Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Toshiba OCZ uvádí svá první PCIe NVMe M.2 SSD s kapacitou až 1 TB

Nevíte někdo, kde je slibovaný 1TB Samsung 950 Pro, protože od vydání 950 pro se po slibované 1TB verzi slehla zem.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

nejlevnější PCI-E disky 256GB stojí 2900,-Kč... celkem pořád dost i když- zápis 280Mbps, ale čtení 1000Mbps.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

tak to muj WD RED zvlada cteni/zapis pres 1000Mbps za zlomek ceny :))

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

:) pekne rypnuti /8 ...
co je ale zajimavejsi ze se nikdo nepozastavuje nad zivostnosti takovych disku maji sice extremni rychlosti zapisu i cteni ale vyuzivat ten disk naplno tak chcipne za chvilku kapacita i rychlost roste ale zivotnost porad stale nic moc navic cim dal tim vetsi zastoupeni TLC cipu (cekal bych to spis opacne )
==> kdyz se podivam na svou statistiku tak 1TB HDD mam pretoceny 17x a SSD 512GB (850 PRO) mam pretoceny jen 5x ale to je diky tomu ze pouzivam "ram disk" a velke objemy u kterych nepotrebuji rychlost valim na HDD .. a to jsem jen "prumerny" uzivatel kteremu to zaplatpanbuh bohate staci a predpokladam ze disk mi umre drive na stari nez na pocet prepisu....

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

No jestli máte HDD přetočený 17x, tak je vidět, že ta SSD, ač mají limitovaný počet zápisů, tak pro běžné využití to stačí více než dost. :-) Protože byste ho musel přetočit ještě necelých 20x tolik, aby se dostal na uváděnou životnost přepisů flash. Ono to fakt není legrace zpsat 320 TB :-) i když jistě existují aplikace, kde se taková zátěž vygenerovat dá, to nepopírám. Střih videa, servery atp.

Já své SSD vůbec nešetřím a po 4 letech sjetost 3 %. Zajisté bídně zhyne na něco jiného než životnost flash.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tohle bych moc neresil, SSD porizene v roce 2010 nam funguji vsechny, pouzivane denne.

Ptakoviny jako co a kam zapsat nikdo neresi, pouziva se to samozrejmne jako normalni disk vcetne swapu a tempu.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

potvrzuji! dnes na systemovem disku musi byt napsane SSD a vybira se podle ceny ...... pamatuju ty casy, kdyz jsem stravil dlouhe hodiny vyberem, cteni recenzi ..... vsude v diskuzich vsichni psali jak je dulezite se divat na jakesi parametry premistovani atd atd atd a kolik hejtu mely nazory, ze je to uplne fuck, ktere se ukazaly jako spravne a cloveku mohly nejakou tu vrasku usetrit:)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"cim dal tim vetsi zastoupeni TLC cipu (cekal bych to spis opacne )"

Výrobci se jen chovají přesně podle vzorce "co chce spotřebitel, to dodáme" a když spotřebitel chce stále nižší a nižší ceny, tak výrobci přechází na TLC. Stejné jako v potravinách, spotřebitel není ochoten platit za zdravý český česnek, tak dostává jedovatý čínský, ale levný a je spokojen.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Verte ze kdyby v marketu byly ty cesneky vedle sebe a s obre citelnou ceduli puvodu (Csky, Spanelsky, Cinsky) tak mnoho lidi zvoli ten nas nehlede na cenu (pokud nebude umele premrstena jako bio v marketech). Jenze co najdete v marketu, jeden cesnek pomalu neznamyho puvodu a jinej je 10 a vic metru daleko, nejlepe v opacnym rohu prodejny.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

jak se pozná 17x přetočenej disk? Protože jestli to je odhadem co všechno na to zapsal a zase smazal, tak to já mám 99999999999x přepsanej disk a ještě teď na tom hraju Fallout NV.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to jako vazne zapsanych cca 999 ZB pokud pocitame s 1TB diskem pekny vykon :)

ohledne postu vyse ....tak zajiste spotrebitel chce pro vyrobce maximalni zisky s nizkymi naklady a produkty ktere maji nizsi zivostnost i spolehlivost aby si co nejdrive mohl koupit novy produkt a nejlepe jeste prijit o data ktera neprozretelne zapomel zalohovat :) asi potom nejsem typicky spotrebitel ...ale aktualne nemam stejne na vyber tedy pokud bych nechtel vykrvacet na uctech :) ale jsme na technologickem webu rozebirat vedlejsi ekonomicke a ekologicke aspekty soucasneho modelu nekonecneho rustu a produkce sem uplne nepatri ......

