Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Prognózy nevyšly, Toshiba tlumí výrobu NAND flash o 30 %, Samsung a SK Hynix ji následují

Když nepřichází záplavy, co zkusit tornádo nebo výbuch sopky? :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale on ten masový nárůst poptávky bude, pokud konečně klesne ta cena za ssd...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Cena klesala dlouhodobě a velice výrazně (hotová SSD stojí méně než polovinu toho, co před 12 měsíci), přesto to poptávku nezvýšilo, takže tudy cesta nevede.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

neviem preco vyrobcovia notebookov neponukaju aj lacnejsie notebooky s ssd. nejaku 60 - 80 gigove ssd namiesto 750-ky disku klasickeho napr...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě SSD pod 120G je na běžnou práci málo. Čím méně místa zbývá, tím více se ssd "ničí".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Taky se divím, kolem za cenu 750GB HDD (kolem 2000) jsou už 128GB SSD a přitom nejlevnější notebooky s takto velikým SSD začínají na 20 000. Poptávka by určitě byla.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jestli to není tím, že výrobci mají spočítáno, že za 2 roky záruky v EU prostoru by se jim v rámci RMA vrátilo větší než malé množství těchto disků? ;-) Vše je otázkou ceny, a cena produktu je počítána včetně statistických nákladů na reklamaci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Loni jsem o tom mluvil se zástupcem jednoho z velkých výrobců a je tu jeden problém. Osobně bych to nazval jako setrvačnost neznalého zákazníka. Zákazník si prostě jednou někde přečte, že u harddisku je důležitá kapacita, to si zapamatuje a na základě toho vybírá nejlevnější notebook s největším harddiskem (typický supermarketový přístup při nákupu jakéhokoli zboží) a ten koupí. Takže supermarkety tlačí výrobce do co největších disků u co nejlevnějších notebooků. Co si budeme povídat, dříve to stejně fungovalo s frekvencí procesorů, pamětí grafické karty, jednu dobu i s úhlopříčkou notebooku (kde jsou doby kdy každej snil o 17" NTB? :-). Dělat produkty pro malou skupinu znalých uživatelů se už nevyplácí... Víc bych v tom nehledal.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je mimochodem důvod, proč je např. takový problém sehnat notebook s FullHD displejem a pouze integrovanou grafikou ;).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přes to je ale stále příliž vysoká. Já bych rád SSD ale financí moc neni a tak je z mého pohledu stále ještě příliž drahé, koupím až klesne ještě o další polovičku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No já nedávno kupoval druhé SSD (a starší dal jako sytémový disk do NB) a žádné "velice" výrazné zlevnění jsem nezaznamenal. Pravda 240GB disk stál totéž co před rokem a půl ten 120GB ale pořád to bylo 5000 za disk s kapacitou 240GB... Až se výrobcům vyplatí dát do NB SSD jako systém a zůstane tam HDD na data, pak to stane ten boon, ne pokud je to dražší a sníží to kapacitu...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V tomto ohledu by myslím extra pomohlo, kdyby se ve velkém rozšířil nějaký opravdu malý formát pro SSD (něco ve stylu "tyčinky" v macboocích). Potom by nebyl problém ani do malých notebooků dát SSD a k tomu slot pro klasický 2,5" disk. Systémové SSD s 60GB by klidně mohlo být instalováno i na nejlevnější netbooky, protože by cenu zvedlo jen o nějakých 1500Kč (pro výrobce možná i jen 1000Kč).
Muselo by to ale být něco standardizované, aby když člověk přijde do obchodu, měl podobný výběr jako u klasických disků.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že mSATA (případně jeho half size varianta) na tohle úplně stačí. Úplná "tyčinka" to sice není, ale ani nic hrozného.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

az bude cena za Gb pri SSD rovnaka ako pri HDD, idem do toho. Dovtedy je to len predrazeny zmetek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nesouhlasím, je to skvělá věc, kdo to jako systémový disk nemá, neví o co přichází. Takové zrychlení systému nemůže dnes zajistit žádná jiná komponenta... Jen málokdo je ochoten obětovat kapacitu. Osobně jsem od číňanů pořídil redukci místo DVD a krabičku pro externí mechaniku (dohromady asi za 400kc), dvd dal externě (stejně se používala jednou za uherský rok), HDD dal místo dvd a ssd jako systém. Běhá to jako ďas a to je to 3 roky starý NB :0)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Znám jenom pár lidí, co si koupili SSD, a všichni si chválí tu rychlost.

