Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Test: Intel 311 SSD Larson Creek 20GB

I těch 64 GB je hodně omezujících. Mně začíná být těsno i na 120 GB a to mám tu řidčeji používanou (větší) část aplikací na sekundárním disku.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

já se vlezu na 128GB se systémem, aplikacemi, hudbou a cca 2-3 hrami. Je to samozřejmě individuální, ale povětšinou mám zkušenosti o lidech (teď nemluvím o vás), co tvrdí, že by jim na systém a aplikace toto nestačilo, že jen trpí "hoardingem" v jeho softwarové podobě (psychická porucha která se projevuje neschopností nic vyhodit, lidé co doma shromažďují odpadky nebo mají 11 koček a pod)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu ze jsme taky takovi "bordelari" :) a oba s pritelkyni casto pracujeme na ruznych projektech... zustava za nama hromada malych...velkych...ruzne barevnych souboru zasantrocenych v nejpodivnejsich utrobach disku :)

Osobne resime ruzne rozbite systemy vzdy koupi noveho disku kde stary jde na policku (5 disku skvele zatizi polici s knihama) a cekaji jestli si jejich majitele nevzpomenou na nejaky ztraceny soubor :)

Osobne si ale taky myslim ze 120GB bez sbirek filmu je tak akorat pro beznou praci... Tedy nejaky ten OO ... system ... dokumenty... fotky... nastroje pro praci (doplnte si treba SQL server nebo treba Photoshop dle libosti) a vyplody vasi prace... do toho +- 3 hry a jeste stale by tam melo byt dost mista :)

Nejvice je tohle videt na nasem netbooku ktery ac ma zalostnych 160GB mista...zabrano ma sotva 40GB... a to vetsinu tvori fotky :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nemusí jít o nechopnost nic vyhodit, ale o to mít všechny programy a hry v pc aby se nemuselo pořád něco doinstalovávat. Sice spousta programů a her je málokdy použita, ale nic se pak nemusí hledat a zdlouhavě instalovat, vše je po ruce a stačí kliknout jen na ikonku - velmi pohodlné. Mě i 2TB jsou málo.....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

2TB na aplikace? to bych nechtěl vidět

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

jo, proto nerad instaluju Windows protože je to pak práce na týden....
Ještěže Win7 jsou kvalitní OS tak od jejich první instalačky cca měsíc po vydání jsem je přeinstalovávat nemusel.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mě se líbí jak vždycky redakce pěkně zhodnotí očividná fakta, v tomto případě, že cena SSD klesla za 2 roky nejméně o 75%, že narostla rychlost atd a hned pod další diskuzí ohledně nějakého SSDčka se dočtu o tom, že se SSD nemá šanci v budoucnu uchytit

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Myslíte že je možné používat/rozumné používat malé a rychlé SSD jako cache pro velké a pomalejší SSD? Zvýší se tím životnost toho většího SSD?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Myslim si ze pri tech cenach to mozne neni...

Nemate lepsi koupit dnes disk za cca 2500 a az za dva roky treba doslouzi tak koupit zase za 2000 nekolikrat vetsi a rychlejsi? Nez dnes koupit treba jeden za 2500 a druhy za 1500 a travit hodiny resenim kdy maly bude cacheovat velky? :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že ti systém (nebo ty ovladače) nedovolí vůbec cachovat SSDčkem SSDčko ;).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

muj system zabira 9.3GB ten by se tam vesel v poho :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vraj "Praktické testy SSD cache".
Viete mi povedat co je na tom bezne pouzivanie PC?
1:Integrace SP3 do instalačky Windows XP - budem robit za sebov 3krat taky isty ISO obraz z rovnakych udajov?
2:Načtení pozice v Oblivionu - asi jedine ktore sa moze stat, ked ma v hre zabiju a bude sa nacitat ta ista pozicia.
3:Start Windows 7 - Spustim PC a hned ho vypnem aby som ho znova zapol a rychlejsie ho spustil? Trocha cudne.Ked na nom budem chvilu pracovat tak sa data v cache predsa prepisu.
Inak suhlasim , ze cela tato technologia je k nicomu. Aj ked by davali k doske za 300Kc, tak 64GB MLC stal tiez priblizne 350Kc.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

