Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Testy: Čtení a zápis BD-ROM, BD-R, BD-RE, kvalita zápisu

Optiarc BD-M100A
Když čtyři dělají totéž, je to totéž? U dvou ze čtveřice určitě není. Je řeč o Blu-ray vypalovačkách Panasonic LF-MB121JD (SW-5582-C), které jsou jako OEM nabízeny pod značkami Sony, Plextor a Optiarc, každá s vlastním označením. Plextor PX-B900A a originál Panasonic LF-MB121JD se k nám do redakce zatím nedostal, nemůžeme tedy posoudit, ale Sony BWU-100A a Optiarc BD-M100A prošly naší obvyklou testovací procedurou. Sony v říjnu loňského roku s tenkrát ještě syrovým firmwarem nedosahovala optimálních výsledků, zato Optiarc s firmwarem 1.0e se pomyslné optimální metě hodně přibližuje. Cenou výrazně nižší (také proto, že je prodáván v bulk variantě bez příslušenství) než jeho jednovaječné dvojče Plextor PX- B900A (24 900 Kč) se Blu-ray mechanika stává zase o krůček dostupnější, ale přiznejme si, s cenou 17 000 Kč to ještě stále není ono.

Čtení Blu-ray

BD-ROM DL (Video Pearl Harbor)

Optiarc BD-M100A - CDspeed čtení BD-ROM DL video

Dvouvrstvý BD-ROM je čten podle specifikace rychlostí 2×.

BD-R (SL)

Optiarc BD-M100A - CDspeed čtení BD-R SL

Rychlostí 2× přečte celý obsah disku.

BD-RE (SL)

Optiarc BD-M100A - CDspeed čtení BD-RE SL

BD-RE (DL)

Optiarc BD-M100A - CDspeed čtení BD-RE DL

S BD-ROM i BD-R/RE (SL/DL) dosahuje velice krátkých přístupových časů. Jednovrstvý BD-RE je přečten celý bez chyby. Sony BWU-100A končí čtení chybovým hlášením. Chyba nastala až při zjišťování časů vysunutí a zasunutí plotny, se schopnostmi čtení nesouvisí. Chybou končilo čtení stejného typu média i v mechanice Pioneer BDR-101A i LG GBW-H10N. Naopak LiteOn LH-2B1S s ním stejně jako Optiarc BD-M100A potíže nemá.

Před zahájením odstavce o zápisu na BD-R/RE si musím nasypat popel na hlavu. O Sony BWU-100A jsem napsal: Sony BWU-100A se nám nepodařilo přimět k rychlosti zápisu na BR 2× se žádnými disky, které máme pro testy k dispozici ani v CD DVD Speed, ani v žádném z vypalovacích programů. BD-R Verbatim, BD-R FujiFilm i BD-R Sony zapisuje rychlostí nižší než 1×. Tenkrát jsem ještě netušil, že na BD-R se zapisuje podobně jako na DVD-RAM s verifikací a nenapadlo mě nastavit zápis Bez verifikace. Potom by samozřejmě v CD DVD Speed na rychlost 2× Sony dosáhla. V praxi však žádný z dostupných vypalovacích programů nedokáže na BD-R/RE bez verifikace zapisovat, ani Nero s možností zakázání defect magementu pro prázdná BD média. Ten s rychlostí zápisu nemá souvislost.

Pozn. WIFT: Já bych to s tím popelem neviděl tak černě. Jednak si nejsem jist, zda vůbec šlo v Nero CD-DVD Speedu v říjnu loňského roku něco jako verifikace při zápisu BD-RE vypnout, a pak je také zvláštní, že když jsem testoval první Blu-ray vypalovačku na CD-R serveru vůbec (byl to Pioneer BDR-101A), tak ten zapisoval na BD-RE čistou dvojkou bez nutnosti někde nějakou verifikaci vypínat (i když to končilo chybou). Takže ono to s tím zapisováním na přepisovatelná Blu-ray média tak jednoznačné není. Je však otázkou, zda se to bude lišit software od softwaru, nebo hardware od hardwaru. To budeme muset ještě postupem času vyzkoumat.

Zápis Blu-ray

BD-R SL Imation 2× s verifikací

Optiarc BD-M100A - CDspeed zápis BD-R SL s verifikací

V novějších verzích CD DVD Speed nelze zapisovat jinak než s verifikací. Zaplnění celé kapacity disku trvá téměř 100 minut. Dvouvrstvý disk zapíše za 3 hodiny. Ke zjištění průběhů křivek zápisu bez verifikace je nutné použít starších verzí, v našem případě 4.60.

