Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Test: Thecus N4200ECO, NAS s procesorem Intel Atom

Dobrý den, obávám se, že výpočet ceny za spotřebu/rok je uveden chybně. Myslím, že cena za modelový příklad využití 8/16 je cca. 2800/rok a při plném využití 4200 Kč.

Jinak moc díky za článek.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Máte pravdu, měl jsem tam chybu. Díky! Hodnoty jsem v článku opravil, byť mi i tak vyšly trochu jinak než Vám.

Plnou zátěž jsem počítal: 0,047 kW (příkon) * 24 (hodin denně) * 365 (dní v roce) * 4,5 (průměrná cena elektřiny za kWh).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pohoda, já to nepočítal, jen odhadoval, ale bylo mi jasné, že 280 za rok to být nemůže :) .

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna teď řeším stavbu něčeho podobného. Jediný problém vidím ve volbě vhodné skříně. Hledám takovou co by měla 2-3 rámečky na disky (+ 1 pozici na systémový disk), byla určená pro Mini-ITX desku se zdrojem uvnitř skříně, to vše za rozumnou cenu. Momentálně jediná odpovídající kterou jsem našel je CFI A2059 ITX, ale podle obrázků se mi zdá, že kvalita zpracování není nic moc.
Máte někdo tip na podobnou skříň pro domácí NAS?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tuto skříň od CFI mám pro svůj NAS. Píšete, že se obáváte kvality zpracování, ale to se obáváte zbytečně. Zpracování je super a vypadá dost dobře, snad jen na lesklá plastová dvířka, ale má(m) jiný problém. A to je teplota disků, ale to může být tím, že ho mám nevhodně umístěn. Jinak desku jsem použil Intel Mount Olive a osazena je dvěma 2TB disky Seagate Green. použitý systém dobře známý FreeNAS nainstalovaný na 2GB USB flashce. Ještě plánuji dokoupit 4 portový SATA řadič a do volné pozice na CD/DVD mechaniku nacpat 4x 2,5" backplane, ale to až časem. A pokud nemusíte řešit finance, tak bych asi doporučil Chenbro ES34069. To byl můj favorit, ale cana mě odradila.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak to vypadá s rychlostí? Měli jsme nainstalovaný OpenFiler, ale moc nás nepřesvědčil s rychlostí zápisu po síti. Jak si v tomhle vede FreeNAS?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pravda, tam se chová FreeNAS nějak divně. A mé schopnosti zjistit čím to je, jsou mizivé. Když kopíruju na NAS více objemných dat najednou, tak je kopírování celkem rychlé cca. 42 MB/s, ale když dám čas od času kopírovat samostatný např. 2 GB soubor tak se umí ploužit 3-6 MB/s. Divné je, že když dám současně kopírovat jiný větší soubor, tak rychlost naroste na výšše uvedených 42MB/s. Nevím zda to popisuji srozumitelně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokiaľ na tom stroji nebežia Windowsy, problém s využitím 4 GB RAM nebude mať, iba ak by samotná doska nepodporovala PAE. Aj Windowsy to dokážu adresovať ale je to "umelo" obmedzené - pre ne-serverové verzie.
V linuxovom kerneli je možnosť podpory systémov s "viac ako 4 GB RAM" už dávno (ešte z čias keď som si kompilovala vlastné kernely :-))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pre boha čo by v NASe robili Windowsy ? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

FORTRON AX400-60APN, 400W, ATX, low noise 669kc
Operační paměť PATRIOT 8GB KIT DDR3 1333MHz 789kc
Počítačová skříň FRACTAL ARC Mini Black mATX 1879kc
Procesor INTEL Core i3-2100T 2239kc 35W TDP 2C 4T
Základní deska MSI H61M-P21 (B3) mATX 989kc
WINDOWS HOME SERVER 2011 64Bit ENG +10 CAL 1404 kc

9282kc s DPH

Moznost osadit 8 HDD

Vykon a vyuziti je uplne jina liga

Treba proto neni od veci mit NAS postaveny na Windows :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Sorry,spatna deska.
MSI H67MS-E23 (B3) 1595kc
jen 6 HDD

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

WINDOWS HOME SERVER 2011 ***64Bit*** ENG +10 CAL 1404 kc

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím, ale je to o něčem jiném. Nebudeš tam mít hotswap disky, nebudeš tam mít iSCSI, nebudeš tam mít automatický rebuild. Nebudeš tam mít... Nebo se pletu? Záleží samozřejmě na to, co potřebuješ.