Ale ti všichni taky šíleně stresují když jim svítí led disku, a počítač něco chroupe bez viditelné odezvy na to co si oni myslí, že by měl comp zrovna dělat...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tohle mi nedává smysl, jako že je normální čekat na odezvu disku? Plynulost práce se systémem a programy je výrazně lepší a nestojí to zdaleka tolik jako rozdíl mezi jednotlivými cenovými skupinami procesorů či grafických karet...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To drk22: Výhodou SSD je rychlost, nevýhodou relativně nízká životnost každé jednotlivé buňky. Takže se někteří majitelé stresují při každém zbytečném/podivném zápisu, který probíhá (je detekován LEDkou na case) i když by zrovna nic nemělo být zapisováno. To byla myslím pointa příspěvku od Zee.

To zlevnění za letošek mohu potvrdit, můj lowend 120GB SSD (OCZ Agility 3) zlevnil o cca 40% (3800->2300 Kč). A i tak si jeho koupi pochvaluji, je to příjemně svižnější.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Miluji ichtyli, co vedi houby a blbe tlachaji.
Opravdu ... a co takhle raid ? mhhh a ze mi pak taky disk muze odejit a je mi to suma fuk ;-))
A misto pomalych RAID radicu, nebo drahych rychlich, stejne rychly SW_RAID v linuxu ?
Linux mam na R1 a cte tedy ze 2 disku soucasne, data mam na R5 ... cena za tech X disku je smesna, proti tomu, co bych dal za tuhle kapacitu v SDD a to ma hlavne data redundantni, dneska jsou disky takove smejdy, ze uz mi 2 nove odesly ... no stres, vymena, rebuild a jede se dal ;-))

... takze i bez SSD ma vyssi rychlost a to dokonce i na I/O, coz levne SSD teda nejsou a jeste mam data v bezpeci pred selhanim disku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A ted tu o pernikové chaloupce prosím. Jako pokus o flame to jde ale jinak tvrdit, že v raidu budu mít lepší i/o něž v ssd a napadat ostatní že nic nevědí a urážet je, no alespoň jsem se zasmál... Kolik tam těch i/o v tom raidu 1 a 5 máš co?
Mimochodem už se vidím jak s v NB dávám raid 1 na systém a raid 5 na data....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja bezim cca 8 poslednych rokov a snad 5 kompov dokopy na raid0 (ten v biose materskych dosiek). Na zabavu na kompe skvele. A ked odide disk? No stress, vymena, reinstall, ide sa dalej ;-) Podstatne data su zalohovane, zvysok je v cloude, nepodstatny, lahko nahraditelny alebo stiahnutelny. Design to fail.

Ale s SSD sa to porovnavat neda. To ani nahodou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To Zee: Nevim nevim ,ale moc veci se uz s LEDkou nedela na HDD. Jelikoz Win si na HDD delaji porad neco a tak by to svitilo porad. Doba parkovani HDD je pomerne dlouho pryc:D A osobne kdo delal na PC s SSD nechce jinak HDD je uz jen lezak na data. Cena je nepomerna s HDD ,ale vykon take. Pokud cele PC brzdi HDD je ti mnozstvi RAM, jader CPU a GPU malo platny,SSD opravdu vyuzije kazdy avyplati se to jako malo co jineho.
Osobne nevim co stoji za nezajmem zakazniku o SSD jelikoz mnohym staci jakekoliv HDD co se tyka kapacity ,ale pokud je jim nabidnuto SSD s podobnou kapacitou a za stejny peniz nechteji ho. Bud nevi o co jde a nejde jim to vysvetlit a nebo maji presvedceni ze se to brzo rozbije. Pokud jde o me ja beru za zakladni velikost SSD 240GB[256GB] vse pod je sice hezke ,ale ja to male a za hodne penez.

Ano je to tak, kazdy radeji kopi neve CPU,RAM ,MB jako upgrade a pritom SSD by mu udelalo mnohem vice ... teda nektere muzejni kousky to nezachrani taky ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nesouhlasim, cena ssd je proste moc vysoka (klesat sice muze ale ne tak aby to lidi zaujalo) Magnetickej disk 160GB je cca za 1500 ssd 120GB je cca za 2500. Jenze za tech cca 1500 muzu mit 500GB nebo o ctyri stovky draz 1TB (a to ted nemluvim otom ze HDD se jeste nevratili po zapalvach na normalni ceny). 500GB SSD ale uz stoji cca 9000. Cena tech SSD je s mlc cipy pokud by sme se bavily o SLC tak se za 500GB se ani nedoplatim. Je pravda ze SSD pozvedne vykon pocitace hodne nahoru ale za jakou cenu? Vdobe kde kazdej setri jsou proste tyhle ceny moc.