BD-R SL Imation 2× bez verifikace

Optiarc BD-M100A - CDspeed zápis BD-R SL bez verifikace

BD-RE DL Panasonic 2× bez verifikace

Optiarc BD-M100A - CDspeed zápis BD-RE DL bez verifikace

BD-RE DL Panasonic 2× s verifikací

Optiarc BD-M100A - CDspeed zápis BD-RE DL s verifikací

Vypálit 50 GB na dvouvrstvý BD-RE (i BD-R) je prima činností na celé odpoledne. Bezmála 200 minut chodíte kolem počítače po špičkách a bojíte se na něj zle podívat, odříkávajíc modlitby za ČEZ, aby nepřerušili dodávku el. proudu. Cena BD-RE DL médií není zatím tak úplně lidová (800 Kč), tak co kdyby...

BD-RE DL Panasonic 2× v Nero

Optiarc BD-M100A - Nero zápis BD-RE DL

BD-R SL 2× v Nero - vypnut defect management

Optiarc BD-M100A - Nero zápis BD-R SL bez defect manageru

Rychlost zápisu na BD média je v programu Nero stejná se zakázaným DM, i s povoleným. Ale je o něco rychlejší, než v CD DVD Speed.

Kvalita zápisu

BD-R SL Imation 2× s verifikací

Optiarc BD-M100A - CDspeed kvalita zápisu BD-R SL Imation 2×

BD-RE SL Fujifilm 2× s verifikací

Optiarc BD-M100A - CDspeed kvalita zápisu BD-R SL FujiFilm 2×

Podobné měření je možné programem DVDInfoPro v CRC Read Error Testu. Je však přizpůsoben pro CD a DVD média (jeho stupnice končí na 8 GB). Scandisk v CD DVD Speed kapacitu SL BD pojme, na dvouvrstvé BD ale nestačí. S BD-RE odhalil tři oblasti s poškozenými sektory, do celkového vyhodnocení se ale takto zanedbatelná veličina nepromítne.

Vymazávání BD-RE DL

Optiarc BD-M100A - CDspeed mazání BD-RE DL

Zatímco Quick Erase proběhne ve všech aplikacích okamžitě, pro úplné vymazání BD-RE potřebuje Optiarc stejný čas, jako při zápisu na BD-RE. Téměř 100 minut se SL, 200 minut s DL.

Formátování BD-RE pro UDF (Packet Writing)

Optiarc BD-M100A - InstantBurn formát BD-RE DL

Optiarc BD-M100A - InstantBurn formát BD-RE DL volba UDF

K přípravě Blu-ray pro Packet Writing je stejně jako pro CD-RW, DVD±RW a DVD-RAM nezbytný software pro formátování média pro ten který souborový systém. K mechanice Sony BWU-100A je dodáván InstantBurn (součást Cyberlink BD Solution), s Optiarc jsou ukázky formátování s tímto programem.

Po splnění všech požadavků (pouze jediný software pro packet writing) je formátování BD-RE rychlé a spolehlivé. Disk je připraven pro UDF zápis.

Rychlost přenosu dat na BD-RE s UDF v.2.50

Optiarc BD-M100A - přenos BD-RE s UDF 2.50

Kopírování dat na BD-RE s UDF je rychlejší než v našich testech dosáhla Blu-ray mechanika Sony BWU-100A.

Když už nás obrázky prozradily, přiznáme tedy, že jsme z čistě studijních důvodů zkopírovali BD-ROM DL s filmem Pearl Harbor (1080p HD/2,35:1 Video, 5.1 nekomprimované 48kHz/24bit Audio) na HDD a následně zapsali na BD-RE DL (funkčně).

Diskuse ke článku Sony NEC Optiarc BD-M100A (BD-R/RE DL 2×, PATA)

Středa, 4 Červenec 2007 - 14:43 | Anonym | Zdravím, Mám problém s touto mechanikou. Vypaluje...
Pondělí, 11 Červen 2007 - 16:49 | WIFT | >> xox: Kdysi jsme takový hardware...
Pondělí, 11 Červen 2007 - 11:59 | Roman Zejbrlik |  P_V: KProbe je připraven pro měření BD...
Pondělí, 11 Červen 2007 - 10:47 | Martin Bartoň | P_V: Zatím ne, ale tak to bylo vždy. Jak u CD,...
Pondělí, 11 Červen 2007 - 10:39 | Anonym | Lze vůbec u BR nebo HD-DVD testovat podobné...
Pondělí, 11 Červen 2007 - 10:10 | Anonym | WIFT: Myslim, ze vzhladom na povodne zameranie...
Pondělí, 11 Červen 2007 - 04:37 | Ren1 | WIFT> Hanba mi, postuju, aniz bych se...
Neděle, 10 Červen 2007 - 15:15 | WIFT | >> Ren: Já tedy nevím, ale myslím,...
Neděle, 10 Červen 2007 - 04:43 | Ren1 | P_V> Koukal jsem na to, a hadam, ze medium...
Sobota, 9 Červen 2007 - 17:44 | Anonym | Ren: Prý ho nějaká mechanika nenávratně sežrala,...

Zobrazit diskusi