Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k TSMC: 3nm výrobu zahájíme do konce roku, 2nm jde podle plánu

Spíš by mě zajímalo, jestli kromě AMD u CPU (říkala to Lisa) i Intel bude moderní lowend vyrábět s novou architekturou (jen méně jader/výpočetních jednotek a menší cache) na neaktuálních nanometrech nebo to jako výrobci GPU časem úplně zařízne, ceník bude začínat výše a lowend zmizí.

Ono to s rostoucí cenou nejmodernější výroby dává zákazníkovi větší a větší smysl, ale může to být v rozporu s nekonečným zvyšováním zisků. V případě Intelu je lehce proveditelné i šestijádro s nejmodernějšími velkými jádry (nástupce AL) přehozené na 14nm - na frekvencích nad 3 GHz totiž většině záleží méně než na poměru cena/výkon. U GPU mají modernější nm mnohem větší význam, ale ten trend je stejný.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Však u AlderLake se to ví, ty procesory jsou už vydané, lowend je na stejném procesu jako vyšší řady CPU.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U grafik low-end zastupuje bazar.
Už od první cryptomanie.
U CPU očekávám stejný trend.
Kancelářské stroje nahrazují thin clienti.
Na takové domácí žvýkání obsahu stačí android na ARMu. Takže trh s low-end CPU prakticky neexistuje. Pro pár socek ze střední Evropy se neoplati vyrábět levné CPU. Kusová výroba se prodraží.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co když potřebuji kartu s nízkou spotřebou, která umí poslední videokodeky. Co mi nabídneš? Stará kdysi výkonná ale rozežraná karta ze starší generace na tohle vhodná není.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mě by zajímalo jak plánuje amd i nvidia přejít na 3 nm, když jim trvá od první masové produkce (H1 2020) 5nm precesu dostat na trh svůj 5nm výrobek skoro 3 roky

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

U 5nm procesu byly kapacity dimenzované na potřeby Applu. Až Apple 5nm proces opustí, bude široce dostupný pro ostatní. S 3nm procesem se od počátku počítalo i se zájmem dalších zákazníků, takže by kapacity měly být vyšší, i když ideální to stále nebude.

Navíc to vypadá, že někteří zákazníci původně uvažující o 3nm procesu nakonec zvolí mezikrok v podobě 4nm.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.