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ono lidi také nevědí co co chtějí. Protože si i dnes samozřejmě můžu koupit nějaké "entrerprise" SSD jen tak na doma (není pravda, že by se nevyráběly), ale pěkně se prohnu a užitek bude nula nula nic. Takže lidi chtějí to levné a zároveň chtějí také to nejkvaltnější - nicméně zde pochopitelně není průnik, obojí najednou nelze. To neznamená, že kdo chce si požadovanou kvalitu nenajde.

Já třeba vím kde kupovat český česnek a čínský mi do ruky nepřijde, ale to pak pochopitelně nemohu chtít všechno na jednom místě v super/hyper/marketu a holt musím chodit tam kde jej vedou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Aneb když budu např. u 256GB modelu stále zapisovat data plnou rychlostí, umře to do 40 hodin.. :-)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Ovšem, jak tu kdysi Wift prokázal tutus brutus testem, na SSD nelze zapisovat plnou rychlostí po libovolně dlouhou dobu. Takže plnou rychlostí se přepíše jen jednou a pak to jde z ostra dolů. Třeba by rok dal i při kontinuálním zápisu (což by mimochodem nerozchodila ani většina HDD). :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jedno se ale musi rict .... testoval to uz na nejakem celkem starem, jestli me pamet neklame, a uz je to taky nejaky ten patek ..... od te doby se nekolikrat vystridaly technologie, radice, algoritmy, takze ten test je z dnesniho pohledu uz zcela bezcenny.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pochybuji. Zaprvé v tom testu měl Wift více SSD a všechny měly podobnou charakteristiku. SSD potřebuje chvíle klidu a by si mohl "vytrimovat" smazané bloky a udělat pořádek v té své vnitřní magii. Pokud takovou možnost při kontinuálním zápisu nemá, nebo přepisuje zapsané bloky, výkon jde brutálně dolů bo garbage collection.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

V obrázku se specifikacemi jsou čísla pro poznámky. Proč nikde nejsou poznámky přeloženy či alespoň zkopírovány? Vzhledem k tomu, že tam není ani zdroj obrázku, tak se to bude hůře dohledávat. Tohoto si všímám již delší dobu.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ja teda nevim v jake ciselne soustave to autor pocital, ale mi vyslo 592 zapisu:)
Jinak teda nevim nac je rada mit zaplene je ze 2/3 ... tak kazdy disk ma nejakou, celkem velkou, kapacitu navic, takze musi byt zcela bezpecne jej cely zaplnit .... Normalne jsou 120GB + hadam 8GB interne, cili 15+1 cip ..... kdyz je 128GB, tak treba taky jeden cip interne navic, takze 16+1 ..... SSD je spotrebitelska vec pro BFU a neni duvod si myslet, ze celym zaplnenim se neco pokazi .....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jinak mam jiz pres 4 roky 120GB intel 520 ....... nikdy jsem jej nijak nesetril a bezi nonstop. Health a estimated time je stale na 100% ..... Precteno 9.83TB, zapsano 9.98TB .... cili cirka 80x se prepsalo .... mam na tom prakticky cely system, maily, no proste vsechno krom videa + davam tam veci, co potrebuju, aby se rychle nacetly, treba nejake male soubory, testy a tak .... takze potvrzuju, ze pocet prepisu je jen hloupy mytus, trapici spise chytre lidi, kteri tomu zcela zbytecne venujou pozornost ..... u dnesniho SSD je zajimava pouze cena za GB, nic vic ...... a ano, kdyz tohle PCIe ma 3GB/s cteni (zajimala by me cena toho pul teroveho), tak to je dalsi level, ale spis takovy ten nadsenecky, v realu to bude stejne fuk.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mýtus to určitě není, ale též to není něco čím by se běžný uživatel měl trápit. Ale je dobré vědět, že kupříkladu sříhat RAW video by mohlo SSD ke smrti přivést v poměrně historicky krátké době. Prostě je dobré znát na co SSD určitě ano na co ne a na co podmínečně ano, ale bude to spotřebák s limitovanou životností, ale protiúčtem velmi rychlé pracovní "odložiště" odkud se to pak třeba přes noc zkopíruje na HDD.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