Až to případně postavíš, zkus proměřit jak rychle bude podávat data po síti (v tomhle ohledu jsme byli s Thecusem poměrně spokojení, i přesto že jsme v něm měli 4 "green" disky). A pokud někdo chce NAS, podle mně právě o tyhle věci tam jde.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. Zrovna jsem to četl a říkám si, proč by sakra nedokázal 32bitový OS využít úplně celé 4 GiB paměti? Zvláště je-li dále zmíněno, že jde o Linux, kde je PAE zapnutné snad už nějakou dobu defaultně, nemýlím-li se. Ani ty Windowsy (přinejmenším Server 2003) s tím problém nemají.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

My jsme 4 GiB modul na vyzkoušení neměli, ale ověřoval jsem skutečnost, že rozšíření operační paměti deska skutečně umožňuje na komunitních fórech, kde uživatelé reportovali, že standardně pokud paměť vyměníte bez jakékoliv úpravy systému, bude z ní dostupných zhruba 3 GiB. Ale je možné, že PAE zapnout půjde. Někteří uživatelé si na tento NAS nainstalovali Debian a tam si již nastavíte prakticky cokoliv.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?
+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Malo byt, ze tych menej ako 4GB je o.i. aj nepochopitelna limitacia Atom platformy (pam.radic). Dokonca je tam myslim limit 3.25GiB bez ohladu na OS.

Neviem, co je zle na znaku "mensi", pokial sa s nim spravne v kode naraba ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha! Takže to može byť limitom tej platformy, to som si nebola istá.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mám zkušenosti s mnohem výkonnějším bratříčkem - Thecus 8800. Mám s ním problém akorát v připojení přes Sambu. Prvotní přihlášení a občas i procházení strukturou disku trvá neskutečně dlouho. Vlastní přenos souborů už je pak rychlý. Chová se tak i tato malá verze?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Žádný takový problém jsme nepozorovali. Máte aktuální firmware? Není nějaký problém na klientovi (mají problém všechny počítače, které se přes sambu připojují)?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Firmware je aktuální. Problém mají všichni klienti. U XP je to o něco rychlejší než u Windows7. Přihlašování probíhá v anonymním režimu, což mi přijde jako možný zdroj problémů. Ale vedle běží XP, které ve stejném módu sdílejí disk i tiskárnu a k nim je připojení normální.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nie je to niečo s Local Master Browser? Mne sa zvykla "rozhádzať" sieť po pripojení Víst do siete, vždy sa snažili urvať si prioritu. Pomohlo nastavenie NASka napevno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nám se takhle začal chovat firemní linux/samba. Nepřišli jsem na to co s tím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ahojte, bude dalsi clanok o DLNA ? To ma zaujima, nakolko doma prevadzkujem Wild Media Server na klasickom PC. Chcelo by to nieco ako tento nas ale s funkcnim DLNA. Ak by ste mali cas a chut skuste zistit ci dodavany soft podporuje transkodink videa do formi ktoru vie prehrat DLNA zariadenie. Osobna skusenost je taka, ze aj ked video na prvy pohlad ma podporovane parametre nie vzdy je vsetko OK.

Dik za recenziu zaujimaveho stroja.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Encoding videa na Atom-e? No neviem, neviem... :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

neviem co vsetko musi moje PC robit, ale z MKV 1080 na DVD kvalitu po 100 Mb sieti a to vsetko v realtime ide celkom fajn. Dokonca som to skusal z dvoma prehravacmi naraz a dva rozne filmi. Ale je pravda, ze niektorim filmom nepomoze ani transkodink aby na TV isli plinulo :(

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A jaký hardware má tvoje PC, na kterém DLNA provozuješ? Také se obávám, že Atom v tomto NASu by transkoding v použitelném rozsahu nezvládl.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem před pár měsíci uvažoval jaký NAS pořídit. Nakonec jsem si místo Thecus 4200PRO pořídil Synology 211+. HW daleko horší, SW daleko lepší ;)

Docela mě dostali tím, že javascriptem dokázali simulovat v prohlížeči oknovej systém.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý den, jak je zde řešen raid 5? hardwarovým řadičem nebo softwarově? Vlastním podobnou desku a chtěl bych vytvořit raid 5 pole.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

RAID je zde řešen softwarově, to znamená, že o veškeré výpočty ohledně RAIDu se stará Atom.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.