Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Test 800GB enterprise SSD Intel DC S3700 aneb SSD „na věčné časy“

Clanek je to pekny, ale vypada to, ze to hlavni ohledne tohoto SSD Vam uniklo ... tj. 1:1 mapovani logickych a fyzickych adres pro pristup do nand chipu, tedy uz zadny tree a jeho prerovnavani... coz asi vysvetluje i ten stale rychly write.. no nic :o( skoda...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To by chtelo zkusit se pak podivat zda vubec tento disk sifruje data... pokud ne a data zustanou plain-text pro pripadnou zachranu, tak je to uzasny pokrok

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Svým způsobem uniklo, svým způsobem neuniklo. Vím o tom, ale ještě jsem to nezkoumal tak detailně, abych z toho mohl dělat vlastní závěry. Něco se mi na tom totiž nezdá. Kdyby to bylo tak jednoduché, jak to na první pohled vypadá, tak by nebylo potřeba ořezávat kapacitu na 800 GB a zároveň by šlo neustálým přepisováním jednoho místa tvořit na SSDčku vadné sektory, protože bych měl garanci, že přepisem konkrétního bloku přepisuju konkrétní buňky na SSD a tudíž můžu snadno vyčerpat jejich životnost. Proto jsem se tím zatím nezaobíral.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslím, že by se tak musely neustálým přepisováním jednoho místa tvořit vadné sektory. Jde přece jen o podobu převodní tabulky z lineární LBA adresy na fyzickou pozici na disku, kterou to už nemá ve stromě, ale v dlouhém poli, což je sice náročné na paměť, ale zase rychlejší a časem (složitostí stromu, fragmentací) se to nezpomaluje. Pozice jednotlivých bloků, které obsahují tuto tabulku, nebude určitě na disku fixní, ale mohou se realokovat jako jiné bloky. To může být vyřešeno např. tím, že pozice této tabulky bude zadána LBA adresou (která ovšem bude mimo rozsah, který je přístupný z vně disku).

Nevím jak to funguje ve skutečnosti, ale takto nějak si představuju, že by to fungovat mohlo :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V článku chybí zmínka o tom, že pokud u obyč. spotřebního SSD necháte 25% místa volného, tak z něj dostanete stejný výkon jako z DC S3700 i při Tutus Brutus testu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To je něco, co jsem chtěl taky otestovat, ale bohužel jsem na to neměl už časové dispozice, byly tlaky na vrácení SSDček. A on ten Tutus Brutus test chvíli trvá. Ale ihned jak bude příležitost, se k tomu vrátím.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nie som si ista ci ten vykon pri 25% sa bude drzat konstantne pocas celej doby trvania disku, alebo to pojde linearne dole v zavislosti od % ponechaneho volneho miesta. Tj. pri rozdeleni disku na polovicu by to - ciste teoreticky - malo udrzat konstantnu rychlost 2 testovacie cykly, pri 25% jeden a pol atd. Toto by zaujimalo mna, ze ako tie radice vlastne funguju a ci ma zmysel to volne miesto nechavat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na Anandtechu sa sa v jednom teste zamerali na vplyv vyhradenej kapacity na priebeh vykonu. Vysledky su celkom zaujimave a vyplyva z nich, ze 25% volneho miesta vie vyraznim sposobom zvysit rychlosti pri dlhsej zatazi. V teste nie je Sandforce radic. Tem ma podla inych testov u nich celkom vyrazny problem po prvom plnom zaplneni dosahovat povodnu rychlost aj po secure errase.
No a tu je ten test: http://www.anandtech.com/show/6489/playing-with-op

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Aha, dakujem za link!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jsem si rikal, ze uz jsem od WIFTa dlouho nevidel zadny clanek a on si testuje enterprise SSDcka:)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mno, WIFT si především užíval Vánoce ve špitálu po apendektomii :).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No sem si rikal, co se deje:)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To víš, není nic lepšího než když ti 24.12. dopoledne volá kolega se slovy "tak sem po slepáku, ty 3 články jsem nestihl napsat" :-D.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsem nevedel, ze mate kvoty na pocty clanku, jsem mysel, ze rozhoduje kvalita nad kvantitou:)
Jinak mi bylo dost divne, ze WIFT po novem roce nepise, jsem myslel, ze se uchlastal;)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

ee, tos špatně pochopil. o těch vánocích šlo o to, že jsme si rozdělili, kdo napíše které rekapitulace ( http://diit.cz/tagy/rekapitulace ). jirka tu svou gpu sepsal, já se těšil jak si mezi svátky v poklidu napíšu ty svoje, ale wiftův slepák se rozhodl, že to tak idylické prostě nebude :-).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To verim:) Tech rekapitulaci bylo tolik, ze se mi to nechtelo ani cist:o) Psat to vsechno, to muselo byt na posrani;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To mě zase jo :o)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

