Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Zimní test: Noctua NH-D15 versus Core i7-5960X

Letní vedra pominula, navíc máme v redakci nejvýkonnější Haswell-E, což dává ideální kombinaci pro nový test vlajkové lodi od rakouské Noctuy. Dojde i na OC.

Kapitoly článků

3.  Průběhy teplot při OC, hlučnost

Nový model Noctuy nemělo tentokrát již smysl testovat na nenáročném 95W čtyřjádru. 140W osmijádro s přetaktováním teprve umožnilo ukázat běh, který ukazuje jak rychlý nárůst otáček při zátěži, tak rychlý pokles při jejím konci. Ty kratičké propady teplot a otáček v časovém průběhu jsou momenty, kdy se komprese do x264 přepínala mezi 1. a 2. průchodem. Noctua NH-D15 dokáže uchladit i přetaktovaný hladový procesor tak, že je ve svém běhu tichá a okamžitě po konci zátěže sráží teploty dolů. Tohle je hlavní benefit obrovské konstrukce s hromadou kovu v desítkách žeber.

graph-chladic-hlucnost

Model NH-D15 nám v zimě na 140W procesoru vyšel o něco hlučnější než v létě na 95W procesoru. Je to dáno tím, že rozdíl teplot v místnosti je samozřejmě daleko nižší než venkovní teploty, takže rozdíl pro chladič zavřený ve skříni není tak markantní (přestože zde je). Tak či onak ale musíme NH-D15 vyzdvihnout za schopnost velmi tiše uchladit i nejvýkonnější osmijádro od Intelu. Jakkoli hodnota 32,5 dBA vypadá v grafu drsně - jde o nejvyšší měření - představuje velmi tichý chod ventilátorů, který dokáže přehlušit starší zdroj či neodhlučněný pevný disk. A navíc - dovolím si připomenout poslední recenzi GeForce GTX 750 Ti Golden Sample od Gainwardu - samotné nízké decibely nejsou zárukou dobrého zvukového projevu. Zatímco grafika Gainward má nepříjemný vysoký tón, NH-D15 si ve svých už tak nízkých decibelech jen tiše ševelí tak, že stačí skříň doplnit o tlumení a nebudete o ní vědět.

Kapitoly článků
3.  Průběhy teplot při OC, hlučnost

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Zimní test: Noctua NH-D15 versus Core i7-5960X

Neděle, 21 Prosinec 2014 - 20:58 | Matess | no jasneze nizsi... pokud to neofukujes, tak...
Čtvrtek, 18 Prosinec 2014 - 10:42 | rman | Ja si nemyslim, ze VRM se timhle chladicem chladi...
Středa, 17 Prosinec 2014 - 13:16 | Lukas Nemec | Nevim jak moc ten test ma vypovidajici hodnotu...
Středa, 17 Prosinec 2014 - 00:45 | trodas | Velmi solidní výkon chladiče! Prostě paráda....

Zobrazit diskusi