Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Zoner Photo Studio 14, část 1: správce a prohlížeč

Moje zkusenost ze ZPS14 je vice nez pozitivni, na program jsem si velmi rychle zvykl a dnes bych ho za nic nevymenil. Vsechny ostatni programy pro spravu a upravu fotek sly z PC pryc, vcetne vsemi opevovaneho Photoshopu.
Pri novinkach fy Adobe mne nabiha husi kuze, o produktech spolecnosti jako Google apod ani nemluve.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

V tom případě bych si Vás dovolil tipnout, s prominutím, na masochistu. Software Zoner považuji podle množství knihoven zahákovaných všude do OS za příšerný bloatware, který neuvěřitelně zpomaluje jakékoliv kliknutí na fotku i cokoliv jiného a který se snaží BFU naservírovat stejnou funkci "Otevřít Zonerem" do několika míst zároveň, aby ho všichni zaručeně našli.
Proti němu je konkurenční Picasa aspoň svižnější a nevnucuje se tak.
Photoshop je jiná kategorie softwaru. Nicméně pokud pohrdáte jeho novými funkcemi, možná byste měl zhlédnout propagační video pro Američany. Potenciál nového PS je vysvětlen dost jasně. Navíc Vás nové funkce nikdo nenutí používat a aspoň nemá každá dvě OCXka a knihovnu menu pro Explorer.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

1) Picasa proti ZPS Pro neumí ani prd
2) Integraci do lokálních menu lze samozřejmě vypnout
3) O bloatware nejde v žádném případě, to jsou kecy

Buď jste naivní fanda jiného softwaru - pozor, výrobce si ho nechá zaplatit i od vás - nebo jste na jiném softwaru ekonomicky zaháčkován. A nebo nevíte, co píšete, to je asi nejpravděpodobnější.

ZPS Pro skutečně zvládne v dobré kvalitě a rychlosti všechno kromě šíleností, na které je třeba více vrstev, nebo složitých montáží. Kdo je zvyklý na vrstvy a používá je jako zásobárnu možností toho, co nakonec využít, ten si ZPS s jeho jedinou pomocnou vrstvou neoblíbí, to je jasné. Na druhou stranu jde většinu úprav v ZPS dělat jednoduše, přímočaře a rychle. Navíc nové možnosti využití HDR v RAW modulu předběhly všechny ostatní RAW konvertory v kvalitě prokreslení stínů, a to včetně LightRoomu (samozřejmě jen na čas).

Ale pozor, pokud chcete ZPS opravdu využívat, chce to verzi Pro - verze Home je opravdu něco na úrovni té Picasy. O moc lepší nebývají ani časopisecké verze zdarma, obvykle mají proti Home jednu až tři funkce navíc, ale možnost pracovat s částí snímku, s maskou a vrstvou, a nebo s RAW, to nikdy.

V ZPS 14 programátoři konečně dořešili i odšum, který byl u předchozích verzí ostudný; tím se ZPS konečně stal dobře použítým fotografickým "kombajnem".

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Photoshop pouzivam od verze 4 (ne CS4), uznavam ze to je jina kategorie, za nejprinosnejsi jsem povazoval verzi 6, pak uz to zacal byt moloch...

Nazor na ZPS vidim stejne jako prispevek dalsiho uzivatele, je to rychle, plne uzitecnych a primocarych funkci, dnes i 64bitove a balast v systemu ktery popisujete, ten jsem nezaregistroval a nijak me v praci s programem nezpomaluje a neomezuje, rozhodne neni nekvalitni.
Picasu bych si dovolil oznacit za slaby odvar caje pro deti :-) Jeji funkce jsou hodne omezene, online sluzby me celkove nezajimaji.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Skoda ze Zoner neumi to co umi obycejne ACDSee verze 3.1 z roku 2000: pri doubleclicku na obrazek va slozce (v Exploreru) obrazek zobrazit ve full screenu (pokud je obrazek mensi -> zvetsit, pokud je obrazek vetsi -> zmensit) a pri stisku ESC se ukoncit.
Pri stisku Pause spustit slideshow.
A rychlost Zoneru neni pro viewer moc pouzitelna, stare ACDsee 3.1 je o mnoho rychlejsi.
Pokud budu chtit obrazky editovat, pouziju neco jineho.
Uvedene veci bohuzel neumi ani IrfanView, ani se mi nepodarilo prijit na nejaky jiny program, co by to umel...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Inu, ZPS není ACDSee z roku 2000. Ovládá se jinak.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tohle mozna zvladne XNview, kdyz se tam nastavi ta zmena velikosti obrazku.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

FastStone Image Viewer je to co hledáš ;)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

ani FastStone nezobrazi full screen na dblclick bez cerneho ramecku. obrazky prispusobuje spravne jedine ve slideshow...
Stolety ACDSee to umelo jiz pred 10 lety..

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jak bez černého rámečku? Pokud má obrázek stejný poměr stran jak monitor, tak tam žádný rámeček není. Přizpůsobení velikosti je defaultně zapnuté jen pro velké obrázky (větší než rozlišení monitoru), pokud chceš aby ti to i zvětšovalo malé, přenastav si to. Podle mě se to teda chová stejně jak to ACDSee co zmiňuješ, taky jsem právě hledal nějaký program co se chová takhle a tenhle to podle mě splňuje.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

XNview to neumi, FastStone zkusim.
BTW: ACDSee 3.1 umi rekurzivni slideshow to jsem taky nikde jinde nepotkal, dokonce ani ACDSee 5.x to neumi ;-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

až na tu rekursivní slideshow by mohl vyhovovat IrfanView. obyčejnou automatickou má na Shift+A a výběrovou na W, ostatní se dá nastavit

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Okrem množstva gramatických chýb, ktoré mi až tak nevadia, mi nejako vadí ten výstup HDR s mapovaním tonality. To len mne pripadá taký hnusný?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Z toho nemůžete vinit program - ten je jen nástrojem. Jistě jste si všiml, že existuje zvláštní kasta fotografů, pro které má správný HDR oblohu 2x tmavší, než krajinu. Autor ukázky zjevně patří mezi ně, o nic víc nejde. IMHO jsou takové fotky vynikající - jako ilustrace ke sci-fi nebo k hororu. :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ono by stačilo si ten článek a komentář k tomu přečíst. Ty výstupy jsou s defaultním nastavením, tedy bez mého zásahu a mají ilustrovat odlišný přístup dvou různých funkcí k HDR, nikoliv nejlepší možný výsledek. Voleb jak ovlivnit výsledek je u obou způsobů v Photo Studiu relativně hodně a záleží na vkusu a autorském záměru každého, jak si nechá expozice prolnout.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.