Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Test: jak fotí duální Huawei P9 s objektivy Leica Summarit

Zajímalo by mě o kolik je to lepší oproti rawům co lezou z roky staré Lumia 1020

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

OMG, vidi prvni telefon po 15ti letech a je unesen ..... co tak nejake srovnani s konkurenci? Asi ne .... a tento skvely fotomobil nema HW tlacitko fotaku? LOL
Zajimalo by me, jestli foti aspon o neco lip nez moje 2 roky stara L930, ktera ma krom HW dualni spouste a bezdratoveho nabijeni, taky treba 4k, HDR nebo treba slowmo ....
A taky je mi divne, ze clovek, ultrabojovnik linuxoveho dzihadu, co tu nedavno trapne splachoval licencni stitek windows a zminoval jejich nebezpecnost nebo dokonce pomalost, muze vzit do ruky neco jako android ..... asi jiny gang nebo dobry matros .....

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

To je jedinna vyhoda lumii. Fotak, ktery vetsina ostatnich vyrobcu stale nedokazala aspon vyrovnat. Takze nejspis ne, tohle nefoti lip nez tvoje L930. Co se tyce androidu... pises nesmysly, co nemaj s realitou nic spolecnyho.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

budu protentokrát ignorovat to, že máš pořád problém s pochopením psaného textu a rovnou ti navrhnu: zveřejni nějaké RAWy z L930, rád se na ně podívám blíže a napíši zde do článku svůj názor na ně.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Hladam telefon, ktory robi co najlepsie foto (v tomto clanku mi teda dost chyba porovnanie s konkurenciou, ale chapem ze to zrejme nebolo mozne alebo cielom). Co ale v zasade odmietam, je zaoberat sa fotenim do RAWu a upravou fotiek. Chcem mat co najlepsi vystup avsak "bez dalsej prace".

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to tezky, kazdej foti jinak. Asi obecne nejlip ta Lumie 930, Huawei P9 ma fotky hodne zatmavle, dorovnavaji tim to, co telefon neni schopen nafotit. Samsung S7 ma zase hodne velke prepaly. Me se dokonce zda, ze se fotaky ve smartphonech zhorsujou misto aby se zlepsovaly a takovej SGS4 fotil lip nez ty dnesni. Kazdopadne ale vsechny ty hihgend modely smartphonu maji na momentky dobry fotak, nejake serioznejsi foceni snad nemuze nikdo myslet vazne.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Sem hledal nějaké fotky z iPhonu 4S a Galaxy NOTE 2 na porovnání a myslim, že OOCJ (out of camera jpeg) vypadají pořád docela slušně na 1080p monitoru.

4S
https://www.dropbox.com/s/a11hxkjjq0moo16/Iphone%204S.jpg?dl=0

NOTE 2
https://www.dropbox.com/s/04j2gltsttmvqbr/Samsung%20NOTE%202.jpg?dl=0

No potom mám i Sony A7 :-D
https://www.dropbox.com/s/wtsa7v2ly9sbs09/Sony%20A7.jpg?dl=0

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Fotky nemá zatmavlé, má je reálné. Zkuste si chvilku zafotit s klsivkým fotoaparátem. Ono je vždy lepší mít ty nepřesvětlené. Pokud je fotka tmavší, lze z ní ještě něco vytáhnout. Pokud je přepálená, tak ty barvy zpět už nedostanete. Navíc právě díky focení dvěma objektivy lze si už v telefonu pohrát a výsledek je víc než dobrý. Jednou z mnoha výhod, je bohužel zde nezobazené focení v noci, kdy jsou v záběru svítící objekty. Zde Huawei P9 překonává velmi dobře Galaxy S7 - Fotky z fotorecenzí,které již porovnávaly jsou dohledatelné. Co, je víc než dobré je možnost regulace hloubky ostrosti - zrovna dnes jsem si měl možnost s daným smartem chvilku pohrát, a první průzkum byl právě foťák.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To se nahledáte. Soudě dle reakcí těch, co tomu nerozumí, vychvalují schopnosti Sony Xperia Z5 Compact. Osobně tomu říkám absence soudnosti, neboť poslouchat ódy na barvy s upatlaným TN panelem nejobyčejnějšího laptopu, nelze brát vážně :-)

