Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Tiki s Radeonem Fury X2: Rozměry blízké Xboxu, výkon 9× vyšší

Vydání Radeonu Fury X2, patrně posledního 28nm high-endu, se pomalu blíží. Duální Radeon nakonec bude koncipovaný především jako nejvýkonnější grafická karta pro VR-sestavy. První už se vyrábějí…

Radeon Fury X2 měl nést podle původních neoficiálních informací vodní chlazení a být koncipovaný v podstatě jako dva Radeony Fury Nano na jednom PCB. Spekuluje, že v důsledku soudních sporů se společností Asetek, který prosazuje zákazy prodeje vodníků společnosti CoolerMaster, se AMD rozhodla pro Radeon Fury X2 použít vzduchové chlazení a specifikace karty upravit tak, aby i bez vody bylo možné kartu uchladit při slušných provozních vlastnostech. V praxi to znamená především konzervativnější reálné takty - ať už bude přímo nastaven nižší maximální takt, nebo snížen TDP limit v profilu PowerTune, který povede k nižším průměrným taktům.

Amd Fury X 2

Stále by ovšem měl být výkon (přinejmenším 12 TFLOPS) více než dostatečný na to, aby se karta mohla honosit titulem nejvýkonnějšího produktu pro virtuální realitu. V této sféře navíc limity CrossFire/SLI odpadají, protože není třeba výkon obou grafických jader spojovat - naopak každé může pracovat nezávisle a vykreslovat obraz pro jedno oko. Protože je vykreslení obrazů pro každé oko prakticky totožně náročné, je i rozdělení výkonu ideální.

AMD společně s výrobci sestav se této výhody rozhodli využít a jedním z prvních, kdo sestavu pro virtuální realitu s duálním Radeonem nabídne, bude Falcon Northwest v rámci řady Tiki. Výhodou tohoto konceptu jsou nízké rozměry, které lze zhruba srovnat s proporcemi herní konzole Xbox One. Šířka je totožná - 33 cm, výška o 2 cm vyšší (10 cm) a pouze hloubka se liší výrazněji: 34,5 namísto 27,5 centimetru.

Úvodní fotografie, kterou zveřejnil Roy Taylor z AMD, obsahuje podle zdrojů webu WCCFTech právě skříně pro sestavy Tiki. Od tohoto tvrzení bych si zatím ponechal určitý odstup, doposud zveřejněné snímky totiž byly trochu odlišné, takže bychom museli buďto připustit, že se design změnil, nebo ignorovat tvrzení WCCFTech a předpokládat, že jde o jinou sestavu s duálním Radeonem.

Datum vydání karty ani sestav zatím není známé, ale lze předpokládat, že k němu dojde v termínu, který bude nezanedbatelně předcházet vydání 14nm generace Polaris. V úvahu připadá březen, případně první polovina dubna.

Diskuse ke článku Tiki s Radeonem Fury X2: Rozměry blízké Xboxu, výkon 9× vyšší

Čtvrtek, 25 Únor 2016 - 17:13 | DORLOCK | Máš recht. Jinak pro takovéhle "consol...
Čtvrtek, 25 Únor 2016 - 11:33 | MACHINA | Tohle je o přístupu. Vzhledem k tomu, že spotřeba...
Čtvrtek, 25 Únor 2016 - 09:54 | DORLOCK | A není to škoda. Takováhle karta je jak dělaná...
Středa, 24 Únor 2016 - 23:02 | bager | Cena 9× vyšší

Zobrazit diskusi