Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Test enterprise SSD Samsung SM843T 240GB

Samsung SM843T 240GB
SSD, které si dnes lehce proklepneme v testu, nám zaslal jeden ze čtenářů. Na první pohled SSD působí víc než obyčejně, ale teprve pořádná zátěž ukázala, že vzhled je to poslední, co výrobce řešil…

Kapitoly článků

„Tutus Brutus“ test je o poklesu rychlosti SSD při velké zátěži, kde by se enterprise-class SSDčka měla chovat při zápisu alespoň o řád lépe než „spotřební“ SSDčka, což Intel DC S3700 potvrdil. Velkou zátěž simulujeme tak, že přes celé SSD z poloviny náhodně a z poloviny sekvenčně zapisujeme 16KiB bloky náhodných dat při 32 operacích naráz. Tento přepis nezahrnuje TRIMování, takže SSD se po chvilce zaplní celé a dále už se vlastně jen přepisuje již zapsané místo (SSDčku se neříká nic o tom, že by mělo být nějaké místo uvolněno). Rychlost „spotřebních“ SSD tak brzy klesne na jednotky MB/s, zatímco enterprise SSD bude nadále dosahovat desítek MB/s.

SSD Tutus Brutus Test - Samsung SM483T
SSD Tutus Brutus Test - Samsung SM843T 240GB

Na grafu, kde je Samsung fialovou barvou, jasně vidíte, že i toto SSD prokazuje svou příslušnost k enterprise kategorii, tedy alespoň rychlostí v zátěži. Ta je po ustálení téměř na chlup stejná jako u 800GB Intel DC S3700, možná o onen chlup nižší. Přepočteno na IOPS zvládá po této celodenní zátěži 240GB Samsung SM843T zapisovat 16KiB bloky při rychlosti něco málo přes 3100 IOPS.

Překvapivě je náběh svižnější u Samsungu než u Intelu, který má větší kapacitu a tudíž více prostoru na rozběh. Rychlost Intelu však padá pod 100 MB/s do ¼hodinky, zatímco Samsung pod 100 MB/s spadne až po ¾hodině. Pak je nějaký čas pomalejší než Intel a zhruba po 8 až 12 hodinách už mu zase šlape na paty (což není dáno tím, že by Samsung zrychloval, ale tím, že Intel zpomaluje mírně rychleji než Samsung, přičemž nejzásadnější skok samozřejmě nastane v momentě, kdy Intel vyčerpá svých 800 GB prostoru). Bylo by zajímavé srovnat 800GB Intela s takovým 960GB Samsungem, ale to se nám asi nepoštěstí ;-).

Každopádně je zřejmé, že zatímco v klasických benchmarcích vede Intel, tady už to tak jednoznačné není a spíše to vypadá, že by mohl být Samsung pro řadu náročnějších využití lepší volbou, zejména pokud by se jednalo o tu vyšší rychlost, která Samsungu vydrží déle.

Suma sumárum lze říci, že Samsung SM843T je i ve 240GB verzi (což není na enterprise nijak velká kapacita) hodně dobré SSDčko. Bohužel se vyčerpá značně dříve než 800GB Intel (kvůli kapacitě). Podle toho, co naznačuje po testu CrystalDiskMark, bychom řekli, že Wearout indikátor zvládl za tu dobu klesnout. Protože byl ale pod stovkou už při vybalení, stoprocentně jisti si významem této hodnoty nejsme.

CrystalDiskInfo - Samsung SSD SM843T - stav po Tutus Brutus testu
CrystalDiskInfo - Samsung SSD SM843T 240GB - stav po Tutus Brutus testu

Podle informací se objevil také nějaký ten CRC error, ale s tím si SSD očividně poradilo (ty chyby může mít na svědomí testovací platforma, kvalita SATA kabelu, těžko říci, možná ale i samotný SSD). Těžko říci, co si máme představit pod hodnotou Wear Leveling Count, pokud je to pokles životnosti, tak jsme tři procenta tímto testem ukrojili, což by na enterprise SSD neznělo příliš pozitivně (a stavělo by to do pravděpodobnějšího světla domněnku, že skutečně nejde o eMLC, ale jen o MLC čipy – stoprocentně si těmi eMLC čipy jisti také nejsme). Bohužel detaily toho, co tyto údaje přesně značí a jak je interpretovat, si i specifikace nechává pro sebe.

Poznámka: Program SSDLife, který jsme chtěli ke sledování životnosti použít, z nějakého důvodu přehlížel informaci o množství SSDčkem prohnaných dat, takže byl pro tento účel bohužel zcela nepoužitelný. Všechny parametry ze SMARTu se mu zdály neznámé. Prostě toto SSDčko nezná a neví, jak si má údaje ze SMARTu vyložit (použita byla nejnověší verze, ani ta ho nezná).

Samsung SM843T - SSDLife tápe
Samsung SM843T - SSDLife tápe
Tagy: 
Kapitoly článků

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test enterprise SSD Samsung SM843T 240GB

Sobota, 20 Červenec 2013 - 22:50 | VCR33 | Pozor, podle fotografií a závěrů zahraničních...
Čtvrtek, 18 Červenec 2013 - 17:20 | VCR33 | Děkuji za recenzi. Doplňuji ještě informaci, že...
Středa, 17 Červenec 2013 - 14:56 | a b | prosim tutus brutus na Samsung 840 pro :)
Úterý, 9 Červenec 2013 - 13:46 | maruširi | No, já po nějakých 10 kouscích nejrůznějších...
Čtvrtek, 4 Červenec 2013 - 12:29 | danieel | Ty chipy ktere tam jsou se zdaji byt stejne jako...
Čtvrtek, 4 Červenec 2013 - 11:16 | Peter Marcok | Kdyz dnes obycejne SSD v kapacite 240-256GB stoji...

Zobrazit diskusi