Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Segment mikroserverů je na vzestupu, letos vzroste na trojnásobek

SeaMicro SM10000-64HD
Zájem o mikroservery rapidně roste, a tak se zdá, že po mobilních technologiích půjde o další z vlaků, do kterého se vyplatí nastoupit. Jen letos se zvětší o 230 % oproti loňskému roku…

Už v loňském roce bylo možné pozorovat nárůst na téměř pětinásobek prodejů v roce 2011. Z 19 tisíc mikroserverů vyskočil meziročně zájem na 88 tisíc. Prognózy pro letošní rok sice relativní nárůst trochu mírní - má jít „pouze“ o více než trojnásobek (291 tisíc), ale již v letech 2015 a 2016 by mohlo být dosaženo řádu milionů.

mikroservery 2013 02

Ze segmentu klasických serverů by si tak mikroservery ukously zhruba 10 %, což je pro srovnání padesátinásobek předloňského podílu.

Mikroservery jsou většinou založené na jedné základní desce s jedním procesorem, přičemž tato základní stavební jednotka nekonzumuje více než 45 wattů elektrické energie. Design a chlazení jsou koncipované tak, aby bylo možné základní jednotky velmi hustě „vrstvit“ a vytvářet tak sestavy s výborným poměrem výkon/prostor, výkon/spotřeba a podobně.

mikroservery 2013 01

Oproti segmentům cloudových a virtualizačních serverů roste trh mikroserverů výrazně rychleji. V současnosti dodávají procesory pro tato řešení především AMD, Intel a ARM a samotné sestavy nabízí např. HP, Dell, Quanta Computer nebo Wistron. Právě pro AMD, která před necelým rokem koupila průkopníka v oboru mikroserverů - společnost SeaMicro, by expanze nového trhu mohla částečně pomoci v aktuálně slabé ekonomické situaci.

Diskuse ke článku Segment mikroserverů je na vzestupu, letos vzroste na trojnásobek

Sobota, 16 Únor 2013 - 15:34 | Alexandra Stanovska | Toto nemá vlastné disky na nainštalovaný OS a...
Středa, 13 Únor 2013 - 14:03 | JoHnY3 | Uprimne, kdyz se podivam co provozujeme v praci,...

Zobrazit diskusi