Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Třetí generace klávesnic od Apple konečně řeší problémy předchozí generace

cakam kedy apple vyda ako novinku gumovu klavesnicu ako som mal na zx 81

https://en.wikipedia.org/wiki/ZX81

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Na ZX81 nebyla gumová klávesnice, ale membránová. Gumová byla u ZX Spectrum 48k, zvaného gumák, resp. byla membránová, stejně jako v dnešních stolních PC klávesnicích a na membráně byla položená silikonová tlačítka. V ZX81 byla samotná membrána jen s potiskem, bez tlačítek.

A mimochodem, ani jedna z klávesnic netrpěla tím, že by byly citlivé na nečistoty, protože vrstvy membrány byly slepené a nemohlo se mezi ně - tj. k citlivým napařeným stříbrným kontaktům - nic dostat.

Čím trpěly, bylo křehnutí plastu, té fólie z nichž byly složené (membrány) a proto po nějaké době (spíš tak 10 až 15 let a více, nikoli pouhé dva roky jako u Apple) praskaly přívodní vodiče i nejvíc namáhaná tlačítka. Samotné stříbro bylo tenké a praskalo spolu s plastem, skupiny tlačítek přestávaly fungovat.

Ano, taková klávesnice byla super nízká. ZX81 byl ostatně jeden z nejmenších počítačů v té době a i na dnešní poměry je hodně malý.

Ale taková klávesnice byla taky velmi nepohodlná. Proto se i k ZX81 prodávala klávesnice "plnohodnotná". Taky jednu mám od firmy Memotech a uvnitř, na plošném spoji v černě eloxovaném hliníkovém šasi, jsou poctivé mechanické kontakty (jako ty dneska módní Cherry spínače).

No, jestli Apple něco takového zavede, tak potěš. Ale věřící sekta to jistě zkousne a ještě to budou prezentovat jako výhodu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> Můžeme jen doufat, že už tak drahé stroje budou méně poruchové v budoucnu.

LOL, to urcite. Tady mate kratky seznam toho, jak Apple vylepsuje sve produkty, a opravuje sve vlastni chyby:

https://www.youtube.com/watch?v=AUaJ8pDlxi8

Ani nemusite koukat video, staci rozbalit a precist hlavni komentar od autora.

Jo a BTW, jak nekdo poznamenal, momentalne celi Apple nekolika soudnim sporum kvuli te klavesnici, takze priznat ze byla klavesnice podelana by znamenalo okamzitou prehru, tudiz od nich zadne priznani chyby nebo dokonce vymenu klavesnice za neco pouzitelneho necekejte.

Na to aby Apple neco delal s kvalitou, by musela byt kvalita vnimana zakazniky jako problem. Jelikoz neni, rekl bych ze Apply budou v budoucnu poruchove uplne stejne. A manazment o te "kvalite" dobre vi, vzpominate na bendgate u iPhone 6 ? manazment o tom vedel a presto dal zelenou seriove vyrobe. Asi tolik k teme Apple+kvalita...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

„Na to aby Apple neco delal s kvalitou, by musela byt kvalita vnimana zakazniky jako problem. Jelikoz neni,...”
https://youtu.be/9-NU7yOSElE - Linus afektovaným hlasem vysvětluje, jak se nedovolal opravy a Mac Pro si má pořídit radši nový. Má to skoro 4mil. slédnutí, část lidí to odradí (i od levnějších zařízení Applu).

Druhá věc jsou lidé závislí na softwaru pro daný OS (nebo ti, které by přechod stál víc, než možné nepříjemnosti s HW).

Třetí kat. jsou BFU, co se nechtějí zdržovat s výběrem HW nebo mají Apple za vrchol kvality. Teď mi jedna slečna povídala, že má Huawei asi Honor za 6tis., ale chce ho poslat dál a koupit si Iphone 5. A to bere 60Kč na hodinu. Pro mě poněkud nepochopitené, ale její družky s tím souhlasily, že je to dobrý nápad.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teda nechcem rýpať, ale tá slečna kde pracuje za takú nízku mzdu? Moja dcéra brigáduje na polovičný úväzok a má 120 Kč na hodinu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jindřichu, mám trochu problém tomu věřit. iPhone5 je asi 5 let nebo kolik stará vykopávka a 60 kč na hodinu, to dost pochybuji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Inu, věřit se tomu nemusí. Říkala 5, jestli to i myslela nevím. Nejspíš 68Kč říkala, nějaká pomocná síla v hotelu, brigádně. Doporučuji statistiky ČSÚ, kolonky u ubytovatelství, podniky do 5 zaměstnanců mají prům. mzdu snad 13000Kč.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vím že existují i opravdu bídné pozice, ale na to je fakt třeba být bez vzdělání a někdy i bez jazykové výbavy. Tak nějak jsem očekával, že slečna se kterou ses bavil nějaké vzdělání má a k práci za alespoň stovku na h se dostane.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A za toto su ochotny ludia platit... peniaze...
ty krávo

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"umístil pod klávesu přímo na snímač ochrannou membránu zajišťující krytí před nečistotama"

nečistotami....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vyrobky apple mely nekdy naky problemy? neverim.. vzdyt se furt pise, ze jsou tak drahy kvuli tomu, jak jsou vymakany.. prece by si nekdo nekupoval drahy problemovy hardware.. (:

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Apple výrobky a obzvláště notebooky se potýkají s celou řadou problémů - ať již daných špatným návrhem nebo nedoladěnými ovladači (nejvíc mě vždycky rozesměje výduch notebooku proti lepenému kloubu LCD panelu u starších Maců).
Ale pořád je vidět, že to dost velkému množství lidí stojí za to.

Sám budu teď čekat, jestli se něco urodí na poli MacMini, tam není moc co zkazit a nějaká alternativa k NUCům by se na trhu hodila. + Kromě hraní her, být to nějaké pěkné aktuální čtverjádro s 8-16GB RAM, bohatě by mi to stačilo ... a nemusel bych ... no dyť víte Win10 updaty.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ktery ohryzkovy notebook ma lepenou krytku pantu (resp krytku kabelu do displeje)? Vsechny, co jsem potkal, ji maji nasouplou pres prismaticky spoj (t.j. pro sundani musis displej odsroubovat z pantu, odendat a tuhle krytku vysoupnout do strany). Mozna nejaky ty plastaci to mohly mit jinak, jinak nevim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ony svým způsobem vymakaný jsou, to se musí nechat. :-) Ale Apple neustále experimentuje s různými dyzajnérskými ujetostmi a ztoho pramení občasné problémy s tou kterou generací. Teď je to ultratenkost, kdy už nezbývá místo na "normálnězdvihovou" klávesnici a ta původní klávesnice fakt vypadá vychytaně, jen do ní nesmí zapadnou drobeček. :-)

Ono se to teda týká všech výrobců NTB, neznám žádný model co by netrpěl nějakými většími či menšími mouchami, Apple si to slízne hlavně kvůli auře perfekcionalismu a nemalým cenám. Asi nejvíce a oprávněně to prudí kvůli problematické opravitelnosti. kdy kvůli úchylácké ultratenkosti je baterka vlepena pod klávesnici, což dost komplikuje její vyjmutí. Touhu po ultraplacatém notebooku nechápu a jsou s tím jen potíže.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.