jako Radeon 5450, což je GPU s 80 ti shadery. Pokud se nepletu, Fusion by jich mělo mít 480, tedy 6x více. Vzhledem k né zcela ideálnímu přístpu k paměti u integrovaných grafik a jiným neduhů odhaduji, že Fusion bude mít 4 až 5x výšší výkon než HD 3000. Ovšem to je jen praktický pohled na věc. Velice zajímavé je to z teoretického hlediska. Viděl jste někdo dieshot Sandy Bridge? To GPU je velice malé a co jsem tak četl, má pouze 114 miliónů transistorů. Podobně výkonný Radeon 5450 jich potřebuje 293 miliónů. Je fakt, že HD 3000 jede zhruba na dvojnásobné frekvenci, ale i tak je to vzhledem k tomu kolik potřebuje transistorů neuvěřitelně (na Intel) efektivní kus křemíku. Zde je tedy porovnání HD 3000 vs Fusion od AMD trochu mimo, protože AMD pro své GPU použije několika násobně více transistorů. Jistě, z praktického pohledu to může být kupujícímu jedno, ale z teoretického hlediska je na tom Intel hodně dobře.
Podle některých spekulací by další generace CPU (Ivy Brdige), jenž tu bude už za rok, měla integravat GPU s 24 výpočetními jednotkami (HD 3000 jich má 12). Intelu se daří poslední roky dost překračovat profláklý Mooreův zákon. GPU od Intelu zdvojnásobují výkon ne každé dva roky, ale každý rok. Uvidíme jak jim to dlouho vydrží.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ten nízký počet tranzistorů který jim na to stačil zase tak nízký nebude. To jejich GPU by bez CPU části nebylo životaschopné, jelikož používá i části CPU. Viz architektura SB. Proto to tak počítat nelze

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No, já zase četl, že GPU v Ontario/Brazos má mít právě jen těch 80 shaderů. Takže podle toho soudím, že to bude plichta.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ontario / Zacate 80SP (to je plus mínus HD3000 pro Zacate, Ontario bude mít nižší takt, takže cca HD2000), Llano 400SP - tzn. cca 4x výkonnější, než HD3000.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsou určeny pro konkurenci Atomům a CULV, pro desktop je tu Llano a ten bude mít kolem těch 400-480SP, což se rovná zhruba výkonu 5570-5670 pokud vemu v potaz sdílenou paměť, takže to, co se nyní u HD3000 prezentuje jako fenomenální, je v porovnání s tím, co přijde od AMD, jenom drobný předkrm :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Celkom pekny pohlad na vec. Ono Intel grafika je preto taka mala, lebo je to iba surova grafika..., ATI svoje lowend a integrovane odvodzuje od Vykonnych GPU, ktore obsahuju vsetky ficurky, cize DX11, telalacnu jednotku, vyhladzovania, UVD3 a pod..., ktore zozeru dost tranzistorov... Je velka chyba intelu, ze tu malu graficku HD3000 nedala do vsetkych SB procesorov, lebo osekana HD2000 je uplne to iste co tu bolo doteraz.... Intel ma velku vyhodu vtom, ze ma malu grafiku a je vpredu s vyrobnym postupom. Na 22n kludne moze dat aj 48 vyp. jednotiek a vela miesta by to nezabralo a to by bol hukot.... Pockajme na AMD Llano a uvidime, no podla mna pre nVidiu to niesu dobre spravy...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jak to vypadá mimo Windows? Hoďte to na stůl D. Ježkovi, přivažte k němu plyšového tučňáka a ať ukáže, že neumí psát jen o HW na Abclinuxu.cz, ale i obráceně. .o)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Koho by to zajímalo? Všech 5250 uživatelů linuxu v Evropě? Nebo všech 192 v ČR? :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nebo mozna ty, kteri si chteji postavit usporne a vykonne HTPC na linuxu?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. Aspoň na tom spustit nějaké solidní Live distro, to přece není tolik práce navíc.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Chlapi, mam teraz ATI 1950 Pro (512 MB). Ako to vidite s vykonom oproti Intel HD Graphics 2000 a 3000? Asi budem stavat nove PC a ak by bol Intel vykonnejsi alebo porovnatelny tak by som to zvazil.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.