Možná byste měl raději hledat slušný kompakt do kapsy, protože telefony fotí prakticky, neprakticky a otřesně. Za sebe doporučím Sony Xperia Z5 Compact, která sedne do ruky, fotí né "nekvalitně" a Sony na to má samostatný čudlík. Oproti Nikon D750 to sice vypadá jako zvratky z krtka, ale nějakou tu momentku, nebo šrám na autě pro pojišťovnu s tím vyfotíte.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

LG G5
LG V10
LG G3 32GB/3GB
Xiaomi Mi4
Sony Z3+
Sony Z5
Huawei Mate S
Moto X Force
Moto X Play
Výše uvedené modely fotí obstojně, Xperie mají velmi příjemnou hw spoušť a ze všech telefonů nejširší ohnisko. LG V10 zase umí RAW a má dvě selfie camery, jednu širokoúhlou.
Rovnou zapomeň na všechny Samsungy, které trpí agresivním postprocessingem a žehlí detaily, mění barevné podání a vůbec nezachycují realitu.

Co dál fotí vysloveně špatně:
Huawei Mate 8
LG G4
Lenovo P1

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Přehlédl jsem to nebo v článku není velikost snímače?

Jinak tohle je zajímavý článek, kde jsou srovnány velikosti snímače v telefonech: http://www.phonearena.com/news/These-are-the-smartphones-with-the-larges...

Dělá se už i 1 palec :)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Prijde mi obecne, ze Huawei se nam vyprofilovala ve vynikajici vyrobce mobilu (a to ne dnes, ale jiz pred casem). Rikal jsem si, jestli to je "nahoda" a nebo pojedou dal v te kvalite, kterou nastolili, a podle vseho je to super.
Osobne mam P8 a jsem s tim naprosto spokojenej - dokonce i ten podelanej Android na tom funguje vcelku obstojne a nemam s tim prilis problem.

Co se tyce fotek, jsem naprosty laik, ale imho to vypada dost dobre. Mam asi 6-7 let stary fotak od Canonu na takove to amaterske foceni, a tohle vypada asi milionkrat lepe, nez co leze z toho fotaku :-))

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

No vynikajici ..., jak se to vezme, ja mel Huawei Horor 2 a byl to opravdu trefny nazev, ale od te doby se posunuli.
Co je mi na Huawei sympaticky je vyroba vlastnich procesoru, ze to proste nejsou jen lepici stitku ci skladaci dilku, ale neco sami vymysleji. Co je krajne nesympaticke je, ze veskere ovladace jsou uzavrene a je to takova cerna dira, do ktere neni videt, to je vyznamny rozdil oproti Qualcommu, ktery je transparentni. Takze na telefony od Huawei nejdou delat custom ROM apodobne.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Redmarxi, vaše hodnocení v pohledu na procesory si celkem vážím, vzhledem k tomu, že dříve bylo zápornější. Pokud jde o zkušenost s Honor2, je to smart z roku 2012, takže pár nedostatků měl, ale na druhou stranu nebyl nikdy hodnocen nijak špatně. Pokud jde o custom rom, tak například na tomto odkazu: http://www.huafan.cz/discussion/263/custom-rom-pro-huawei-p8-lite-z-fora... si o ní můžete přečíst.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak Lojzo. U Huawei je vidět, že během krátké doby ušly opravdu velký kus cesty. Patří k těm, kteří pomáhají rozvíjet technologie, přinášejí zajímavá řešení a novinky. Celá řada P, k ní větší alternativa Mate, ale i zajímavé tablety a levné alternativy pro nenáročné zákazníky jako je řada Y. Mimo to ještě velmi dobře se rozvíjející druhá značka Honor se svými modely jako Honor 6 nebo 7 jsou velmi slušné telefony. A jak píšete i Android tam chodí dobře. Dnes jsem například měl v ruce Lumii 650 a popravdě to bylo velké zklamání v rychlosti systému.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ale jo, fotky jsou na mobil docela pěkné a z RAWu jdou dostat dost slušné výsledky. Ale jak můžete říct že ten přesaturovaný hnus co produkuje do JPGu je fajn, to nechápu. Zvlášť u člověka co ještě dnes fotí na film.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