přesně tak, postačí levné RAID 0 z běžných 7200ot disků a výkonu je dost. Cena malá - před rokem jsem platil 3000Kč za dva 1TB WD Blue, a spousta místa a taky slušný výkon. Na SSD to nemá ale pro domácího uživatele co nedělá archivy či nepracuje s videem je to ideální řešení které má mnohem příznivější poměr cena/kapacita.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

měl jste možnost někdy po nějakou dobu osobně s SSD pracovat nebo je váš názor založen z toho co si přečtete na internetu? Já jen, že s RAID 0 vám vůbec neklesne např. přístupová doba, RAID 0 jsem používal asi půl roku a pro běžného uživatele nemá přínos vůbec žádný. Pokud si vzpomínám, tak jediné co jsem postřehl bylo rychlejší načítání levelu v některých hrách, na swap a podobně se RAID 0 kouše stejně jako neraid. Narozdíl od toho SSD poznáte téměř při čemkoliv

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

pochopitelně že SSD je lepší, ale poměr cena/kapacita je zatím otřesný. RAID 0 dvou mainstreamových disků dá výkon vyšší jak nejnovější WD Black za minimální cenu. Zatím je využití SSD v domácnostech dost sporné, akorát navýší cenu a kapacita je o dost menší než HDD takže ve výsledku je často nutnost jako sekundární disk HDD. RAID 0 nepomůže jen při načítaní her, ale i při práci s videem a praci s archivy (typicky při práci s internetovými úložišti kde jsou archivační programy prakticky nepostradatelné). SSD má své výhody ale zatím je to jen taková hračka - slušné kapacity stojí pořád přes deset tisíc a ty za přijatelnou cenu jsou zase malé, akorát tak do netboků, laptopů.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud koupíš za 2500,- 64GB SSD a 1700,- za 2 TB Green disk, mám 2TB za stejnou cenu, za jakou pořídím stejnou kapacitu s mainsteamovými disky v konfiguraci RAID 0.
Dostanu přitom výrazně vyšší výkon.

Ještě před rokem to bylo dilema, dnes není s SSD na co čekat. (Já osobně jsem si do nového PC pořídil 120GB Corsair Performance a neměnil bych; (a kdybych kupoval počítač s polovičním rozpočtem, prostě bych do něj dal nějaký ten 64GB disk)).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Reknes nam za 2 roky ;-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Řeknu co?
Jediné, co se za ty dva roky změní bude, že SSD ještě zlevní, takže bude ještě jednoznačnější výhodnost konfigurace, kterou popisuju.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jo, a ten Green bude leda tak na filmy či ISO her a to krásné malé SSD budu neustále hoblovat instalacemi.....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A co poměr cena/výkon? V tom je zase SSD bezkonkurenčně nejlepší.

Důležitější než poměr cena/výkon je myslím samotná cena. 6kKč za 120GB SSD není žádná láce, ale zase to není tak moc vzhledem k cenám ostatních komponent, příp. k ceně notebooku. Na systém 120GB s přehledem stačí, na data je možné použít původní HDD připojený místo optické mechaniky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

RAID0 nikdy ;-)) mam RAID1 a ctu tedy z obou naraz, jen pomalu zapisuji, i kdyc zo je to pomalu ;-))
Na data RAID5 ;-))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

20GB je dobrých leda jako cache. Jako hlavní disk jsem měl v pc 20GB WD v roce 2002, to byla pěkná velikost, dnes stačí akorát na Windows a Office. Taková pamět se hodí leda do nějakého slabšího netboku, do pc leda jako velká cache.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takze , kdyz to shrnu je to na ... To uz mam pomalu slusne diskove pole za ty ceny

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nesouhlasím s hodnocením produktu
Určitě bych pro SSD cache použil tenhle SLC Intel a ne Kingston z důvodu použití SLC chipů. Na co teplotní čidlo v intel SSD, když se sotav zahžeje. Cena je za SLC disk pěkná, navíc to člověk může použít i jinde, kde se bude hodně zapisovat. Smart response není špatná technologie, například jí můžete použít pro někoho, komu nevysvětlíte, že SSD disk má omezenou kapacitu, že tohle má instalovat tam a tam, že ho má udržovat z části volný atd, nebo to ví, ale nechce takový věci řešit...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Cache ... a co budte cachovat ;-)) ... hezka blbost ze ;-)) ... jj dejte ho na swapak, ci cache photoshopu a zjistite, ze je vlastne pomaly ;-))

A samozrejme SSD se pri zapisu zahriva vice nez klasicke disky, dokonce i vic zere ;-))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.