Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Test 120GB Kingston SSDNow V300 s 19nm Toggle mode čipy

Dakujem za receziu. Az sa bude niekto pytat na SSD, aspon ho/ju budem moct s kludom odkazat sem ze ked uz nieco lacnejsie nech sa pozrie po tomto.

Zaujimalo by ma kedy bude este prijatelna hranica na pocet prepisov buniek, vzhladom na zivotnost pri "beznom pouzivani". Ak to klesne na 3-5 rokov miesto terajsich prepocitanych 12 s odovodnenim ze "sak aj tak za ten cas si konzument zriadi dalsi pristroj", bude to este akceptovatelne?

Ja osobne mam trochu obavy zo Sandforce radica - mam Intel 330 a po niekolkych tyzdnoch sa zacala prejavovat chyba ze sa radic proste odpoji zo systemu (este sa aj prehra zvuk ako ked sa odpoji zariadenie), a OS sa nejako nepaci ked mu zmizne systemovy disk z ktoreho bezi. Na tu istu chybu sa stazovala kopa ludi co maju SSD so SF, od kazdeho vyrobcu SSDciek. Pritom je to Intel kde sa dusovali ze to rok testovali a ladili nez to hodili na trh. Firmware je najaktualnejsi aky maju. Potom co nepomohli zarucene recepty typu vypnut power saving na USB a S3 mode a hento a tamto som to prehodila so starsim 320 z notebooku a zatial je klud. Secure erase na cas pomaha, ale mazat disk kazde 3 tyzdne neakceptujem ako prijatelne riesenie. Mate niekto dlhodobejsie skusenosti so SF radicmi a stretli ste sa s tymto problemom? Vela ludi sa stazovalo ze im disk do polroka takehoto trapenia prestane fungovat a musia reklamovat.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Mam presne toto SSD ve svem netbooku. Diky nemu je tychlost oproti 5400 otackovemu disku hned nekde jinde. Bohuzel pokud zkusim TRIMovat rucne pomoci upraveneho Intel SSD Toolbox 3.0.0, vyhodi mi to nejakou chybu 40 a konec. Nevi nekdo co s tim?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

no, hezká recenze. Jen mohla vyjít o týden dříve a ne až ve chvíli, kdy je nakoupena pod stromeček V+200. Ech jo

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Za jak dlouho po tutus brutus testu se rychlost vrátí do normálu? Pokud se vrátí :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Přesně jeden takt po dokončení Secure Erase. :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No to snad né, to by byly všechny SSD v testu na prd.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Rychlost by se měla vcelku rychle obnovit po smazání testovacích dat, pokud OS podporuje TRIM. Na otestování TRIMu ale recenzenti nějak zapoměli.

TRIM je možné otestovat např. tak, že po několika hodinách tutus brutus testu disk HDTachem sekvenčně přepíšete a tím by se měla rychlost SSD obnovit. Viz. např. http://www.anandtech.com/show/6363/ocz-vector-review-256gb/8

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem se také domníval, že po smazání doblba přepisovaného tutus brutus "souboru" TRIM buňky uvolní a rychlost SSD se vrátí někam k "normálu". Protože přepisování plně obsazeného disku není běžná záležitost, ne? Běžně přepisujeme volné místo.

Osobně bych si ten test představoval spíše jako zápis souborů určité nedůležité velikosti až do zaplnění disku, náhodně jeich 50 % smazat (počkat či nepočkat na TRIM, každé dá jiná data si myslím), zase zapsat do zaplnění hromadou testovacích souborů, zase smazat 50 % náhodně a zase zapsat. Tím by se podle mne poměrně věrně simulovat typický provozní režim.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Před týdnem jsem si pořídil své první SSD (OCZ Vertex 4 128GB). Bohužel razantní zrychlení jsem zaznamenal havně s čerstvě nainstalovanými Win8, které se na něm ale ohřály jen 2 dny. Ty startovaly do pár sekund. Pak jsem to už ale nevydržel (hrozný pasqvil ty novy okna) a naklonoval na něj původní Win7 ze starého disku. A u zaprášeného systému ta rychlost už zas taková není, takže pro mě je SSD trochu zklamání. Samozřejmě jsem provedl veškeré doporučené optimalizace pro SSD včetně zarovnání na bloky.