jak jsem psal v textu, ty JPEGy jsou z profilu s vyšší saturací (tj ne "normal" ale "živé barvy"), jsou tam vlastně jen pro doplnění RAWů. a mě se líbí, ostatně mám přímé srovnání s C-41 negativy focenými ve stejné době za stejných podmínek.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nj, každý máme vlastní vkus. Pomalu začínám mít pocit že lidi na přesaturované displeje/fotky/televize buď rezignovali, nebo si zvykli tak, že jim to přijde normální ;/

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A kde je cisto nocna fotka!!!!!! Pomooooc na tu som bol zvedavy :( Toto ma sklamalo. Lebo P8 ma celkom zaujimavu kvalitu. Aj by som ti poslal cist JPG ako to vyliezlo z fotaku na porovnanie. Inak celkom dobre zhodnotenie fotenia. konecne niekto co aj vie nieco o foteni hodnotil fotky. Dakujem.

Osobne P9 obidem, lebo mam P8 tak nie je co riesit ale vyzera fakt dobre. Niekto mozno displej iba FHD neoceni, ale na mobile iba tejto velkosti je to uplne OK. Od kedy som si kupil prvy P6 tak nemam potrebu rootnut telefon. toto ma na Huaweikach dostalo. Vsetko bolo tak ako ma byt. Osobne mi velmi vyhovuje prave ich rozhranie a nie Samsungu. Samsung mi pride prepchaty vsemoznymi zbytocnostami a priecinkami a volbami vseho mozneho a vo vysledku nic neriesi. Ale toto je subjektivne.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

bohužel ty asi dvě večerní/noční fotky, na kterých nebyla rodina, se mi někam ztratily. je to moje blbost, tak prostě teď mohu jen napsat, že to je věc, kterou si nechám pro případné pokračování recenze.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Popravdě jsem o Huawei dost uvažoval (Mate 8 nebo P9), ale nakonec jsem koupil Galaxy S7 (teď ho nejspíš dám ženě a pořídím Note 7) a musím říct, že P9 se fakt povedl, ale chbí mu styl a v systému je hromada kompromisů - ten samsung je aspoň prakticky bezkompromisní zařízení (ano nemá HW tlačítko foťáku a laserové ostření - na druhou stranu je kvalitou fotek srovnatelný s Huawei - každý má své mouchy) - v podstatě jediné co mi na S7 vadí jsou dvě věci: rychlý přepínač fast charging a pouhé 4 otisky prstů v paměti ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když dáš přidat otisk prstu, tak na každý otisk se musí skenovat prst několikrát, když přiložíš pokaždé jiný prst, tak se na jednu pozici čtečky otisku prstů dá uložit pět o více prstů zároveň, funguje to tak na iPhone i spoustě dalších značek.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na S6 fotim normalne knoflikom na hlasitost, tak kde je problem u S7? Otiskov je mozne naskenovat o dost viac, vid postup vyssie. A ten "rychly prepinac fast charging" som nejak nepochopil.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No to je ale knoflík na hlasitost .. a prostě ho používám na hlasitost (je mi to v podstatě jedno, protože když chci opravdu fotit postará se o to moje DSLR)

Když chce člověk zapnout/vypnout fast charging musí do menu baterie uplně dolů ... kdyby byla rychlá volba v liště tak by mi to nevadilo ... :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nevím no, ale jako fotomobil bych volil Lumii s hw tlačítkem pro focení, prakticky jakoukoliv. Fotit do rawu to umí a zároveň to má vynikající aplikaci na focení.

