Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Toshiba představila druhou generaci 19nm NAND flash čipů

Toshiba 19nm NAND flash 2. generace
Japonská Toshiba sice zatím neposouvá nanometry dále (ani nemá důvod), ale přichází s příjemnou novinkou v podobě vylepšení stávající 19nm technologie. Prvně se s ní setkáme u 2bpc 64Gbit čipů ještě tento měsíc…

Firma vylepšila svoji výrobní technologii, takže nové 64Gbitové čipy typu 2bpc (2-bit per cell) o ploše 94 mm² nyní nabídnou rychlost zápisu 25 MB/s. To představuje vůbec nejrychlejší 2bpc čipy na trhu.

Toshiba dále vyvíjí na bázi nové technologie i 3bpc čipy, ty by měly vstoupit do sériové výroby ve druhém čtvrtletí tohoto [firemního] fiskálního roku. Jako první se objeví 3bpc MLC čipy pro smartphony a tablety, které budou obdařeny nezbytným eMMC řadičem, později je doplní čipy použitelné v běžných noteboocích díky doplnění řadičem pro SSD.

Je jasné, že Toshibu nic nikam nehoní. Stávající 19nm čipy, i tito jejich bratříčci z druhé generace, vydrží na trhu ještě nějaký pátek, vždyť SSD na jejich bázi jsou stále průběžně uváděna mnoha a mnoha výrobci. Spíše budeme se zájmem sledovat, jestli/kam se pohnou rychlosti 2,5palcových SATA SSD s 6,0Gbit/s rozhraním při použití této druhé generace 19nm čipů. Ale na to si ještě chvíli počkáme, přednost má pochopitelně mobilní a ultramobilní segment.

Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Toshiba představila druhou generaci 19nm NAND flash čipů

Žádné komentáře.