WIFT cheatuje v hubnutí odstraňováním nepotřebných částí těla! 0:)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mno, tak tenhle cheat dost jakože nevyšel ;-). To spíš příroda vyslyšela moje každoroční pindy typu "ruším Vánoce". No, a když mě 23. vezli na sál, došlo mi, že se mi mé přání splnilo :-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:))

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Neser tigra bosou nohou ... ci jak to je ;-)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Podle me je ten tutus brutus (jestli ho dobre chapu), pekna kravina a moc realitu neodrazi (nebo spis vubec ne). Kdyz se nekde neco potrebuje zapsat, tak se to stejne musi nejdriv smazat a dnes to je trimem ne? Takze test uplne o nicem.
Jinak pri takovem zapisu klasicke SSD potrebuje data nekam presunout a pak smazat nebo naopak, coz muze trvat. Cekal bych, ze treba ty disky, co maji 8GB spare, tak by to mohly umet lip. Kazdopadne bych ale tu tutus brutus rychlost nebral jako krucialni pri koupi SSD o to vic, ze na tom enterprise se na tom nejspis podepsalo tech 200GB sparu a giga cache nez cokoliv jineho. Dost by me zajimalo jak by si vedl intel 520 ten 120GB.
Jinak proc by se melo to SSD prepsat jen 8x? Me to vychazi na vic jak 50x za den pri rychlosti cca 500MB/s. Nicmene pocet prepisu disku ani vzdalene nesouvisi s poctem prepisu tech cipu .... viz write amplification.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

WinXP a Visty trim nepodporují plus přes některé raid řadiče taky nemusí projít. Je nějaká možnost, jak pustit trim manuálně i na WinXP/Vistách, případně v linuxu (ale na ntfs)?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Trim podporuje treba O&O defrag - je pro win, nevi jestli i pro linux, da se nastavit na kazdodenni spusteni, treba na XP

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Existuji utiltky pro windows i linux (hledejte pod nazvem wiper, forcetrim). Jinak chlapci z redhatu udelali test na lin. fs, kde ukazovali, ze je vykonejsi jet bez trimu a cas od casu projet disk wiperem (viz. http://people.redhat.com/lczerner/discard/ext4_discard.html). Za pekny clanek dekuji. V podstate mi vyslo totez, tedy na enterprise disku mi vykonost neklesla pod rychlost klasickych SAS disku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kde čteš, že je to výkonnější bez discard? Na šuntítkách? Testy vyšly šul nul.
Škoda, že nezveřejnili vendory nebo aspoň řadiče disků verze softu apod.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Volba discard je zapnuty trim, no_discard je vypnuty trim.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To jsem vyčetl. No dobře. V tom jejich testu sice o něco vedou ty s vypnutým Trimem pro souborový systém, ale někde je i rychlejší zase zapnuté SSD s trimem. A dokud nezveřejní ostatní sounáležitosti, nemá cenu se tím moc zabývat.
Není nad to, když si člověk otestuje sám své užití.

Nejvíc mě udivuje, jak se z toho dělá humbuk a hned to každej zpravodajskej server přebírá a slepě posouvá dál.
Ale třeba to bude ku prospěchu celé věci a Trim se v souborových systémech opraví.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tu mas test Intel 520. Sandforce ma problem aj sam so sebou. Ked je raz disk komplet plny uz nikdy nezrychli na povodnu rychlost ani po secure erase.
http://www.anandtech.com/show/5508/intel-ssd-520-review-cherryville-brin...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To je nejaka blbost .... to je Intel, to je PAN SSD!:) Pokud to byla pravda, tak vydali nejaky update, hned se mrknu ......