otázka jestli není potém lepší stříhat jen pomocí RAMek.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

muzete mi nekdo vysvetlit, co mate furt s tim strihanim videa???? tak snad se na ten disk jednou (slovy JEDNOU) nahraje, oindexuje, sestriha nebo cokoliv, enkoduje nekam jinam a smaze, tot vse ..... kolikrat denne jako hodlas prepsat rekneme cele pulterove SSD nejakym RAW shitem??? Me vyslovene fascinuje, ze kdyz je nejaka rec o discich, tak nekdo zminuje strihani videa jako tu nejnarocnejsi vec pro disk .... pritom se kazde video indexuje a pak se to da strihat treba na tom nejblejsim tabletu, OMFG!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, viditelně nevíte co to je RAW video. Tam SSD může sloužit jen jako rychlý temp, určitě ne jako úložiště kde so to měsíce válí. Rozhodně ne každý stříhá takové video (takových lidí není moc), ale kdo ano, tak má jisté potřeby. Ale i intenzivnější střihání ve více komprimvaných formátech neumožní mít na SSD nějaké trvalejší soubory. Kdo sem tam sestříhá domací věci a může to dělat i na tabletu, to opravdu není ten o kom se mluví v případě náročnosti střihu.

Nějaká ta nekomprimovaná videa:
8-bit @ 1920x1080 @ 24 fps = 95 MB/s, or 334 GB/h.
10-bit @ 1920x1080 @ 24 fps = 127 MB/s, or 445 GB/h.

8-bit @ 1920x1080 @ 25 fps = 99 MB/s, or 348 GB/h.
10-bit @ 1920x1080 @ 25 fps = 132 MB/s, or 463 GB/h.

8-bit @ 1920x1080 @ 29.97 fps = 119 MB/s, or 417 GB/h.
10-bit @ 1920x1080 @ 29.97 fps = 158 MB/s, or 556 GB/h.

1080i and 1080p HDTV RGB (4:4:4) uncompressed
10-bit @ 1280x720p @ 60 fps = 211 MB/s, or 742 GB/h.
10-bit @ 1920x1080 @ 24 fps = 190 MB/s, or 667 GB/h.
10-bit @ 1920x1080 @ 50i = 198 MB/s, or 695 GB/h.
10-bit @ 1920x1080 @ 60i = 237 MB/s, or 834 GB/h.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Co prosimte znamena rychly temp? To SSD bude na strihani videa uplne stejne rychle jak dnes nejpomalejsi disk! Pri strihani videa to nikde neswapuje ... ty tve obrovske data se ulozi a prectou jednou, udelaji se indexy, pak to nekdo nekde "striha" a pak se to precte podruhe kdyz se to renderuje (a teda samozrejme mozna jeste pri samotne editaci se ctou kusy, ale na to taky rozhodne nepotrebujes SSD). Nenapada me, proc by to nekdo ukladal na SSD, presne pro ukladani takovych kvant dat jsou daleko vyhodnejsi a levnejsi klasicke disky. Jinak teda bych poprosil o specifikaci nejakeho zarizeni, z kterych leze tech 100MB/s bez byt bezztratove komprese .....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ano 100 MB/s je 4x stejné jako 400 MB/s u SSD.
Temp není swapování, temp je temporary, dočasné úložiště.
Na práci se použije to nejrychlejší (klidně HDD v RAIDu), pak se to odloží někam na normální "pomalý HDD".

Kdo to myslí s kvalitou videa vážně, měl by raw natáčení používat. Na takové to domácí točení to je jedno, většinu lidí nějaká kostička nerozhodí.
http://kurtlancaster.com/06/01/2014/why-should-i-shoot-cinema-raw-and-wh...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

na raw video som si kupil 3x1tB wd blue z laptopu :)
350mB/s to da a nepocut to RAID 0

strata dat ma netrapi lebo je to len raw video ktore je v komprimovanj forme zalohovane

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.