Btw. k čemu je dobrý test typu Tutus Brutus :-) ve kterém dopadnou všechny SSDčka v podstatě úplně stejně?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@Pitrs81: K ničemu. Kdyby se ten disk aspoň testoval do skonání tak bude informační hodnota podstatně větší...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"naklonoval" jakoze dd? v tom pripade se ti zabralo veskere misto na ssd a nemas tam volne bloky..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Udělal jsem bitovou kopii oddílu se systémem z HDD na SSD. Oddíl na HDD měl 60GB (z toho 37GB data), takže na 128GB SSD mi zůstává aktuálně 85GB volných.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Třeba to klonoval Acronisem - ten SSD automaticky zarovnává ;)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

To zarovnani jsem si pohlidal a mam overeno ze je v poradku. Mam to na SATA II. Startuje to samozrejme mnohem rychlej nez bezny HDD, ale porad je to cca 20. Ty ciste Win8 mi nabihaj tak do 6s (bios nepocitam).

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ano tím se Win8 od Win7 liší, to je o nich známo, že nabíhají velmi rychle. Tedy u vás ničema problema, vše je tak jak má být, časy odpovídají. Jen jste holt očekával to samé chování i u Win7.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono taky záleží co všechno má člověk v systému. Jak víme, časem jak člověk OS používá tak je to horší a horší ikdyž se s tím člověk piplá :) Také platí přímá úměra s tím co v systému je - je to podobné jako když vyšly Sedmičky - v těch je také podstatně méně "součástek" než ve Vistách...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Taky si právě myslím, že je dost na vině i to, že ten systém už obsahuje spoustu instalací a záplat. Když byl nový a čistý, tak najížděl za podobnou dobu i na obyč HDD.
A u těch Win8 sice systém najede za 6s, ale zase se človek musí proklikat přes 3 obrazovky (lock screen, password screen, metro) než se dostane na plochu, takže je tam zase zdržení jinde. Ale tohle bych asi stejně neřešil, protože start systému pro mě zase tak důležitý není.

Ale i běžné startovací časy aplikací bych čekal ještě o něcinko rychlejší.
Tady pár příkladů a časů spouštění některých aplikací: Photoshop CS6 (no plugins) za 10s, Skype 5s, Chrome a IE 5s, MS Word 2010 za 3s, VLC 1s, Samsung Kies 10s, Ashampoo Burning Studio 6 za 5s, Calibre 4s). Jedná se o časy při prvním spuštění, protože opakované spuštění je samozřejmně mnohem rychlejší.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Čím měříš ty starty? Co jsem teď zkoušel Word 2010 tak mě na klas. starým 200GB WD startuje za ty 3s taky a to mi z toho disku ještě hraje 720p video, se mi nějak nezdá...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak to vidis, jak rikam, zda se mi to na SSD trochu line :-) Nemeril jsem to nijak specialne, proste jsem si to stopnul na vterinovce, takze jsou ty casy jen orientacni.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Právě jsem to vyzkoušel na 320GB Ťamťungu, SATA2 řadič nForce (CPU AMD takže zaujatost 50/50 :D), Word a VLC vychází stejně, ostatní nemám. Obojí na postarších Windows 7, pc uptime 8d:20h :O

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nešlo by otestovat nové Ťamťungy série 840 PRO (dražší verze)? Dle testů momentálně nejrychleší SSD...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli nemá na životnost (maximální počet zapsaných dat) vliv i ona komprimace ukládaných dat. Čím jsou data lépe komprimovatelná, tím víc se jich dá na disk nalít.
Pak by byla nevůle ke sdělení počtu přepisů pochopitelná (i když s tímto postojem nesouhlasím). Ono číslo 64TB může být také ovlivněno pojmem "běžná data/běžné použití" - rozumněj "při běžné kompresi" a tak počet přepisovacích cyklů může být podstatně nižší.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mě doteď není jasné, zda je těch 64TB MWI nebo odhad vypočítaný na základě "office use" (nebo "enterprise" kde je pak životnost trochu jinde)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Upozorňuji na tento disk s firmwarem 506A, kteréhož výkony SILNĚ připomínají V+200. (viz: http://imageshack.us/photo/my-images/96/kv300badperformanceafte.png/ ).
Koupil jsem ho a byl jsem výkonem silně zklamán! Značení je kompletně stejné jako u v článku testovaného kusu.

Koupil jsem ho a hned druhý den úspěšně vyreklamoval a dostal jsem s původním firmwarem. Bylo mi řečeno, že to byl výrobní zmetek a klidně bych to vysvětlení i vzal, jen kdyby se výkon tak moc nepodobal v+200. Že by plné sklady?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý den,
koupil jsem tento disk u mimozemstana a mám stejný firmware a stejné rychlosti. myslíte, že mi to vyreklamujou?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.