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Podla popisu rovnakym problemom trpy vsetko co ma Sandforce a zda sa, ze je to hlboko v radici a firmware jednotlivych vyrobcov ma na to len maly vpliv. Nastane to len v situacii, ked je cely disk zapratany nekomprimovatelnimi datami. To znamena, ze je plny naozaj cely disk. Je to sice malo pravdepodobny scenar, kedze vecsinou je tam OS. Ale co ked na SSD nahadzem dake foto/video este predtym ako nan nahodim system. To som potom v prdeli a disk uz bude naveky pomalsi. Intel bol spicka kym nezanevrel na vyvoj radica pre customer segment. Ja sa SF vyhybam kde mozem. A ked chce clovek k SSD aj dake SW, tak mu ostava uz prakticky len Samsung, ktory uz zacina vymyslat s pre mna nie moc doverihodnimi TLC. Este ze maju aj verziu PRO. Ked sa Intel vykasle na SF, tak o nom mozem v buducnosti uvazovat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"A ked chce clovek k SSD aj dake SW" ..... tim myslis bloatware?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Myslim napriklad Toolbox na trimovanie aj vo WinXp. Aj ked viem, ze uz by to mali zvladnut aj softy tretich stran. Ale SSD od Samsungu aj tak patria k tomu najlpesiemu. Zial nechavaju si za to adekvatne zaplatit.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jako ja obecne zastavam nazor, ze je jedno jake, hlavne SSD. Takze je to fuck. Uz mam skoro rok ten intel 520 a jsem s nim spokojeny, jinymi slovy se nevysral, takze neni nac si stezovat. Nedavno jsem kupoval dva kingstony 120GB ty 300ky (nebo tak neco) a verim, ze budou taky dlouha leta bez problemu slouzit .... staly kolem 2k, coz je naprosty luxus, nemajici konkurenci na dnesnim trhu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak ja mam v prevadzke este stale jeden starucky kusok od Samsungu(64GB z roku 2008). Aj ked asi pred mesiacom som ho nahradil novsim. Tento necham dosluzit ako prenosny disk v eSATA boxe. Z tych SSD co mam sa mi najviac pozdava Samsung 830. Hlavne pri praci s videom je jeho vykon inde ako SF. No a zrovna dnes budem mat v rukach Intel 330(prvy krat nieco s SF) na ktoru chcem preklopit jeden stary NB. Je to len 60GB, takze je pomalsi ale zohnal som ho lacno a ide do NB ktory este nepodporuje ani AHCI, tak som zvedavy na rychlostny prinos. Ale kedze budem porovnavat so sedem rocnim HDD, tak verim, ze bude citelny :)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

"Hlavne pri praci s videom je jeho vykon inde ako SF." To jako myslis na pousteni nebo kopirovani porna?:)
Jinak co maji furt vsichni s tim videem? Co pouzivas za editor? Vzdyt snad slusny editor si nacte nejake keyframe a to pak ukazuje v samplech.
Kdyz to nekde spojis, tak maximalne reenkoduje stream do dalsiho keyframe a to je tak vse ne? Bitrate videa je smesny a i extrakce klicovych snimku je otazka okamziku,
tak by me zajimalo v cem se to kde pozna rychlejsi od pomalejsiho SSD. Jako v kopirovani z jednoho SSD na druhy? Ze to nejede 500, ale treba 550MB/s? To mi prijde bezvyznamne a velmi ojedinele.
Tohle je fakt regulerni dotaz, by me to opravdu zajimalo v cem se to projevuje a co pouzivas na strihani (chystam se uz rok sestrihat si jedno video:)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mozno ma ten vykon neobmedzuje. Ale ak si mozem vybrat z dvoh SSD, ktore maju s beznimi datami podobny vykon. Stoja podobne, ale jeden ma prepady s nekomprimovatelnimi datami a nedava mi ziadnu inu vyhodu, tak neviem preco by som mal kupovat ten horsi.
A to som vtedy este nevedel o nezvratnom spomaleni plneho disku s SF radicmi. Dnes uz na SF pozeram len ako na riesenie pre low end. Disk triedy Intel 520, kde si mozem vybrat spolahllivejsie radice by som s SF nikdy nekupil.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz jsem to kupoval, tak SF byly nejlepsi. Kazdopadne jsi nerekl v cem a jak poznas dve SSD od sebe. No a SF ma propad u nekomprimovanych, ale zase ostatni maji polovicni zapis u komprimovanych i nekomprimovanych, cili jsou na tom stejne.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kde presne v tom teste najdem ten dvojnasobny naskok Intelu? http://www.anandtech.com/show/5508/intel-ssd-520-review-cherryville-brin...
Oproti predoslej generacii Samsungu je miestami rychlejsi, ale za 840Pro zaostava v kazdom teste a este ma aj vysiu cenu za GB.
Vykon sa da subjektivne poznat len pri SSD s dost velkym vykonovim rozdielom, ale SF radic ma nikdy nepresvecil. Aj ked bol o nieco rychlejsii v primere mozno 20% tak vzdy s nim boli problemi. Nie len OCZ, skoro kazdy vyrobca hasil updatmi prepady vykonu v roznych situaciach. Mozno by som na konkretny problem nenarazil, ale ked si mozem vybrat, tak uz len z principu nepodporim fuserskeho vyrobcu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

chcel by som vidiet kde by ta krivka bola po tyzdni (aj pri normal ssd).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?
+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzel ta rychlost je nic moc, brzdi to pomale SATA, takze bud pcie nebo raid.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.