Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Toto je důvod, proč jsou fotoaparáty Leica tak drahé

WOW. Dno v nedohlednu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

toto je Rolls medzi fotoaparatmi. Je pekne, ze este stale ziju firmi ktore vedia ocenit kvalitnu rucnu pracu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prirovnanie k Rollsu je uz davno pase. Rolls este viacej ako Leica zije dost vdaka menu, nie preto aby to bolo nieco vynimocne.
Leica ma iny hlavny biznis. Ak by riesila len fotoaparaty, tak by davno skrachovala. Fotoaparatovy biznis tejto firmy je skor o marketingu a propagacii znacky ako o biznise v danom segmente.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Díky za vysvětletní, proč se vyhnout značce Leica
- ergonomie obsluhy - naprosto tragická
- kvalita fotek - nebyla v článku zmíněná, čili nestojí to za řeč
- cena 4x vyšší než konkurence

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak nad tim premyslim, co vlastne ma byt ta pridana hodnota oduvodnujici drahe fotaky. Jediny zaver na me kouka v tehle vete clanku:

"Ne, že by podobně kvalitní práci nemohli odvádět dobře placení zaměstnanci v Číně, nebo třeba v České republice, nebo robotická linka u Foxconnu, ale to už by prostě nebylo „ono“"

Takze nejake nespecifikovane "ono". Zadna rucni prace. Rucni prace je blbost, robot ma vetsi spolehlivost nez naladovy delnik. Jedine co zarucuje kvalitni vyrobky je navrh/design, a vystupni kontrola. Jestli to sklada delnik nebo robot je jedno.

Takze porad nechapu, proc by se melo platit 4x vic za nejaky vyrobek jen kvuli nejakemu "onu"?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Možná existuje rozdíli mezi náladovým dělníkem (vaše slova) a řemeslníkem. V podstatě je mi vás líto, že jste se ještě nesetkal s kvalitní ruční prací a myslíte si, že robot to umí nejlépe (robot to umí vždycky stejně, podle toho jak jej někdo naprogramoval ať už tu operaci dělá špatně nebo dobře).

Není to "by se mělo platit", nejsou to daně co platit musíte, ale zákazníci, fotografové, mají i tuto možnost, volba je na nich, nikdo je nenutí si kupovat právě takový fotoaparát.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, robot to dela vzdycky stejne. Co je to, co presne chceme. Produktivita prace je nekolikrat vyssi nez u delnika.

Jak takova rucni prace ktera nebyla vzdy stejna ukazuji treba sovetske pristroje typu Kiev 88, kde nejaky ten milimetr vubec nehraje roli a otazka sestaveni setu aparatu se dvema kazetami spocivala v tom, ktere dve kazety na danem tele pujde nasadit, budou drzet a nebudou precnivat nekolik mm do strany.

Leica je jedna z mala firem, ktera si rucni praci muze dovolit, protoze pri existence realne konkurence uz by davno zbankrotovala a ze od toho uz mnohokrat nemela daleko.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Příklady typu Kiev 88 jsou ukázka fušerské práce a nedržení se tolerancí a ne ruční výroby (čímž nemyslím, že by někdo dělal závěrku pilníkem, tím je myšlena precizní výroba, kontrola všeho, ruční začišťování, pečlivá montáž na kterou je čas, kde se nejede na normohodiny typu 15 smontovaných celků za minutu). I robot může sekat zmetky, pokud se kašle na seřizování a výstupní kontrolu (a že těch nesedících součastek dnes také je). Vyšší produktivitu práce robot má, ale jen když toho naseká mraky denně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Moc toho o robotické výrobě asi nevíte. Například když dojde k vadě na nástroji s kterým robot pracuje. Než výstupní kontrola toto zjistí, tak ta mašina toho naseká mraky a zničí hodně špičkového materiálu. Proto se s výrobou na automatech pracuje ve větších či menších tolerancích. Když na výrobku pracuje člověk který není hodnocen podle toho kolik toho vyrobí, ale podle kvality odvedené práce, tak se mu žádný robot nevyrovná. Nedávno jsem viděl jak se vyrábí špičkové japonské Katány. Něco takového žádný robot nedokáže ani omylem. To není zbraň, ale skvost nejen dle vzhledu, ale i kvality pevnosti a tvrdosti ostří čepele.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Katany, krátce. 刀 znak pro meč se čte katana (かたな) nebo též dó (s přesmykem na tó když je na konci slova). Japonský meč - 日本刀 Nihontó. Na katany expert nejsem (vůbec), jen pro info ke správné výslovnosti. ;-)

Jinak s těmi roboty souhlas. Jsou to jistě úžasné stroje, ale nejsou všespásou ani nejsou šikovné či zručné, prostě jedou program.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Leica staví na kvalitě optiky a mechaniky. Elektronická střeva, na kterých v digitální době záleží zrovna tolik, ne-li víc, jsou od Panasonicu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Bezolovnaty pajeci proces. Degraduje sebedokonalejsi optiku a mechaniku na spotrebni sunt s zivotnosti v jednotkach let.