Jaký je tady max nastavitelný čas uzávěrky? (to jediný mě u 1020 mrzelo, limit 4 vteřiny)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jestli někdo chcete dostat lepší výsledky z telefonu, pořiďte si Sony ILCE-QX1, je to levný, malý, skladný a funguje to se všemi androidy i iPhony.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jak už tu bylo napsáno, tyto fotky jsou hodně vzdálené realitě. Zhruba takto by vypadaly fotky z mého LG G4, kdybych posunul posuvník saturace o 50 % doprava. Někomu se to možná líbí, ale ve mě to tak maximálně vyvolává dávivý reflex.

Tato recenze mi vůbec přijde přehnaně oslavná - možná měl pan Ježek své dojmy nechat chvíli uležet a psát raději až s chladnou hlavou. Nic ve zlém, pane Ježku ;)

Mohl bych z fleku jmenovat minimálně 3 telefony, které dělají lepší fotky. Zkuste pro srovnání otestovat také Panasonic Lumix DSC-CM1, už jste tu o něm také psal: http://diit.cz/clanek/panasonic-lumix-dmc-cm1-smartphone-s-velkym-20mpix...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

alebo taka nokia 808 z roku pana 2012
oproti nej neni telefon co foti lepsie (dobre svetelne podmienky)
ziadny agresivny postprocessing nd filter a tie detaily co to vie zachytit krasa

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

co si vybavuju z testu na digimanii, tak 808 z toho vycházela viditelně hůř než 1020.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

no ono je dost rozdielne kto robi tie testy
100% zvacsenie na 808 a 1020 1020 moze mat 41mpix ale cez tie sklicka to nepretlaci ani nahodou
vsetko rozmazane :)

https://www.dropbox.com/s/mfuc7ip57iwlouz/WP_20140706_13_14_59_Pro__high...

https://www.dropbox.com/s/wisf13pxkzmu7rd/2014-07-06-0010.jpg?dl=0

https://www.dropbox.com/s/gj6oxgbaqg05b2j/2a.jpg?dl=0

https://www.dropbox.com/s/l8miqfohlx67o47/2.jpg?dl=0

https://www.dropbox.com/s/br4jiutfmm803iy/1a.jpg?dl=0

https://www.dropbox.com/s/ksthm29kw40sar7/1.jpg?dl=0

2 fotky jedna s 808 druha s lumiou zvysne su vyrezy a porovnania
mal som v rukach 3 lumie a vsetky su desne rozmazane. 3 808 vsetky super.

ked to porovnam z bezrkadlovkou panasonic na ohnisku 14mm(28mm eq. tj rovnaky FOV u vsetkych troch zariadeni) a odfotim nejaky strom v dialke tak panasonic straca co sa tyka detailov konarov jasne vyhrava 808 svojimi megapixelmi a kusok lepsie je na tom aj 1020 co sa tyka DR a farby atd uz je to ine. ale stale plati pri malom DR 808 nema konkurenciu medzi nicim kompaktnym a lumia max 50% zoom na monitore pocitaca

vsetky lumie uz trpia presaturovanymi farbami

je to super na telefone ale nie uz na pc a na upravy
ked to porovnam s fotakom ktory je na default bez sharpeningu a extra saturacii tak sa mu podoba obraz z 808. je rovnako skaredy vypraty :) nie taky krasny omalovany ako ma LG G4 :) ktory pri zvacseni na 100% vyzera ako detska omalovanka

este musim dodat na zaver: L1020 snimok bol foteny jpeg
v pripade RAW su detaily kusok lepsie ale ani zdaleka nie ako na 808

tie fotky boli fotene pred 2 rokmi z balkona na 7 poschodi

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.