Kapacita versus cena versus vykon, proste nemuzu koupit 500GB disk do obycejne sestavy aniz by ji to zvedlo o 9000. U sestav kde hraje roli cena, nemuzu dat ani 120 disk a ktomu 1TB protoze mi to zas navysi cenu. At si vyrobci brecej jak chtej ale proste je to mlada technologie za porad hodne penez.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to je pak taky otázka, co od toho PC chcete.. jestli absolutně nízkou cenu bez ústupků a s maximálně velkým diskovým prostorem, ať je výsledný výkon jakýkoliv..

nebo koupíte 128GB SSD disk za 2500 a k tomu za další 1500 třeba ten 500GB HDD a získáte systém, který bude daleko lepší na jakoukoliv práci a ne jen jako skladiště filmů ;)

holt si musíte vybrat co od systému chcete.. a brečet že výkonné SSD jsou drahé je zbytečné.. já se rozhodl, že mi nestojí za to čekat, než se můj HDD k něčemu rozhodne a koupil SSD.. je to změna, která za ty peníze rozhodně stála

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja prece nepopiram vyhody SSD. Problem je ze vdnesni dobe je 500GB celkem amla velikost. Takze pak je potreba vic disku a tim porad cena narusta. Jen konstatuju ze nakup ssd si kazdej poradne rozmysli kdyz zato chtej takove prachy...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To Livinglegend: Dovolte mi ukázat vám to z jiného úhlu pohledu. Když jsem si kupoval Quantum Fireball KA 13.6GB (cheché uvádění kapacity na desetinky), stál 7 tisíc (po přepočtení na dnešní hodnotu koruny tedy cca 10 tisíc). Optimální SSD (= ne úplný ideál, ale stačí) 120GB stojí něco přes dva tisíce. Co tím chci říct? Že jsme cenami HDD rozmlsaní a i dnes pro chudého studentíka by měl být nákup SSD v pohodě :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja nerikam ze cena SSD nesla dolu, jen konstatuju ze je stale porad prilis vysoka.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No dobře no, sice jsem se snažil poukázat na to, že drahost SSD je relativní, ale nahlíženo brýlemi současnosti máte samozřejmě pravdu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

SSD jsou drahe, vydrzi dnes sotva 3.000 prepisu, kdyby staly malo, tak by na to clovek kaslal, pristupoval by k tomu jako ke spotrebaku, dal na to LVM2 a nechal za behu obcas synchronizovat snapshot, aby az SSD odejde, nabootoval systemrescuecd, vratil LVM2 zpet a jel dal ... ale takhle, je to drahe, do RAID to dat nelze, protoze odejsou oba ssoucasne, leda preventivne v 1/2 ziv. vymenit ... takze dojdem k zaveru, ze se s tim nic delat neda ... mozna to dat na OS do nasu, nejkoy levnou 32GB variantu diku a kdyz odejde, obnovit a jet dal, ja neco takoveho planuji, hezka bedncika na 6disku + 1x2.5" ... dat tam maly SSD a na RAID5 klasicke disky, ktere se kdyz tak budou uspavat pri necinosti ... zranda je, ze pres 1GB LAN to muze jet skoro stejne rychle, jako muj lokalni RAID5 v OS ;-)))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=10514008922P00014XL
TOHLE ;-))) luxusni skrinka na RAID/NAS ... uvazoval jsem, ze bych tam dal i ONTAP z netappu, bylo by to luxusni, jenze netapp ma farction reserve, ktera nejde stahnout a tak by mi celkem dost mista sezral ... z 6x2TB by to bylo tak 500GB ;-((

Zvazuji ZFS nebo BTRFS, ale ani ext4 neni k zahozeni s LVM2 a SW_RAID
http://zfsonlinux.org/ - ZFS odsud ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?
+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jen tak mimochodem: http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=10514000I0000001IY7

Za takovouhle cenu už si snad nemůže stěžovat nikdo. Za stejnou cenu jsem minulý měsíc koupil 64GB :(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?
+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro svuj domaci NAS jsem zvolil ZFS. Napred jsem pouzival Solaris 11, ted zkousim Debian GNU/kFreeBSD. Vyhodou Solarisu je zfs verze 30 ktera umi sifrovani, ale zas zkompilovat rtorrent byl vcelku porod. Debian s FreeBSD kernelem mam teprv chvili, zatim spokojenost az na to, ze se mi nedari zprovoznit nfs server.

Btrfs mam na PC a zatim zadny problem, ale na server bych to asi jeste nedaval :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

SSD chtěl bych ale ty peníze nedám, sice dělali jsme mašinu s SSD. Jenom na systém ubohých 120GB, ale vzpomínám na to to byl zážitek nájezd W7 včetně BIOSu za 10s. A žádně že to najede ale nechám to tak minutku vydýchnou z toho šoku (co zatím startuje kde co na pozadí ), to ne najelo a pak to jelo kontinunálně porád pekelně rychle, všat taky výrobce se prsil 90 000 iopsy.
Moc se mi to líbilo, ale ze svého bych to nedal.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.