Moje Leica II co koupil kdysi pradeda novou je stale funkcni, uz je to skoro 90 let. Dnesni M8/M9 odchazeji uz po nekolika letech....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Však o to jde - spotřební (byť drahá) elektronika - mít stále práci pro ty dělníky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jinde nez v D je jina (horsi...) pracovni a zodpovednostni moralka!
---------------
(v D se ojra nerozdavaj za chozeni do zamestnani... a vykurovani na WC a postavani..., ale za vybornou praci, za pili! A je jedno jeli tamni pracovnik z Ceska nebo z Turecka. To se odrazi povesti kvality vyrobku Made In Germany :-) Ale odbory v CZ chteji stejnou mzdu jako v D prej za stejniu praci :-))... Neni stejna! Zejmena peclivost a produktivita a pracovni moralka! Mnozi by chteli kapitalisticky vydelavt ale socialisticky zit... NDR po slouuceni s West Germany bohuzel tuto povest pochroumali a schovala se za ni i kramama i diletantama ve vyvoji i vyrobe zejmena z PL...)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No je vidět, že do toho Německa se zase tak moc nedostanete, už vůbec ne k výrobě. Mnohde je pracovní morálka horší než v ČR (viděno na vlastní oči). Ale jo, Německo je na tom v porovnání s jinými částmi Evropy ještě dobře. Za pochroumání "značky" německé kvality nemůže sloučení Německa, ale moderní tlak na katování kostů. Pár firem si u některých výrobků umí ohlídat kvalitu a ty pak dosud vytváří sílu německé značky. Pro vás možná překvapivě je český zaměstnanec vnímán němcem velmi pozitivně (chce málo, dělá dobře :-).

Produktivita práce je hnusný údaj ekonomů, který nic neříká o tom jak dobře a usilovně kdo pracuje, ale jen tupě přes peníze provnává, kolik pracovník vytvoří ekonomických hodnot za jednotku času. Takže když cena němcovi součástky bude 5 Euro a cena stejné součastky od čecha bude 2 Eura, tak čech má méně než poloviční produktivitu práce a přitom může mít ostatní parametry stejné (čas a kvalita). Čím dražší výrobek vyprodukujete, tím vyšší produktivita práce. Proto je nejvyšší v zemích, kde je nejdráže a nejnižší v chudých zemích, kde se za práci platí mizivě, i když tam třeba dělník dře do úmoru.

Takže když se řekne, že v česku je nižší produktivita práce, neznamená to, že se pracuje méně nebo hůře, znamená to, že vyrábí výrobky s nižší hodnotou (což je důvod proč tu řada firem má montáže a výrobu).

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

jsem tam ve skladech i výrobě až 2x tejdně!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé, navštěvuji výrobu tam i tady a velký rozdíl to není. Rozdíl je spíše mezi jednotlivými firmami jak tady tak tam, než nějak specificky DE vs CZ.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Byl jsi nekdy v nejake vyrobe v Nemecku ? Je videt, ze asi ne :-)
Pokud myslis ze u nas je chaos a flakarna, navstiv Nemecko.

Nemec a pracovni moralka ? Nebo Turek a pracovni moralka ?
Proti tomu je kolikrat Cech neco jako Ukrajinec proti Cechovi.

Kdyz jde Nemec na obidek, tak ho z nej nedostanes ani parem koni - je jedno ze se musi resit megapruvih, Nemec musi doobjedvat a ceka se na nej. Pokud jde o terminy, Nemec nerekne ani ne ani ano, Nemec slibi cokoliv, u nich se tomu rika "Jain".

Pokud chces produktivitu prace, koukni k Cinanum a dalsim Asiatum - a tomu bychom chteli konkurovat. Oni makaji 24/7, 365 dnu v roce.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Byl jsi nekdy v nejake vyrobe v Nemecku"

Bohužiaľ áno. Na Slovensku na rovnakej linke(alebo skôr staršej) musí robotník za smenu vyrobiť o 1/3 výrobkov viac než v Nemecku. A to za neporovnateľne menšiu mzdu :( Deutschland über alles...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jezdim tam 1x - 2x tejdně! A nezobecňovat prosím! "u nás" je nacionálné obecný neslysl, jak kde(!!!) v CZ! A jak kdo a jak kde v SRN! Tam se často ve fabrikách chodí v helmách a vestách a kouřit i svačit a málem i chcat na klakson!

Zemědělec je v D i v A majitel, šéf i traktorista v jedné osobě, u nás je zemědělcem myšlen jak majitel miliardář tak jen zaměstnanec točící jen volantem JohnDeeera... Nic neorganizuje rizika nenese! Z traktoru nevyleze aby zametl dvůr nebo něco jiného... Atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prý nezobecňovat. A ten druhý odstavec je co? I u nás už zase jsou rodiné farmy, kde každý dělá vše a naopak i v DE + A jsou obyčejní traktoristi, kteří jsou prostě zaměstnanci traktoristi.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Docela pobavilo :))) Na "pracovní morálku" těch tvých německých a tureckých dělníků se zeptej kohokoli ze Škodovky, kdo měl tu čest podívat se do tamních závodů VW. Zjednoduším to. Němci už jsou dneska tak líní, že jediný kdo jim to tam zachraňuje jsou ty hordy maďarů, co si tam natahali. Optej se - pilný, precizní, pracovitý neměc :))))) Pobavils - ano, oni takoví sou, ale na všechny ostatní, jen ne na sebe ;))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Možná jsem poněkud ujetej, ale já mám lepší pocit z výrobků, které vznikají v pokud možno těch nejvíce automatizovaných továrnách. Pocit, že výrobek kdosi ochmatával přede mnou, mě není zrovna dvakrát příjemný. Navíc, přesnosti a pečlivosti montážního robota věřím víc než člověku - obzvláště v případě monotónních a dlouhotrvajících činností. :P

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Leica testuje kazdy vyrobeny kus na vsechny parametry, kusy ktere neodpovidaji standardu nepusti z fabriky.

U seriove vyroby odhali zmetky ktere prosly zakladnim testovanim az zakaznik.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Obecně to funguje tak, že třeba u objektivů montují nejlevnější produkty linky a dražší naopak lidé. Stroj teoreticky může dosahovat vyšší přesnosti, ale to ještě neznamená, že tomu reálně tak je. Čím přesnější stroj, tím dražší a v určitém okamžiku to zkrátka v nákladech překoná lidský faktor. Co stávající stroje nemají, je cit, praxe a zkušenosti. Zkušený pracovník může odhalit problém dříve než dojde na výstupní kontrolu a buďto jej odstranit nebo vadný komponent vyřadit. Stroj na to přijde zpravidla po dokončení a problém už odstranit neumí. U dražších produktů se navíc strojová výroba nevyplatí z toho důvodu, že se při počtu vyrobených kusů nerentuje zřizovat automatickou výrobní linku. Když má výrobce v nabídce 50 modelů objektivů, tak se zkrátka nevyplatí obětovat prostor a finance na 50 automatizovaných linek, které by navíc po většinu času stály. To není výroba v řádu desetitisíců.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

super, konecne rozumny komentar/vysvetleni. dik.

akorat ze takovy nastin problemu bych si predstavoval primo v tom clanku misto trapneho "ono" :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To ujeté je. :-)
Když ti někdo ochmatavá holku nebo manželku, to pochopím, že není úplně bezva, ale vyrábění věcí je o lidských rukách. https://youtu.be/2sznEd7YAi0

Jsi vegan? Protože maso nejen že někdo ochmatával, ale ono to někde chodilo, žralo, sr..o, pak to někdo odkrágloval a od tohoto momentu po hezký plastový sáček s popiskem to není nic pěkného na pohled. ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nekaž nám chuť k obědu! :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Delaj pekne v klidu, pohode a maji to 3-4x lip zaplaceno nez v Cechach, takova robota vam rozhodne neznici vase nervy, zdravi, proto Nemci v duchodu zacinaji zit druhy zivot, naopak Cech ceka na olej v akci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kvůli tomu Hansovi s úchylnou náušnicí si to nekoupím. Taky plýtvají elektřinou na předimenzované osvětlení na chodbě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz se podivam, jak vyrabi treba Canon, tak v tom nevidim zasadni rozdil. A ze by stala v Nemecku pracovni sila o tolik vic nez v Japonsku?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.